Saptamana 5 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

5. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
saptamana 5 de sarcina

Saptamana 5 de sarcina inseamna ca ai ajuns cu sarcina la 2 luni. Simptomele caracteristice incep sa fie pronuntate, de la oboseala, la dureri de sani, greata si varsaturi. In aceasta perioada continua productia unei cantitati sporite de progesteron, cu rol de sustinere a dezvoltarii placentei si intarirea uterului, inhiband menstruatia. La 5 saptamani de sarcina, embrionului incep sa i se contureze organele interne, dar sarcina nu este inca vizibila, fatul fiind in continuare de dimensiuni reduse. 

Cel mai important simptom de sarcina la 5 saptamani este lipsa menstruatiei, dar poti resimti si alte semne caracteristice graviditatii de la dureri de sani, crampe abdominale, stare de greata si varsaturi, pana la oboseala si schimbari ale starilor emotionale. Toate apar ca urmare a modificarilor hormonale din organism, al caror rol este acela de a sustine sarcina si de a pregati corpul pentru nastere. 

Sarcina la 5 saptamani poate fi momentul in care inima embrionului incepe sa bata, chiar daca acest lucru nu se va putea auzi inca la ecografie. 

In aceasta etapa ar putea fi de folos sa utilizezi un calculator de sarcina, care sa te ajute sa ai o privire de ansamblu asupra sarcinii inca din etapa de inceput.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

La 5 saptamani de sarcina embrionul este de dimensiunea unei seminte ceva mai mari si creste rapid. La ecografia sarcinii la 5 saptamani vei putea deslusi un mormoloc care are cap, dar si un fel de coada rudimentara, ce va disparea in ontogeneza. 

In acest stadiu al dezvoltarii, fatul are deja 3 straturi: ectoderm, mezoderm, endoderm. Toate acestea se vor transforma in organe si tesuturi, care vor constitui corpul viitorului bebelus. 

Implantat adanc in mucoasa uterina, embrionul incepe sa dezvolte creierul, nervii si maduva spinarii, toate derivate din stratul sau superior. Tot din ectoderm vor evolua curand parul, unghiile, pielea, glandele mamare si sudoripare.

In acelasi timp, stratul din mijloc al embrionului duce la cresterea inimii si a sistemului circulator, dar si a muschilor, oaselor si sistemul urogenital. Inima care incepe sa se formeze si sa functioneze, poate, in unele cazuri, sa fie auzita la ecografie, dar inca nu este pe deplin conturata. 

Din endoderm vor aparea plamanii, intestinele, sistemul urinar rudimentar, tiroida, ficatul si pancreasul. 

Fatul primeste in continuare prin placenta initiala si cordonul ombilical oxigenul si hrana necesara dezvoltarii, trimitand spre mama deseurile pentru a fi eliminate. Si placenta sufera modificari importante, transformandu-se in cea cunoscuta.

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Testul de sarcina facut acum va fi pozitiv, cantitatea de hormon de sarcina HCG este crescuta si cu siguranta va indica rezultatul corect. 

Productia mare de hormoni in organism determina sensibilitatea crescuta pe care o resimti in aceasta perioada, la nivelul sanilor. Acestia vor continua sa fie umflati, plini si durerosi. Vinisoarele albastrui se pot accentua la suprafata sanilor, iar furnicaturile si senzatia de piele intinsa se vor accentua. 

Tot hormonii, alaturi de volumul de sange in crestere la nivelul embrionului, te pot face sa ai urinari frecvente. Nu uita sa te hidratezi pe masura. Apa este importanta atat pentru corpul tau, cat si in dezvoltarea viitorului bebelus. 

Cantitatea mare de progesteron ar putea fi responsabila si pentru oboseala resimtita de viitoarele mamici in aceasta perioada. Iti recomandam sa faci tot posibilul sa te odihnesti ori de cate ori simti nevoia pentru a-ti conserva fortele. 

Inca poti experimenta sangerari usoare sau fenomenul de spotting in saptamana 5 de sarcina. Daca observi sangerari in timpul sarcinii in aceasta perioada, doar cateva pete de culoare roz spre rosu, o scurta perioada, nu ai motive de ingrijorare fiindca este vorba despre sangerarile de implantare. Daca apar dureri puternice de abdomen inferior si sangerari ca in timpul menstruatiei, mergi de urgenta la medic pentru un consult de specialitate. Pot fi semne ale unei sarcini extrauterine sau de avort spontan. 

Nu ai cum sa confunzi sangerarile usoare din sarcina cu cele menstruale, iar menstruatia in sarcina nu este posibila. 

Greata si varsaturile pot sa apara la anumite femei. Nu toate viitoarele mamici experimenteaza acest simptom neplacut, care apare pe tot parcursul zilei. Daca greturile iti fac viata grea si iti pun piedici in desfasurarea activitatilor zilnice, poti vorbi cu medicul. Iti poate recomanda anumite schimbari alimentare sau chiar utilizarea unor produse naturiste. 

Mirosul este foarte dezvoltat in sarcina si de multe ori iti poate provoca greata si varsaturi. Incearca sa nu mananci alimente care iti provoaca greata, chiar daca pana atunci erau preferatele tale. In situatia in care ai probleme mai mari cu mirosul, roaga partenerul sa te ajute la bucatarie si sa gateasca in locul tau. 

Burta la 5 saptamani de sarcina nu este vizibila, dar te vei simti balonata si cu un disconfort sporit in partea abdominala inferioara. 

hainute bebe

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Alege un medic de obstetrica-ginecologie care sa te ia in evidenta si sa te ingrijeasca pe tot parcursul sarcinii, daca nu ai facut acest lucru pana acum. Este important sa gasesti un doctor care sa iti ofere raspunsuri la toate intrebarile legate de evolutia sarcinii si sa iti explice ce ai voie si ce nu ai voie in sarcina. In perioada urmatoare, chiar daca nu ai probleme in evolutia sarcinii, lunar vei merge la consult, vei primi analize si investigatii normale de efectuat in sarcina. 

Desi te poti confrunta cu o aversiune fata de alimente, pe fondul intensificarii mirosului, vei incepe sa observi si o pofta de mancare mai mare. Poftele pentru anumite produse, dorintele aparute brusc pentru alimente si nevoia de a manca acel lucru chiar atunci, nu inseamna ca trebuie sa te hranesti pentru doi, asa cum probabil ai auzit. 

Este normal sa iei in greutate cateva kilograme in sarcina, dar nu exagera, pentru ca tot tie iti va fi rau. Cateva dintre kilogramele pe care le acumulezi in sarcina sunt reprezentate de bebelus si lichidul amniotic in care se afla. Imediat dupa nastere vei sesiza o mare diferenta. 

Dieta alimentara trebuie sa fie echilibrata, dar trebuie sa ai in vedere alimentele care nu sunt benefice sarcinii. In plus, vorbeste cu medicul daca te confrunti cu dureri de stomac in sarcina.

Continua sa iei vitaminele prenatale recomandate de medicul specialist, ai grija la produsele de ingrijire si frumusete utilizate si achizitionate din farmacii si poti deja sa te preocupi de cele necesare pentru mama si copil

Extra sfat: daca ai un animal de companie, nu este cazul sa renunti la el pentru ca esti insarcinata. Desi parerile medicilor sunt impartite, multi sustin ca ai corpul obisnuit cu animalul de companie si nu vei avea probleme de sanatate din cauza lui. Atentie, insa pentru ca nu mai ai voie sa intri in contact cu excrementele pisicii. In plus, daca ai o pisica, vei face un test in plus in sarcina, cel pentru a vede daca ai toxoplasmoza.

Sfaturi pentru parteneri

Cere ajutorul partenerului sau al membrilor familiei pentru indeplinirea anumitor sarcini si proiecte in casa, astfel incat tu sa te relaxezi, sa scapi de stres si sa te odihnesti, mai ales ca trimestrul 2 de sarcina poate aduce si perioadele cu insomnie

Solicita ajutorul partenerului cand te simti coplesita de toate schimbarile din corpul tau si din viata, fara a uita ca situatia este noua pentru amandoi si ca trebuie sa vorbiti pentru a va spulbera temerile si nelinistile. Mergeti impreuna la medic pentru a afla tot ceea ce este important pentru voi, dar si pentru a impartasi momentele magice. 

Saptamana 5 de sarcina este un moment important pentru viitoarea mamica. Un test de sarcina sau o ecografie vor dezvalui micutul embrion aflat in uter, care se afla in continua crestere, dezvoltandu-se rapid. Toate modificarile din interiorul corpului tau vor determina simptomele specifice sarcinii pe care unele femei le resimt mai puternic, in timp ce altele vor trece mai usor peste ele. Gaseste un medic curant si urmeaza sfaturile acestuia pentru sanatatea ta si a viitorului bebelus! 

Surse de informare:

1. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302

2. Your pregnancy at 5 weeks - https://www.medicalnewstoday.com/articles/297018

3. Pregnancy Week 5 - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/5-weeks-pregnant/

4. 5 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More - https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-5

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor