Ananasul - beneficii, proprietăți, contraindicații
Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical cu numeroase beneficii pentru sănătate și o sursă bogată în nutrienți, antioxidanți și alți compuși valoroși pentru organismul uman. Printre beneficiile sale se numără îmbunătățirea digestiei, susținerea imunității și recuperarea mai rapidă după intervenții chirurgicale. În acest articol poți afla care sunt beneficiile ananasului și posibilele sale contraindicații.
1. Este o sursă excelentă de substanțe nutritive
Ananasul este relativ sărac în calorii, dar are un profil nutrițional impresionant. O ceașcă de ananas (aproximativ 165 grame) conține următoarele:
- Calorii: 83
- Grăsimi: 1.7 grame
- Proteine: 1 gram
- Carbohidrați: 21.6 grame
- Fibre: 2.3 grame
- Vitamina C: 88% din doza zilnică recomandată
- Mangan: 109% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B6: 11% din doza zilnică recomandată
- Cupru: 20% din doza zilnică recomandată
- Tiamină: 11% din doza zilnică recomandată;
- Folați: 7% din doza zilnică recomandată
- Potasiu: 4% din doza zilnică recomandată
- Magneziu: 5% din doza zilnică recomandată
- Niacină: 5% din doza zilnică recomandată
- Acid pantotenic: 7% din doza zilnică recomandată
- Riboflavină: 4% din doza zilnică recomandată
- Fier: 3% din doza zilnică recomandată [1].
Ananasul este deosebit de bogat în vitamina C și mangan. Vitamina C este esențială pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru absorbția fierului și pentru creștere și dezvoltare, în timp ce manganul are proprietăți antioxidante și contribuie la creștere și la un metabolism mai sănătos.
Antioxidanții combat procesele oxidative din organism, lucru care determină scăderea nivelului general de inflamație din organism și contribuie la prevenirea cancerului și a altor boli cronice [2].
2. Conține o cantitate mare de antioxidanți
Ananasul nu este doar o sursă bogată de nutrienți ci conține și o cantitate semnificativă de antioxidanți - molecule care te ajută să combați stresul oxidativ.
Stresul oxidativ este declanșat de abundența radicalilor liberi - molecule instabile care determină leziuni la nivel celular și o stare de inflamație cronică în organism, ce conduce la scăderea eficienței sistemului imunitar, afecțiuni cardiace, diabet și unele tipuri de cancer.
Ananasul este o sursă bogată de flavonoide și compuși fenolici. Există studii - deocamdată efectuate pe animale - care demonstrează proprietățile cardioprotectoare ale ananasului și eficiența de lungă durată a antioxidanților [3].
3. Îmbunătățește digestia
În țările tropicale, ananasul este adeseori servit la masă împreună cu diferite tipuri de carne. Explicația constă în conținutul său de enzime digestive denumite bromelaine, care contribuie la digestia mai ușoară a cărnii [1].
Bromelaina funcționează similar unei proteaze, care contribuie la descompunerea moleculelor proteice în aminoacizi și peptide cu lanț scurt. Odată ce moleculele proteice s au fost descompuse, intestinul le poate absorbi mai ușor. Este un proces extrem de util în special pentru persoanele care suferă de insuficiență pancreatică [2].
Bromelaina este folosită, în industria cărnii, ca agent de frăgezire al acesteia. Există teste care au demonstrat faptul că bromelaina reduce markerii inflamatori de la nivelul țesuturilor digestive, dar sunt necesare mai multe studii pentru cuantificarea acestor beneficii.
În plus, ananasul este o sursă bună de fibre, ceea ce contribuie, de asemenea, la sănătatea aparatului digestiv [1].
4. Reduce riscul de cancer
Cancerul este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin creștere celulară necontrolată. Stresul oxidativ și inflamația cronică sunt două elemente legate adesea de apariția cancerului.
Mai multe studii au demonstrat că ananasul și compușii săi, inclusiv bromelaina, pot reduce riscul de cancer prin scăderea stresului oxidativ și a nivelului de inflamație generală. Unele studii susțin că bromelaina poate fi un adjuvant util în combaterea cancerului, odată apărut [1].
Cercetările in vitro arată că bromelaina poate întrerupe creșterea celulară în cazul celulelor canceroase mamare, cărora le determină apoptoza. Alte teste au obținut aceleași rezultate în cazul cancerului de piele, al cancerului colorectal și al celui localizat la nivelul ductelor biliare.
În plus, bromelaina stimulează sistemul imunitar și îl determină să sintetizeze molecule care sporesc eficiența leucocitelor în suprimarea creșterii celulelor canceroase și în eliminarea lor.
Deocamdată sunt necesare mai multe studii pentru a se confirma nivelul de eficiență al bromelainei în cazul cancerelor umane [1].
5. Crește imunitatea și reduce inflamația
Ananasul este folosit de mult timp în medicina tradițională. El conține o mare varietate de vitamine, minerale și enzime care îmbunătățesc funcția sistemului imunitar.
Într-un studiu efectuat pe parcursul a 9 zile, 98 de copii sănătoși au fost împărțiți în 3 grupe: unii nu au consumat deloc ananas, alții au primit aproximativ 140 g ananas pe zi, iar cea de-a treia grupă a primit aproximativ 280 g ananas pe zi. La finalul celor 9 zile, cei care au mâncat ananas au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta infecții virale și bacteriene. În plus, în grupul care a primit cea mai mare doză de ananas, s-au identificat de 4 ori mai multe leucocite decât la celelalte grupuri [1].
Un alt studiu, în care au fost implicați 40 adulți care sufereau de sinuzită cronică, a demonstrat că un supliment de bromelaină de 500 mg pe zi contribuie la o vindecare mai rapidă [2].
6. Ameliorează simptomele de artrită
Efectele antiinflamatorii ale bromelainei sunt demonstrate inclusiv în cazul celor care suferă de artrită de origine inflamatorie. Unele studii au demonstrat că suplimentele pe bază de bromelaină sunt la fel de eficiente, în cazul osteoartritei lombare, ca și tratamentul standard împotriva durerii [2].
Un alt studiu in vitro a demonstrat că bromelaina contribuie la prevenirea degradării cartilajelor articulare și la reducerea inflamației asociate cazurilor de osteoartrită [3].
Contraindicațiile consumului de ananas
Ananasul nu face parte din lista celor mai frecvenți alergeni, iar consumul nu este considerat un factor de risc în rândul populației generale. Evident, pot exista persoane alergice la ananas, care ar trebui să îl evite.
Persoanele care suferă de diabet trebuie să aibă în vedere conținutul de carbohidrați al ananasului și să îl consume cu moderație [2].
Dozele mari de bromelaină pot afecta mecanismele de coagulare ale sângelui, de aceea se recomandă prudență în cazul persoanelor care fac tratament cu anticoagulante [1].
Persoanele care suferă de o sensibilitate aparte la bromelaină raportează usturime la nivelul limbii după consumul unor cantități relativ mari de ananas, și chiar simptome digestive de tipul diareei. Nu există niciun fel de studii sau statistici în acest sens [3].
Ananasul este un fruct cu numeroase beneficii pentru sănătate, considerat sigur pentru cea mai mare parte a populației. Conținutul său ridicat în nutrienți are efecte impresionante, deși este necesară efectuarea mai multor studii în acest sens. Ananasul poate fi consumat crud, copt, sotat sau preparat în blender, într-o mare varietate de rețete delicioase.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple#How-to-cut-a-pineapple afisat la 5.08.2022;
- https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/pineapple-benefits-nutrition-facts-side-effects-more/ afisat la 5.08.2022;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/276903#diet afisat la 5.08.2022.