Trompa uterina: ce trebuie sa stii?

31. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Trompa uterina

 

Trompele uterine, cunoscute si sub denumirea de tuburile lui Fallopio sau falopiene, fac parte din aparatul genital feminin. Acestea joaca un rol esential in reproducere, iar anomaliile la nivelul acestora sunt asociate, adesea, cu infertilitatea. 

Aceste structuri pot dezvolta mai multe tipuri de afectiuni. De asemenea, exista metode de sterilizare feminina care implica proceduri la nivelul trompelor uterine. 

Iata ce trebuie sa stii despre tuburile falopiene!

Anatomie si functie

In cavitatea abdominală a fiecarei femei exista 2 trompe uterine, situate de o parte si de alta a uterului. Acestea reprezintă, de fapt, doua tuburi care leaga uterul de cele doua ovare, care produc lunar un ovul matur. Fiecare trompa are o lungime de 10-13 cm si un diametru de 0,5-1,2 cm (1).

Rolul acestora este de a:

  • transporta spermatozoizii catre ovul;
  • asigura un mediu optim pentru fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, la acest nivel avand loc fecundatia (fuziunea dintre celula sexuala feminina si cea masculina);
  • transporta ovulul fecundat catre uter, unde urmeaza a se implanta, pentru a deveni embrion. (1)

De asemenea, fiecare ovocit care nu este fecundat este eliminat in cursul fiecarei menstruatii, fiind transportat prin trompa uterina. 

Membrana care captuseste trompele uterine produce secretii care faciliteaza transportul spermatozoizilor si ovulului. De asemenea, aceste secretii mentin aceste celule vii (1).

Afectiuni ale trompei uterine

Cele mai intalnite afectiuni ale trompei uterine sunt blocajul tubar (trompe uterine infundate) si salpingita. 

Trompe uterine blocate

Blocajul la nivelul trompelor uterine reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine. Atunci cand acestea sunt infundate, spermatozoidul nu poate ajunge la ovul sau ovulul fertilizat nu poate fi transportat in uter (2). 

Deteriorarea sau blocajul trompelor uterine poate avea numeroase cauze, cum ar fi:

  • infectii cu transmitere sexuala (cum ar fi gonoreea, chlamydia si boala inflamatorie pelvina);
  • endometrioza – afectiune caracterizata de raspandirea endometrului (tesutul care captuseste uterul) catre tesuturile vecine;
  • fibromul uterin sau polipii uterini – formatiuni care se dezvolta in uter;
  • adeziuni pelvine – tesut cicatricial ce poate aparea dupa interventii chirurgicale in zona pelvisului;
    tumori maligne ale aparatului genital;
  • istoric de sarcina ectopica (dezvoltarea embrionului in trompa uterina);
  • anomalii pelvine (cum a fi defecte congenitale la nivelul aparatului genital) (2).

Tratamentul presupune tratarea cauzei, de exemplu administrarea de antibiotice in cazul infectiei pelvine. De asemenea, poate fi necesara deblocarea trompei uterine pe cale chirurgicala laparoscopica sau prin histeroscopie (pe cale vaginala) (2).

Salpingita 

Salpingita reprezinta inflamatia trompelor uterine, cauzata de o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Aceasta poate provoca secretii vaginale anormale (urat mirositoare), dureri menstruale, disconfort in timpul actului sexual, urinare frecventa si dureri in zona pelvina. Tratamentul presupune administrare de antibiotice prescrise de medicul ginecolog (3). 

Sarcina ectopica

 

Sarcina ectopica

 

Sarcina ectopica sau extrauterina apare atunci cand embrionul se dezvolta in afara uterului. In acest caz, ovulul fecundat nu se implanteaza in uter, asa cum este normal, ci la nivelul trompelor uterine.

Aceasta sarcina nu poate fi dusa la termen si se asociaza cu o serie de complicatii serioase pentru mama. De aceea, trebuie tratata cu medicamente sau prin interventie chirurgicala (4). 

Salpingostomia este o procedura chirurgicala care presupune deschiderea trompei uterine, pentru a indeparta embrionul. Salpingectomia presupune excizia trompei uterine. Totusi, indepartarea acesteia este necesara doar in cazul prezentei unor formatiuni maligne sau benigne la acest nivel (4).

Sterilizarea feminina

Sterilizarea feminina presupune realizarea unor proceduri la nivelul trompelor uterine, in scop contraceptiv permanent. Pentru ca acestea sunt ireversibile, trebuie luate in considerare doar de catre femeile care nu isi doresc sa mai conceapa niciodata un copil (5).

Sterilizarea feminina poate presupune legarea trompelor uterine, prin coaserea acestora sau prin montarea unor clipsuri sau inele. O alta metoda este indepartarea unei portiuni de trompa uterina (5). 

Prevenirea afectiunilor trompei uterine

Pentru a preveni afectiunile trompei uterine, asigura-te ca folosesti protectie in timpul contactului sexual (prezervativul). Inainte de a avea primul contact sexual neprotejat cu un partener, este recomandat sa va efectuati amandoi un set de analize de laborator pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala. In cazul unei infectii, aceasta trebuie tratata inainte de a renunta la prezervativ.

De asemenea, este important sa mergi anual la medicul ginecolog pentru consultatie de rutina. In cadrul acesteia, doctorul va recolta secretie vaginala pentru analiza si va realiza o ecografie pentru verificarea organelor sistemului reproducator. Daca exista suspiciunea unei afectiuni la nivelul trompelor uterine, acesta va recomanda investigatii suplimentare, cum ar fi histerosalpingografia. 

Prin urmare, trompele uterine au un rol esential in fertilitate si numeroase afectiuni pot deteriora sau infunda aceste structuri. Nu neglija controalele medicale de rutina!

Acest articol are rol informativ. Daca te confrunti cu anumite simptome, adreseaza-te unui cadru medical pentru mai multe investigatii!

Referinte: 

  1. “Fallopian Tube | Anatomy & Function | Britannica.” Encyclopædia Britannica, 2023, www.britannica.com/science/fallopian-tube. Accessed 29 Jan. 2023.
  2. ‌Rebar, Robert W. “Infertility Problems with the Fallopian Tubes and Abnormalities in the Pelvis.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 6 Oct. 2022, www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/infertility/infertility-problems-with-the-fallopian-tubes-and-abnormalities-in-the-pelvis. Accessed 29 Jan. 2023.
  3. ‌“Salpingitis.” Vic.gov.au, 2021, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/salpingitis. Accessed 29 Jan. 2023.
  4. ‌Han, Joan, and Nazia M Sadiq. “Anatomy, Abdomen and Pelvis, Fallopian Tube.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 25 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547660/. Accessed 29 Jan. 2023.
  5. Female Sterilisation - Your Contraception Guide. 2023, www.nhs.uk/conditions/contraception/female-sterilisation/. Accessed 29 Jan. 2023.

 

  • Femtime Vaginal Ovules este un dispozitiv medical care ajuta la mentinerea mecanismelor naturale de aparare ale vaginului si faciliteaza refacerea florei vaginale.
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.

    Iti recomandam si:

    • Uter septat: ce trebuie sa stii?

      Uter septat: ce trebuie sa stii?

      · 5 minute de citit
      Malformatiile uterine sau anomaliile de forma si structura ale uterului pot afecta drastic fertilitatea unei femei, facand din obtinerea si ducerea la termen a unei sarcini o adevarata provocare. Una dintre cele mai frecvent intalnite malformatii uterine la femeile infertile si la cele cu istoric de pierderi de sarcina este uterul septat.
    • Uter infantil: ce trebuie sa stii?

      Uter infantil: ce trebuie sa stii?

      · 5 minute de citit
      Uterul este unul dintre cele mai importante organe ale sistemului reproducator feminin. Este localizat intre rect si vezica urinara si are o forma asemanatoare cu cea a unui bec ori a unei pere rasturnate.
    • Fibrom uterin: Simptome, cauze si tratament

      Fibrom uterin: Simptome, cauze si tratament

      · 10 minute de citit
      In cele ce urmeaza iti spunem care sunt tipurile de fibrom uterin, care sunt manifestarile lui clinice, cum se poate diagnostica si cum se trateaza.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor