Uter didelf (uter dublu): cum arata, simptome si ce implica pentru o sarcina

7. 2. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 8 minute de citit
Uter didelf

 

Diagnosticul de uter didelf poate provoca o reactie de totala surprindere pentru pacienta in cauza. Este o anomalie uterina congenitala, adica te nasti cu ea. Mai precis, in timpul procesului de formare a fatului de sex feminin in burtica mamei sale, uterul se dezvolta in mod neobisnuit sub forma a doua cavitati.

Uterul didelf, cunoscut si sub numele de uter dublu, este o conditie rara si afecteaza aproximativ 0,3% din populatie. Este una dintre cele mai putin intalnite anomalii uterine [1].

De regula, femeia nu stie ca are o anomalie uterina si poate afla acest lucru chiar dupa ce a ramas gravida, la un control pentru urmarirea sarcinii. De cele mai multe ori uterul didelf nu provoaca dificultati in a ramane insarcinata. Cu toate acestea, monitorizarea pe parcursul celor noua luni va fi atent facuta de medicul obstetrician pentru a mentine o sarcina sanatoasa si a preveni posibile complicatii.

Ce este un uter didelf (dublu)?

Uterul este un organ muscular gol si are rolul de a primi ovulul fecundat si de a proteja apoi fatul, care se dezvolta pe parcusul celor noua luni de sarcina pana la momentul nasterii. 

Uterul arata ca o para asezata cu susul in jos. El masoara aproximativ 7-8 centimetri in inaltime si 5 centimetri in latime. In timpul sarcinii se intinde si ajunge de la dimensiunea unei lamai la cea a unui pepene verde [2].

Uterul didelf este o malformatie uterina congenitala, adica difera ca forma si structura inca de la nastere. Astfel, persoana in cauza s-a nascut cu un uter care este despartit in doua cavitati, de aici si denumirea de uter dublu (uter didelf). Prin urmare, in loc de o singura cavitate uterina sub forma de para, cum ar trebui in mod normal, sunt doua cavitati mai inguste, care fiecare se prezinta sub forma unei banane cu propria trompa uterina si ovar [1].

Atunci cand uterul incepe sa se formeaze la fatul de sex feminin, in prima faza se prezinta sub forma a doua canale. Pe masura ce fatul se dezvolta, aceste ducte se unesc pentru a forma uterul. In cazul uterului didelf, cele doua canale nu mai fuzioneaza. Astfel, fiecare canal isi creeaza propriul uter, deci vor exista doua. Unele persoane cu uter dublu pot avea, de asemenea, doua coluri uterine si doua canale vaginale [1].

O femeie cu uter didelf poate ramane insarcinata si, in ciuda structurii aparte a uterului, poate duce o sarcina sanatoasa.

Care este diferenta dintre un uter bicorn si un uter didelf?

Un uter bicorn are forma de inima si este un alt tip de anomalie uterina. Se caracterizeaza printr-un singur uter, dar in loc sa aiba forma de para asezata invers, arata ca o inima. La uterul didelf sunt doua utere separate. 

Uterul bicorn se intalneste in mai multe cazuri decat uterul dublu si, la fel ca si acesta din urma este o afectiune congenitala, te nasti cu ea. Ambele tipuri de malformatii uterine pot provoca complicatii pe parcursul sarcinii [1].

Care este diferenta dintre un uter septat si un uter didelf?

Uterul septat reprezinta, de asemenea, o anomalie congenitala uterina. Si in acest caz femeia poate sa nu stie de existenta lui, dat fiind lipsa unei simptomatologii proprii. Poate afla abia la unul dintre controalele de urmarire a sarcinii. 

Uterul septat este impartit in doua de un perete muscular numit sept. Acest perete este variabil ca dimensiune, astfel uterul poate fi divizat partial sau complet. Spre deosebire de el, uterul didelf presupune doua cavitati uterine complet independente. De asemenea, sarcina unei femei cu uter septat trebuie atent monitorizata, date fiind riscurile de avort spontan sau nastere prematura.

Nota: in general, anomaliile uterine nu scad sansele de a ramane gravida, insa pot cauza complicatii care sa duca la pierderea sarcinii.

Care este cauza aparitiei unui uter didelf (dublu)?

Uterul didelf apare inca din timpul procesului de dezvoltare a uterului la fat. In etapa embrionara sunt prezente doua ducte, care se numesc ductele Mulleriene (responsabile de formarea organelor genitale interne feminine). Acestea, in mod normal, fuzioneaza pentru a forma un singur uter. La femeia care are uter didelf, cele doua tuburi nu s-au mai unit in procesul lor de dezvoltare, astfel ca fiecare s-a transformat in propriul uter. Nu se cunoaste cauza pentru care la unele persoane ductele Mulleriene nu reusesc sa se uneasca [1].

Care sunt simptomele cand ai un uter didelf (dublu)?

Majoritatea femeilor care au acest tip de uter nici nu stiu de existenta lui, pentru ca nu se manifesta o simptomatologie proprie. Ele afla intamplator in timpul unui examen pelvin de rutina sau odata cu investigatiile realizate pentru a depista motivul unor avorturi spontane recurente. De asemenea, se mai intampla sa afle atunci cand merg la doctor pentru a sti cauza unor dureri menstruale severe [1]. Mai exista si situatia cand pacienta afla abia in momentul in care a ramas insarcinata, ca are uter didelf.

Printre simptomele pe care uterul didelf (dublu) le poate da, se numara:

 • durere in timpul actului sexual;
 • crampe dureroase inainte si in timpul menstruatiei;
 • sangerari abundente in timpul menstruatiei;
 • scurgeri menstruale, desi a fost introdus un tampon; are loc ca urmare a faptului ca sunt prezente doua deschideri separate ale vaginului (in unele cazuri de uter didelf), astfel sangerarea se produce de la vaginul ramas liber;
 • avorturi spontane frecvente;
 • travaliu prematur [1].

Cum poate fi diagnosticat uterul didelf (dublu)?

Medicul poate diagnostica un uter didelf in timpul unei examinari pelvine de rutina, dandu-si seama de existenta a doua cavitati uterine. Acesta va putea recomanda una dintre investigatiile imagistice de mai jos, pentru a confirma diagnosticul.

 • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN-ul pelvin) - este o investigatie imagistica ce utilizeaza rezonanta magnetica pentru a capta imagini ale uterului pacientei;
 • Ultrasonografia tridimensionala (USG-3D) - ultrasonografia sau ecografia este o metoda de imagistica medicala noninvaziva si nedureroasa, care utilizeaza ultrasunetele pentru a obtine in acest caz imagini ale uterului; o ultrasonografie 3D face reconstructia unei imagini complete a uterului;
 • Histerosalpingografia (HSG) - este o examinare radiologica care se realizeaza prin inserarea unei substante de contrast prin canalul cervical si urmarirea ei la nivelul cavitatii uterine cu ajutorul aparatului de radiologie;

Histeroscopia diagnostica(endoscopie uterina) - este o procedura minim invaziva ce consta in vizualizarea cavitatii uterine cu ajutorul unui dispozitiv numit histeroscop, care este introdus prin colul uterin.

 

Cum poate fi diagnosticat uterul didelf

 

Sunt insarcinata si am uter didelf. Ce riscuri sunt?

Uterul didelf inseamna un risc mai mare de avort spontan sau nastere prematura, din cauza faptului ca uterul este mai mic, lucru care limiteaza cresterea fatului. De asemenea, forma atipica poate afecta placenta si fluxul sanguin prezent in placenta [1].

Este importanta monitorizarea atenta a sarcinii de catre medicul ginecolog ales pentru nastere. Acesta iti va oferi recomandari medicale adaptate cazului tau (suplimente pentru sarcină, tratament de mentinere a sarcinii, repaus la pat s.a.). Intreg protocolul de urmarire a evolutiei fatului va fi unul special (consultatii, analize, investigatii).

Prin urmare, este foarte important sa mentii legatura cu medicul tau, sa-i spui ingrijorarile pe care le ai si sa urmezi recomandarile date, pentru a reduce la minim riscurile de nastere prematura sau avort spontan.

De retinut: multe femei cu uter didelf pot duce sarcina pana la termen [1].

Exista tratament pentru uterul didelf (dublu)?

Se pot uni cele doua cavitati uterine prin intermediul unei interventii chirurgicale. Cadrele medicale nu recomanda operatia decat in cazul in care au existat avorturi spontane repetate. 

Daca exista contact sexual dureros (la femeile cu vagin dublu), membrana care imparte vaginul in doua poate fi indepartata chirurgical [1].

In concluzie, uterul didelf (dublu) inseamna ca femeia are doua cavitati uterine independente. Este o anomalie cu care te nasti. De retinut este ca, in cazul unui uter didelf poti ramane insarcinata. In timpul sarcinii este necesara monitorizarea atenta a fatului si a mamei, dat fiind faptul ca exista un risc mai mare decat in mod normal pentru avort spontan sau nastere prematura. Sunt multe femei care au dus sarcina cu succes la termen. Discuta cu medicul tau ingrijorarile pe care le ai. Cadrul medical este in masura sa-ti ofere raspunsurile avizate de care ai nevoie.

Referinte:

 1. ClevelandClinic.org. Uterus Didelphys. 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23301-uterus-didelphys. Accesat în data de 20 ianuarie 2023.
 2. ClevelandClinic.org. Uterus. 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/body/22467-uterus. Accesat în data de 20 ianuarie 2023.
 • Dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru auto-testare.
 • Femtime Vaginal Ovules este un dispozitiv medical care ajuta la mentinerea mecanismelor naturale de aparare ale vaginului si faciliteaza refacerea florei vaginale.

  Iti recomandam si:

  Despre autor
  Farmacistul Dr.Max
  Farmacistul Dr.Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
  Citiți mai multe de la acest autor
  Despre autor
  Farmacistul Dr.Max
  Farmacistul Dr.Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
  Citiți mai multe de la acest autor