Anxietatea la copii: cauze, simptome, tratament

30. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Anxietatea la copii

 

Anxietatea la copii este o stare de incordare resimtita in unele momente si etape ale vietii lor. Teama si nelinistea sunt normale. Unii copii tind sa fie mai afectati decat altii de anxietate, iar acest lucru determina schimbari comportamentale majore, ce le pot perturba intreaga viata. 

Anxietatea la copii este normala pana la un punct. Cand le schimba comportamentul si le afecteaza viata, anxietatea trebuie tratata corespunzator, ajutorul medical fiind uneori necesar pentru a face fata sentimentelor coplesitoare. 

Ce este anxietatea la copii?

Anxietatea la copii este o parte a dezvoltarii lor. In fiecare etapa evolutiva copii trec prin teama, frica, neliniste, cu fiecare lucru nou descoperit sau cu fiecare actiune intreprinsa.

Reusesc sa depaseasca provocarile cu ajutorul familiei. Sunt si situatii in care temerile sunt atat de mari si nu pot fi infrante, apar schimbari majore in atitudinea lor acasa, la scoala sau chiar in relatiile cu alti copii. Aceasta poate insemna tulburari de anxietate pentru care trebuie sa mergi cu copiii la specialist, pentru gestionarea corecta a situatiei. 

Netratata la timp, anxietatea la copii poate conduce la depresie sau alte probleme de sanatate mintala cu care si viitorul adult se va confrunta. Anxietatea la copii poate fi la fel de suparatoare ca anxietatea resimtita de adulti. 

Care sunt situatiile in care apare anxietatea la copii?

Cu cat copiii devin mai constienti de mediul din jurul lor, cu atat apar si semnalele de alarma cand ceva sau cineva le perturba rutina. In jurul varstei de 1 an, copiii incep sa manifeste anxietate cand sunt pusi in situatii noi. Atunci cand apare un personaj nou in preajma devin anxiosi si plang. 

In perioada 1 - 3 ani se manifesta anxietatea de separare, cand parintii pleaca pentru mai mult timp si sunt lasati in grija altor persoane, la cresa sau gradinita. 

Dupa varsta de 6 ani, copiii de varsta scolara manifesta alt tip de anxietate. Frica de intuneric, de monstrii, dar si fobiile sunt normale, daca pot fi mentinute in limite rezonabile si nu le schimba viata. Poate sa se manifeste in aceasta perioada si anxietatea sociala, cand trebuie sa interactioneze cu alti copii. 

Anxietatea adolescentului atinge un nou prag, cea a tanarului ingrijorat de modul in care este perceput de altii, de examene si teste, de viitorul care il asteapta - anxietatea generalizata. De asemenea, pot sa apara tulburarile obsesiv-compulsive sau atacurile de panica. (1), (2)

Exista mai multe tipuri de tulburari de anxietate, cu manifestari diferite, unele dintre ele mai grave, un motiv in plus sa cauti ajutor de specialitate, mai ales daca problemele persista. 

Simptome ale anxietatii la copii

  • Batai rapide ale inimii;
  • Respiratie rapida;
  • Transpiratie;
  • Incordare;
  • Muschi tensionati;
  • Greata si uneori varsaturi;
  • Dureri de stomac sau de burta;
  • Tresarire;
  • Frica si teama intense;
  • Plans;
  • Crize de tantrum;
  • Crize de furie;
  • Probleme cu somnul;
  • Dureri de cap. (3)

Toate aceste simptome sunt de fapt normale daca nu sunt exagerate. Ele pun organismul in alerta, reactia venita din partea corpului fiind de lupta, de fuga sau de inghetare/blocare. Cu alte cuvinte, este importanta reactia copiilor la mediile stresante, incapacitatea adaptarii si aparitia tulburarilor de anxietate sunt cele care trebuie sa determine masuri speciale. 

Simptomele de anxietate la copiii mai mari:

  • nu vor sa incerce lucruri noi;
  • au probleme in ceea ce priveste provocarile zilnice; 
  • probleme cu somnul;
  • dificultati alimentare - refuza mancarea;
  • au izbucniri de furie;
  • nu au prieteni si evita sa socializeze;
  • nu vor sa iasa din casa;
  • au ganduri negative. (1)

Tratamentul anxietatii la copii

 

Tratamentul anxietatii la copii

 

Discutii deschise

Trebuie sa faci tot posibilul sa vorbesti cu copiii, chiar si cu cei mici pentru a incerca sa le explici ca trec prin ceva normal si sa faceti impreuna primii pasi pentru depasirea situatiei. 

In plus, o pregatire in prealabil pentru momentele cu schimbari majore poate fi de mare folos in gestionarea unei crize. (1)

Gestionarea anxietatii

Copiii mai mari pot fi invatati sa identifice semnele de anxietate si sa le gestioneze eficient. Rutina zilnica este importanta si poate fi linistitoare, iar in momentele in care apar situatiile exceptionale care pot declansa anxietatea la copii, distragerea atentiei cu alte elemente cunoscute poate fi utila. (4)

Tehnici de relaxare

Iti poti invata copiii sa execute miscari fizice relaxante, sa isi dozeze respiratia sau sa isi canalizeze frustrarile in activitati menite sa ii destreseze. Vizualizarea anxietatii si a motivelor de teama prin desen poate fi de folos, alaturi de pastrarea acestora intr-o cutie pentru ca sentimentele coplesitoare sa fie la loc sigur. (1)

Joc de rol

Schimbarea rolurilor poate ajuta copiii sa treaca peste unele situatii de care le este teama. Pe de alta parte, si identificarea factorului de stres inainte de a se produce tulburarea si construirea unui plan in etape pentru depasirea problemei isi pot dovedi eficienta. 

Simularea si anticiparea unor actiuni declansatoare de anxietate cade in sarcina ta pentru a identifica modalitatea potrivita de a le oferi copiilor ajutorul de care au nevoie. (4)

Sprijin de specialitate

Cand anxietatea la copii devine un obstacol in dezvoltare sau le afecteaza stilul de viata, ajutorul de specialitate este necesar. Unele simptome pot ascunde traume sau alte probleme de comportament, asa cum este tulburarea obsesiv-compulsiva, pentru care ajutorul de specialitate este esential. 

Poate fi vorba de o consultatie multidisciplinara si de o schema de tratament personalizata. Terapia comportamentala se acorda copiilor, dar si familiei. Terapia cognitiv-comportamentala poate fi o alta solutie pentru a trata anxietatea. (2)

Discutiile libere cu un psihoterapeut specialist in lucrul cu copiii este o varianta de luat in calcul in unele situatii. (3)

Alaturi de toate acestea, copiii trebuie sa primeasca ajutor pentru a dobandi un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, odihna de calitate, miscare fizica si activitati fara stres. (2)

Minimalizarea anxietatii la copii sau neacordarea atentiei potrivite pot provoca suferinte si traume acestora pentru tot restul vietii. 

Acest articol este informativ. Daca ai copiii care se confrunta cu anxietate, indiferent de varsta, consulta medicul pentru un diagnostic corect si urmeaza instructiunile acestuia!

Surse de informare: 

1. Anxiety in children - https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/advice-for-parents/anxiety-in-children/

2. Anxiety and Depression in Children - https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/depression.html#:~:text=Anxiety%20may%20present%20as%20fear,the%20symptoms%20can%20be%20missed.

3. Anxiety in children - https://www.health.harvard.edu/blog/anxiety-in-children-2018081414532

4. 9 tools for helping your child manage anxiety - https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/9-tools-for-helping-your-child-manage-anxiety

 

Iti recomandam si:

  • Stresul si anxietatea fac parte, in mod natural, din raspunsul de tip „lupta sau fugi” natural al organismului pus in fata unei agresiuni sau a unei situatii periculoase. Scopul acestui raspuns este sa protejeze vietile fiecaruia dintre noi, mentinandu-ne alerti, concentrati si gata sa facem fata unei amenintari.
  • Anxietatea ocazionala reprezinta o normalitate pe parcursul vietii, cu toate acestea persoanele care isi fac griji persistente si intense (aceste episoade fiind frecvente si asociate cu frica in ceea ce priveste situatiile cotidiene) pot inregistra o deteriorare a calitatii vietii, in urma dezvoltarii unei afectiuni numita tulburare de anxietate.
  • Anxietatea de separare este o stare normala in dezvoltarea copiilor si adolescentilor. Adultii o pot resimti si ei in unele imprejurari. Tulburarea de anxietate de separare este caracterizata de o teama intensa de indepartare de o persoana draga. Cand anxietatea de separare afecteaza comportamentul, ajutorul de specialitate este necesar, iar acesta poate viza prescrierea unor medicamente sau terapii...
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor