Halitoza: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

12. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Halitoza

Halitoza, cunoscuta si sub numele de halena, reprezinta o afectiune medicala care poate avea la baza diferite cauze. Halitoza este cel mai adesea asociata cu  igiena orala deficitara, insa exista si alte aspecte care stau la baza producerii acestei afectiuni. Discutam in cele ce urmeaza despre halitoza, despre tipurile acesteia, dar si despre metodele eficiente prin care poti scapa de aceasta problema.

Ce este halitoza?

Halitoza este termenul medical care descrie un miros neplacut al respiratiei. Daca te trezesti dimineata cu un miros neplacut la nivelul cavitatii bucale sau daca te confrunti cu problema mirosului neplacut si pe parcursul zilei, atunci ar trebui sa ai in vedere un consult medical care sa identifice motivul acestei situatii.

Tipuri de halitoza

Exista mai multe tipuri de halitoza, iar acestea sunt definite in general de un factor declansator specific. De asemenea, halitoza poate fi temporara, cand dispare ca urmare a imbunatatirii igienei orale, sau cronica, atunci cand aceasta se pastreaza pe durata vietii. 

Tipurile de halitoza sunt:

Halitoza clasica

In general, halitoza clasica poate aparea ca urmare a unei igiene dentare defectuoase care conduce la aparitia bacteriilor. De asemenea, de la aparitia bacteriilor este doar un pas pana la dezvoltarea unor infectii la nivelul cavitatii bucale care se pot extinde si la nivelul tractului digestiv, cauzand mirosuri neplacute. 

Halitofobie

Definita ca senzatia pregnanta de miros neplacut, chiar si in absenta acestuia, afectiunea se manifesta mai ales in cazul pacientilor care au suferit in trecut de halitoza, au urmat tratament si au scapat de respiratia urat mirositoare. 

Pacientii au senzatia ca respiratia urat mirositoare persista chiar si dupa tratament, lucru care nu este real. Pentru aceasta, insa, este nevoie de o evaluare medicala, in vedere stabilirii diagnosticului.

Pseudohalitoza

Asa cum ii spune si numele, pseudohalitoza este o afectiune prin care pacientul crede ca respiratia sa este urat mirositoare, insa acest lucru nu este real. In acest caz, se recomanda o discutie cu pacientul, trebuie explicat ce este halitoza si cum se manifesta aceasta si se recomanda incercarea unei metode de terapie prin care credinta pacientului ca respiratia sa este urat mirositoare sa dispara. 

Cauzele halitozei

Cea mai frecventa dintre cauzele care conduc la aparitia halitozei este igiena dentara defectuoasa. Practic, atunci cand mancam, dintii ajuta in procesul de masticatie, in vederea formarii bolului alimentar. 

Hrana, insa, poate sa ramana pe suprafata dintilor si intre acestia, iar prin descompunerea resturilor alimentare se produce si mirosul urat al gurii. Curatarea frecventa a dintilor, cu o perie de dinti adecvata, cu pasta de dinti, apa de gura si ata dentara ajuta la eliminarea resturilor alimentare care pot crea un miros urat la nivelul cavitatii bucale. 

Depunerile de resturi de mancare se depun mai usor pe dinti, formand tartrul, iar mai apoi se pot produce diferite afectiuni, inflamatii si infectii la nivelul gingiei, care de asemenea pot contribui la un miros neplacut. In plus, daca simti un miros urat in gura de la stomac, acesta poate fi si din cauza faptului ca dezvoltarea bacteriilor se poate transmite la tractul digestiv. 

Fumatul

Fumatul nu este sanatos si este un obicei care produce un miros neplacut la nivelul cavitatii bucale, pielii, limbii si mainilor. Fumatul contribuie si la ingalbenirea dintilor, afectandu-le aspectul. 

Daca esti fumator si suferi de halitoza, este nevoie de curatarea frecventa a limbii, deoarece mirosurile neplacute pot persista la nivelul papilelor. Poti alege un dispozitiv de curatare a limbii cu ajutorul caruia sa elimini bacteriile de pe suprafata acesteia.

Raceli, gripe, infectii

In timpul racelilor, infectiile bacteriene pot afecta amigdalele si zona nasului si pot produce astfel un miros neplacut. Se recomanda intotdeauna un consult medical pentru a putea fi prescris tratamentul medical potrivit care sa elimine bacteriile. 

Alimente cu miros puternic

Halitoza poate aparea si ca urmare a consumului de alimente precum ceapa sau usturoiul. Aceste alimente au miros specific, iar pentru a-l indeparta se recomanda igienizarea corecta a cavitatii bucale. De asemenea, mancarurile condimentate contribuie la aparitia halitozei.

 
Ceapa alimentul cu miros puternic

Infectii gingivale

Relationate de igiena precara a dintilor si cavitatii bucale, infectiile gingivale pot produce o respiratie urat mirositoare. Parodontoza si cariile sunt principalele afectiuni in urma carora poate fi semnalata prezenta halitozei. 

Afectiuni medicale

Afectiuni medicale

Exista unele afectiuni care pot determina aparitia halitozei. Bolile hepatice sau bolile de la nivelul stomacului, cum ar fi refluxul gastro-esofagian, agraveaza halitoza.

Simptomele halitozei

Halitoza are ca simptom specific mirosul neplacut al gurii. In unele situatii, pacientul poate suferi de balonare si respiratie urat mirositoare. In alte situatii, poate aparea si senzatia de uscaciune a gurii, ca simptom secundar. 

Saliva are rolul de a curata cavitatea bucala si de a ajuta la formarea bolului alimentar, pentru trimiterea acestuia spre digestie. Atunci cand se instaleaza senzatia de uscaciune a gurii, pot aparea si mirosurile neplacute la nivelul cavitatii bucale. 

Diagnostic

Daca vrei sa stii ce trebuie sa faci daca si cand iti miroase gura, atunci primul pas este sa te prezinti la un consult medical de specialitate. Nu se recomanda autodiagnosticarea pentru ca nu poti sti cu siguranta ce boala ascunde mirosul urat al gurii. 

Medicul este cel mai in masura sa ofere un tratament pentru halitoza, verificand exact modul de aparitie si cauzele declansarii afectiunii. 

Metoda de determinare a mirosului neplacut al gurii poarta numele de halimetrie. Cu ajutorul unui halimetru este masurata cantitatea de hidrogen sulfurat continuta de aerul pe care il expira pacientul. Determinarea se face in prima faza de la anumite distante, pentru a se determina si gradul afectiunii.

Optiuni de tratament

Pentru a trata in mod eficient halitoza, este nevoie de descoperirea cauzei care a dus la aparitia acestia. Este necesar acest traseu deoarece tratamentul incepe cu motivul care a condus la aparitia halitozei, dupa cum urmeaza:

  • in cazul halitozei aparute ca urmare a cariilor, placii bacteriene sau parodontozei se recomanda tratarea acestor probleme;
  • in cazul halitozei aparute ca urmare a unei infectii bacteriene, medicul poate recomanda un tratament specific, pe baza de antibiotic;
  • daca halitoza este clasica si apare ca urmare a consumului unor alimente sau ca urmare a unei diete, se recomanda o igiena dentara riguroasa sau unele ceaiuri pentru respiratie urat mirositoare.

Disclaimer: Daca observi un miros neplacut al gurii, mergi la medicul specialist in vederea unei evaluari. Diagnosticarea trebuie facuta doar de catre un cadru medical, in facilitati medicale speciale. Nu te autodiagnostica si nu urma tratamente care sa nu fi fost prescrise de catre un medic. 

Preventie

Daca si tu te intrebi „de ce imi miroase gura cand ma trezesc?” sau daca te gandesti adesea pe parcursul unei zile „imi miroase gura ingrozitor”, acestea pot fi primele semne ale constientizarii ca ai o problema cu mirosul gurii. 

Acest lucru nu inseamna automat ca suferi de halitoza, deoarece doar un medic poate pune acest diagnostic.

Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni, poti avea in vedere urmatoarele lucruri:

  • mentine o buna igiena orala (curata dintii cu pasta de dinti potrivita, cu peria de dinti, irigator, ata dentara si apa de gura);
  • renunta la obiceiul de a fuma sau curata bine limba pe parcursul zilei;
  • mananca echilibrat, consumand alimente benefice pentru sanatatea organismului;
  • mergi regulat la medicul dentist pentru a avea grija de sanatatea dintilor si a gingiilor;
  • hidrateaza-te corespunzator;
  • consuma ceaiuri care pot reduce mirosul neplacut al gurii: ceai verde, suc de ananas, etc.

Halitoza este o afectiune care poate scadea stima de sine a pacientilor, asa ca este recomandat ca inca de la primele simptome acestia sa se adreseze unui medic in vederea diagnosticarii. Este important sa stii ca poti scapa de halitoza cu ajutorul tratamentului potrivit sau cu ajutorul masurilor minime de preventie. Ai grija de sanatatea cavitatii tale bucale si de starea de bine a danturii, iar halitoza nu va mai fi o problema pentru tine!

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor