Anxietate: cauze, simptome, tratament

24. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit
Anxietatea: Cauze, simptome, sfaturi

Anxietatea este o afectiune de sanatate mintala caracterizata de nervozitate, panica, frica, transpiratii si batai rapide ale inimii. Aceasta tulburarea poate face unele zile sa fie mult mai dificile si mai greu de gestionat. Anxietatea face parte din raspunsul normal al organismului la stres, predispune la atentie sporita si la o mai buna pregatire pentru orice situatie. Medicul specialist poate concepe un plan de tratament adecvat nevoilor, poate fi vorba de o combinatie a terapiei cognitiv comportamentale cu administrarea unor medicamente, astfel incat viata sa nu iti fie afectata de aceasta conditie medicala. 

Prezentam in cadrul acestui material ce este anxietatea, care sunt cauzele, simptomele, manifestarile sale specifice, care sunt diferentele intre aceasta si alte emotii, ce implica un test de anxietate si care sunt optiunile de tratament disponibile pentru ca anxietatea sa fie gestionata corect si eficient. 

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o teama nemotivata, fara un obiect clar. Este o stare anticipativa a unui pericol inchipuit, care declanseaza in corp manifestari somatice si psihice. Anxietatea este caracterizata de o ingrijorare excesiva, ganduri disfunctionale si negative, o neliniste intensa resimtita in tot corpul. (1)

Anxietatea apare in momente tensionate ale vietii, cand ai o situatie tensionata la job, cand trebuie sa mergi la un examen si chiar atunci cand ai de luat o decizie importanta ce iti poate schimba viata. Este normal sa simti cum inima iti bate mai repede sau ca transpiri abundent, de altfel o astfel de stare te ajuta sa te concentrezi, sa faci fata evenimentului, deoarece iti confera un boost de energie. Daca te confrunti cu o tulburare de anxietate, frica nu mai este ceva temporar, devine coplesitoare, intensiva, permanenta si interfereaza cu viata de zi cu zi. 

Unele persoane au chiar atacuri de panica ce apar din senin, totul pe fondul tulburarilor de anxietate. Astfel de manifestari pot sa se manifeste in copilarie sau in adolescenta si te pot insoti pe tot parcursul dezvoltarii, pana la varsta adulta. Cele mai cunoscute tulburari de anxietate sunt:

Unele persoane se pot confrunta cu mai multe astfel de tulburari. 

Despre anxietate trebuie sa stii ca poate sa fie rezultatul unei alte afectiuni pentru care ai nevoie de tratament specific. Cel mai important element este diagnosticarea corecta. Specialistul te poate ajuta cu tratament specific pentru a reusi sa treci peste aceasta problema de sanatate. (2)

Anxietate: cauze

Cauza aparitiei anxietatii este necunoscuta, diferiti factori favorizeaza aparitia episoadelor anxioase sau amplifica o tulburare anxioasa generalizata. 

Factori generali

Istoricul familial este un factor important, mai ales in ceea ce priveste anxietatea generalizata. Atat din punct de vedere genetic, cat si ca mediu de invatare a gestionarii emotiilor, copiii din familii cu antecedente anxioase sunt mai predispusi sa dezvolte astfel de tulburari la maturitate.

De asemenea, multe studii arata ca neuroticismul, o trasatura de personalitate caracterizata prin ingrijorari frecvente si descarcari emotionale impulsive si intense - enervare rapida, plans facil - este asociat cu anxietatea.

Factori de mediu

  • Evenimente negative din copilarie, precum neglijare, abuz sau neintelegerile dintre parinti;
  • Divort;
  • Contexte sociale - epidemii, razboi;
  • Unele boli;
  • Pierderea unei persoane dragi;
  • Un loc de munca stresant. 

Factori specifici

Persoanele cu personalitate anxioasa sau care au tendinta de a generaliza frica, care se ingrijoreaza frecvent si din orice, sunt mai predispuse sa dezvolte forme mai grave din spectrul tulburarilor anxios-fobice.

Factori de mentinere

Pattern-urile disfunctionale de gandire sunt dobandite si declanseaza adesea emotii negative, care nu sunt de folos. Atitudinile ambivalente, bias-urile cognitive si erorile de gandire si de logica au un impact foarte mare asupra cronicizarii tulburarilor de anxietate. (3), (4)

Simptome specifice in anxietate

Anxietatea declanseaza in corp simptome pe mai multe planuri, atat la nivelul psihicului, cat si la nivel somatic. Starea de neliniste si modificarile fiziologice aferente se instaleaza repede, aproape simultan. Prin urmare, anxietatea are simptome psihice si somatice. 

Simptome psihice

  • Iritabilitate;
  • O stare anticipativa a pericolului;
  • Dificultati de concentrare;
  • Agitatie si neliniste;
  • Nerabdare;
  • Ingrijorare excesiva;
  • Oboseala, epuizare asemanatoare semnelor din sindromul de oboseala cronica.

Simptome somatice

  • Tulburari gastrointestinale: gura uscata, greata, diaree, nod in gat;
  • Tulburari respiratorii: inspiratie sacadata, senzatia lipsei de aer, presiune toracica;
  • Tulburari cardiovasculare: palpitatii, tahicardie, dureri in piept;
  • Tulburari neuro-musculare: tremuraturi, dureri sau tensiuni musculare, transpiratie, valuri de caldura, ameteala, furnicaturi, maini reci, ten palid;
  • Tulburari de somn: insomnie, somn agitat, cosmaruri;
  • Dureri de cap, nevralgii. (1), (3), (4)

Tipuri de anxietate

Conform DSM-V (Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, editia a V-a), in ordinea cronologica a aparitiei, exista mai multe tulburari de anxietate. 

Anxietatea de separare

Anxietatea: Cauze, simptome, sfaturi

Anxietatea de separare apare la copii si reprezinta o teama excesiva de a fi separat de persoanele cele mai apropiate, adesea parintii. Cel mic resimte o frica nefondata ca ceva rau li se va intampla parintilor, daca acestia lipsesc de langa el.

Copilul poate avea cosmaruri si simptome fizice neplacute, gandul de a sta departe de parinti provocandu-i neliniste si agitatie psihomotorie.

Mutismul selectiv

Poate aparea tot din copilarie, individul simtind o teama intensa de a vorbi in situatii sociale, cum ar fi la scoala sau la o serbare, desi in alte situatii mai familiare lui se exprima normal.

Fobiile specifice

Sunt cauzate adesea de evenimente din copilarie, insa se pot dezvolta pe tot parcursul vietii. Persoana prinde frica in legatura cu un obiect, individ sau situatie specifica, deci cauza anxietatii este clara, desi nu intotdeauna se cunoaste si evenimentul declansator.

Printre cele mai cunoscute fobii specifice se afla frica de animale - serpi, insecte etc. - de inaltime, de vorbit in public sau frica de sange si interventii medicale.

Fobia sociala sau anxietatea sociala

Este teama de a da gres in situatii sociale. Persoana in cauza poate simti neliniste si ingrijorare atunci cand mananca in public, cand vorbeste sau pur si simplu cand face ceva ce ar putea fi judecat, ridiculizat sau dezaprobat de ceilalti.

Anxietatea sociala apare doar in contextul in care persoana stie ca sunt indivizi straini in jurul sau care ii pot observa gesturile si actiunile. (3), (4)

Tulburarea de panica

Atacul de panica este un episod acut, intens, in mod normal de scurta durata, care poate avea simptome similare unui infarct apar dureri in piept, palpitatii, transpiratii, senzatia ca nu poti respira, presiune toracica, valuri de caldura.

Totusi, unii oameni prezinta simptome gastrointestinale, iar altii pot avea doar un disconfort psihic intens.

Atunci cand atacurile de panica sunt recurente, se generalizeaza sau devin din ce in ce mai intense, apare tulburarea de panica.

Agorafobia

Agorafobia este o panica intensa legata de a fi neinsotit in situatii nefamiliare sau fara scapare. Ea apare atat in spatii deschise precum spectacole in aer liber, cat si in zone inchise - mijloace de transport in comun, cozi la ghisee - daca exista aglomeratie sau, dimpotriva, individul este singur si nu poate fi ajutat in cazul in care se intampla ceva.

Anxietatea: Cauze, simptome, sfaturi

Cu toate ca un spatiu ar putea fi plin de oameni, persoana care se confrunta cu agorafobie va simti panica la gandul ca ceva rau ar putea sa i se intample si ca acea situatie va fi jenanta. In schimb, in cazul in care este singur, panica vine de la faptul ca nimeni nu il va putea ajuta, daca va avea nevoie.

Tulburarea de anxietate generalizata

Anxietatea generalizata se refera la frici si ingrijorari intense care apar in mai multe situatii de viata, provocand disconfort accentuat, tulburari de somn, de concentrare sau atentie si dificultatea de a duce la bun sfarsit activitatile cotidiene.

Pentru a fi diagnosticat cu aceasta tulburare, comportamentul anxios trebuie sa se fi instalat de mai mult de 6 luni si sa aiba un impact semnificativ asupra vietii persoanei. (2), (4), (5)

Cum se manifesta tulburarea de anxietate generalizata?

  • Teama intensa fara obiect clar definit;
  • Senzatia ca nu detii controlul;
  • Ritm cardiac accelerat;
  • Iritabilitate;
  • Oboseala accentuata;
  • Neliniste si nerabdare;
  • Tulburari de somn - cosmaruri, insomnii;
  • Tensiune sau dureri musculare;
  • Dureri de cap, migrene;
  • Ganduri negative;
  • Dificultati de concentrare sau de atentie;
  • Agitatie psihomotorie. (6)

Diferenta dintre frica si anxietate

Frica este un raspuns emotional la o amenintare cunoscuta sau certa, vorbim astfel de un pericol real. Anxietatea este o neliniste legata de posibilitatea ca ceva rau se va intampla, adica nu putem vorbi de o amenintare iminenta. Frica si anxietatea sunt interdependente. Cand frica se manifesta poti avea reactii asemenatoare celor din anxietate si te poti confrunta cu aceasta problema de sanatate mintala

Frica poate determina anxietate, dar si anxietatea genereaza frica intensa. Totusi, cele doua fenomene sunt distincte si medicul specialist poate intelege cel mai bine fiecare aspect in parte pentru a stabili un diagnostic corect si complet. (7)

Frica este o stare motivationala ce apare la stimuli specifici care dau nastere unui comportament defensiv sau de evadare. Frica se pare ca este amestecata cu alte aspecte ale motivatiei. Atat frica, cat si anxietatea sunt semnale de alerta, dar pregatesc organismul pentru actiuni diferite. Anxietatea este un raspuns generalizat la o amenintare necunoscuta sau la un conflict intern, in timp ce frica este manifestata pe fondul unui pericol extern, cunoscut. Obiectul fricii este real, cel din anxietate este necunoscut, bazat pe posibilități si adesea imaginat. (8)

Tratamentul pentru anxietate

Fiecare individ care se confrunta cu aceasta tulburare se intreaba cand dispare anxietatea. Adevarul este ca nu exista o solutie minune, iar tratamentele cele mai eficiente abordeaza aceasta problema din mai multe directii. Terapiile cognitiv-comportamentale, psihanaliza sau terapiile de scurta durata care tintesc managementul stresului sau modificarea pattern-urile de gandire ajuta foarte mult la ameliorarea simptomelor si a severitatii acestora.

In acelasi timp, pentru cauzele biologice sunt prescrise medicamente anxiolitice si antidepresive, care ajuta la reglarea hormonala si a simptomelor asociate si medicamente de uz general pentru ameliorarea simptomelor fizice. (1), (2)

10 sfaturi care te vor ajuta in anxietate

  1. Mergi la specialist;
  2. Cauta sprijin emotional la familie, prieteni sau grupuri de suport;
  3. Mananca sanatos si fa sport. Ai grija de nutritia ta si suplimenteaza-ti lipsurile atunci cand ai nevoie cu suplimente alimentare de calitate;
  4. Plimba-te cat mai mult pe jos sau petrece timp in natura;
  5. Ai grija de nevoile corpului tau, accepta-te si ofera-ti momente de liniste;
  6. Tine un jurnal al gandurilor si al emotiilor; observa pattern-urile de gandire si incearca sa descoperi factorii declansatori ai anxietatii;
  7. Mediteaza;
  8. Fa exercitii de respiratie si de relaxare profunda;
  9. Gaseste un hobby creativ care sa-ti ia mintea de la griji;
  10. Asculta muzica preferata, citeste sau vizioneaza un film, iesi in oras cu prietenii, fa o baie relaxanta, bea un ceai. (4), (5), (6)

Cand dispare anxietatea

Anxietatea poate fi gestionata cu medicamente, cu ajutorul terapiilor sau printr-o combinatie a celor doua. Viata cu anxietate trebuie regandita si este necesar, uneori, un management strict pentru a obtine rezultate pe masura asteptatilor. (6)

Desi anxietatea nu este o conditie medicala complet vindecabila, sentimentele ar trebui sa fie stari temporare, rezolvabile dupa ce factorul declansator sau factorii de stres au trecut. Cu ajutorul potrivit, cu suportul celor dragi, cu multa rabdare si vointa este posibil sa depasesti crizele de anxietate si sa poti avea o viata neafectata de aceasta tulburare. Simptomele pot fi tinute sub control, iar in timp, acest lucru ar putea sa insemne o gestionare mai buna a sanatatii. 

Tulburarile de anxietate sunt cu mult mai intense in ceea ce priveste sentimentele resimtite si de aceea este foarte posibil sa nu le poti depasi niciodata pe deplin. (9)

Test anxietate

Exista mai multe tipuri de teste de anxietate, majoritatea sunt alcatuite dintr-o serie de intrebari legate de senzatii, comportamente si actiuni intreprinse in anumite situatii. Chiar si cele care te ajuta sa verifici singur, de acasa, daca te confrunti cu anxietate nu pot inlocui un diagnostic adecvat. Medicul specialist este singurul in masura sa descopere cauza si sa ofere un tratament corespunzator nevoilor specifice. (10)

GAD-7 a fost dezvoltat ca o scara scurta pentru anxietate ce are in vedere simptomele comune. Prin atribuirea de scoruri de 0, 1, 2 si 3 categoriilor de raspund "deloc", "mai multe zile", "mai mult de jumatate dintre zile", "aproape in fiecare zi", se calculeaza scorul la cele 7 intrebari. 

Scorurile de 5, 10 si 15 sunt considerate puncte de limita pentru anxietate usoara, moderata, respectiv severa. Daca este intrebuintata ca metoda de screening, GAD-7 ar trebui completat cu o evaluare suplimentara la un scor de 10 sau mai mare. (11), (12)

Tulburarile de anxietate sunt probleme emotionale serioase care necesita ajutor de specialitate si un plan de tratament aprobat de medic. Nu neglija sanatatea mintala si cere ajutor atunci cand simti ca temerile si grijile te coplesesc!

Acest articol despre anxietate este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostiv competent. Daca ai sesizat simptome asemanatoare celor descrise in acest material sau alte tulburari, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!

 

Surse de informare:

1. Anxiety - https://medlineplus.gov/anxiety.html

2. Anxiety disorders - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961

3. Everything You Need to Know About Anxiety - https://www.healthline.com/health/anxiety

4. Anxiety - https://www.healthdirect.gov.au/anxiety

5. Anxiety Disorders - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9536-anxiety-disorders

6. What Is Anxiety? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention - https://www.everydayhealth.com/anxiety/guide/

7. The Difference Between Fear and Anxiety - https://www.verywellmind.com/fear-and-anxiety-differences-and-similarities-2584399

8. The biology of fear- and anxiety-related behaviors - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181681/

9. Can Anxiety Be Cured? - https://www.healthline.com/health/anxiety/does-anxiety-ever-go-away

10. Anxiety Test - https://screening.mhanational.org/screening-tools/anxiety/?layout=hide_progress

11. Anxiety: Screening & Assessment - https://www.camh.ca/en/professionals/treating-conditions-and-disorders/anxiety-disorders/anxiety---screening-and-assessment

12. Generalised Anxiety Disorder Assessment (GAD-7) - https://patient.info/doctor/generalised-anxiety-disorder-assessment-gad-7

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor