Remedii naturale pentru indigestie

21. 2. 2020 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

remedii

Indigestia reprezinta un disconfort aparut dupa o masa copioasa, ca urmare a dificultatii de a prelucra si asimila alimentele ingerate.

Se poate manifesta prin: greata, voma, regurgitari, senzatie de arsura in abdomenul superior, balonari etc. 

Indigestia are cauze diferite, printre care se pot enumera: alimentatia incorecta (mâncaruri grase, picante, alcool, cafea, bauturi carbogazoase, ciocolata in exces), supraalimentarea, nervozitatea, stresul emotional, abuzul de medicamente, diferite afectiuni ale aparatului digestiv sau alergiile alimentare. 

Iata câteva remedii naturale pe care le putem utiliza in caz de indigestie.

1. Menta

Menta are efect antispastic la nivelul tubului digestiv si reprezinta un ajutor de nadejde in indigestii si sindroame diareice.

2. Musetelul 

Musetelul are efect antiinflamator si antispastic la nivel digestiv, ajutând, de asemenea, la combaterea balonarii.

3. Teiul

Teiul este util pentru efectul sau relaxant si usor hipno­tic, iar mararul este un bun carminativ, fiind folosit contra balonarilor, fie ca atare, fie sub forma de infuzie din seminte de marar.

4. Busuiocul

Busuiocul usureaza digestia prin stimularea productiei de sucuri digestive, combate balonarea, este antivomitiv si antiseptic.

5. Papadia

Papadia stimuleaza digestia, combate balonarea si contribuie la diminuarea concentratiei de colesterol din sânge.

6. Salvia

Salvia combate balonarea prin efectul sau carminativ si combate colicile digestive.

7. Ghimbirul

Ghimbirul amelioreaza digestia prin intermediul enzimelor pe care le contine, stimuleaza salivatia si usureaza deglutitia, combate balonarea si durerile abdominale.

8. Rozmarinul

Rozmarinul, sub forma de ceai, imbunatateste digestia, stimuleaza secretia biliara, induce rapid starea de satietate si ajuta activitatea ficatului.

9. Anghinarea

Anghinarea stimuleaza apetitul, secretiile pancreatice si intestinale, este un bun diuretic, carminativ, antihelmintic si antispasmodic intes­tinal, fiind recomandata in cazul insuficientelor pancreatice si intestinale si balonarilor abdominale.

10.Feniculul

Feniculul este un condiment cunoscut pentru proprietatile sale de antiseptic, carminativ, sedative. Se utilizeaza in cazul balonarilor abdominale.

11.Ananasul

Ananasul proaspat, prin continutul sau de bromelina, este foarte util bunei functio­nari a tractului gastro intestinal. 

 

In concluzie, tratamentul naturist al indigestiei detine o sumedenie de remedii eficiente, insa important este sa prevenim aparitia acesteia printr-o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos.