Test de sarcina: cand si cum se face

11. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit

Conceperea unui copil este un eveniment major in viata oricarei femei, iar efectuarea unui test de sarcina vine intotdeauna la pachet cu o gama variata de emotii. Uneori se intampla sa nu fii pregatita de schimbare, dar alteori un rezultat pozitiv poate insemna speranta unei minuni indelung asteptate. Afla, in articolul de astazi, ce este testul de sarcina, cand si cum se efectueaza si care sunt implicatiile acestuia.

Ce este un test de sarcina?

Testul de sarcina este un dispozitiv medical, usor de utilizat si precis (acuratete intre 90-99%), care detecteaza hormonii din urina. In momentul in care ramai insarcinata, corpul tau incepe sa produca un anumit tip de hormon specific, denumit Gonadotropina Corionica Umana (HCG).

Testele de sarcina pot fi gasite in farmaciile fizice sau pot fi comandate online, iar pretul acestora poate incepe de la 5-6 lei si poate ajunge chiar si pana la 80 de lei sau mai mult, in functie de calitatea rezultatelor si gradul de precizie.

Ce este hormonul HCG si cum il depisteaza testul de sarcina?

HCG, numit si hormonul sarcinii, incepe sa apara in fluxul sangvin si urina unei femei intr-un interval de 6-10 zile de la fertilizarea ovulului, adica atunci cand ovulul fecundat reuseste sa se prinda de peretele interior al uterului. 

Rolul hormonului HCG este de a sprijini dezvoltarea normala a fatului, prin cresterea concentratiilor de estrogen si progesteron. Din momentul eliberarii acestui hormon, el se dubleaza cantitativ o data la 48-72 de ore pana ce sarcina ajunge in intervalul de 8-11 saptamani. Dupa aceasta perioada, nivelul de HCG scade, apoi ramane la un nivel constant de-a lungul intregii sarcini.

Testul de sarcina este format dintr-o banda care absoarbe urina si determina cantitatea de HCG din organism. Astfel, un nivel mai mic de 5mlU/ml va arata un rezultat negativ, pe cand un nivel >=35mlU/ml va indica un rezultat pozitiv, deci prezenta unei sarcini.

Cand se face testul de sarcina?

Ca regula generala, este bine sa citesti instructiunile de utilizare ale testului, caci acolo gasesti informatiile specifice fiecarui producator. Totusi, pentru rezultate sigure, fa testul de sarcina la macar o saptamana dupa data intarzierii ciclului menstrual sau dupa 10-14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat. 

Tine minte ca un rezultat negativ nu inseamna automat lipsa hormonului HCG din organism. Uneori, efectuarea testului prea devreme poate duce la acest rezultat. De asemenea, pentru mai multa precizie, fa-ti testul de sarcina dimineata, la prima urina din zi, deoarece pauza de peste noapte faciliteaza cresterea concentratiei de HCG din corp.

Cum utilizezi testul de sarcina?

Primul detaliu la care trebuie sa fii atenta este data de expirare a testului. Ai grija ca acesta sa fie valid, dupa care citeste instructiunile de folosire pentru a te asigura ca faci totul asa cum trebuie. In timp ce urinezi, introdu capatul absorbant al testului in jetul de urina. Acum, nu ramane decat sa astepti rezultatul, conform timpului indicat pe prospect. In general, acesta se incadreaza intre 3 si 5 minute.

Interpretarea rezultatului

In majoritatea cazurilor, o liniuta rosie in dreptul literei C reprezinta un test de sarcina negativ. Pe de alta parte, doua linii rosii, una in dreptul literei C si una in dreptul literei T indica prezenta unei sarcini. Daca nu apare nicio linie sau apare doar in dreptul literei T, atunci testul de sarcina este invalid si trebuie repetata procedura cu ajutorul unui nou test.

In cazul in care rezultatul testului este unul pozitiv, poti utiliza calculatorul de sarcina pentru a afla calendarul sarcinii, precum si o data estimativa a nasterii bebelusului.

Factorii care pot duce la un rezultat fals-pozitiv

In cazul in care a doua linie se vede foarte putin, sansele de a fi insarcinata sunt mari. Poti repeta testul peste doua zile, pentru confirmare. Totusi, exista si cazuri in care poate aparea un rezultat fals-pozitiv, ceea ce inseamna ca, desi testul arata prezenta unei sarcini, aceasta nu exista. Factorii care pot duce la un astfel de rezultat pot fi:

  • Tratamentele cu hormoni HCG pentru stimularea ovulatiei;
  • Tumori ovariene;
  • Boli renale sau hepatice;
  • Avortul spontan;
  • Perimenopauza.

Factorii care pot duce la un rezultat fals-negativ

  • Efectuarea incorecta a testului;
  • Test expirat sau defect;
  • Testul a fost realizat prea devreme;
  • Urina utilizata a fost prea diluata;
  • Testul este de o calitate inferioara sau nu este destul de sensibil;
  • Sarcina ectopica (extrauterina);
  • Rezultatul a fost interpretat prea repede.

Efectuarea unui test de sarcina este o metoda simpla si eficienta de a confirma sau infirma suspiciunile pe care le ai, in functie de simptomele observate. Daca obtii un rezultat pozitiv, consulta imediat medicul ginecolog pentru a putea incepe sa ai grija in mod corespunzator de copilasul tau.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor