Durerile de cap la copii: cauze frecvente si cand reprezinta acestea un semnal de alarma

21. 9. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Durerile de cap la copii

 

Durerile de cap sunt unele dintre cele mai frecvente motive care ridica semne de intrebare, mai ales cand acestea sunt probleme manifestate de un copil. Cu cat varsta este mai frageda, cu atat parintele tinde sa fie mai ingrijorat atunci cand micutul anunta prezenta durerilor de cap. 

Pentru a intelege mai bine care sunt cauzele care provoaca aceste simptome, dar si cum ar trebui ele gestionate, cititeste articolul de mai jos. Probabil ai intrebari precum:

De ce au copiii dureri de cap?

S-ar putea sa fii surprins sa afli ca durerile de cap nu sunt neaparat neobisnuite la copii [1]. Acestea apar de cele mai multe ori in anii adolescentei lor, insa pot fi manifestate destul de frecvent si in perioada premergatoare acesteia. Exista o multime de motive pentru care copilul tau se poate confrunta cu dureri de cap. 


Printre principalele cauze care pot determina aparitia acestora se numara:

  • anxietatea sau depresiea;
  • consumul insuficient de lichide;
  • foamea care persista de cateva ore;
  • oboseala accentuata;
  • muschii capului si gatului sunt foarte incordati;
  • modificari hormonale cauzate de varsta sau de perioada ciclului menstrual;
  • predispozitie genetica la migrene;
  • administrarea anumitor medicamente.

De asemenea, exista si o serie de conditii medicale care pot determina aparitia durerilor de cap la copii:

  • raceala, gripa sau infectiile din corp (infectie a urechii, meningita etc.);
  • leziuni craniene sau ale gatului;
  • chisturi arahnoidiene;
  • hidrocefalie;
  • tumori.

Desi durerile de cap ale celor mici nu sunt ceva iesit din comun, asigura-te ca nu neglijezi simptomele manifestate de acestea. Daca iei in considerare la timp aparitia anumitor semnale de alarma asociate cu durerea de cap a copilului, poti preintampina complicatiile.

Cum sunt diagnosticate durerile de cap la copii?

Durerile de cap ocazionale pot trece de la sine, fara sa fie nevoie de nici un diagnostic medical. In cazul in care copilul se confrunta frecvent cu migrene (mai mult de doua ori intr-o saptamana) sau acestea sunt severe, anunta pediatrul.

Medicul iti poate pune o serie de intrebari pentru a afla:

  • cu ce simptome s-a confruntat copilul;
  • cat de des prezinta simptome;
  • care poate fi cauza pentru declansarea durerilor de cap;
  • intrebari despre istoricul de sanatate al copilului ori cazuri din familie de diverse afectiuni la cap sau conditii conexe.

In cadrul unui examen fizic, medicul copilului va efectua teste pentru a depista daca exista leziuni, infectii sau afectiuni subiacente. In anumite situatii poate fi nevoie de investigatii suplimentare pentru eliminarea unor suspiciuni sau a unor posibile cauze declansatoare.

De exemplu, testele de sange si urina pot ajuta la identificarea infectiilor. Mai mult, pot fi necesare examene de imagistica, cum ar fi scanarile CT si RMN-urile - acestea sunt utile pentru vizualizarea structurilor creierului, dar si pentru depistarea precoce a anumitor anomalii.

Cum tratez durerile de cap ale copilului meu?

Durerile de cap ale celor mici pot fi tratate folosind mai multe metode. Ia in considerare ca primul pas este sa il programezi pe cel mic la un consult medical de specialitate. Vei discuta optiunile cu pediatrul pentru a gasi metoda potrivita copilului tau. Deoarece tipul durerii poate fi diferit in functie de factorii declansatori, variantele pot include:

Terapii

Potrivit studiilor realizate in domeniu, terapia cognitiv-comportamentala ar putea fi eficienta in tratarea migrenei atat in cazul prescolarilor, cat si al adolescentilor [2]. O alta metoda eficienta pentru tratarea durerilor copiilor poate fi reprezentata de kinetoterapie - acest lucru este valabil in situatiile in care nevralgiile sunt declansate de muschii gatului incordati sau probleme similare.

Alte terapii utile ar putea include:

  • tehnici de relaxare precum efectuarea sedintelor regulate de yoga, meditatie sau respiratie profunda;
  • terapia biofeedback-ului si cea prin masaj;
  • acupunctura.

Remedii pentru acasa

Nu toate durerile de cap au nevoie de un diagnostic medical, acestea putand aparea sporadic din cauza anumitor contexte (mici accidente de joaca, lipsa somnului, deshidratarea usoara). In aceste cazuri, poti incerca ameliorarea rapida a simptomelor chiar acasa: 

  • Ajuta copilul sa se odihneasca intr-o camera intunecata;
  • Pune-i o compresa rece sau un pachet de gheata pe frunte;
  • Incurajeaza mancatul de alimente bogate vitamine, precum fructele si legumele, dar si consumul optim de lichide. 

Pentru a contribui la scaderea frecventei durerilor de cap, poti aduce modificari ale stilului de viata al copilului. Acestea pot fi utile in cazul in care cel mic sufera de migrene cauzate de stres (teste, examene, teme, prieteni etc.).

 

Copilul si ursuletul de plus

 

Potentiale modificari

Consumul optim de lichide poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap manifestate din cauza deshidratarii. Astfel, fetele ar trebui sa consume intre 1,5 - 2 litri de apa pe zi, iar baietii chiar si pana la 3 litri [4]. 

De asemenea, respectarea recomandarilor de ore de somn in fiecare noapte (de la 9 la 12 [3] pentru copiii de varsta scolii elementare si de la 8 la 10 [3] pentru adolescenti) poate ajuta la prevenirea durerilor de cap.

Evitarea factorilor favorizanti ai migrenelor poate contribui la reducerea frecventei acestora. Pentru a identifica motivul pentru care apar durerile, incearca sa tii un jurnal in care sa notezi diferite alimente pe care micutul le consuma, activitati sau obiceiuri care pot contribui la aparitia nevralgiilor.

Consumul anumitor suplimente alimentare poate ajuta, de asemenea, la prevenirea migrenei la copii. Cu toate acestea, este recomandat ca medicul pediatru sa le prescrie. 

Durerile de cap la copii sunt obisnuite, acesta putand sa reprezinte semnale de alarma atunci cand apar frecvent sau cand intensitatea lor este una crescuta. Inainte de a administra tratamente medicamentoase celui mic, consulta un medic pediatru pentru a primi recomandarile potrivite. 

Referinte:

  1. Prezioso, Giovanni, et al. “Pediatric Headache in Primary Care and Emergency Departments: Consensus with Rand/UCLA Method.” Life (Basel, Switzerland), MDPI, 19 Jan. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8877535/. 
  2. Hoover, Lindsey E. “Migraines in Children: Recommendations for Acute and Preventive Treatment.” American Family Physician, vol. 101, no. 9, May 2020, pp. 569–571, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2020/0501/p569.html. Accessed 9 Sept. 2022.
  3. ‌“Get Enough Sleep - MyHealthfinder | Health.gov.” Health.gov, Aug. 2021, health.gov/myhealthfinder/healthy-living/mental-health-and-relationships/get-enough-sleep. Accessed 9 Sept. 2022.
  4. ‌“Water: How Much Do Kids Need?” Eatright.org, 2022, www.eatright.org/fitness/sports-and-performance/hydrate-right/water-go-with-the-flow. Accessed 9 Sept. 2022.
  5. ‌Marcin, Ashley. “Pediatric Headaches: Know Which Symptoms Are Red Flags.” Healthline, Healthline Media, 28 Mar. 2022, www.healthline.com/health/pediatric-headache-red-flags. Accessed 9 Sept. 2022.
    Despre autor
    Farmacistul Dr.Max
    La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr.Max
    La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor