Ce afectiuni poate indica urinarea dureroasa la barbati?

16. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
barbat ce discuta cu doctoul

Urinarea dureroasa in cazul barbatilor, cunoscuta din punct de vedere medical sub denumirea de “disurie”, provoaca disconfort si poate fi un semnal ca ceva este in neregula in organism. Citeste in continuare informatii despre posibilele afectiuni pe care le poate indica aceasta.

Afectiuni pe care le poate indica urinarea dureroasa la barbati

Cand se simte durere in timpul urinarii, la baza acesteia pot fi diferite cauze. In unele cazuri, pe langa durere se poate simti si o senzatie ca de arsura si/sau nevoia de a urina frecvent, presiunea redusa a jetului urinar, o secretie anormala, vascoasa, transparenta sau de culoare galben-verzuie ori albicioasa. Iata care sunt cele mai comune afectiuni pe care este posibil sa le semnaleze urinarea dureroasa:

Infectii ale tractului urinar

Acestea implica organele responsabile cu producerea si eliminarea urinei din corp. In cazul barbatilor, este vorba despre uretra, prostata, rinichi si vezica. Infectiile urinare se pot instala in orice parte a tractului urinar, deoarece bacteriile respective nu ajung sa se elimine complet.

Uretrita

Infectia care are loc in uretra se numeste uretrita si, de cele mai multe ori, cauza este o bacterie transmisa pe cale sexuala, de exemplu, Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorrhoeae. Este posibil ca bacteriile sa provina si din alta sursa, din intestine, iar de acolo, sa patrunda in uretra, provocand inflamarea.

Pot exista si alte circumstante care duc la uretrita, de exemplu, o lovitura, purtarea hainelor strimte, activitatea sexuala viguroasa, lipsa igienei corespunzatoare. Uretrita la barbati poate avea ca simptome, printre altele, urinarea dureroasa, prezenta sangelui in urina (hematurie), durerea ce se simte in zona genitala si in timpul relatiilor intime.

Prostatita

Glanda prostatei poate suferi inflamatii, declansandu-se afectiunea numita prostatita, care are patru manifestari: 

  1. Cea care este acuta si are provenienta bacteriana; 
  2. Cea de tip cronic din sfera bacteriana, 
  3. Prostatita cronica non-bacteriana (in cazul acesteia nu se detecteaza niciun tip de bacterie);
  4. Inflamatorie care nu prezinta simptome (asimptomatica).

Printre simptomele specifice prostatitei se afla, printre altele, urinarea dureroasa ce implica si senzatie de arsura, disconfort local, urinare in mod frecvent, hematurie, durere in zona genitala.

Pielonefrita

Infectia declansata la nivelul rinichilor poarta denumirea de pielonefrita. Aceasta poate fi provocata de litiaza renala, cunoscuta si ca “pietrele la rinichi”, sau ar putea avea cauza virala ori bacteriana. Bacteriile se deplaseaza in sus din zona vezicii prin intermediul fluxului sangvin si intra in rinichi, unde se acumuleaza.

Printre simptomele asociata cu pielonefrita pot fi urinarea dureroasa frecventa, frisoanele si febra, durerea in zona inghinala si in spate, sub coaste, senzatia de greata si varsaturile.

Cistita

Inflamarea vezicii urinare se numeste cistita si, cu toate ca se intalneste mai des la femei decat la barbati, unii dintre ei se pot confrunta cu aceasta. Este posibil ca in cazul barbatilor, cistita sa poata fi asociata cu o alta afectiune, prostata. Cistita este de doua feluri, bacteriana si non-infectioasa.

In cazul celei bacteriene, unul dintre factorii care pot cauza cistita este infectia cu Escherichia coli. In privinta celeii de natura non-infectioasa, cauzele pot fi efectele secundare ale unor medicamente sau se pot ivi pe fondul deshidratarii. Printre simptomele asociate cu cistita la barbati sunt urinarea dureroasa, schimbarea fluxului urinei, utilizarea pe termen lung a cateterelor urinare, scaderea sistemului imunitar.

Alergii

Unii barbati pot avea reactii alergice la anumite tipuri de sapunuri, lotiuni sau alte produse de ingrijire. Acestea pot provoca temporar urinarea dureroasa. De asemenea, in unele cazuri pot exista reactii alergice si la unele substante ce intra in componenta prezervativelor. Se recomanda incetarea folosirii produselor respective si utilizarea unora ce nu contin factorii la care ai reactie alergica.

Alte situatii posibile:

Pe masura ce inainteaza in varsta, barbatii sunt mai expusi la afectiuni sau situatii ce implica urinarea dureroasa. Aceasta poate aparea, printre altele, si pe fondul urmatoarelor circumstante:

  • Prezenta diabetului zaharat;
  • Imobilizarea indelungata;
  • Hidratarea insuficienta;
  • Ingustarea neobisnuita a uretrei;
  • Efectele secundare ale unor medicamente.

Cand este cazul sa mergi la medic?

Se recomanda sa recurgi la consult medical de indata ce simti durere in timpul urinarii, deoarece numai medicul urolog este capabil sa stabileasca in mod corect diagnosticul si tratamentul. Acesta este, in multe cazuri, de natura medicamentoasa, dar poate fi insotit si de unele remedii naturiste, de exemplu, probiotice si/sau ceaiuri de plante, cum sunt cel de matase de porumb, de merisor, de coada-calului si altele.

De asemenea, nu trebuie sa ignori, sub nicio forma, situatia in care urinarea dureroasa apare dupa ce ai suferit o interventie chirurgicala sau daca impreuna cu durerea simti si o senzatie de arsura sau daca ai suferit o lovitura sau o rana. In aceste situatii, este important sa capeti cat mai repede ajutor medical.

Atentie: informatiile din cadrul acestui articol au scop informativ si nu inlocuiesc diagnosticul avizat. Doar medicul urolog este cel care il poate stabili, in urma consultului si, dupa caz, al unor analize si investigatii. De asemenea, acesta va prescrie si tratamentul necesar.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse de informatii:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15176-dysuria-painful-urination#:~:text=Pain%20can%20occur%20at%20the,before%20and%20after%20urination%20too.
  2. https://www.emedicinehealth.com/urethritis_in_men/article_em.htm
  3. https://www.health.harvard.edu/decision_guide/painful-or-frequent-urination-in-men
  4. https://www.healthline.com/health/urination-painful#causes
  5. https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/k/kidney-(renal)-infection-pyelonephritis
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor