Pietre pe amigdale: cauze, simptome, tratament

2. 3. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Pietre pe amigdale

 

Pietrele pe amigdale sunt calcificari mici, adesea formate din cristale de calciu. Acestea apar in zona amigdalelor si pot provoca disconfort, durere si tulburari de somn. In acest articol vom discuta despre cauzele pietrelor pe amigdale, simptomele acestora, tratamentul eficient, posibilele complicatii si cum pot fi ele prevenite.

Ce sunt pietrele pe amigdale?

Pietrele pe amigdale sunt structuri solide formate de depozite de calciu si fosfati in criptele amigdalelor. Aceste pietre pot fi foarte mici sau pot creste in dimensiuni, sunt uneori dureroase si pot deveni periculoase pentru sanatate [1].

Cauzele pietrelor pe amigdale

Cauza exacta a pietrelor pe amigdale nu este cunoscuta, dar specialistii considera ca baza pentru formarea lor este reprezentata de biofilmul oral al pacientului.

Biofilmul reprezinta acumularea de bacterii si fungi de pe suprafata mucoasei orale. Aceasta acumulare este aderenta si reprezinta o baza excelenta pentru depunerea sarurilor minerale.

La aparitia pietrelor pe amigdale contribuie elemente ca:

  • igiena orala deficitara;
  • amigdale de dimensiuni mari;
  • sinuzita cronica;
  • amigdalita cronica [2].

Simptomele pietrelor pe amigdale

Pietrele pe amigdale pot ramane asimptomatice, mai ales atunci cand au dimensiuni mici. Pe masura ce cresc, insa, ele pot determina urmatoarele simptome:

  • durere de gat;
  • dificultati legate de deglutitie;
  • durere in zona urechii;
  • tuse persistenta;
  • inflamatia amigdalelor;
  • halitoza (respiratie urat mirositoare);
  • depozite albicioase sau galbui pe suprafata amigdalelor [3]. 

Tratamentul pietrelor pe amigdale

Cele mai multe pietre formate la nivelul amigdalelor sunt inofensive, dar indepartarea lor poate fi importanta pentru a scapa de halena sau de disconfortul asociat. 

Eliminarea pietrelor de pe amigdale se poate realiza printr-o mare varietate de metode, de la remedii casnice pana la interventii chirurgicale.

  • Gargara cu apa cu sare poate ameliora disconfortul de la nivelul faringelui si poate disloca si pietrele de pe amigdale. In plus, gargara cu apa cu sare efectuata regulat contribuie la eliminarea mirosului neplacut.
  • Tusea energica poate determina dislocarea pietrelor de la nivelul criptelor amigdaliene.
  • Indepartarea manuala ar trebui efectuata de catre medicul specialist ORL, deoarece utilizarea unor obiecte rigide, acasa, se poate solda cu lezarea amigdalei. Aceste leziuni se pot suprainfecta sau pot sangera la contactul cu obiecte dure. În cazul in care vrei sa incerci indepartarea lor acasa, un betisor de ureche poate fi o optiune mai blanda decat periuta de dinti.
  • Coblatia este o intervensie efectuata cu ajutorul laserului, care ajuta la reducerea dimensiunilor criptelor amigdaliene. Interventia se efectueaza cu anestezie locala.
  • Tonsilectomia reprezinta extirparea chirurgicala a amigdalelor. Aceasta este recomandata doar in cazuri severe si dupa ce restul metodelor au ramas fara succes [4].

Complicatii asociate pietrelor pe amigdale

Desi complicatiile generate de pietrele pe amigdale sunt rare, ele pot aparea. Manualele de medicina mentioneaza, ca posibile complicatii:

  • proliferarea bacteriilor in interiorul acestor depozite;
  • halitoza;
  • aparitia cariilor;
  • infectii la nivelul amigdalelor [2].

 

Complicatii asociate pietrelor pe amigdale

 

Recomandari privind prevenirea formarii de pietre pe amigdale

S-a observat existenta unei predispozitii pentru formarea pietrelor pe amigdale, ceea ce inseamna ca ele apar cu frecventa crescuta la pacientii care au avut, si in trecut, un asemenea diagnostic. Prevenirea reaparitiei lor se poate realiza prin adoptarea unor masuri simple, precum:

  • practicarea unei igiene orale adecvate, care include și curatarea biofilmului format pe suprafata limbii, inclusiv catre baza acesteia;
  • renuntarea la fumat;
  • efectuarea de gargară cu apa cu sare, zilnic. Apa cu sare are un puternic efect antimicrobian si contribuie la distrugerea biofilmului din zone inaccesibile periutei de dinti, cum sunt amigdalele;
  • o hidratare adecvata, asigurata de un consum regulat de apa [3].

Cum deosebesti pietrele de pe amigdale de alte probleme de sanatate?

Pentru ochiul neantrenat, aspectul pietrelor de pe amigdale poate fi similar unor alte afecțiuni localizate la acest nivel, printre care:

  • amigdalita streptococica: in acest caz, depozitul albicios sau galbui de la nivelul gatului este puroi si este insotit de simptome caracteristice unei infectii: febra, durere de gat, afte si ulceratii la nivelul faringelui, marirea in volum a limfonodurilor regionale etc. Pietrele de pe amigdale nu determină febră decât extrem de rar, în cazul unei suprainfecții. În plus, infectia streptococica nu se asociază cu respirație urat mirositoare;
  • tonsilita: cunoscuta si sub denumirea de amigdalita, ea poate avea etiologie bacteriana sau virala. Simptomele sunt asemanatoare celor asociate infectiei streptococice, ceea ce este normal, streptococul fiind doar una dintre posibilele cauze ale amigdalitei;
  • cancerul de amigdale: cancerul de amigdale determina simptome mai ample si mai complexe decat cele asociate pietrelor la amigdale, printre care sângerări cronice, ulcere care nu se vindecă, dificultăți la înghițire;
  • gingivita: cazurile severe de gingivita se pot asocia cu dureri intense, care iradiaza care ureche si maxilar. In absenta unui tratament adecvat, gingivita se poate extinde catre alte zone ale corpului [1].

Pietrele de pe amigdale sunt, de cele mai multe ori, inofensive. Deși impactul lor asupra sănătății generale este redus, ele pot determina disconfort local și probleme de ordin social, de tipul halitozei, prin urmare este importantă eliminarea lor prin metode adecvate. Prevenirea reapariției este un element important, deoarece se pare că există o predispoziție individuală pentru formarea lor. 

Bibliografie

1. Australia, Healthdirect. Tonsil Stones. Www.healthdirect.gov.au, 4 July 2022, www.healthdirect.gov.au/tonsil-stones, accesat la 6.02.2023;

2. Gotter, Ana. Tonsil Stones: What They Are and How to Get Rid of Them. Healthline, Healthline Media, 7 Jan. 2015, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/tonsil-stones, accesat la 6.02.2023;

3. Tonsil Stones: Care Instructions. Myhealth.alberta.ca, myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ace4965#ace4969, accesat la 6.02.2023;

4. Yellamma Bai, K., and B. Vinod Kumar. Tonsillolith: A Polymicrobial Biofilm. Medical Journal Armed Forces India, vol. 71, July 2015, pp. S95S98, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529540/, https://doi.org/10.1016/j.mjafi.2011.12.009, accesat la 6.02.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor