Serotonina si rolul ei in bunastarea fizica si psihica

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Serotonina este un compus chimic descoperit initial in tractul gastrointestinal, iar mai apoi identificat in creier. Rolul sau in organism este acela de a realiza contractia musculaturii netede, dilatarea capilarelor, intervine si in ceea ce priveste permeabilitatea vaselor mici sangvine. Serotonina este hormonul natural al bunei dispozitii. 

 “Hormonul fericirii” cum a mai fost numita serotonina, are un rol extrem de important in organismul uman, in special, fiind un antidrepresiv natural. Starea de bine vine si din existenta acestui compus la nivelul corpului. 

Dereglarile hormonale la femei si barbati duc la aparitia unor problemele de sanatate ce pot fi grave si cu repercursiuni nebanuite asupra organismului. 

Revenind la serotonina, aceasta este un neurotransmitator, care ajuta la stabilirea conexiunilor si la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. 

Cea mai mare cantitate de serotonina este produsa la nivelul tractului gastrointestinal, o cantitate aparte fiind eliberata in creier, de glanda pineala. 

Rolul serotoninei

Serotonina este compusul chimic raspunzator de reglajul starii de fericire, in aceeasi masura in care este responsabila si de starea de anxietate. Cu cat nivelul serotoninei, de la nivelul creierului, este mai scazut, cu atat depresia este mai accentuata. In acelasi timp, cresteri mari ale serotoninei duc la scaderea excitatiei.

Tranzitul intestinal

Sinteza de serotonina la nivelul tractului gastrointestinal inseamna un control al miscarilor peristaltice la nivelul stomacului si al intestinelor, pentru un tranzit intestinal normal. 

Greata

Senzatia de greata, de ameteala si voma care poate sa se produca din diverse motive, duce la aparitia unor contramasuri, pentru un echilibru in organism. Serotonina este responsabila pentru inlaturarea din organism a elementelor toxice sau a substantelor nocive, prin cresterea productiei sale in corp. 

Coagularea sangelui

Atunci cand exista o leziune la nivelul organismului se produce mai multa serotonina pentru ca astfel are loc vindecarea ranilor mai repede. Concentratia crescuta a acestui hormon duce la vasoconstrictia arterelor si formarea cheagurilor de sange. 

Oase sanatoase

Cresterea nivelului de serotonina din organism poate duce la aparitia osteoporozei ceea ce determina fracturi, asta pentru ca oasele sunt fragile si casante. De aceea este extrem de important ca nivelul acestui compus in corp sa se mentina in parametri normali. 

Sanatatea mintala

Starea buna de spirit este reglata in mod natural de serotonina. Nivelul normal al acestei substante chimice, duce la o buna concentare, calm, fericire si la stabilitate emotionala. 

Odihna

Serotonina este responsabila de acea parte a creierului care se ocupa de ciclul somn-veghe. Practic aceasta substanta determina trezirea si oboseala care trimite organismul la somn, responsabilitatea ei fiind aceea de ceas intern. 

Tulburari cauzate de scaderea nivelului serotoninei in organism

Nivelul scazut al serotoninei in organism este asociat cu mai multe tulburari comportamentale si emotionale. Unele dintre cele mai cunoscute sunt depresia si anxietatea. Alaturi de acestea sunt insa si tulburarile de tip obsesiv-compulsiv. 

Unele tratate si studii vorbesc de existenta unei legaturi intre gandurile suicidare si nivelul redus al acestui compus chimic in organism. 

Serotonina poate influenta modul in care anumite boli mintale actioneaza asupra organismului. Au fost remarcate unele simptome care tin de cantitatea de serotonina din organism:

  • Tulburari de somn si insomnii;
  • Tulburari de panica si atacuri de panica;
  • Comportament impulsiv;
  • Iritabilitate;
  • Bulimie;
  • Sindrom de stres post traumatic; 
  • Neliniște si/sau agitatie;
  • Migrene;
  • Hipertensiune arteriala;
  • Convulsii;
  • Tremur;
  • Frisoane si transpiratie excesiva.

Acestea sunt doar o parte dintre problemele semnalate. Ele apar alaturi de altele, uneori pe fondul scaderii nivelului de serotonina din organism, alterori pe panta ascendenta a acestei substante chimice. Totul se poate accentua si ca urmare a administrarii unor medicamente, care cresc nivelul serotoninei. 

Nu se stie cu precizie care este cantitatea potrivita de serotonina din organismul fiecarei persoane, iar limitele intre care fizicul si psihicul functioneaza in armonie pot fi mai greu de identificat, atunci cand exista anumite boli cronice sau afectiuni psihice. De aceea, doar analizele si testele efectuate sub supraveghere medicala vor releva calea corecta de urmat, astfel incat echilibrul sa fie restabilit in organism. 

Diagnosticare si tratare

Oricare dintre afectiunile enumerate mai sus, daca primesc un diagnostic corect, in faza incipienta, exista sanse mari ca tratamentul inceput in scurt timp sa duca la ameliorarea si chiar disparitia acestor probleme de sanatate. 

Numai medicul specialist poate stabili un diagnostic complet si corect dupa consult, investigatii clinice si de laborator. Tot medicii sunt si cei care pot prescrie tratamente medicamentoase.

Terapiile complementare si remediile naturiste pot fi utilizate, adiacent tratamentului prescris de specialistii din domeniul medical, dar nu exista studii care sa demonstreze eficacitatea acestor produse alternative. 

Ca si in cazul altor probleme de sanatate, si aici medicul care va consulta trebuie sa fie informat asupra istoricului medical, al tratamentelor medicamentoase administrate cu reteta, al medicamentelor fara reteta luate sau chiar al suplimentelor alimentare cumparate si utilizate anterior. Cunoscand cat mai multe informatii despre fiecare pacient in parte, medicul va putea lua cea mai buna decizie pentru investigatii medicale si tratament adecvat. 

Modalitati de crestere a nivelului serotoninei in mod natural

Expunerea la soare

Lumina este benefica organismului. Expunerea la soare este o metoda naturala de a creste nivelul serotoninei in organism. Terapia cu lumina este extrem de importanta, mai ales daca persoana in cauza a avut de suferit pe parcursul sezonul rece, ca urmare a reducerii cantitatii de lumina zilnica. 

Miscarea fizica

Starea de bine se instaleaza in organism odata cu miscarea. Orice exercitiu fizic duce la eliberarea serotoninei si a altor endorfine de la nivelul creierului in corp si la o generalizare a starii entuziaste. 

Masajul

Uneori si un masaj reconfortat poate stimula productia de serotonina din organism si are posibilitatea de a readuce buna dispozitie. 

Dieta echilibrata

O alimentatie sanatoasa, bogata in proteine, poate ajuta la echilibrarea nivelului de serotonina din organism. Alimentele sanatoase, de calitate, legume, fructe, cereale integrale, pot stimula productia de serotonina. Printre acestea: somonul, nucile, spanacul, laptele, bananele, carne de pasare, ouale. 

Gandirea pozitiva

Pentru ca serotonina are un rol predominant asupra starii de bine a organismului conteaza foarte mult modul in care este perceputa existenta de fiecare persoana in parte. Gandurile pozitive sunt cele care ajuta si vor determina mentinerea echilibrului psihic. 

Cand nimic din toate aceste metode naturale de crestere a nivelului serotoninei nu ajuta sau atunci cand problemele de sanatate sunt complexe, medicul este cel care poate prescrie tratament de specialitate. 

 Serotonina are un rol important asupra mai multor functii din organism, de nivelul acestui compus chimic depinzand si starea psihica a fiecarei persoane. Atunci cand problemele de sanatate apar, exista riscul ca si concentratia acestei substante sa aiba de suferit, iar dezechilibrul sa duca la complicatii. Medicul specialist este singurul care poate ajuta, dupa consult si investigatii amanuntite. 

Influentele serotoninei sunt atat la nivel fizic, cat mai ales psihic. Organismul are de suferit si la o crestere, dar mai ales la o diminuare a serotoninei. 

Surse de informare:

1. Serotonin: The natural mood booster - https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/serotonin-the-natural-mood-booster

2. Serotonin syndrome - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/serotonin-syndrome/symptoms-causes/syc-20354758

3. How to increase serotonin in the human brain without drugs - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/

4. Serotonin: 9 Questions and Answers - https://www.webmd.com/depression/features/serotonin

5. Brain Hormones - https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/hormones-and-endocrine-function/brain-hormones

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor