Dureri de stomac: cand si de ce apar

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Cand si de ce apare durerea de stomac

Durerile de stomac sunt foarte comune si pot aparea la persoane de toate varstele, indiferent ca vorbim despre copii sau adulti. Cu toate acestea, adesea se face o confuzie intre durerea de stomac, burta sau intestine. 

Denumita si epigastru in termeni medicali sau „durere in capul pieptului”, durerea de stomac este resimtita in partea superioara a abdomenului. Aceasta se poate manifesta sub forma de arsura, sensatie de presiune sau greutate. 

Pe langa stilul de viata, alimentatia sau prezenta unor afectiuni sunt principalele cauze care dau dureri de stomac. In majoritatea cazurilor, acestea sunt insotite si de alte simptome precum diaree sau constipatie, flatulenta, crampe ori greata si stare generala de rau. 

Adesea, aparitia acestor simptome este asociata de medici cu sindromul dispeptic. Durerea din etajul abdominal superior poate indica si afectiuni ale altor organe: colica biliara, pancreatita, insuficienta pancreatica, infarctul miocardic, sindrom de intestin iritabil, tulburare anxios-depresiva, sunt confundate cu epigastrul. 

Afectiuni care pot provoca dureri de stomac

Epigastrul se poate manifesta sub doua forme: episodic si recurent. Indigestia este printre principalele manifestari episodice ale durerii de stomac. Aceasta apare, de regula, dupa o masa abundenta in care sunt combinate mai multe tipuri de alimente. 

Durerea de stomac recurenta trebuie sa devina un semnal de alarma atunci cand se manifesta saptamanal, are intensitate crescuta sau durata prelungita. In aceasta situatie, este recomandat de urgenta un control la medicul gastroenterolog. Cele mai des intalnite afectiuni ale stomacului sunt:

1. Gastrita

Se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei gastrice si poate fi cauzata deopotriva de factori interni sau externi. Cel mai frecvent apare insotita, pe langa durerea de stomac, de simptome precum senzatia de presiune si balonare, varsaturi, arsuri si uneori si hemoragii digestive. Netratata la momentul potrivit, gastrita poate conduce la complicatii severe, avand atat o varianta acuta, cat si una cronica. 

2. Ulcerul gastric

Este considerat de medicii specialisti una dintre cele mai intalnite boli ale stomacului. Se manifesta atunci cand la nivelul mucoasei apar anumite leziuni. Simptomele care ar trebui sa fie precedate rapid de un consult medical sunt: scaderea brusca in greutate, varsaturi si modificarea, respectiv lipsa poftei de mancare.

3. Boala de reflux gatroesofagian

Cunoscuta in limbajul de specialitate drept BRGE, aceasta afectiune poate produce dureri ale stomacului care se resimt, de regula, in zona superioara a abdomenului, dar si in piept. Una dintre principalele cauze este patrunderea sucului gastric in esofag si apoi in stomac. 

4. Intoleranta la lactoza

In functie de nivelul de toleranta al fiecarei persoane, aceasta se poate manifesta prin dureri de stomac moderate sau chiar severe. De cele mai multe ori, intoleranta la lactoza produce si balonare, indigestie, gaze intestinale sau diaree. Pentru un tratament corespunzator, este necesar ca medicul gastroenterolog sa puna un diagnostic corect. 

5. Endometrioza

Aceasta afectiune se manifesta la femei si apare atunci cand nivelul celulelor endometriale are valori crescute anormal. Deoarece aceste celule se desprind de peretele uterului in fiecare luna, netratarea endometriozei poate duce la consecinte neplacute. Printre acestea se numara durerea abdominala acuta, menstruatia neregulata ori amenoreea sau chiar infertilitatea. 

Cand este necesar un consult de specialitate

Investigatiile de specialitate ar trebui sa fie principala metoda de diagnosticare in cazul persoanelor care prezinta dureri de stomac recurente. Un episod epigastric cu debut brusc si intensitate crescuta reprezinta deja un semnal de alarma care nu ar trebui ignorat. 

Printre alte simptome care pot insoti durerea de stomac si care alerteaza cu privire la o situatie grava, se regasesc si: 

  • Varsaturi cu sange;
  • Varsaturi repetate;
  • Radierea durerii in piept, in zona posterioara sau in omoplatul drept;
  • Sensibilitate ridicata la palparea abdomenului;
  • Scaun negru (poate indica o hemoragie digestiva superioara).

Una dintre primele investigatii la care medicii apeleaza in cadrul unui control este ecografia abdominala. In functie de rezultat, specialistul poate recomanda si o endoscopie digestiva, o hemograma sau o gastroscopie. 

Remedii pentru ameliorarea durerii de stomac

Desi durerea de stomac nu ar trebui tratata decat in urma recomandarilor medicului, exista cateva remedii de origine naturala care pot ameliora epigastrul si, totodata pot imbunatati calitatea vietii. 

Deoarece constipatia este considerata una dintre cele mai des intalnite cauze ale durerilor de stomac, consumul de prune proaspete se poate dovedi util. Acestea contin multe fibre si sorbitol, care au efect laxativ natural. 

O alta metoda care poate avea efecte benefice este consumul de ceaiuri din plante, precum cele de musetel, menta sau ghimbir. Acestea au efect calmant si pot ameliora crampele abdominale. Si sucul de aloe vera poate fi incercat, datorita proprietatilor sale vindecatoare. 

Pasi pentru prevenirea durerii de stomac

  • Evitarea alimentelor bogate in grasimi;
  • Evitarea alimentelor foarte picante si procesate;
  • Consumul de suplimente alimentare in paralel cu o dieta echilibrata;
  • Intreruperea fumatului;
  • Imbunatatirea regulilor de igiena a mainilor si cavitatii bucale;
  • Evitarea consumului de alcool.

Durerea de stomac poate aparea brusc si poate fi insotita de simptome mai mult sau mai putin ingrijoratoare. Daca epigastrul persista si apare cu recurenta, se recomanda un consult de specialitate de urgenta. De asemenea, este indicat ca durerile abdominale superioare sa nu fie tratate cu medicamente care nu au fost prescrise de medic. 

Surse:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4167-abdominal-pain
  2. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/abdominal-pain-in-adults
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor