Deshidratarea la copii si bebelusi: manifestari si remedii

22. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
femeie tine un bebelus in brate

Deshidratarea poate fi periculoasa, pentru ca, in forme grave, nu mai permite organismului sa functioneze normal. Problema este intalnita mai des la copiii mici si la bebelusi, care sunt mai predispusi la infectii digestive si febra, iar in cazul lor complicatiile pot sa apara destul de repede. 

De aceea, este important ca adultii sa recunoasca primele semne ale deshidratarii si sa ia din timp masuri, pentru rehidratarea celui mic.

Cauzele deshidratarii la copii

Cele mai frecvente cauze care duc la deshidratare, in cazul copiilor, sunt urmatoarele:

  • Diareea si varsaturile (pot sa apara din cauza unei infectii digestive, a indigestiei, a intolerantei la un aliment sau ca urmare a insolatiei);
  • Febra;
  • Transpiratia excesiva (din cauza expunerii indelungate la caldura intensa);
  • Consumul insuficient de lichide (apa si ceai).

Deshidratarea apare atunci cand organismul pierde rapid o cantitate mare de fluide, iar acest lucru poate sa duca la complicatii grave. Printre acestea se pot numara:

  • Durere abdominala intensa;
  • Stare de confuzie;
  • Tulburari de ritm cardiac;
  • Convulsii;
  • Pierderea cunostintei.

În cazul in care copilul este deja foarte deshidratat, el trebuie dus de urgenta la medic, pentru ca simplul consum de apa nu va fi suficient pentru a compensa carentele aparute. 

În plus, daca se simte rau, copilul va refuza sa manance si sa bea apa, iar acest lucru ii va agrava si mai mult starea. Uneori, singurul tratament eficient este cel aplicat in spital, prin intermediul perfuziilor, de aceea parintii nu trebuie sa ezite sa ceara ajutor specializat.

copil bea apa din sticla

Semne de deshidratare la copii

Simptomele deshidratarii in cazul copiilor sunt destul de usor de recunoscut. Potrivit specialistilor de la Cleveland Clinic, acestea includ:

  • Piele si buze uscate;
  • Plans fara lacrimi;
  • Letargie;
  • Bebelusul urineaza mai putin;
  • Ochii par adanciti in orbite;
  • Respiratie profunda si rapida;
  • Picioarele si mainile micutului sunt reci.

Remedii recomandate

În cazul in care deshidratarea nu este foarte grava, parintele sau adultul care are grija de copil, poate recurge la cateva solutii simple pentru rehidratarea celui mic. 

În primul rand, copilul trebuie incurajat sa bea cat mai multa apa si ceai neindulcit, ca sa compenseze fluidele pierdute. La bebelusi, alaptarea trebuie continuata normal, pentru ca ajuta inclusiv la hidratare. In al doilea rand, micutul trebuie lasat sa se odihneasca cat mai mult.

În cazul in care copilul are febra, i se poate administra un medicament antitermic, dar numai la recomandarea medicului pediatru. Daca micutul vomita mult sau are diaree care nu cedeaza prin tratamentele indicate de medic, atunci parintii trebuie sa mearga de urgenta cu el la camera de garda, pentru ca starea lui sa nu se agraveze.

Solutiile de rehidratare orala pot fi de ajutor in cazul copiilor si bebelusilor, dar ele nu vor avea efect daca nu este identificata si eliminata cauza care a provocat afectiunea. Aceste produse trebuie sa fie administrate conform prospectului, in functie de greutatea copilului si nu trebuie sa inlocuiasca alimentele si apa.

bebelus plange

Cum poate fi prevenita deshidratarea la copii

Organismul copiilor este mai sensibil la infectii si alergii, pentru ca sistemul lor imunitar nu este inca suficient de puternic. De aceea, adultii trebuie sa tina cont de recomandarile medicilor pediatri, ca sa previna problemele de sanatate, inclusiv deshidratarea. Masurile recomandate sunt simple, usor de aplicat si fac parte dintr-un stil de viata sanatos.

Pentru a preveni aparitia infectiilor digestive, care se manifesta prin diaree, febra si varsaturi, simptome care pot duce la deshidratare severa, este important ca bebelusul sa fie hranit corespunzator varstei sale:

  • Alaptat exclusiv pana la varsta de 6 luni;
  • Hranit numai cu formula de lapte recomandata de medic (in cazul in care alaptarea nu este posibila sau suficienta);
  • Diversificarea alimentatiei trebuie facuta conform recomandarilor pediatrului, evitand alimentele cu potential alergen pentru copiii mici (alune, nuci, arahide, soia, cereale cu gluten, oua).

Igiena este, de asemenea, foarte importanta. Copilul trebuie invatat sa se spele pe maini, fructele si legumele sa fie curatate sub jet de apa, iar produsele care necesita preparare trebuie sa fie corect gatite, pentru a preveni o toxiinfectie alimentara.

Prin urmare, solutiile prin care poate fi prevenita deshidratarea la copii sunt la indemana oricui. Atunci cand apare, totusi, aceasta problema, ea poate fi tinuta sub control prin hidratare si ingrijire acasa, dar numai dupa o consultatie la medicul pediatru. 

Remediile folosite trebuie sa fie personalizate in functie de varsta celui mic, de alte afectiuni medicale (daca exista), dar si de cauza care a declansat pierderea de fluide. În concluzie, deshidratarea nu trebuie sa fie tratata „dupa ureche”, pentru ca starea copilului se poate agrava destul de repede si atunci poate fi necesara internarea lui in spital.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor