Varza rosie - beneficii, proprietati, contraindicatii

17. 8. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit

Varza rosie

Varza rosie reprezinta o alternativa la cea alba, amandoua apartinand aceleiasi specii, Brassica oleracea. Citeste mai multe despre aceasta in materialul pe care ti l-am pregatit si in care iti prezentam aspecte interesante atat despre beneficiile si proprietatile sale, cat si despre situatiile in care este contraindicata.

Beneficiile consumului de varza rosie

Varza rosie contine o multime de compusi care pot actiona benefic pentru sanatatea intregului organism atunci cand acest aliment este introdus intr-o dieta echilibrata. Iata care sunt potentialele sale beneficii:

Este utila in reducerea inflamatiei

Varza rosie ar putea reduce inflamatia, despre care specialistii considera ca are o influenta negativa asupra multor afectiuni. Potrivit unui studiu, unele varietati ale acestei legume pot reduce markerii inflamatiei cu 22 - 40%. Mai multe varietati de varza, printre care si cea rosie, pot contribui la scaderea inflamatiei si cand sunt aplicate pe piele, de exemplu, in cazul artritei. [1]

Cu toate acestea, conform cercetarilor, frunzele de varza au o eficienta mai redusa fata de gelurile cu aplicare topica. Frunzele de varza pot reduce durerea, tumefierea si inflamarea sanilor, in cazul femeilor care alapteaza, si se pare ca au rol in cresterea lactatiei si a cresterii circulatiei in prima parte a perioadei postpartum. [1] 

Sprijina sanatatea inimii

Varza rosie poate fi benefica inimii, datorita antocianilor, antioxidanti din clasa flavonoizilor ce ii ofera acestei legume nuanta caracteristica. Un studiu amplu realizat pe femei a aratat ca cele care au consumat cantitati mari de alimente bogate in antociani ar putea avea un risc cu 11 - 32% mai scazut de a face atac de cord, fata de cele care au consumat mai putine astfel de alimente. [1]

Continutul ridicat de antociani este relationat si cu scaderea tensiunii arteriale, acesta fiind un alt fapt care  contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Varza rosie contine peste 36 de tipuri de antociani, astfel ca este o sursa foarte buna pentru sanatatea inimii. [1]

Contribuie la intarirea oaselor

Acest sortiment de varza contine mai multi nutrienti care au rol in intarirea oaselor, printre care vitaminele C si K, precum si minerale, in cantitati reduse, de calciu, magneziu si zinc. 

De pilda, o cana (89 de grame) de varza rosie contine 56% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C, care ajuta la formarea oaselor si la protectia celulelor osoase. De asemenea, contine si vitamina K, ce, la randul sau, este esentiala pentru formarea si mentinerea oaselor sanatoase. [1]

Poate imbunatati sanatatea intestinelor

Potrivit studiilor, varza rosie poate reduce inflamatia din intestine si mucozita intestinala, o afectiune ce implica leziuni care se dezvolta in intestine si care, de obicei, apare ca un effect secundar al tratamentului pentru cancer. [1]

Aceasta leguma reprezinta o sursa buna de fibre, care sprijina sanatatea intestinelor si are rol in usurarea procesului de digestie. Fibrele insolubile reprezinta circa 70% din totalul de fibre din varza si sunt importante pentru ca diminueaza riscul de aparitie a constipatiei. [1]

Proprietati

Varza rosie in alimentatie

Varza rosie contine putine calorii, dar, in acelasi timp, este bogata in nutrienti. Iata ce contine o cana (89 de grame) de varza rosie cruda, tocata:

  • 28 de calorii;
  • 7 grame de carbohidrati;
  • 2 grame de fibre;
  • 1 gram de proteine;
  • Vitamine: A (56% din necesarul zilnic), K (28% din necesarul zilnic), B6, A, tiamina (B1), riboflavina (B2), E, folati;
  • Minerale: Potasiu (5% din necesarul zilnic), cantitati mici de fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru, zinc. [1]

Contraindicatii

Varza rosie este, in general, sigura pentru consum, dar este posibil ca unele persoane sa se confrunte cu simptome neplacute, motiv pentru care se recomanda sa evite aceasta leguma.

Consumul de varză rosie este contraindicat in cazul persoanelor care intampina probleme in asimilarea carbohidratilor, precum fructoza. Printre simptomele asociate cu malabsorbtia lor sunt flatulenta, meteorismul abdominal (balonarea), durerile si crampele abdominale, diareea si durerile de cap. Astfel de manifestari apar, de regula, cand zaharul din fructe si legume nu este absorbit complet de organism. [1]

Se recomanda evitarea alimentelor care contin cantitati mari de carbohidrati. Se pare ca simptomele respective apar doar la persoanele care au alergie la varza sau la cele care o consuma in exces. [1]

Varza rosie are, in general, o influenta pozitiva asupra organismului, cata vreme este integrata intr-o dieta echilibrata. Evita sa urmezi cure extreme si consulta un medic sau un nutritionist avizat in cazul in care doresti sa pierzi in greutate. In cazul in care prezinti simptome neplacute dupa ce ai consumat varza rosie, discuta cu un medic.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de referinta:

1. Petre, Alina. “8 Impressive Benefits of Purple Cabbage.” Healthline, Healthline Media, 11 Dec. 2019, www.healthline.com/nutrition/purple-cabbage, accesat la 10 august 2022;

2. Contributors, WebMD Editorial. “Red Cabbage: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-red-cabbage#:~:text=Red%20cabbage%20is%20a%20good,build%20and%20maintain%20healthy%20bones.&text=Red%20cabbage%20is%20high%20in,keep%20your%20digestive%20system%20healthy, accesat la 10 august 2022;

3. Mallampalli, Aparna. “Health Benefits of Red Cabbage, Nutrition, and Side Effects.” STYLECRAZE, StyleCraze, 29 July 2022, www.stylecraze.com/articles/health-benefits-red-cabbage/#:~:text=A%20cup%20of%20chopped%20red,incompletely%20absorbed%20sugar%20(22), accesat la 10 august 2022.