Meteosensibilitatea: Ce este, care sunt simptomele si cum procedezi

16. 2. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

 

Mediul de viata influenteaza starea de sanatate. Mulți oameni sunt convinsi că au sensibilitate la schimbarile meteorologice. Meteosensibilitatea este responsabila de accentuarea unor dureri cronice, de modificarile de stare si dispoziție, de starile de oboseala sau de ritmul cardiac accentuat. In acest articol vorbim despre meteosensibilitate, abordand cauzele si principalele simptome, oferindu-va sfaturi practice pentru a atenua impactul acestora asupra organismului.

Ce este meteosensibilitatea?

Omul continua sa fie parte a universului in care traieste, in ciuda faptului ca nu mai resimte acest lucru. Legatura corpului uman cu natura nu s-a pierdut definitiv, motiv pentru care, uneori, mediul inconjurator poate influenta viata organismului uman. Sensibilitatea la schimbarile de temperatura si presiune, senzatia de sufocare care poate sa apara brusc, anxietatea, lipsa somnului, agitatia - sunt doar cateva dintre simptomele meteosensibilitatii pe care le poti resimti si tu intr-un anumit moment al vietii.

Furtunile cu tunete si fulgere, trecerile bruste de la temperaturi pozitive la unele negative, cu 10 - 15 grade mai mici in decurs de 24 de ore, te pot afecta si pot produce transformari la nivelul corpului.
Persoanele care sunt sensibile la schimbarile climatice experimenteaza simptome variate atunci cand vremea se schimba brusc.

Cum se manifesta meteosensibilitatea?

In timp ce unii sustin ca au sesizat aparitia durerilor cronice la schimbarea temperaturii sau a presiunii atmosferice, pentru altii, aceste modificari de stare sunt aproape insesizabile.

Cei care petrec mai mult timp afară, în natură, fie pentru că lucrează în exterior, fie pentru că fac multă mișcare fizică la aer curat, nu au raportat manifestări puternice la schimbările de presiune, temperatura sau umiditate.

De cealalta parte se situeaza persoanele care petrec foarte mult timp in interior, au contact minimal cu mediul natural sau doar ocazional. Aceste persoane sunt mai puternic influentate, in special de modificarea presiunii atmosferice, de umiditate, dar si de temperatura.

Explicatii

Parerile sunt impartite in privinta meteosensibilitatii, iar cercetatorii au explicatii fiziologice pentru o parte dintre modificarile resimtite.

Infectiile respiratorii sunt mai numeroase in sezonul rece. Racelile si gripa sunt frecvente iarna, copiii si varstnicii fiind cei mai expusi.

Durerile la nivelului genunchiului și ale articulatiilor pot fi mai puternice in perioadele cu multa umezeala, dar si in sezonul rece. Desi unii dintre pacientii cu dureri cronice le spun medicilor ca au sesizat dureri accentuate la schimbari ale vremii, nu exista rezultate ale unor studii care sa ofere date concrete in acest sens.

Persoanele cu intervenții chirurgicale au reclamat, uneori, dureri la nivelul operatiilor, chiar si la un interval mare de timp după. Momentul aparitiei durerilor a fost asociat cu schimbarile petrecute in mediul inconjurator.

Studii

In ciuda numeroaselor studii realizate, oamenii de stiinta nu au dovada legaturii directe intre schimbarile meteorologice si starea de sanatate a oamenilor, cercetăriile fiind inca la inceput de drum in aceasta directie.

Cu toate acestea, toate informatiile existente arata ca meteosensibilitatea apare la persoanele care au o anumita problema de sanatate. Au fost si cazuri in care simptomele meteosensibilitatii au fost inregistrate la persoane aparent fara boli cronice.

Investigatiile medicale de specialitate si analizele de laborator au scos in evidenta faptul ca o parte a acestor persoane au o predispozitie pentru anumite boli, care se pot manifesta in timp, in anumite conditii. Meteosensibilitatea in aceste cazuri functioneaza ca un sistem de preventie.

Care sunt cauzele meteosensibilitatii?

Meteosensibilitatea poate determina organismul să aibă o reacție la schimbările rapide de temperatura, umiditate sau presiune. Meteosensibilitatea nu este o boală, poate fi cel mult un sistem de avertizare si alerta, accentuand anumite boli existente.

Corpul reactioneaza prin sistemul nervos vegetativ, la campurile electromagnetice care sunt specifice modificarilor de temperatura, umiditate, care apar in preajma unei furtuni sau in perioada unui val de canicula.

Care sunt simptomele meteosensibilitatii?

Simptomele sunt variate de la o persoana la alta. Ele se manifesta cu preponderenta la femei si se pot accentua odata cu inaintarea in varsta, pe fondul aparitiei bolilor. Meteosensibilitate simptome:

  • Dureri de cap

Schimbarile meteorologice pot afecta anumite persoane care vor resimti dureri de cap puternice, ameteala, migrene, asociate uneori si cu o senzatie de zgomot in urechi sau cu varsaturi.

Migrena meteosensibila apare pe fondul scaderii presiunii atmosferice, cand este ceata sau temperaturile sunt scazute. Durerile pot fi localizate intr-o parte a capului sau pot fi resimtite in partea central-superioara.

  • Anxietate

Anxietatea, depresia, durerile de cap sunt probleme de sanatate care pot fi amplificate pe fondul meteosensibilitatii. Simptomele se pot accentua in perioadele in care temperatura este foarte ridicata sau foarte scazuta. In sezonul rece, odata cu scurtarea zilelor, se poate accentua anxietatea. In perioadele caniculare, anxietatea creste foarte mult, numarul celor care isi pun viata in pericol fiind in crestere in aceste conditii.

  • Dureri articulare

Durerile de la nivel articulatiilor pot sa se intensifice in momentul in care vremea se raceste, inflamatiile fiind predominante in sezonul rece. Schimbarile presiunii barometrice pot duce la accentuarea durerilor la nivelul articulatiilor.

  • Oboseala cronica

Oboseala accentuata, dificultatile de concentrare, insomniile, iritabilitatea, pot fi accentuate in sezonul rece.

O noapte nedormita nu este un semnal de alarma, dar oboseala accentuata ca urmare a mai multor nopti nedormite, lipsa de concentrare, probleme cu respiratia, pot fi simptomele unor boli cardiace sau respiratorii nediagnosticate. Daca esti meteosensibil atunci vei observa cum aceste simptome se schimba odata cu modificarea brusca a temperaturii. Daca simptomele se mentin mai multe zile consultul medical de specialitate este esențial.

  • Hipertensiune arteriala

Hipertensivii si cardiacii pot avea probleme de sanatate pe fondul schimbarilor de presiune. La presiune mica, apar aritmiile si valori mari de tensiune.

Meteosensibilitatea cardiaca vizeaza pulsul crescut, bataile neregulate ale inimii, asociate uneori cu senzatia de sufocare sau lipsa de aer. Aceste simptome pot fi semne ale meteosensibilitatii care pot duce la probleme cardiace majore. De aceea este bine sa te prezinti la medic daca simptomele se accentueaza sau se manifesta pe parcursul mai multor zile.

 

 

Sfaturi pentru prevenirea meteosensibilitatii

  • Foloseste creme antiinflamatoare pe articulatii

Cremele antiinflamatoare amelioreaza inflamatia si ajuta la reducerea durerilor articulare. Aplicate pe articulatiile inflamate vor reduce disconfortul pentru o perioadă.

  • Fa miscare

Miscarea este un elixir pentru sanatate, modalitatea prin care iti pui sangele in miscare. Are loc astfel, oxigenarea sangelui in intreg organismul, concomitent cu eliberarea endorfinelor, responsabile pentru starea de bine.

Cateva minute de miscare in fiecare zi, adaptate nevoilor si tinand cont de eventualele restrictii medicale, pot sa previna instalarea simptomelor meteosensibilitatii, contribuind la mentinerea tonului muscular si articular, atat de necesar, in special persoanelor varstnice.

Kinetoterapia poate fi o modalitate perfecta prin care poti ameliora durerile articulare, exercitiile se vor realiza sub indrumarea specialistului in kinetoterapie.

Inotul si mersul pe jos sunt alte variante de miscare prin care poti invata sa combati efectele neplacute ale meteosensibilitatii.

  • Consuma ceaiuri calmante

Meteosensibilitatea cu tratamente naturiste poate fi combatuta sau simptomele pot fi ameliorate, daca ai in vedere cateva plante cu efect calmant. Consumul de ceai de salcie, busuioc, musetel, levantica, iasomie, tei, cunoscut fiind efectul calmant al acestora, poate fi de ajutor in ameliorarea unor simptome. Două sau trei cani de ceai pe zi te pot ajuta sa faci fata problemelor cauzate de meteosensibilitate.

  • Regim alimentar

Renuntarea la alcool, cafea (substante care au rol de excitare a creierului) sau diminuarea cantitatilor in anumite perioade, cand vremea este instabila, poate preveni sau ameliora simptomele meteosensibilitatii.

De asemenea, reducerea consumului anumitor alimente cu potential de fermentare si introducerea in alimentatia zilnica a fructelor, legumelor si a cerealelor de calitate, pot aduce o contribuie semnificativa in ameliorarea si tinerea sub control a meteosensibilitatii.

Un regim alimentar sanatos, sustinut si prin produse ce au rol de crestere a imunitatii organismului ajuta la mentinerea unui echilibru.

  • Exercitii de respiratie

Exercitiile de respiratie trebuie facute intr-un spatiu relaxant, linistit. Inspiratiile si expiratiile sunt scurte, lente, repetitive. Succesiunea trebuie sa aiba loc pana cand te relaxezi si te simti confortabil. Respiratia este benefica atat trupului, cat si mintii. Exercitiile de respiratie sunt cu atat mai importante, cand se instaleaza panica si senzatiile de sufocare.

Exercitiile de respiratie sunt de mai multe tipuri si cu putin efort, concentrare si folosind tehnica vizualizarii pozitive, trupul si mintea se vor relaxa, iar senzatiile suparatoare vor disparea.

 

 

Persoanele care stau mult afara, cele care au un stil de viata sanatos si care au o dieta echilibrata au mai putine sanse sa fie meteosensibile. Totul despre meteosensibilitate arata ca ea duce la accentuarea unor probleme de sanatate, fiind o reactie a organismului pus in fata unor schimbari rapide de temperatura, umiditate, presiune atmosferica. Trebuie sa inveti sa lupti cu factorii care iti pot influenta sanatatea si sa iti intaresti sistemul imunitar.

Meteosensibilitatea nu este o boala, dar poate accentua o parte a problemelor de sanatate cu care organismul se confrunta, la schimbari bruste de vreme.

Surse:
1. “Prevalence of weather sensitivity in Germany” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11905224/
2. “Self-perceived weather sensitivity and joint pain in older people with osteoarthritis in six European countries: results from the European Project on OSteoArthritis (EPOSA)” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3996041/
3. “Weather sensitivity: causes and tips against it” - http://techzle.com/weather-sensitivity-causes-and-tips-against-it
4. “Migraine and weather: a prospective diary-based analysis” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21112983/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor