Sarcina extrauterina (ectopica): simptome, factori de risc, optiuni de tratament

22. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Sarcina extrauterina

Sarcina ectopica (extrauterina, sau tubara) este sarcina care nu se dezvolta in uter, acolo unde ar trebui („ectopic” inseamna „deplasat”). O astfel de sarcina apare in aproximativ 11 din 1.000 de cazuri. O sarcina ectopica este tratata astazi fara interventie chirurgicala, dar este important de stiut ca o astfel de sarcina reprezinta intotdeauna o urgenta medicala. 

Sarcina ectopica este intotdeauna fatala pentru fat, acesta nu poate supravietui in afara uterului. Interventia medicala in cazul unei sarcini ectopice este esentiala pentru salvarea mamei. Daca ovulul s-a implantat in trompa uterina, se pot declansa sangerari interne severe, ceea ce poate pune viata gravidei in pericol (3)

 Unde se dezvolta sarcina extrauterina

Cele mai multe sarcini ectopice se dezvolta atunci cand ovulul se ataseaza in captuseala unei trompe uterine (sarcina ectopica tubara). Sarcina extrauterina nu se dezvolta numai in trompa uterina, se poate dezvolta si in ovar, sau in colul uterin. De asemenea, se poate intampla sa se dezvolte o sarcina heterotopica, aceasta inseamna coexistenta unei sarcini extrauterine cu o sarcina intrauterina (acestea se dezvolta simultan). 

Cat de grava este sarcina extauterina

Sarcina ectopica reprezinta o urgenta medicala. Uterul este singurul loc in care se poate dezvolta sarcina, pentru ca acest organ este suficient de elastic pentru a permite extinderea pe masura ce fatul se dezvolta. Trompele uterine nu sunt la fel de flexibile, daca sarcina s-ar dezvolta acolo, iar consecinta ar fi o sangerare interna puternica, ceea ce ar pune in pericol viata mamei. Sarcina extrauterina trebuie tratata in regim de urgenta, pentru ca altfel se produc leziuni la nivelul trompelor uterine, sau a altor organe situate in abdomen. 

 Factorii de risc in cazul sarcinii ectopice

In cele mai multe cazuri, sarcina ectopica este cauzata de blocarea ovulului, acesta nu poate ajunge in uter. Exista mai multi factori care pot creste riscul de sarcina extrauterina. Factorul de risc inseamna o trasatura sau un tip de comportament care creste sansa de a dezvolta o boala sau o afectiune. Este posibil ca riscul de sarcina extrauterina sa fie mai mare in urmatoarele situatii (2):

  • sarcina ectopica anterioara.
  • antecedente de boala inflamatorie pelvina: aceasta este o infectie care afecteaza trompele uterine, uterul, ovarele, colul uterin.
  • interventii chirurgicale la nivelul trompelor uterine.
  • interventii chirurgicale anterioare: o cezariana in trecut, sau
  • indepartarea unor fibroame.
  • infertilitate.
  • tratament de infertilitate prin procedura fertilizare in vitro.
  • endometrioza.
  • afectiuni cu transmitere sexuala.
  • fumat.
  • riscul de sarcina ectopica este mai mare daca varsta femeii depaseste 35 de ani. 
     

Cu toate acestea, multe femei care se confrunta cu sarcina ectopica nu prezinta niciunul dintre factorii mentionati. Este posibil ca o gravida sa aiba o sarcina ectopica fara sa prezinte vreun factor de risc. Trebuie spus ca pana la jumatate dintre sarcinile ectopice diagnosticate apar la persoanele care nu au factori de risc cunoscuti.

 Simptomele sarcinii ectopice

Simptomele sarcinii ectopice se dezvolta de obicei in jurul celei de-a sasea saptamani de sarcina, dar cu toate acestea simptomele se pot dezvolta oricand intre saptamanile 4-10 de sarcina. Este posibil chiar ca femeia sa nu stie ca este insarcinata, fie pentru ca ciclul menstrual nu este regulat, fie pentru ca foloseste contraceptia si nu-si da seama ca aceasta a esuat (1). Este posibil, de asemenea, sa nu existe indicii timpurii ale sarcinii. Simptomele sarcinii ectopice sunt foarte asemanatoare cu primele semne ale unei sarcini normale. Chiar si asa, este posibil sa apara simptome suplimentare in cazul sarcinii ectopice:

  • sangerari vaginale: este diferita de sangerarea menstruala, poate fi mai intensa sau mai slaba decat de obicei, iar culoarea poate fi mai intunecata.
  • durere in abdomenul inferior: durerea se poate dezvolta brusc, sau se poate agrava pe parcursul catorva zile, devenind severa.
  • dureri in pelvis.
  • dureri in partea inferioara a spatelui.
  • ameteli.
  • slabiciune
     

Daca trompa uterina se rupe, durerile se amplifica iar sangerarile pot fi mai intense. Se poate ajunge la simptome precum (4):

  • lesin;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • dureri la nivelul umarului;
  • presiune rectala.

Important de retinut

  • Este posibil să nu existe indicii timpurii că o sarcină este ectopică.
  • Trebuie sa te adresezi imediat medicului daca stii ca esti insarcinata si te confrunti cu asemenea simptome.

Riscurile sarcinii ectopice

In lipsa diagnosticului si a tratamentului adecvat, sarcina ectopica pune viata in pericol pentru gravida. Tratamentul nu poate salva sarcina. Complicatiile posibile pentru gravida includ (2):

  • sangerari interne: acestea pot duce la un soc resimtit de organism. Riscul este mai mare atunci cand tratamentul este amanat.
  • deteriorarea trompelor uterine: lezarea trompelor uterine poate duce la dificultati in a sustine o alta sarcina in viitor.

Cum se confirma sarcina ectopica

 
Scanare ecografica

Daca exista simptome de sarcina ectopica, acest diagnostic de poate confirma prin:

  • test de urina: confirma faptul ca este vorba de o sarcina.
  • scanare ecografica: este o scanare interna (transvaginala), nedureroasa. Este posibil ca scanarea sa nu fie clara daca sarcina este timpurie. In astfel de situatii, se recomanda o alta scanare, cateva zile mai tarziu.
  • test de sange: arata modificari ale nivelului unui hormon de sarcina, gonadotropina corionica umana (HCG sarcina ectopica). 
     

Optiunile de tratament pentru sarcina ectopica

Tratament medicamentos sarcina extrauterina

 Exista 3 modalitati de a trata o sarcina ectopica:

  • monitorizarea sarcinii pentru a vedea daca sarcina nu se dezvolta in uter. In cazul in care nu se dezvolta in uter, se intervine fie medicamentos, fie chirurgical.
  • tratament medicamentos: medicul poate recomanda un medicament puternic (metotrexat) care ajuta la stoparea sarcinii.
  • chirurgie: laparoscopia se efectueaza sub anestezie generala pentru a se elimina oul fecundat, de obicei impreuna cu trompa uterina afectata. 
     

Plan de ingrijire in cazul sarcinii ectopice

Pierderea unei sarcini poate fi devastatoare pentru femeie. Aceasta stare poate sa dureze cateva luni, dar in cele mai multe cazuri se imbunatateste in timp. In unele cazuri, poate fi nevoie de sprijin profesional sau consiliere. Se recomanda o discutie cu medicul de familie in astfel de cazuri, pentru pasii de urmat ulterior (5)

 Ce trebuie retinut despre sarcina ectopica

In cazul unei sarcini ectopice, consecintele pot fi foarte grave.

  • sangerarile abundente pot provoca probleme medicale grave si ocazional, chiar decesul. 
  • daca sarcina ectopica este diagnosticata in stadii incipiente, pacienta se recupereaza foarte bine. 
  • exista unele complicatii pe care medicul ginecolog trebuie sa le discute inainte de interventie.
  • daca nu exista un istoric de probleme de concepere, sau afectiuni care implica trompele uterine inainte de sarcina ectopica, fertilitatea femeii nu va fi afectata.
  • sarcina ectopica este un diagnostic destul de comun. Sarcina nu supravietuieste niciodata.
  • primul simptom in cazul durerii ectopice este durerea la nivelul abdomenului inferior.
  • pe masura ce sarcina inainteaza, trompa uterina se poate rupe, iar acest lucru necesita o interventie chirurgicala de urgenta.
  • multe femei nu au nevoie de interventie chirurgicala.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical, sarcina ectopica este considerata o urgenta medicala. Tratamentele in cazul sarcinii ectopice pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile sarcinii extrauterine difera de la pacienta la pacienta. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Patient.info, „Ectopic pregnancy”: https://patient.info/pregnancy/ectopic-pregnancy-leaflet
  2. Medical News Today, „What to know about an ectopic pregnancy”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/164989
  3. Cleveland Clinic, „Ectopic Pregnancy”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9687-ectopic-pregnancy
  4. Healthline, „Ectopic pregnancy”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/ectopic-pregnancy
  5. NHS, „Overview. Ectopic pregnancy”: https://www.nhs.uk/conditions/ectopic-pregnancy/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor