Varsaturi la copii: Cand sunt un semnal de alarma

13. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Fetita si ursuletul de plus

Atunci cand vorbim despre varsaturi la copii, dezbatem, de fapt, un subiect foarte comun. Micutii pot sa vomite din numeroase cauze, de la simple indigestii si rau de masina, pana la motive mai serioase, precum meningita sau apendicita. Acestea din urma sunt urgente care nu trebuie neglijate si care implica un consult la medicul pediatru.

Iti propunem sa afli care sunt cauzele si simptomele varsaturilor si cand devin acestea un semnal de alarma. Chiar daca varsaturile la copii sunt adesea inofensive, descopera care sunt informatiile de care sa tii cont, pentru sanatatea lor.

Cauzele varsaturilor

Probabil, te-ai confruntat cu intrebarea: de ce vomita copiii? Ei bine, exista multiple cauze pentru varsaturile la copii, pe care ar fi bine sa le cunosti.

Gastroenterita

De regula, una dintre cauzele comune ale varsaturilor la copii este gastroenterita. Aceasta este o inflamatie a stomacului si a intestinelor si este cauzata de virusuri sau bacterii. Pe langa varsaturi, aceasta afectiune poate sa provoace si diaree, crampe si, in unele cazuri, febra scazuta. [1].

Totodata, gastroenterita este denumita si raceala la stomac, fiind o afectiune contagioasa. Poate sa apara in special noaptea, atunci cand copiii se confrunta cu varsaturi. [2]

Enterocolita

O alta cauza de varsaturi la copii poate sa fie si enterocolita. Aceasta este o inflamatie des intalnita in cazul nou nascutilor [3] si nu numai, fiind cauzata de paraziti, ciuperci, bacterii sau virusuri care apar la nivelul tractului digestiv.

Aceasta inflamatie se manifesta prin varsaturi, diaree sau crampe intestinale si poate avea complicatii severe pentru copii, daca nu este tratata la timp. De obicei, se trateaza usor, dar se recomanda vizita la medicul pediatru care poate stabili cauza si metodele de tratament.

Meningita

Asa cum am mentionat, episoadele de varsaturi la copii pot fi trecatoare sau inofensive. Cu toate acestea, meningita este un exemplu de afectiune serioasa care poate include voma si care necesita deplasarea de urgenta la un medic. [4]

Daca pe cel mic il doare capul si manifesta iritabilitate la lumina, asociata cu stari de voma, trebuie atent monitorizat si consultat de un pediatru.

Intoxicatia alimentara

Poti observa varsaturi nocturne la copii si in cazul intoxicatiilor alimentare. Atunci cand varsaturile apar la scurt timp dupa masa, poate fi un semn de ulcer peptic. [5] In schimb, daca vezi ca juniorul vomita dupa 1-8 ore de la servirea mesei, cel mai probabil este o toxiinfectie alimentara.

Alergiile alimentare

Exista si situatii in care copilul tau poate avea alergii alimentare, fie ca este vorba despre lapte, oua, peste sau alune. Daca iti pui intrebarea de ce varsa bebelusii dupa masa, alergia la lapte poate fi una dintre cauze. [6]

Alaturi de varsaturi la copii, poti observa si simptome de alergie, precum urticarie sau umflarea buzelor si a limbii. Crezi ca pruncul are o alergie la alimente? Discuta cu medicul, pentru a afla cauzele si metodele de tratament. 

Tuse excesiva

Poti observa varsaturi la copii si dupa crize prelungite de plans sau dupa episoade de tuse excesiva. [7] De cele mai multe ori, copiii vomita dupa ce tusesc mult, din cauza gripei sau racelii.

Aceste simptome pot sa treaca de la sine sau cu ajutorul medicamentelor de raceala prescrise de medic, insa tine legatura cu pediatrul pentru a respecta schema corecta de tratament.

Rau de miscare

Raul de miscare sau raul de masina fac parte din cauzele frecvente pentru varsaturile la copii. Trebuie sa stii ca aceasta senzatie se manifesta in special in randul celor mici. 

Adultii se confrunta cu varsaturi in special din cauza toxiinfectiei alimentare, mai rar din pricina raului de miscare. In ceea ce priveste copiii, raul de miscare este des intalnit si poate cauza varsaturi. [8] Cand se intampla acest lucru, sfatuieste copilul sa priveasca pe geam si sa nu se concentreze la ecranul telefonului sau al tabletei. La nevoie, poti sa opresti masina.

Supraalimentatie

Evita supraalimentatia celor mici, indiferent de varsta. Fie ca beau prea multe lichide sau mananca prea mult, pot sa apara stari de greata, balonare sau varsaturi la copii.

Apendicita

Varsaturile la copii pot fi insotite si de dureri sau crampe abdominale puternice, asociate cu stari de greata. In aceasta situatie, poate fi vorba despre o criza de apendicita si se recomanda prezentarea de urgenta la medic. Diagnosticarea se poate face doar de catre o persoana autorizata, in urma unor analize specifice.

Semne si simptome in timpul varsaturilor

Ai observat ca varsaturile la copii nu sunt insotite si de alte simptome? Acest lucru nu este motiv de ingrijorare fiindca pot trece de la sine.

Varsaturile pot fi insotite de urmatoarele semne si simptome, la care trebuie sa fii atent:

Crampe sau dureri de stomac

Durerile de burta si varsaturile la copii pot fi prezente la micutii de toate varstele.

De exemplu, in cazul gastroenteritei, poti observa ameteala, diaree sau crampe abdominale. In functie de cauza inflamatiei, simptomele pot dura de la o zi pana la o saptamana. [9]

Dureri de cap

Adesea, poti sa observi varsaturi la copii, insotite de dureri de cap. Aceasta manifestare poate avea loc si in cazul racelii. Afla mai multe si despre nasul infundat la copii, pentru a descoperi cauze si remedii eficiente.

Ameteli sau greata

Alte simptome comune pentru varsaturile la copii sunt si ameteala sau greata. Ele pot aparea fie din cauza raului de miscare, fie in cazul racelilor, insa trebuie sa-i tii pe cei mici sub observatie.

Diaree

In timp ce multi copii se confrunta cu constipatie, exista si episoade de diaree care pot insoti varsaturile. 

In unele cazuri, pot aparea varsaturi la copii si in cazul afectiunii numita bronsiolita, o infectie a plamanilor care se manifesta mai des decat la adulti. 

Febra

Indiferent de varsta, poti observa si febra si varsaturi la copii. Febra este unul dintre simptomele comune care pot aparea in episoadele de varsaturi.

Eruptii cutanate

Eruptii cutanate

Nu in ultimul rand, pe langa varsaturi la copii, poti sa vezi la nivelul pielii si eruptii cutanate, in zona gatului, a mainilor sau a spatelui. Acestea apar cel mai des in cazul alergiilor sau intoxicatiilor alimentare.

Optiuni de tratament acasa

Te-ai confruntat cel putin o data cu varsaturi la copii? Cu siguranta, esti interesat de calmarea varsaturilor. Din fericire, cele mai multe episoade au optiuni de tratament acasa, fara sa fie nevoie sa mergi la spital alaturi de cei mici.

Odihna

Este normal ca un copil sa se simta obosit dupa varsaturi, asa ca odihna devine cel mai bun aliat. Indiferent daca esti in cautarea unui tratament de varsaturi pentru copii de 3 ani sau ai nevoie de solutii pentru copii mai mari, odihna este varianta optima.

Indiferent de varsta sau de cauza, tratamentul pentru varsaturi include repaos pentru micutii care trebuie sa-si recapete energia.

Consum treptat de lichide

In majoritatea cazurilor, poti sa tratezi copilul de varsaturi acasa. Dupa astfel de manifestari, trebuie sa te asiguri ca acesta bea suficiente lichide astfel incat sa impiedice deshidratarea.

Daca medicul recomanda, poti folosi si ceaiuri pentru varsaturi la copii. Sugarii pot primi lapte matern sau formula de lapte praf, in functie de caz.

Evitarea alimentelor solide

Nu stii ce sa-i dai copilului cand varsa? Ar fi bine sa eviti alimentele solide pana cand trec varsaturile la copii. Sunt potrivite alimentele usor de digerat, precum banana, dovleacul copt sau fiert sau painea prajita, insa cei mici nu trebuie fortati.

Nu uita ca este normala pierderea poftei de mancare dupa varsaturi.

Stoparea medicamentelor care irita stomacul

In afara cazurilor in care medicul pediatru recomanda suplimente alimentare sau remedii naturiste, nu oferi copiilor alte medicamente care pot irita stomacul sau chiar agrava varsaturile. Cand discutam despre varsaturi la copii, nu le administra medicamente contra greturilor fara avizul medicului.

Consumul suplimentelor alimentare pentru varsaturi la copii ar trebui sa se realizeze doar la recomandarea medicului.

Cand este momentul sa consulti medicul specialist?

Fetita ganditoare

Pot exista momente in care varsaturile la copii sa fie un adevarat semnal de alarma, asa ca nu opta pentru tratarea lor acasa. Iata cateva dintre situatiile in care varsaturile sunt insotite de alte simptome si-ti spun ca este momentul sa mergi la medicul specialist.

Deshidratare

Spre deosebire de adulti, copiii se deshidrateaza mai usor, in special daca varsaturile sunt insotite de diaree. [10], deoarece fluidele corpului se pierd. 

Poti sa-i oferi copilului inghitituri mici de apa. Daca refuza sa o bea, poti observa gura uscata, urina inchisa la culoare, scutece uscate sau piele uscata. Acestea sunt semne clare ale deshidratarii si trebuie sa mergi la medic sau la cel mai apropiat spital.

Dureri severe de cap sau de burta

Durerile severe de cap sau de burta nu trebuie neglijate, in special daca sunt insotite de varsaturi la copii. Poate fi vorba despre apendicita sau alte afectiuni urgente care necesita ingrijire specializata.

Letargie

Mergi la medic daca ti se pare ca pruncul este letargic, apatic sau lipsit de energie. Acest simptom poate fi un semnal de alarma mai ales in cazul copiilor care sunt activi de obicei. Nu ignora acest semn indiferent de comportamentul obisnuit al copilului si mergi la medic daca varsaturile sunt insotite de stari letargice.

Confuzie

Daca un copil cu varsaturi este confuz, ametit si nu-si poate duce o idee pana la capat, mergi de urgenta la medic!

Modificari de comportament

Fiindca iti cunosti copilul cel mai bine, anunta doctorul daca, pe langa varsaturi, acesta are modificari de comportament. Fie ca doarme prea mult, nu se joaca, nu mai mananca si se comporta ciudat - toate pot fi semne ca este ceva in neregula cu el.

Diaree persistenta sau diaree insotita de sange

De regula, cele mai multe cazuri de diaree se trateaza la domiciliu. Cei mici pot avea cateva scaune moi timp de o zi sau doua care nu produc o deshidratare majora.

Totusi, daca diarea este persistenta sau insotita de sange si vine odata cu varsaturi la copii, suna la medic.

Voma persistenta

Ia legatura cu doctorul pediatru daca juniorul tau are varsaturi persistente si mentioneaza-i daca acestea sunt insotite de sange.

Febra mare

Febra mare care nu scade este un alt semn care poate insoti varsaturile la copii si care necesita apelarea unui doctor. Pot fi varsaturi ca un lichid galben sau varsaturi cu sange care pot cauza febra peste 39 de grade C.

Se recomanda mersul la medic in cazul febrei copiilor atunci cand aceasta nu scade, cand episoadele de varsaturi sunt dese si dureaza cateva ore, cand apar semne de deshidratare sau copilul nu a urinat in ultimele 6 ore. [11]

Varsaturile la copii pot fi probleme trecatoare care pot fi depasite chiar la domiciliu. Este important sa tii cont de simptomele care insotesc varsaturile si sa iei legatura cu medicul inainte ca acestea sa se transforme in probleme care pot dauna sanatatii celor mici. 

Documenteaza-te corect referitor la mama si copil si nu uita ca acest articol are un rol informativ. Daca juniorii prezinta orice simptome care le pot afecta sanatatea, adreseaza-te medicului.

Referinte:

[1], [9] Mayo Clinic Staff, “Gastroenteritis: First aid”, 2021,

https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-gastroenteritis/basics/art-20056595,

Accesat in 27.06.2022

[2] Iftikhar, Noreen, “Child vomiting at night but fine during day: Causes, treatment?”, 2020,

https://www.healthline.com/health/childrens-health/child-vomiting-at-night,

Accesat in 27.06.2022

[3] Gephart, Sheila M; McGrath, Jacqueline M; Effken Judith A; Halpern, Mellisa D: “ Necrotizing enterocolitis risk: State of the science”, 2012

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357630/#R3,

Accesat in 27.06.2022

[4], [5], [7], [8], [10], [11] Cleveland Clinic, “Nausea & vomiting: Treatment & care”,

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8106-nausea--vomiting,

Accesat in 27.06.2022

[6] Cleveland Clinic, “Feeding toddlers ages 1 to 3: Foods, serving size & what to avoid”,

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/13400-feeding-your-toddler---ages-1-to-3-years,

Accesat in 27.06.2022

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor