Steatoza hepatica (ficat gras): cauze, simptome, tratament
Steatoza hepatica sau boala ficatului gras este o afectiune care se manifesta frecvent in randul populatiei sub forme mai mult sau mai putin severe. In cele ce urmeaza, va prezentam simptomele, cauzele steatozei hepatice, cat si metode de diagnosticare, tratament si prevenire a bolii.
Continutul articolului
Ce este steatoza hepatica?
Multa lume se intreaba ce este steatoza hepatica. Un ficat sanatos contine o cantitate mica de grasime. Steatoza hepatica se manifesta atunci cand grasimea ajunge la 5% pana la 10% din greutatea ficatului.
Ficatul este un organ care indeplineste functii esentiale pentru mentinerea sanatatii corpului precum:
- produce de bila necesara unei bune digestii,
- produce proteine,
- stocheaza fierul,
- transforma nutrientii in energie,
- sprijina cresterea imunitatii organismului.
Steatoza hepatica sau boala ficatului gras este o afectiune frecventa in randul adultilor si este cauzata de acumularea excesiva de grasimi in ficat. In cazul multor persoane, boala poate se poate manifesta fara simptome si fara a cauza probleme grave. Insa, in cazul a 7% pana la 30% din cazuri, boala se poate croniciza, producand leziuni hepatice, avansand de la steatohepatita, la fibroza si ciroza hepatica sau chiar cancer hepatic. Totusi, boala poate fi prevenita prin modificarea stilului de viata si a dietei alimentare.
In ultima decada, boala a inceput sa afecteze copii si adolescentii pe fondul obezitatii cauzate de consumul de alimente procesate industrial.
Sub ce forme se manifesta steatoza hepatica?
Exista doua forme principale de steatoza hepatica:
Boala hepatica alcoolica - Ficatul gras alcoolic se manifesta prin acumularea de grasime in ficat ca urmare a consumului excesiv de alcool (peste 20g. alcool/zi femei, peste 30g. alcool/zi barbati). Boala poate disparea odata cu renuntarea la alcool.
Boala ficatului gras non-alcoolic – Boala poate aparea pe fondul unor factori precum obezitatea si diabetul, insa cauzele nu sunt pe deplin elucidate. Boala poate evolua in ciroza sau insuficienta hepatica.
In functie de stadiul bolii, steatoza hepatica poate fi clasificata dupa cum urmeaza:
- steatoza de grad 1: acumularea de grasime in exces, fara a impiedica functionarea ficatului,
- steatoza de grad 2: steatohepatita non-alcoolica, acumulare de grasime in exces, inflamarea ficatului pe fondul acumularii unor depozite de grasime,
- steatoza de grad 3: fibroza hepatica cu tesut cicatrizat pe fondul inflamatiei,
- steatoza de grad 4: cicatrizarea ficatului pe suprafete extinse – ciroza si complicatii posibile, insuficienta hepatica sau cancer la ficat.
Care sunt cauzele steatozei hepatice?
Printre cele mai importante cauze ale declansarii steatozei hepatice se numara:
- consum excesiv de alcool,
- obezitate cu un nivel ridicat de grasime,
- hipertensiune arteriala,
- diabet zaharat,
- nivel ridicat al colesterolului,
- apnee obstructiva in somn,
- tulburari hormonale si postmenopauza la femei,
- sindromul ovarelor polichistice,
- in timpul sarcinii la femei,
- pe fondul pierderi bruste in greutate,
- toleranta slaba la glucoza,
- depunerea lipoproteinelor cu densitate joasa la nivelul vascular si inmultirea fibrelor musculare netede la acel nivel,
- Hepatita B, hepatita C, infectia HIV,
- consumul unor medicamente precum glucocorticoizi, tetraciclina, estrogeni,
- boala a metabolismului cuprului - Boala Wilson,
- boala enzimatica - galactosemia,
- intoleranta ereditara la fructoza,
- afectiuni genetice,
- boala Refsum - boala ereditara a metabolismului grasimilor,
- deficienta sistemica de carnitina,
- tulburari ale metabolismului tirozinei,
- boala Weber-christian - inflamatie a tesutului grasos, mai ales subcutanat,
- sindrom Reye.
Care sunt simptomele steatozei hepatice?
Persoanele care sufera de boala ficatului gras este posibil sa nu manifeste simptome pana in momentul in care boala nu se cronicizeaza si degenereaza in forma de ciroza hepatica.
Totusi, in cazul in care apar, in steatoza hepatica simptome, acestea pot include:
- dureri abdominale,
- greata,
- scaderea apetitului,
- scaderea in greutate,
- slabiciune,
- ingalbenirea pielii si albului ochilor – icter,
- abdomen si picioare umflate,
- oboseala extrema,
- confuzie mentala.
Cum poate fi diagnosticata si tratata steatoza hepatica?
Destul de des, o persoana bolnava de steatoza hepatica nu prezinta simptome specifice. Boala este diagnosticata de multe ori printr-un consult medical si prin efectuarea unor analize medicale specifice. Enzimele hepatice crescute pot fi un semn de boala. De asemenea, pot fi efectuate investigatii medicale precum ecografie sau tomografie computerizata (CT), biopsie hepatica (proba de tesut) pentru a determina cat de mult a avansat boala.
Atentie! Ficatul are o capacitate uimitoare de a se regenera singur. Daca evitati alcoolul sau pierdeti in greutate, este posibil sa reduceti grasimea si inflamatia la nivelul ficatului si sa inversati afectarea hepatica timpurie. In cat timp trece steatoza hepatica? Depinde de gravitatea bolii si de consecventa pacientului.
Boala ficatului gras nu cauzeaza probleme majore celor mai multe persoane. Cu toate acestea, steatoza hepatica se poate transforma intr-o problema grava daca progreseaza sub forma de ciroza hepatica. Ciroza netratata duce in cele din urma la insuficienta hepatica sau cancer hepatic.
Nu exista o medicatie specifica pentru tratarea steatozei hepatice. In schimb, se recomanda formule de tratament pentru controlarea factorilor care favorizeaza boala si modificarea ale stilului de viata.
Tratamentul holistic al bolii include:
- Evitarea consumului de alcool.
- Pierderea in greutate (lenta).
- Aport de medicamente afectiuni ale ficatului si bilei, pentru a controla diabetul zaharat, colesterolul si trigliceridele (grasime in sange).
Suplimentele alimentare nutritive si vitaminele indicate pentru refacerea ficatului gras cuprind:
- Vitamina E - esentiala in regenerarea tesutului hepatic (ex. Vitamina E naturala),
- Seminte de armurariu sau silimarina – suport in regenerarea celulelor hepatice (ex. Armurariu),
- Spirulina- efect hepatoprotector si hipolipidemic (ex. Spirulina),
- Anghinarea- stimuleaza regenerarea ficatului (ex: Anghirol),
- Omega 3 - reduce depozitele de grasime acumulate la nivelul ficatului (ex. Omega 3).
Cum poate fi prevenita steatoza hepatica?
Cel mai adecvat mod de a preveni steatoza hepatica il reprezinta urmarea unui regim de viata echilibrat prin:
- mentinerea unui greutati adecvate.
Atentie! In cazul in care suferiti de diferite grade de obezitate este recomandat sa urmati un regim alimentar care sa va permita sa reduceti excesul de greutate;
- practicarea unor exercitii fizice si a sportului in mod regulat;
- evitarea stresului cotidian;
- practicarea unui somn odihnitor regulat;
- limitarea consumului de alcool;
- limitarea consumului de zahar si zaharuri;
- limitarea consumului de sare;
- limitarea consumului de alimente procesate industrial, prajite, mancare de tip fast food, semipreparate.
Atentie! Urmati o dieta echilibrata pentru a pierde in greutate incet, dar constant. Pierderea rapida in greutate poate conduce la agravarea simptomelor steatozei hepatice. Un bun regim pentru steatoza hepatica, pe care medicii il recomanda, este dieta mediteraneena, care este bogata in legume, fructe si grasimi bune. Adresati-va medicului dumneavoastra sau nutritionistului pentru sfaturi cu privire la tehnicile de pierdere normala si sanatoasa in greutate.
Dieta mediteraneana poate reglarea alimentatiei include produse precum:
Alimente | Portii | Modalitati de servire |
Fructe si legume proaspete | 3 portii de fructe pe zi (1 portie = 1/2 cana la 1 cana) 3+ portii legume pe zi (1 portie = 1/2 cana gatita sau 1 cana cruda) | cel putin 1 portie la fiecare masa sau ca gustare. |
Leguminoase (fasole si linte) | 3 portii pe saptamana (1 portie = 1/2 ceasca) | salata, supe si paste. |
Ulei de masline extravirgin | Cel putin 1 lingura pe zi (nu mai mult de 4 linguri pe zi) | Utilizati ulei de masline in loc de ulei vegetal si grasimi animale (unt, smantana, maioneza). Poate fi folosit in salate, legume gatite, paste. |
Peste | 3 portii pe saptamana | Pestele bogat in omega-3 include somon, sardine, hering, ton si macrou. |
Nuci: In mod ideal, nuci, migdale si alune | Cel putin 3 portii pe saptamana (un sfert de cana) | Impreuna cu cereale calde sau reci, salata si iaurt. |
Cereale integrale si legume (cartofi, mazare si porumb) | 3 pana la 6 portii pe zi (1 portie = 1/2 ceasca gatita; 1 felie de paine) | fulgi de ovaz, orz, quinoa, orez brun, paine din cereale integrale, cereale, cuscus si paste fainoase. |
Pasari de curte (carne alba) | carne alba. | carne alba fripta sau la gratar. |
Lactate | produse lactate fara grasimi sau cu continut redus de grasimi. | lapte, iaurt si branza de vaci fara grasimi sau 1%. branza naturala, usoara sau partial degresata. Evitati lactatele, smantana si sosurile pe baza de lapte integral. |
Oua | Limitati galbenusurile de ou; pana la 1 galbenus pe zi. | Daca aveti colesterolul ridicat, consultati un medic pentru recomandari privind consumul de galbenusuri de ou. Nu consumati mai mult de 4 galbenusuri pe saptamana. |
Carne rosie (carne de vita, porc, carne de vita si miel) | Nu mai mult de 1 portie pe saptamana; | muschi si friptura |
Vin (optional) | 1 pana la 2 pahare pe zi | Atentie! Consumul de alcool prezinta riscuri pentru sanatate. |
Produse de patiserie si deserturi | Evitati produsele de patiserie/dulciurile si deserturile comerciale. In schimb, alegeti fructe si iaurt fara grasimi. |
Alimente interzise in steatoza hepatica
In steatoza hepatica, refacerea tesuturilor ficatului presupune respectarea unui regim alimentar relativ strict. Astfel, medicul iti va recomanda sa elimini din dieta urmatoarele alimente:
- Alcoolul: este una dintre cauzele majore de steatoza hepatica si boli hepatice in general;
- Zaharul: elimina din dieta alimentele cu un continut ridicat de zahar, de tipul bomboanelor, prajiturilor, sucurilor acidulate sau din fructe;
- Prajelile: alimentele prajite au un continut ridicat de calorii si grasimi;
- Sarea in exces: un consum ridicat de sare creste riscul de steatoza hepatica. Se recomanda limitarea aportului de sodiu la cel mult 2300 mg pe zi. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala ar trebui sa limiteze consumul de sare la 1500 mg pe zi;
- Paine alba, orezul si pastele: faina alba este ultraprocesata si determina o crestere abrupta a glicemiei, mai intensa decat cea cauzata de cerealele integrale;
- carnea rosie: carnea de vita si de porc sunt bogate in grasimi saturate. Situatia este similara si pentru carnurile procesate: carnati, sunca, bacon si asa mai departe, care au un continut ridicat de sare si de grasimi.
Alimentele interzise in steatoza hepatica sunt alimente care nu ar trebui sa faca parte decat ocazional din dieta unui individ sanatos, prin urmare situatia poate fi gestionata prin adoptarea unui stil de viata adecvat.
Concluzie
In cazul in care va confruntati cu aceasta boala, consultati un medic specialist pentru a urma cele mai bune formule de tratament. Steatoza hepatica este o boala care poate fi tratata si prevenita prin urmarea unor diete alimentare sanatoase, prin instaurarea unui regim de viata activ si echilibrat.
Referinte:
- Canadian Liver Foundation. “Fatty Liver Disease.”, Liver Ca 2021,
- https://www.liver.ca/patients-caregivers/liver-diseases/fatty-liver-disease/.Accesat in 16.04.2021.
- Cleveland Clinic. “Fatty Liver Disease.” Cleveland Clinic, 2021,
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15831-fatty-liver-disease. Accesat in 16.04.2021.
- Healthline Editorial Team. rev. Saurabh Seth. “Everything You Need to Know About Fatty Liver.” Healthline, 2020, https://www.healthline.com/health/fatty-liver. Accesat in 16.04.2021.