Durere de genunchi: posibile cauze, tratament si preventie

5. 1. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
durere de genuchi

Genunchiul este o articulatie mare si complexa, uneste femurul (osul coapsei) de tibie. Articulatia genunchiului mai cuprinde, pe langa aceste doua oase, si fibula (peroneul) si rotula. Femurul, tibia si rotula sunt cele trei oase importante care compun articulatia genunchiului. Acestea sunt sustinute de un cartilaj care are rolul de a proteja osul si de a absorbi socurile. Articulatia genunchiului este flexibila datorita tendoanelor care conecteaza oasele genunchiului de muschii piciorului. In plus, ligamentele au si ele rolul de a uni oasele componente si de a da stabilitate genunchiului.

Fiind o articulatie atat de complexa, supusa stresului fizic constant, durerea din zona genunchiului nu este un fenomen experimentat de putini oameni, dimpotriva. Nu este de mirare ca o leziune care se produce la nivelul oricarei componente articulare poate sa duca la o problema a articulatiei si la o durere de genunchi.

Durerea de genunchi poate aparea dupa:

  • o miscare brusca;
  • o miscare gresita;
  • un traumatism la nivelul genunchiului;
  • o cazatura;
  • un traumatism.

De asemenea, durerea de genunchi poate aparea si in urmatoarele situatii:

  • suprasolicitare fizica;
  • munca fizica intensa;
  • sedentarism;
  • lipsa exercitiului fizic adecvat;
  • scaderea activitatii muschilor picioarelor.

Poate fi vorba despre o durere de genunchi cand il indoi, durere de genunchi la tineri, durere de genunchi dupa antrenamentul de sala, durere de genunchi la ridicare, durere de genunchi noaptea.

Exista mai multe solutii terapeutice pentru durerea de genunchi:

  • gheata aplicata pe genunchi;
  • unguent cu antiinflamator;
  • tinutul piciorului pe o perna;
  • aplicarea unei fese elastice;
  • identificarea miscarilor si a cauzei care provoaca durerea;
  • consult la medicul ortoped;
  • gimnastica medicala;
  • fizioterapie (proceduri care amelioreaza durerea).

 

Simptome care pot insoti durerea de genunchi

Daca durerea dureaza mai mult de cateva zile si nu trece nici in stare de repaus, atunci este recomandat sa se recurga la un consult medical. Durerea genunchiului difera in functie de structura osoasa afectata. Se poate resimti in toata zona (fractura), sau intr-o parte a articulatiei (infectie). De altfel, durerea nu este intotdeauna singurul simptom, mai sunt si alte manifestari care insotesc durerea, precum:

  • instabilitatea articulatiei;
  • rigiditatea articulatiei;
  • deformarea articulatiei;
  • caldura locala la nivelul genunchiului dureros;
  • imposibilitatea sau dificultatea de a indrepta genunchiul;
  • zgomote la nivelul genunchiului (pocnituri);
  • pacientul nu poate merge, sau o face cu greutate;
  • dificultate la urcat sau la coborat scari;
  • durerea persista chiar si atunci cand genunchiul este in repaus;
  • pacientul nu se poate lasa in genunchiul cu probleme.

Posibile cauze ale durerii de genunchi

Cauzele durerii de genunchi sunt numeroase si importante. Iata despre ce poate fi vorba:

Fractura

Fractura apare in urma traumatismelor si este o cauza clara a durerii de la nivelul genunchiului. Fractura este si mai complicata daca este favorizata de osteoporoza.

Entorsa

In cazul entorsei sunt afectate ligamentele sau muschiul. Se manifesta prin durere, inflamatie, dificultate la deplasare.

Ruptura de menisc

Ruptura de menisc este o leziune frecventa la genunchi. Poate afecta pe oricine, inclusiv pe seniori si persoanele care practica sporturi. Ruptura de menisc poate aparea si in cazul in care pacientul se ridica prea brusc, sau cand face genuflexiuni.

Tendinita

Tendinita inseamna inflamarea tendoanelor. Are loc in urma unei suprasolicitari a articulatiei, mai ales in urma unor acrivitati sportive (jogging, baschet, volei, ciclism). Tendinita care se manifesta la genunchi poarta numele de „genunchiul alergatorului”.

Artrita

Artrita este un proces inflamator. Poate fi vorba despre osteoartrita, care este o afectiune degenerativa, intalnita la persoanele in varsta, sau de poliartrita reumatoida, care se intalneste la persoanele tinere. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care poate afecta toate articulatiile, inclusiv genunchiul. Simptomele includ umflaturi, dureri severe, in cazurile grave se ajunge si la dizabilitati. Poate fi vorba si de guta sau artrita septica, la unele persoane.

Bursita

Bursita este o inflamatie a burselor, bursa fiind un sac cu fluid care asigura glisarea componentelor articulare.

Factorii de risc pentru cazurile de durere de genunchi

Factorii de risc pentru cazurile de durere de genunchi

Nu numai cauzele care stau la baza durerilor de genunchi sunt importante, ci si factorii de risc care sunt, la randul lor, numerosi:

  • obezitatea: pentru ca greutatea corporala in plus pune o presiune suplimentara asupra cartilajelor;
  • slabiciunea musculara: muschii ajuta la stabilizarea articulatiei, de aceea o pierdere a fortei acestora poate creste riscul de accidente la nivelul genunchiului;
  • antecedente medicale: daca genunchiul a mai avut in trecut probleme creste riscul de a suferi de durere la genunchi;
  • sport: daca miscarea fizica presupune multe sarituri, exista o presiune suplimentara care se pune pe articulatii;
  • efortul profesional: sunt locuri de munca la care se sta mult in picioare, sau dimpotriva, se sta mult pe scaun.

Investigatii pentru diagnosticarea durerii de genunchi

Pentru a se stabili un diagnostic pentru durerea de genunchi, medicul trebuie sa examineze genunchiul, sa puna intrebari despre manifestarile resimtite de pacient si despre istoricul medical al acestuia. Daca este nevoie, poate sa solicite si investigatii suplimentare.

Atunci cand examineaza genunchiul, medicul specialist va ruga pacientul sa indoaie genunchiul, va evalua eventualele umflaturi, precum si stabilitatea ligamentelor. De asemenea, medicul va compara rezultatele examinarii genunchiului cu probleme cu celalalt, pentru a vedea diferentele. Abia atunci, sau dupa primirea rezultatelor investigatiilor suplimentare, in cazul in care este nevoie de ele, medicul va stabili un diagnostic si poate recomanda un tratament pentru durerea de genunchi.

In ceea ce priveste investigatiile suplimentare care se pot face, acestea sunt:

Radiografie

Radiografia ajuta la identificarea eventualelor fracturi si a modificarilor degenerative ale genunchiului. Pe o radiografie se pot vedea foarte bine oasele, este o investigatie care ajuta la identificarea unui os rupt sau lezat, in urma unui traumatism la nivelul articulatiei genunchiului. In cazul in care nu este vorba de o accidentare, iar durerea este aparuta fara vreo cauza aparenta, radiografia ajuta la identificarea gradului de uzura a articulatiei.

RMN

In cazul in care medicul banuieste o problema la nivelul meniscului, sau la nivelul ligamentelor, este foarte posibil sa recomande efectuarea unei proceduri medicale computerizate neinvazive, care se numeste rezonanta magnetica nucleara (RMN). RMN-ul este foarte util atunci cand se doreste evaluarea tesuturilor moi ale genunchiului, pentru leziuni ale ligamentului, cartilajului si chiar ale muschilor piciorului.

Analize de sange

In cazul in care medicul specialist banuieste ca este vorba de alte afectiuni medicale care pot cauza durerea de genunchi, poate sa recomande un set de analize medicale. Rezultatele pot evidentia afectiunea pacientului. De asemenea, analizele pot fi de folos medicului atunci cand recomanda tratamentul pentru problema genunchiului.

Artrocenteza

Artrocenteza este o punctie articulara, foarte necesara in cazuri de guta sau artrita, sau daca trebuie facuta diferenta dintre guta si artrita. Pentru artrocenteza, medicul foloseste un ac steril si o seringa. Fluidul este analizat la laborator. Daca, in urma unui traumatism, la nivelul articulatiei exista sange, scoaterea lichidului poate contribui la ameliorarea durerii.

Tomografia computerizata (CT)

Tomografia computerizata este necesara mai ales atunci cand se planifica o operatie de fractura la genunchi. Acest test imagistic ajuta pentru a vedea in ce masura este deformata articulatia rotulei atunci cand se pune problema unei interventii chirurgicale.

Pangonograma

Pangonograma este un tip de radiografie care se face la nivelul membrelor inferioare. Ajuta la stabilirea gradului de deformare a articulatiilor.

Tratament pentru durerea de genunchi

Schema de tratament in cazul durerii de genunchi este stabilita de medicul specialist, in urma consultului si a investigatiilor suplimentare. Tratamentul pentru durerile de genunchi poate include: tratament chirurgical, tratament medicamentos, fizioterapie, gimnastica medicala.

Operatie

Intervenția chirurgicală se poate face in urma unui traumatism la genunchi si este recomandata de medicul ortoped atunci cand nu exista o abordare medicala mai buna. Cele mai multe cazuri in care se ajunge la operatie sunt cele de osteoartrita avansata, sau artroza. Interventiile chirurgicale ca urmare a unei accidentari sunt urmate de o perioada de recuperare, lungimea acesteia fiind in functie de gravitatea leziunii.

Medicamente impotriva durerii

Exista numeroase medicamente impotriva durerii, multe dintre acestea se pot folosi pentru ameliorarea durerilor de genunchi. Pentru unele dintre medicamente nu este nevoie de prescriptie medicala (paracetamol), pentru altele este nevoie (codeina). Medicul mai poate recomanda suplimente alimentare pentru articulatii, oase si muschi, dar si suplimente alimentare impotriva durerii.

Injectii

Exista si remedii injectabile impotriva durerilor de genunchi, de exemplu:

  • injectiile cu corticosteroizi: recomandate mai ales in cazul artritei;
  • injectii cu acid hialuronic: amelioreaza capacitatea de miscare a genunchiului.

Fizioterapie

Cu cat genunchii sunt mai folositi, cu atat articulatiile se uzeaza. Pe de alta parte, cu cat articulatiile sunt folosite mai putin, cu atat genunchii devin mai slabiti. Tocmai de aceea este necesar ca fiecare sa identifice acel echilibru intre miscare si repaus, necesar sanatatii genunchilor. Uneori pot ajuta si procedurile de fizioterapie pentru genunchi. Astfel de proceduri, stabilite de medicul specialist, pot ajuta la mentinerea sanatatii genunchiului, la usurarea mersului si pot include:

  • masaj;
  • balneoterapie cu ape minerale/namol: este recomandataa mai ales in cazul unei afectiuni degenerative a
  • articulatiei genunchiului (gonartroza).

Gimnastica medicala

Exercitiile fizice intaresc musculatura din zona genunchilor si asigura pastrarea flexibilitatii. Este recomandat ca programul de exercitii sa fie stabilit de medic. De asemenea, este indicat ca pacientul sa opreasca miscarea atunci cand simte o durere la genunchi.

Inotul este de asemenea recomandat pentru durerile de genunchi, pentru ca ajuta la intarirea muschilor, a ligamentelor, fara sa solicite foarte mult genunchii, pentru ca in apa corpul cantareste mai putin.

Sunt de evitat, in schimb, sporturile de impact precum jogging, aerobic intens, pentru ca pun o presiune prea mare pe genunchiul lezat.

Cum poti preveni durerea de genunchi

Durerea de genunchi

Durerea este manifestarea unei afectiuni. Exista solutii pentru ca aceasta fie sa nu apara, fie sa nu afecteze calitatea vietii, daca apare. Iata ce ar trebui facut pentru ca durerea de genunchi sa nu devina o problema:

  • trebuie mentinuta o greutate corporala adecvata;
  • trebuie facuta gimastica medicala cu supervizarea unui instructor personal;
  • exercitiile fizice trebuie efectuate corect;
  • trebuie crescuta flexibilitatea articulatiilor;
  • trebuie facute pauze indiferent de munca prestata.

 Importanta unui stil de viata sanatos

  • De ce avem nevoie de un stil de viata sanatos? In principal, din trei motive:
  • pentru a diminua riscul de imbolnavire și pentru a creste speranta de viata;â
  • pentru a ne bucura de viata in deplinatatea sanatatii noastre;
  • pentru a-i convinge, prin exemplul personal, pe cei din jur sa aiba grija de ei.

 Un stil de viata sanatos presupune:

  • grija la sanatatea personala;
  • grija acordata alimentatiei: consum de fructe si legume proaspete, mai putine grasimi, evitat zaharurile,
  • limitarea consumului de sare;
  • hidratare corespunzatoare: cel putin 2 litri de apa pe zi;
  • adoptarea unui stil de viata activ;â
  • somn de calitate;
  • evitarea stresului;
  • echilibru intre viata profesionala si viata personala.

Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de cate ori ai o problemă de sănătate.

Surse suplimentare de informare:

  1. Mayo Clinic, „Knee pain”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849
  2. NHS, „Knee pain”: https://www.nhs.uk/conditions/knee-pain/
  3. WebMD, „Knee pain health center”: https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/default.htm
  4. Web MD, „What’s causing my knee pain?”: https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/knee-pain-causes
  5. MedicineNet, „Knee pain”: https://www.medicinenet.com/knee_pain_facts/article.htm
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor