Intarzierea menstruatiei - ce este normal si cand exista motive de ingrijorare

31. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Intarzierea menstruatiei - ce este normal si cand exista motive de ingrijorare

Multe femei sunt tentate sa interpreteze orice fel de intarziere a ciclului menstrual drept aparitia unei sarcini. Insa, exista si multe situatii in care intarzierea menstruatiei are loc din cu totul alte motive. Pe cand unele mici decalaje sunt normale, altele pot semnala probleme de sanatate, un stil de viata dezordonat sau inceputul menopauzei.

Afla de ce poate intarzia menstruatia, ce intarziere poate fi considerata prea mare si cand este cazul sa mergi la medicul ginecolog.

Este normal sa intarzie menstruatia?

Orice femeie a avut de-a face cel putin o data in viata cu intarzierea menstruatiei. Ciclul menstrual nu va ramane stabil de-a lungul vietii, este perfect normal sa mai apara mici modificari de la o luna la cealalta. Deseori se pot observa variatii de pana la 7 zile intre menstruatia curenta si cele de dinainte.

Cat poate intarzia menstruatia?

Durata unui ciclu menstrual poate fi calculata verificand numarul de zile cuprins intre momentul inceperii unei menstruatii si prima zi a urmatoarei menstruatii. In medie, acesta masoara 28 de zile, insa poate varia de la 21 pana la 35 de zile. In principiu, se poate considera o intarziere atunci cand au trecut intre 5 si 7 zile de la data la care ar fi trebuit in mod normal ca menstruatia sa isi faca aparitia.

Ce se intampla daca iti intarzie menstruatia in mod repetat?

In momentul in care depistezi intarzieri constante si usor de observat, este un semn ca ai putea avea o problema. Pe langa o sarcina, exista numerosi alti factori implicati care pot duce la intarzierea menstruatiei. Insa, aceste dereglari nu sunt automat un motiv de ingrijorare, ele pot fi si un semn al apropierii menopauzei sau pot fi comune in perioada pubertatii, in primii ani de dupa debutul sangerarilor menstruale.

Din ce cauze poate intarzia menstruatia?

Iata care sunt cauzele principale ale intarzierii menstruatiei. Daca ai observat si tu ca ai de-a face cu acest fenomen, ia in calcul toti acesti factori pentru a descoperi exact ce a declansat schimbarile ciclului tau menstrual.

Sarcina

Desigur, principalul motiv pentru care are loc intreruperea ciclului este sarcina. Daca in mod obisnuit nu ai de-a face cu variatii majore ale ciclului menstrual, suspectezi ca nu ai alte probleme de sanatate si ai avut recent un contact sexual, este recomandat sa faci un test de sarcina. Astfel, vei sti din start daca aceasta intarziere este un motiv de bucurie sau de ingrijorare.

Alaptarea

Dupa nastere, menstruatia va reveni treptat la normal, insa acest lucru nu se va intampla imediat. Ciclurile vor continua sa fie neregulate pe toata perioada alaptarii si, dupa ce aceasta se va incheia, si menstruatia va incepe sa se regleze.

Oscilatiile de greutate

Atunci cand corpul tau trece prin numeroase schimbari si oscilatii de greutate, ai acumulat brusc sau ai pierdut multe kilograme, organismul este supus unor factori de stres. Astfel, numeroase procese pot fi afectate, iar ciclul menstruat poate suferi modificari.

Diferite probleme de sanatate

Atunci cand organismul se lupta cu o infectie sau cu un virus, toate procesele care au loc in interiorul sau sunt afectate. Asadar, daca suferi de o raceala, de o infectie sau o alta problema de sanatate, ai putea avea de-a face si cu intarzieri ale ciclului menstrual. 

Stresul

Nu trebuie sa neglijezi niciodata efectul pe care stresul il poate avea asupra organismului. Factorii de stres pot actiona asupra hipotalamusului, care este acea regiune a creierului unde este controlata si activitatea hormonilor. Asadar, hormonii reproducatori pot fi afectati si, automat, apare si intarzierea menstruatiei.

Efortul fizic

Chiar si efortul fizic foarte intens poate fi vinovat pentru intarzierea menstruatiei. Acest fenomen are loc in cazul in care iti suprasoliciti corpul, deoarece organismul nu va considera ca este un mediu propice pentru instalarea unei sarcini. Drept rezultat, poate sa intervina in procesul de ovulatie. Din aceasta cauza, problemele menstruale pot fi comune printre sportive.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este caracterizat de prezenta unor mici chisturi pe suprafata ovarelor. Acestea au si foliculi care nu functioneaza in mod corespunzator si nu elibereaza intotdeauna ovule. De aceea, cel mai comun simptom al acestei afectiuni este menstruatia intarziata sau chiar absenta.

Anticonceptionalele

Desi anticonceptionalele sunt deseori recomandate drept tratament pentru a tine mai usor sub control simptomele sindromului ovarelor polichistice, exista anumite tipuri care pot duce la intarzierea menstruatiei. Acelasi lucru se poate intampla si dupa incetarea administrarii de anticonceptionale.

Menopauza

Ciclurile menstruale neregulate sunt un simptom al apropierii menopauzei si al scaderii productiei de estrogen din organism. In general, acestea apar in timpul perimenopauzei (sau premenopauzei), adica a perioadei in care corpul femeii face tranzitia catre menopauza. In decursul acesteia, femeia continua sa mai aiba menstruatie, insa este mult mai neregulata. La un an dupa incetarea sangerarilor, putem spune ca a inceput deja menopauza.

Aceasta perioada incepe in jurul varstei de 40 de ani. Insa, exista factori care pot determina aparitia menopauzei timpurii. Fenomenul poarta si numele de insuficienta ovariana prematura si este caracterizat de o afectare a functiei ovarelor inainte de 40 de ani. 

In cazul menopauzei timpurii, poate aparea intarzierea menstruatiei, insa nu intotdeauna aceasta inceteaza complet. Asadar, cel mai bine este sa faci o vizita la medic inainte sa renunti la cumpararea de absorbante si tampoane.

Obezitatea

Femeile care au probleme serioase cu greutatea sufera deseori si de probleme ale menstruatiei. Acest lucru se intampla din cauza unei supraproductii de estrogen care are loc in organism atunci cand femeile se lupta cu obezitatea. Drept rezultat, ciclul menstrual poate suferi modificari serioase.

Dereglarile hormonale

Activitatea ovarelor este dependenta de cea a hormonilor. Asadar, o dereglare hormonala va avea automat impact si asupra ovulatiei, deci si a menstruatiei. Atunci cand nivelul de prolactina sau de hormoni tiroidieni are de suferit, poate aparea si intarzierea ciclului menstrual.

Cand se recomanda consultarea unui specialist?

Atunci cand perioada dintre debutul a doua menstruatii se lungeste si depaseste 35 de zile, ar putea fi semnul unei probleme. De asemenea, este recomandat sa fii atenta si la numarul de menstruatii dintr-un an. Daca ai avut de-a face cu o perioada de 3 luni fara menstruatie (amenoree) si ai avut mai putin de 9 menstruatii pe an, este recomandat sa mergi la medicul specialist.

In functie de potentiala natura a problemelor tale, poti apela fie la medicul ginecolog, fie la medicul endocrinolog. Poti merge in prima faza la un consult ginecologic si, daca medicul va considera ca problema este de natura hormonala, iti poate recomanda o serie de analize de sange si te poate directiona catre un endocrinolog.

Ce posibilitati preventive poti lua in calcul?

Intarzierea menstruatiei nu poate fi intotdeauna prevenita. Insa, ciclul menstrual fiind atat de sensibil la schimbarile care au loc in corp, exista cateva metode care ar putea ajuta la prevenirea unor astfel de dereglari.

O regula de baza este aceea de a incerca sa urmezi un stil de viata cat mai echilibrat. Adopta o dieta sanatoasa, care sa te ajute sa iti mentii greutatea in limitele normale si asigura-te ca te odihnesti suficient. De asemenea, asigura-te ca limitezi cat mai mult posibil orice factori de stres.

Daca esti o impatimita a sportului, este recomandat sa ai mare grija la cat efort depui zilnic. Activitatea fizica este foarte sanatoasa, dar ai grija sa nu-ti depasesti limitele si sa nu iti suprasoliciti corpul. Daca practici sport de performanta, poti discuta cu medicul tau despre ce alte metode ai putea aborda pentru a evita dereglarile menstruale.

Intarzierea menstruatiei este un fenomen perfect normal cu care toate femeile au de-a face macar o data in viata. Daca nu este vorba de o sarcina si dereglarile persista, ar putea fi vorba de o problema. Mergi la medic si vezi ce factori ar putea sa iti afecteze ciclul menstrual.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor