Drojdia de bere - beneficii, proprietati, contraindicatii

15. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Drojdia de bere

 

Drojdia de bere este un ingredient utilizat in productia de bere si produse de panificatie, care faciliteaza procesele de fermentatie. Aceasta este realizata din Saccharomyces cerevisiae, o specie de fungi, si are un gust amarui. Drojdia de bere poate fi utilizata sub forma de supliment alimentar. De asemenea, poate fi inclusa si in diferite preparate culinare, sub forma de fulgi de drojdie inactiva. 

Descopera totul despre drojdia de bere si beneficiile sale pentru organism. 

Tipuri de drojdie 

In primul rand, este important de retinut ca exista mai multe tipuri de drojdie Saccharomyces cerevisiae (1):

  • Drojdia brutarului: Aceasta este cea pe care o folosim pentru a dospi paine. Culturile de drojdie sunt produse prin fermentare, folosind un substrat nutritiv bogat in zahar, cum ar fi melasa. Apoi, acesta este procesat in diferite moduri, obtinandu-se drojdie solida, granule sau instant (2).  
  • Drojdia de bere: Aceasta este utilizata pentru obtinerea berii. Dupa procesul de productie, celulele moarte de drojdie sunt izolate si sunt utilizate pentru a fabrica suplimente alimentare cu drojdie de bere.
  • Fulgi de drojdie de bere inactiva: Acestia contin tulpini asemanatoare drojdiei de bere si de panificatie, celulele fiind inactivate. Produsul este special conceput pentru a fi consumat ca aliment. Se utilizeaza in special sub forma de condiment si ofera o savoare unica preparatelor culinare. Gustul este asemanator branzei.   

Compozitie nutritionala

Suplimentul cu drojdie de bere este bogat in (3, 4):

  • proteine care contin toti aminoacizii esentiali;
  • crom;
  • seleniu; 
  • potasiu;
  • zinc;
  • probiotice (microorganisme benefice care colonizeaza flora intestinala);
  • vitamine din complexul B (niacina, riboflavina, biotina, acid folic, tiamina, acid pantotenic, piridoxina);
  • magneziu;
  • fier.

In orice caz, este important de mentionat ca drojdia de bere fara aroma (sau cu gust amar redus) nu contine foarte mult crom (3).

Fulgii de drojdie de bere inactiva au un profil nutritional similar. Acestia furnizeaza o cantitate importanta de fibre. Unii producatori fortifica acest produs cu o cantitate semnificativa de vitamina B12. Aceasta are rolul de a sustine buna functionare a sistemului nervos, contribuie la sinteza ADN si celulelor sangelui (1).

Beneficii

 

Beneficiile drojdiei de bere

 

Suplimentele cu drojdie de bere si fulgii inactivi de drojdie pot aduce o serie de beneficii organismului, datorita compozitiei nutritionale bogate.

Totusi, trebuie sa stii faptul ca aceste produse nu inlocuiesc o alimentatie sanatoasa si tratamentul recomandat de medic, in cazul in care este nevoie de tratarea anumitor afectiuni. De asemenea, studiile sunt deocamdata insuficiente, ceea ce inseamna ca beneficiile nu sunt garantate.

Ce efecte poata avea drojdia de bere asupra sanatatii: 

Proprietati antioxidante puternice

Fulgii de drojdie de bere inactiva contin compusi antioxidanti, cum ar fi glutation si selenometionina. Acestia ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, molecule care deterioreaza celulele si favorizeaza aparitia bolilor cronice, cum ar fi boli cardiovasculare si cancer. Consumul alimentelor bogate in antioxidanti ajuta la reducerea riscului de a dezvolta aceste afectiuni (1). 

Cresterea nivelului de energie

Drojdia de bere si fulgii de drojdie inactiva contin vitamine din complexul B, care sustin metabolismul si obtinerea energiei din alimente. 

De asemenea, datorita continutului de vitamina B12, fulgii de drojdie inactiva previn aparitia oboselii. Starea de epuizare poate fi un simptom al deficitului de B12 (5).

De asemenea, conform studiilor, consumul fulgilor de drojdie inactiva se asociaza cu o recuperare mai rapida dupa antrenamentele sportive (5).

Imbunatatirea digestiei

Suplimentele cu drojdie de bere au actiune probiotica si sunt utilizate pentru mentinerea unui tranzit intestinal optim. De asemenea, acestea pot fi utile ca adjuvant la tratamentul anumitor probleme digestive (3):

Sustinerea imunitatii

Se pare ca suplimentarea dietei cu drojdie de bere se asociaza cu un risc mai mic de infectii de tract respirator superior (3).

Beta-glucanul si alfa-mannanul din compozitia fulgilor de drojdie inactiva ar putea spori imunitatea prin actiunea antifungica, antibacteriana si de sustinere a microflorei intestinale (1).  

Reducerea tensiunii arteriale la diabetici

In studiul clinic realizat de Payam Hosseinzadeh et al. (6), s-au studiat efectele suplimentarii cu drojdie de bere la pacienti cu diabet zaharat tip 2. Dupa 12 saptamani, s-au inregistrat valori mai reduse ale tensiunii arteriale diastolice si sistolice.  

Imbunatatirea controlului glicemic 

La pacientii cu diabet zaharat tip 2, suplimentele cu drojdie de bere pot avea un efect moderat de reducere a glicemiei si de imbunatatire a sensibilitatii la insulina (7).

Imbunatatirea controlului glicemic este pusa pe seama cromului din compozitia acestui produs (3). Pentru a beneficia de un aport ridicat de crom, opteaza pentru suplimentele cu drojdie de bere la care nu s-a indepartat aroma.  

Efecte adverse si contraindicatii

Consumul fulgilor de drojdie uscata inactiva in doze de pana la 30 g pe zi nu se asociaza cu riscuri (1). 

In general, efectele adverse ale suplimentelor cu drojdie de bere sunt usoare. Acestea includ balonare, flatulenta (gaze in exces), disconfort abdominal si dureri de cap (3, 8).

Suplimentele cu drojdie de bere trebuie evitate de catre (1, 4, 8): 

  • Pacientii cu boala Crohn, deoarece ar putea agrava simptomele.
  • Persoanele cu sistem imun deprimat, cum ar fi cele cu HIV/SIDA sau care urmeaza tratament pentru cancer.
  • Persoanele care se afla sub tratament pentru hipotiroidism sau depresie (suplimentele pot interactiona cu aceste medicamente).
  • Persoanele alergice la drojdie.
  • Femei insarcinate si care alapteaza. 

De asemenea, in combinatie cu medicamentele antidiabetice, aceste suplimente pot scadea prea mult glicemia. In acest caz, monitorizeaza cu atentie valorile ei (4). 

Daca dupa ingestia unui produs cu drojdie de bere te confrunti cu dificultati de respiratie, dureri si presiune in piept, adreseaza-te medicului de urgenta – poate fi vorba de o reactie alergica.

Drojdia de bere este un produs cu numeroase beneficii potentiale asupra sanatatii. Totusi, aceasta nu poate inlocui un regim alimentar echilibrat, deci focuseaza-te asupra unui stil de viata sanatos pe termen lung! 

Referinte: 

  1. Panoff, Lauren. “Is Nutritional Yeast Healthy? All You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 24 Mar. 2022, www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast#basics. Accessed 4 Sept. 2022.
  2. ‌“Yeasts (Production - Microbial Cultures) - EFFCA.” Effca.org, 2022, effca.org/microbial-cultures/production-of-microbial-cultures/yeasts-in-food-production/#:~:text=The%20baker’s%20yeast%20is%20commercially,liquid%20known%20as%20cream%20yeast.. Accessed 4 Sept. 2022.
  3. ‌Giorgi, Anna. “Brewer’s Yeast.” Healthline, Healthline Media, 16 Mar. 2021, www.healthline.com/health/brewers-yeast. Accessed 4 Sept. 2022.
  4. ‌Iavarone, Kristina. “What to Know about Brewer’s Yeast.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/brewers-yeast#overview. Accessed 4 Sept. 2022.
  5. “Nutritional Yeast: Is It Good for You?” WebMD, WebMD, 29 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/nutritional-yeast-good-for-you#:~:text=Heart%20Health,for%20diabetes%20and%20heart%20disease.. Accessed 4 Sept. 2022.
  6. Hosseinzadeh, Payam, et al. “Brewer’s Yeast Improves Blood Pressure in Type 2 Diabetes Mellitus.” Iranian Journal of Public Health, vol. 42, no. 6, 2013, pp. 602–9, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3744257/. Accessed 4 Sept. 2022.
  7. Hosseinzadeh, Payam, et al. “Brewer’s Yeast Improves Glycemic Indices in Type 2 Diabetes Mellitus.” International Journal of Preventive Medicine, vol. 4, no. 10, 2013, pp. 1131–8, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3843299/. Accessed 4 Sept. 2022.
  8. “BREWER’S YEAST: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2017, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-715/brewers-yeast#:~:text=Brewer’s%20yeast%20is%20a%20source,viral%20infections%20like%20the%20flu.. Accessed 4 Sept. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor