Totul despre uter: ce este, ce functii are si ce afectiuni ii sunt asociate?

10. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Totul despre uter

 

Uterul este organul sexual feminin de forma unei pere, cu rol esential in menstruatie, fertilitate si in sarcina. Uterul poate fi afectat de infectii si boli pentru care este nevoie de tratament specific. Controlul medical periodic si examinarea de specialitate la primele simptome te vor ajuta sa iti mentii sanatatea. 

Sistemul reproducător feminin este complex. Uterul este unul dintre organele acestuia cu roluri multiple in ceea ce priveste buna functionare a organismului. Iti prezentam in acest material ce este uterul, care ii sunt functiile si ce afectiuni ii pot fi asociate pentru ca la primele semne de boala sa mergi la consult si sa primesti ingrijirile de care ai nevoie. 

Ce este uterul?

Uterul este un organ musculos, cavitar, pozitionat pe linia mediana a cavitatii abdominale pelvine, intre vezica si rect. In mod normal, uterul are 6 - 8 cm lungime si 6 cm latime. Prezinta 3 straturi: endometru (la interior), miometru (in mijloc) si perimetru (spre exterior). 

Uterul are patru zone distincte:

  • fundul - zona superioara larga si curbata prin care trompele uterine se conecteaza la uter;
  • corpul - cel mai mare segment al uterului care incepe de sub nivelul trompelor uterine si merge in jos spre cavitatea uterina;
  • istmul - regiunea inferioara, ingusta;
  • colul uterin - sectiunea inferioara cuprinsa intre istm si vagin. (1)

Care sunt functiile uterului?

Cele trei roluri principale ale uterului vizeaza sanatatea si functionalitatea. 

  • Ciclul menstrual - atunci cand un ovul nu este fecundat de un spermatozoid si nu apare sarcina, resturile ovulului sunt eliminate in ciclul menstrual lunar, impreuna cu parti din mucoasa uterina si sange; 
  • Fertilitate - uterul este locul in care ovulul fertilizat se implanteaza in momentul conceperii si in care copilul se dezvolta; (2)
  • Sarcina - uterul gazduieste copilul pe toata durata sarcinii, prin marirea volumului si producerea contractiilor specifice la finalul perioadei de gestatie pentru a favoriza expulzia. Uterul isi continua contractiile dupa nasterea copilului pentru eliminarea placentei. Mai mult, pe durata urmatoarelor saptamani, contractiile ritmice ale uterului sunt prezente, pe masura ce revine la dimensiunile normale si se reduce si sangerarea de la nastere. (3)

Pozitii ale uterului

Pozitia uterului in cavitatea abdominala poate fi diferita de la o femeie la alta. 

  • Uterul antevers este cel care are o inclinatie inainte spre colul uterin si spre abdomen, o pozitie specifica majoritatii femeilor; 
  • Uterul retrovers sau inclinat se curbeaza spre coloana vertebrala, nu spre abdomen; 
  • Uterul anteflexat este indoit inainte si aplecarea severa poate determina aparitia durerilor in zona pelvina, ca urmare a presiunii exercitate asupra abdomenului;
  • Uterul retroflexat este indoit inapoi, ceea ce determina o presiune crescuta pe partea inferioara a spatelui. (2)

Afectiuni care pot sa apara la nivelul uterului

Fibroame uterine

In acest caz vorbim de formatiuni tumorale, de dimensiuni diferite, necanceroase care pot fi localizate in uter. (2)

Polipii uterini

Aceste structuri sunt de regula mici, dar pot ajunge pana la dimensiunea unei mingi de golf. Desi nu prezinta risc crescut de cancer, polipii uterini trebuie indepartati. (3)

Cancer uterin

Doua tipuri de cancer pot afecta uterul: 

  • sarcomul uterin - o forma de cancer foarte rara;
  • cancerul endometrial - cu origine in mucoasa endometriala, este comun, inregistrat de obicei dupa instalarea menopauzei. (3)

 

Cancer uterin

 

Endometrioza

Cand endometrul creste in alte zone decat in uter, adica in afara acestuia, pe ovare, trompe uterine sau in alte tesuturi din pelvis, apare durerea care poate deveni cronica, dar si sangerarea intre menstruatii. Endometrioza poate fi asociata cu infertilitatea, unele tipuri de cancer sau chiar cu afectiuni autoimune. (4)

Boala inflamatorie pelvina

Este o infectie manifestata la nivelul organelor aparatului reproducator feminin, la ovare, uter sau trompe uterine. Tratamentul rapid poate preveni instalarea infertilitatii. (2) 

Prolaps uterin

Prolapsul uterin face ca uterul sa alunece din pozitia normala. (2)

Infertilitate

Infertilitatea este definita ca imposibilitatea conceperii unui copil dupa incercari succesive pe parcursul unui an. Infertilitatea feminina poate sa apara ca urmare a unor infectii, a fibroamelor si polipilor existenti anterior, pe fondul insuficientei ovariene premature, al cicatricilor dupa o interventie chirurgicala, al deteriorarii trompelor uterine. La toate acestea se adauga varsta inaintata a femeii, fumatul, consumul de alcool, stresul fizic sau emotional. (4) 

Cand trebuie sa mergi la medicul specialist?

Atunci cand:

  • apar problemele legate de perioada ciclului menstrual, de cantitatea sau lipsa acestuia;
  • te confrunti cu sangerari neregulate sau intre menstre;
  • durere puternica in zona pelvina;
  • secretii vaginale anormale in ceea ce priveste culoarea sau mirosul;
  • urinarea dureroasa;
  • te confrunti cu imposibilitatea conceperii unui copil.

Daca intalnesti unul dintre aceste simptome, este bine sa programezi un consult medical de specialitate pentru un diagnostic corect si complet si tratament adecvat. 

Cum se stabileste diagnosticul pentru afectiunile uterine?

Este important sa stii istoricul familial, sa ii pui la dispozitie specialistului dosarul medical si sa ii furnizezi informatii despre medicamentele administrate anterior examinarii, chiar si a celor considerate remedii naturiste

Examenul fizic este insotit de ecografie pelvina, ecografie transvaginala, RMN sau chiar histeroscopie - introducerea unui endoscop cu fibra optica prin colul uterin in cavitatea uterina. 

Orice afectiune a uterului depistata in faza de debut, cu tratamentul corespunzator conduce la ameliorarea simptomelor, prevenirea aparitiei complicatiilor sau chiar vindecarea, acolo unde este posibil acest lucru. 

Optiuni de tratament

Medicul specialist iti poate recomanda antibiotice pentru tratarea infectiilor de la nivelul uterului, terapii hormonale pentru restabilirea echilibrului sau chiar interventii chirurgicale specifice. 

Sunt si situatii in care optiunea viabila poate viza histerectomia, indepartarea chirurgicala a uterului, a colului sau a trompelor uterine si a ovarelor. (2)

Acest material are rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. Daca crezi ca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate unei afectiuni uterine, mergi la medicul specialist si urmeaza recomandarile acestuia! Sanatatea este o preocupare esentiala!

Surse de informare:

1. Uterus - https://www.britannica.com/science/uterus

2. Uterus - https://my.clevelandclinic.org/health/body/22467-uterus

3. The Anatomy of the Uterus - https://www.verywellhealth.com/uterus-location-function-female-anatomy-3157180

4. Everything to Know About Female Reproductive Organs - https://www.healthline.com/health/womens-health/female-reproductive-organs

 

  • Femtime Vaginal Ovules este un dispozitiv medical care ajuta la mentinerea mecanismelor naturale de aparare ale vaginului si faciliteaza refacerea florei vaginale.
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.

    Iti recomandam si:

    • Ovulatie: ce este si care sunt simptomele?

      Ovulatie: ce este si care sunt simptomele?

      · 8 minute de citit
      Pentru ca o femeie sa-si creasca sansele de a obtine o sarcina trebuie sa stie care este perioada sa de ovulatie. Ovulatia are loc la mijlocul ciclului, numai ca acesta difera de la o femeie la alta si de aceea semnele pe care le da corpul sunt foarte importante pentru identificarea asa numitei ferestre fertile.    Explicam, in acest articol, ce este ovulatia si care sunt manifestarile...
    • Menstruatie: ghid complet ciclu menstrual

      Menstruatie: ghid complet ciclu menstrual

      · 8 minute de citit
      Mentruatia este un proces normal de schimbari prin care trece corpul femeii lunar, intr-o anumita perioada a vietii. Prima menstruatie este recunoscuta in termeni medicali si drept menarha, aceasta aparand in jurul varstei de 11 - 14 ani.
    • Simptome ce pot anunta o sarcina

      Simptome ce pot anunta o sarcina

      · 8 minute de citit
      Un test de sarcina si, in cele din urma, un control ginecologic te pot ajuta sa confirmi daca esti sau nu insarcinata, insa cum iti poti da seama daca este nevoie sa faci un astfel de test? Descopera care sunt principalele simptome ale unei sarcini si cand ar trebui sa apara acestea.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor