Seleniul: Surse si rolul acestuia in organism

29. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Seleniul este un mineral esential care sustine numeroase procese ce se desfasoara  in organismul uman:

  • sustine activitatea cognitiva;
  • sustine sinteza ADN-ului;
  • imbunatateste functionarea sistemului imunitar (protejeaza organismul de infectii si procese oxidative);
  • sustine fertilitatea.

Sunt si alte beneficii pe care seleniul le are in organism, le vom mentiona in acest articol, dar mentionam de asemenea si sursele din care poate fi obtinut seleniul. 

Organismul uman stocheaza seleniu in tesuturi, mai ales in muschi. Seleniul este obtinut din alimentele care contin acest mineral. Cantitatea de seleniu din organism depinde de concentratia in seleniu a alimentelor consumate, de aportul zilnic recomandat de seleniu, dar si de riscurile posibile la adresa sanatatii asociate seleniului. 

Surse de seleniu

Seleniul se gaseste cel mai adesea in cereale integrale, dar si in produse de origine animala (peste, oua).

Important de retinut

Cantitatea de seleniu din cereale si alimente pe baza de cereale depinde de continutul de seleniu din solul in care au crescut (1). 

Iata care sunt cele mai bune surse de seleniu:

  • nuci de Brazilia: sunt cea mai puternica sursa de seleniu (5);
  • fructe de mare: au un continut ridicat de seleniu;
  • carne slaba (piept de pui, carne de de vita slaba) (5);
  • paste fainoase;
  • fulgi de ovaz;
  • orez;
  • oua;
  • paine alba;
  • sardine;
  • seminte de floarea soarelui.

Posibilele beneficii ale seleniului asupra sanatatii umane

Seleniul joaca un rol important in mai multe aspecte ale sanatatii. Trebuie spus insa ca se fac mai multe cercetari clinice pentru a se determina cu mai mare precizie impactul acestui nutrient. Iata care se crede ca sunt cele mai importante beneficii ale seleniului:

Imbunatateste declinul cognitiv

Fiind un antioxidant, seleniul poate sa reduca riscul de declin cognitiv, asociat inaintarii in varsta si bolii Alzheimer. Boala Alzheimer este o afectiune foarte grava care cauzeaza pierderi de memorie si afecteaza grav gandirea si comportamentul.

Numarul pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune este in crestere (acest lucru se datoreaza si cresterii sperantei de viata), de aceea este necesara identificarea unor modalitati de prevenire a acestei boli degenerative. Cu toate acestea, medicii inca nu recomanda seleniul in acest scop, sunt in curs alte investigatii care ar putea sa sustina aceasta ipoteza.

Sustine sanatatea inimii

Seleniul poate afecta sanatatea inimii prevenind modificările oxidative ale lipidelor, ceea ce ar putea reduce inflamatia cardiaca. Cu toate acestea, nu există dovezi clinice care sa demonstreze ca seleniul scade riscul de boli cardiovasculare, mai ales in cazul seleniului obtinut din suplimente.  Seleniul poate ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase prin mentinerea stresului oxidativ si reducerea riscului de boli de inima. 

Mentine sanatatea tiroidiana

O glanda tiroida sanatoasa este importanta pentru ca regleaza metabolismul, controleaza cresterea si dezvoltarea. Seleniul are un rol important in mentinerea functiei tiroidiene in parametri normali. Cu alte cuvinte, un nivel optim de seleniu in organism poate ajuta la prevenirea tulburarilor tiroidiene. Ajuta la protejarea tiroidei impotriva deteriorarii oxidative si joaca un rol esential in productia de hormoni tiroidieni. Deficitul de seleniu a fost asociat cu afectiuni tiroidiene precum tiroidita Hashimoto (un tip de hipotiroidism in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida) (2). Chiar si asa, sunt necesare mai multe cercetari pentru a sustine ideea ca suplimentele de seleniu ar putea sustine sanatatea tiroidei (1).

Poate juca un rol in prevenirea cancerului

Faptul ca seleniul poate interveni in refacerea ADN-ului inseamna ca acest mineral poate juca un rol in prevenirea cancerului, dar acest lucru depinde de tipul de seleniu, dar si de tipul de cancer cu care pacientul a fost diagnosticat. Pe de alta parte, sunt si studii care demonstreaza ca nu exista un efect semnificativ asupra riscului de cancer.

Are rol antioxidant

Seleniul este un antioxidant puternic care lupta impotriva stresului oxidativ si ajuta la apararea corpului de afectiuni  cronice (boli de inima si cancer). Fumatul, consumul de alcool, stresul pot provoca un exces de radicali liberi, ceea ce poate duce la stres oxidativ, care dauneaza celulelor sanatoase. Seleniul ajuta la reducerea stresului oxidativ prin mentinerea radicalilor liberi sub control (2). Stresul oxidativ se considera ca avand un rol in progresia unor afectiuni neurologice cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla, boala Alzheimer. Exista studii care sustin ca pacientii cu boala Alzheimer au niveluri reduse de seleniu. Dieta mediteraneana este bogata in seleniu (fructe de mare, nuci) si a fost asociata cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer (2).  

Stimuleaza sistemul imunitar

Sistemul imunitar este cel care mentine corpul sanatos prin identificarea si combaterea potentialelor amenintari (bacterii, virusuri, paraziti) (2). Seleniul este  important pentru sanatatea sistemului imunitar. 

Reduce simptomele astmului

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii (3). Practic, caile respiratorii se inflameaza, se ingusteaza, provocand simptome precum respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, tuse. Unele cercetari sugereaza ca persoanele care au astm au niveluri mai scazute in sange de seleniu. Suplimentele de seleniu pot de asemenea ajuta la reducerea simptomelor legate de astm (2). 

Poate preveni infectia HIV

Exista studii care sustin ca seleniul ajuta la prevenirea infectiei cu HIV. In plus, suplimentele de seleniu pot ajuta la consolidarea sistemului imunitar la persoanele cu gripa, tuberculoza, hepatita

Care este cantitatea de seleniu recomandata

Recomandarile privind aportul de seleniu difera de la o tara la alta, iar explicatia este legata de stilul de viata. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca doza de seleniu pentru adulti sa fie de pana la 30-40 μg/zi (3). Recomandarea merge pana la 60-70 μg/zi in caz de sarcina, sau in cazul femeilor care alapteaza.  

Simptomele dozelor prea mari de seleniu

Depozitele prea mari de seleniu din organism (intoxificare cu seleniu) se caracterizeaza prin:

  • varsaturi;
  • dureri de stomac;
  • salivatie in exces;
  • probleme ale ficatului. 

Unele medicamente pot reduce nivelul sanguin de seleniu din organism (corticosteroizi). 

Riscul deficitului de seleniu

Riscul de deficit de seleniu este mic. Pe de alta parte, exista categorii de persoane care prezinta un astfel de risc, iar factorii care pot duce la aceasta situatie ar putea fi (4):

  • probleme intestinale sau de absorbtie (de exemplu boala Crohn);
  • dupa o interventie chirurgicala de bypass gastric;
  • dieta deficitara in seleniu;
  • prezenta virusului imunodeficientei umane (HIV);
  • dializa.

Cele mai importante manifestari care pot fi legate de deficitul de seleniu sunt:

  • infertilitate;
  • caderea parului;
  • oboseala;
  • fluctuatii de greutate;
  • sistem imunitar compromis (imbolnaviri mai dese);
  • dificultate de gandire/concentrare.

In concluzie, sunt cateva aspecte care trebuie retinute in ceea ce priveste seleniul:

  • este un mineral esential pentru sanatatea umana;
  • protejeaza organismul de radicali liberi;
  • sustine functionarea sistemnului imunitar;
  • este esential pentru functionarea  normala a glandei tiroide;
  • suplimentele alimentare cu seleniu pot avea o influenta nedorita asupra unor tratamente medicamentoase, de aceea este nevoie de recomandarea medicala inainte de a lua aceste suplimente;
  • medicii si nutritionistii recomanda ca alimentatia variata si echilibrata sa fie cea mai importanta sursa de seleniu;
  • medicul este cel care stabileste daca un pacient are nevoie de suplimentarea cu seleniu.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Medical News Today, „Selenium: What it does and how much you need”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287842#_noHeaderPrefixedContent
  2. Healthline, „7 science-based health benefits of selenium”: https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits
  3. SuperPharmacy, „The Role of Selenium in the Body”: https://www.superpharmacy.com.au/blog/the-role-of-selenium-in-the-body
  4. verywellhealth, „What to know about selenium and your thyroid”: https://www.verywellhealth.com/selenium-and-your-thyroid-4134998#toc-forms-and-sources
  5. Nourish by WebMD, Healthy Foods High in Selenium, „Healthy Foods High in Selenium”: https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-selenium#1
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor