Uter bicorn: ce trebuie sa stii?

13. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Uter bicorn

 

Un uter bicorn este o malformatie uterina congenitala in care uterul are o forma de inima, cu doua formatiuni in locul unei singure cavitati goale. Unele femei nu prezinta simptome si uterul bicorn poate fi diagnosticat in cadrul investigatiilor ecografice. Aceasta anomalie a uterului poate conduce la complicatii in sarcina. Tratamentul poate viza interventie chirurgicala de corectare a formei uterului. 

Uterul bicorn este o afectiune rara, congenitala, caracterizata de prezenta unei adancituri uterine semnificative a organului. Desi uneori femeile nu stiu ca s-au nascut cu aceasta afectiune pentru ca nu manifesta simptome, altele se pot confrunta cu probleme ale sistemului reproducator feminin, in sarcina pot sa apara complicatii. Investigatiile medicale vor scoate la iveala aceasta malformatie, medicul specialist fiind in masura sa ofere tratamentul potrivit. 

Ce este uterul bicorn?

Printre anomaliile sistemului reproducator feminin se numara si cele de la nivelul uterului. O malformatie congenitala feminina determina dezvoltarea unui uter bicorn sau in forma de inima. Anomalia canalelor lui Müller face ca uterul sa aiba doua cavitati unite in loc de una singura. 

La uterul bicorn, partea superioara coboara spre mijloc. Gradul de indentare al exteriorului uterului este mai mare de 1 cm.  Pentru ca exista aceasta impartire a cavitatii uterine in doua, in functie de adancime si separare, pot sa apara probleme in timpul sarcinii. (1)

Uterul este, in mod normal, o cavitate goala care gazduieste embrionul dupa conceptie. Pentru aceasta rolul sau este de protectie a fatului, prin extindere in timpul gestatiei. Cand uterul este bicorn, suprafata pe care copilul o are la dispozitie este mai mica, uterul neputand sa se intinda normal. 

Tipuri de uter bicorn

  • Uter partial bicorn - grad mic de separare intre cele doua cavitati.
  • Uter bicorn complet - delimitarea celor doua cavitati este mult mai pronuntata. (1)

Uterul bicorn este o afectiune comuna?

Incidenta afectiunii nu este mare, dar este una dintre cele mai documentate si tratate probleme manifestate la nivelul uterului. 

Din statisticile existente, se pare ca un procent mic al femeilor care au avorturi spontane multiple prezinta uter bicorn, respectiv 2,1%. Insa, dintre toate anomaliile uterine cunoscute, uterul bicorn reprezinta 26%. (2)

Cauze de aparitiei ale uterului bicorn

Uterul bicorn este o afectiune cu care te nasti. Se formeaza in perioada intrauterina a dezvoltarii tale, undeva in intervalul 10 - 20 de saptamani de sarcina, cand se contureaza sistemul reproducator feminin. 

In conditii ideale, cele doua conducte numite „canalele lui Müller” fuzioneaza pentru a forma cavitatea uterina. Cand aceste conducte nu s-au unit complet, uterul devine bicorn, adica prezinta 2 laturi, ceea ce determina forma de inima. Cu toate acestea, nu vorbim de transmitere ereditara. (1)

Simptome in uter bicorn

Nu este obligatoriu sa prezinti simptome daca ai uter bicorn. Sunt, insa, raportate si cazuri in care pot sa se manifeste: (1), (3)

  • sangerare vaginala anormala sau intre menstre;
  • menstruatie dureroasa;
  • disconfort abdominal;
  • durere abdominala in regiunea inferioara sau durere pelvina;
  • durere in act sexual - dispareunie;
  • avorturi spontane frecvente - mai mult de 3. 

Cum se poate diagnostica uterul bicorn?

 

Bicornuate uterus

 

Medicul specialist trebuie sa stie istoricul tau medical, daca ai alte boli cronice, daca administrezi un tratament specific si care este acesta, precum si daca ai luat anterior vizitei medicamente fara reteta pentru dureri menstruale sau ai urmat remedii naturiste pentru sistemul genito-urinar

Dupa discutia cu medicul in care ii descrii simptomele si momentul aparitiei acestora, specialistul iti poate recomanda efectuarea unei ecografii abdominale pelvine sau a unei ecografii transvaginale pentru evidentierea structurilor interne ale aparatului reproducator feminin. 

Alaturi de acestea, poate fi vorba si de o histerosalpingografie, o evaluare a cavitatii uterine si a trompelor uterine, o histeroscopie, laparoscopie sau chiar un RMN. (2)

Tratamentul uterului bicorn

Interventia chirurgicala de corectare a formei uterului bicorn nu este necesara mereu. Medicul specialist decide cand este cazul sa intervina cu operatie, in functie de problemele tale. 

Interventia, numita metroplastie, se realizeaza in conditii speciale, rolul acesteia fiind acela de a reda uterului forma normala de para cu susul in jos. Conceperea unui copil in aceasta situatie este recomandata a se incerca dupa o perioada de cel putin 3 luni, pentru a evita riscul unei rupturi uterine in timpul travaliului sau manifestarea semnelor de travaliu mai devreme. (2)

O alta varianta pentru revenirea la normalitate poate fi realizata laparoscopic, in acest caz este vorba de indepartarea tesutului care a condus la indentare. 

Corectarea chirurgicala a formei uterului nu este lipsita de riscuri si complicatii. In cadrul acesteia pot sa apara hemoragie, infectii si chiar pot rezulta cicatrici uterine. (1)

Uterul bicorn si sarcina

Uterul bicorn nu afecteaza fertilitatea, insa, creste riscul de avort spontan sau de nastere prematura in sarcina. Inainte de a concepe un copil este bine sa efectuezi analize medicale, iar atunci cand crezi ca ai ramas insarcinata ideal este sa mergi la medic pentru confirmarea sarcinii. Daca uterul bicorn este descoperit mai tarziu in sarcina, specialistul va monitoriza atent evolutia si pozitia copilului pe tot parcursul acesteia. 

Sarcina este considerata a fi cu grad mare de risc si tocmai din cauza formei uterului este foarte probabil sa ai nevoie de investigatii suplimentare si sa primesti recomandarea de a naste prin cezariana. (3)

Aparitia anomaliei congenitale care determina uterul bicorn nu poate fi prevenita, dar evidentierea afectiunii la timp poate sa contribuie la o evolutie satisfacatoare a sarcinii, cu evitarea complicatiilor. 

Acest material contine informatii generale despre uterul bicorn. Daca te-ai confruntat cu simptome descrise in aceasta afectiune, programeaza un control medical! Specialistul este singurul in masura sa stabileasca daca ai aceasta problema sau te confrunti cu alte boli ale aparatului reproducator feminin pentru care ai nevoie de tratament adecvat. 

Surse de informare:

1. Bicornuate Uterus - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22798-bicornuate-uterus

2. What Is a Bicornuate Uterus? - https://www.verywellfamily.com/bicornuate-uterus-and-risk-of-miscarriage-2371689

3. What Is a Bicornuate Uterus and How Does It Affect Fertility? - https://www.healthline.com/health/womens-health/bicornuate-uterus

 

Iti recomandam si:

  • Metroragia este un termen utilizat in lumea medicala pentru a defini orice sangerare uterina anormala, in afara perioadei menstruale. Considerata mai degraba un simptom al unei alte afectiuni decat o afectiune in sine, metroragia impune o evaluare medicala completa pentru eliminarea cauzelor severe care ar putea-o determina.
  • Durerea pelvina se manifesta in partea inferioara a abdomenului si in regiunea pelvisului. Cauzele aparitiei durerii pelvine sunt variate, de la probleme ale sistemului reproducator feminin, ale sistemului digestiv, pana la deficiente ale ligamentelor pelvisului si muschilor din aceasta zona.
  • Durerile menstruale (crampele) se numesc în literatura medicală dismenoree. Aceste simptome pot aparea inaintea sau in timpul menstruatiei. Intensitatea durerilor variaza. Pentru unele femei disconfortul este minim, in schimb pentru altele disconfortul este foarte mare si poate persista cateva zile.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor