Picioare umflate: cauze, tratament, metode de preventie

18. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Picioare umflate

 

Se poate intampla, din cand in cand, ca picioarele sa se umfle. De cele mai multe ori nu acordam atentie acestui fapt, incepem sa ne ingrijoram numai atunci cand intervine disconfortul. In cele mai multe cazuri, umflarea picioarelor este un disconfort temporar, trece de la sine. Atunci insa cand problema persista, sau cand apar si alte simptome, este recomandat un consult medical. Cauza picioarelor umflate poate fi una simpla, de exemplu perioade indelungate petrecute in picioare sau asezat, dar poate fi si semn al unei afectiuni. 

In acest articol iti spunem de ce se pot umfla picioarele, dar si cum poate fi tratata si prevenita aceasta problema. 

Ce sunt picioarele umflate?

Putem vorbi despre picioare umflate atunci cand are loc o dilatare a tesuturilor din orice parte a membrelor inferioare. Se pot umfla gleznele, labele picioarelor, gambele sau coapsele. In functie de factorii care determina inflamarea, pot aparea si alte simptome.

Atunci cand umflaturile sunt doar temporare, nu exista riscul de a aparea modificari la nivelul pielii. In schimb, daca problema persista, poate avea loc fie decolorarea pielii, fie usoara inrosire a acesteia. Pielea isi poate modifica si aspectul, intinzandu-se destul de mult si capatand o textura usor rigida. De asemenea, exista riscul ca aceasta inflamare sa ingreuneze deplasarea, deoarece poate afecta nervii si conduce la un disconfort in timpul mersului.

Cauzele umflarii picioarelor

Sunt 2 cauze principale pentru care picioarele se umfla: retentia de lichide si inflamarea tesuturilor si articulatiilor lezate sau bolnave. Explicam mai multe in ceea ce urmeaza.

Umflarea picioarelor in urma retentiei de lichide

 

Umflarea picioarelor in urma retentiei de lichide

 

Retentia de lichide este o cauza obisnuita a umflarii picioarelor. Aceasta inflamare a tesuturilor poarta numele de edem periferic. In cazul edemului periferic, acesta poate fi asociat cu o serie de factori care tin de stilul de viata, insa poate aparea si dupa o perioada indelungata petrecuta pe scaun, sau in picioare, sau in cazul purtarii de incaltaminte mai putin confortabila. Retentia de lichide poate avea loc si in timpul sarcinii, sau in apropierea menstruatiei, din cauza dezechilibrului de hormoni, dau din cauza unor afectiuni.

Factori cauzatori

Sunt mai multi factori care pot contribui la aparitia edemului periferic. Acesti factori pot avea grade diferite de severitate. Iata care sunt cei mai importanti factori:

  • insuficienta renala acuta: se dezvolta atunci cand rinichii nu mai functioneaza normal, ceea ce inseamna ca nu vor mai filtra deseurilor din sange.
  • cardiomiopatie: este o afectiune a muschiului inimii, care face dificila pomparea sangelui catre restul corpului si poate duce la insuficienta cardiaca.
  • ciroza: un ficat bolnav nu produce suficienta albumina (o proteina ce impiedica scurgerea lichidului din vasele de sange si in tesuturile din jur), iar asta inseamna ca lichidul se poate acumula in picioare.
  • tromboza venoasa profunda: apare atunci cand se formeaza cheaguri de sange intr-o vena profunda a piciorului. Acest lucru poate provoca umflarea gleznei si a piciorului.
  • insuficienta cardiaca: este una dintre cele mai frecvente cauze ce duc la umflarea picioarele si a gleznelor si apare atunci cand inima nu poate sa pompeze sangele asa cum ar trebui.
  • limfedemul: este o afectiune cauzata de acumularea de lichid limfatic in tesuturi, ce apare atunci cand ganglionii limfatici sunt deteriorati sau au fost indepartati.
  • obezitatea.
  • sarcina: umflarea picioarelor si a gleznelor in timpul sarcinii este un lucru absolut normal, in special in ultimul trimestru. Umflarea picioarelor poate fi insa si un semn al preeclampsiei (o afectiune ce se manifesta prin cresterea brusca a tensiunii arteriale si ce poate in pericol viata mamei si a copilului).
  • unele tipuri de medicamente: pot determina umflarea picioarelor si gleznelor. Printre acestea se numara hormonii, steroizii, antiinflamatoarele nesteroidiene, medicamentele pentru diabet, antidepresivele, calmantele, blocantele canalelor de calciu.
  • statul in picioare sau asezat pentru perioade lungi de timp.
  • insuficienta venoasa cronica: atunci cand venele de la picioare nu pot transporta suficient sange inapoi spre inima, acesta este prins in tesuturile moi ale picioarelor si gleznelor [3][7][4][5].

Umflarea picioarelor provocate de inflamatie

Umflarea picioarelor mai poate fi cauzata si de inflamatia articulatiilor sau a tesuturilor. Acest lucru se poate intampla fie ca urmare a unei leziuni (cum ar fi ruperea unui ligament sau a unui tendon), fie din cauza unei boli precum artrita reumatoida. Umflarea picioarelor asociata cu inflamatia poate marca o serie de afectiuni, insa isi poate face aparitia si in urma unor entorse, fracturi, sau a altor traumatisme ale oaselor si articulatiilor.

Factori cauzatori

Printre factorii ce pot determina umflarea picioarelor se numara:

  • ruptura de tendon ahilian: tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon al corpului, ce conecteaza muschii gambei de osul calcaiului. Daca acesta este supraintins, se poate rupe, moment in care se simte o pocnitura si o durere ascutita in spatele gleznei si gambei inferioare. Probabil ca persoana afectata nu va putea merge.
  • celulita infectioasa: apare atunci cand bacterii precum streptococul si stafilococul patrund in piele printr-o fisura. Poate aparea pe orice parte a corpului, dar cel mai adesea este intalnita pe partea inferioara a piciorului.
  • guta: este o forma dureroasa de artrita cauzata de prezenta unei cantitati prea mari de cristale de acid uric in articulatii. De obicei, apare ca urmare a consumului in exces de alcool si alimente bogate in purine.
  • artrita inflamatorie: este o boala ce apare atunci cand sistemul imun ataca tesuturile propriului organism.
  • osteoartrita: este o afectiune in care cartilajul protector al suprafetelor articulare se deteriorează odata cu trecerea timpului. Simptomele acesteia nu trebuie confundate cu cele ale osteoporozei, sunt doua afectiuni diferite si necesita tratamente diferite.
  • entorsa de glezna: este una dintre cele mai comune tipuri de leziuni ce pot aparea la nivelul piciorului. Se poate intampla in timpul unui antrenament sau pur si simplu atunci cand faci un pas gresit.
  • leziunea ligamentului incrucisat anterior: acest ligament are un rol extrem de important in mentinerea stabilitatii genunchiului. Cand acesta se rupe, se aude o pocnitura, iar genunchiul poate ceda. De asemenea, genunchiul va fi umflat si dureros.
  • bursita genunchiului: este inflamatia bursei, un sac plin cu lichid care actioneaza ca o perna intre os si muschi, piele sau tendon [1][7].

Indiferent de cauza insa, umflarea picioarelor poate fi dureroasa, chiar si atunci cand nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Tocmai de aceea, este important sa se identifice cauza disconfortului, pentru a exclude o afectiune mai grava (3).

Cand ar trebui sa mergi la medic?

Daca ai suferit un traumatism in zona picioarelor si observi ca acestea s-au umfla,t sau edemul si-a facut aparitia brusc, este recomandat sa mergi la un control. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care umflatura devine dureroasa, are loc schimbarea culorii pielii sau aceasta este rece. 

Daca apare febra, umflatura devine din ce in ce mai mare iar pacientul are un istoric de boli cardiovasculare sau renale, ar putea fi vorba de o complicatie si ar trebui mers de indata la medic. Poate fi vorba de o urgenta in cazul in care apar stari de lesin si ameteala, dificultati de respiratie si durere in piept. In aceste situatii, fiecare moment este vital si trebuiue apelat de indata serviciul de urgenta 112.

Cum se trateaza umflarea picioarelor 

Exista mai multe masuri la care poti apela atunci cand ai picioarele umflate. Iata cateva dintre acestea:

  • misca-te; daca stai nemiscat prea mult timp, senzatia de durere se poate accentua.
  • daca umflarea picioarelor este rezultatul unei leziuni, odihneste-te si evita sa aplici presiune pe picior sau glezna pana ajungi la medic.
  • aplica gheata pe zona afectata.
  • infasoara strans glezna sau piciorul, astfel incat sa nu afecteze circulatia sangelului.
  • tine picioarele ridicate deasupra nivelului inimii.
  • fa o baie rece de picioare cu sare Epsom timp de 15-20 de minute.
  • maseaza picioarele in directia inimii, folosind miscari ferme.

Daca umflarea picioarelor este cauzata de o afectiune medicala, medicul poate prescrie tratamentul potrivit.

Tratamentul prescris de medic tine seama de cauza umflarii, simptomele pacientului si starea de sanatate a acestuia. Nu exista un singur tratament care se prescrie, indiferent de cauze si simptome.

Prevenirea picioarelor umflate

 

Prevenirea picioarelor umflate

 

Umflarea picioarelor poate fi prevenita. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta:

  • bea 8 - 10 pahare cu apa pe zi;
  • poarta sosete de compresie;
  • fa exercitii pentru imbunatirea circulatiei;
  • consuma alimente bogate in magneziu si potasiu. Poti apela si la suplimente alimentare in acest scop;
  • asigura-te ca ai o dieta sanatoasa si incearca sa reduci consumul de sodiu;
  • daca esti supraponderal, incearca sa scapi de kilogramele in plus;
  • evita fumatul si consumul de alcool [6][2].

Cauzele umflarii picioarelor sunt diverse, dar multe dintre ele sunt destul de usor de identificat. De exemplu, nu este un lucru ciudat ca ti s-au umflat picioarele daca ai stat prea mult asezat, daca ai suferit o leziune sau daca esti insarcinata. Este insa important de retinut ca umflarea picioarelor poate fi un semn al unei afectiuni mai grave, cum ar fi insuficienta cardiaca, insuficienta renala acuta sau tromboza acuta.

Consulta cat mai repede un medic daca picioarele ti s-au umflat brusc, fara vreun motiv aparent, mai ales daca te confrunti cu dificultati de respiratie si dureri in piept,ori daca umflatura apare pe o singura parte a corpului [3].

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) „21 Common Causes of Leg Swelling”, WebMD, accesat in data de 19.01.2022: www.webmd.com/dvt/why-legs-puffy

(2) „Home Treatments for Leg Pain and Swelling”, WebMD, accesat in data de 19.01.2022: www.webmd.com/dvt/home-treatments-leg-pain-swelling

(3) „Know When Swollen Legs Signal Trouble” Mayo Clinic, accesat in data de 19.01.2022: www.mayoclinic.org/symptoms/leg-swelling/basics/definition/sym-20050910

(4) „Acute Kidney Failure - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, accesat in data de 19.01.2022: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/symptoms-causes/syc-20369048

(5) „Cardiomyopathy - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, accesat in data de 19.01.2022: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cardiomyopathy/symptoms-causes/syc-20370709

(6) „Swollen Ankle and Leg Causes, Treatments, and More”, Healthline, accesat in data de 19.01.2022: www.healthline.com/health/swollen-ankle-and-leg#treatments

(7) „Swollen Legs and Ankles: Causes and Their Treatments”, Medical News Today, accesat in data de 19.01.2022: www.medicalnewstoday.com/articles/327473#causes

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor