Ce este colesterolul si care sunt valorile optime?

5. 5. 2021 · Andrei Gradinariu

 Despre colesterol auzim de multe ori doar ca despre “ceva rau”. Adevarul este insa ca acesta are o importanta deosebita pentru organism si indeplineste o serie de roluri diverse pentru asigurarea functionarii acestuia in parametrii optimi. In cele ce urmeaza vom prezenta ce este colesterolul, care este rolul acestuia, valorile optime si cum le putem mentine sau atinge.

Ce este colesterolul si ce rol are?

Colesterolul este un lipid cu structura chimica de sterol care se gaseste in sangele fiecaruia dintre noi. Acesta provine din doua surse principale:

  • prima sursa este reprezentata de colesterolul sintetizat de ficat, aceasta fiind de altfel si sursa principala de colesterol necesar organismului,
  • a doua este reprezentata de aportul extern prin dieta, colesterolul gasindu-se exclusiv in grasimea de origina animala (mai ales produse din carne rosie si produse lactate).

Desi in acceptiunea generala colesterolul este vazut ca un lucru rau, nociv, acesta este indispensabil pentru un organism sanatos, fiind la fel de important precum carbohidratii, vitaminele sau substantele minerale.

Principalele patru roluri ale colesterolului sunt:

  • rolul structural, acesta fiind ca o caramida ce intra in alcatuirea peretilor tuturor celulelor din corpul uman;
  • rolul digestiv, colesterolul fiind un “ingredient” principal din care se produce bila (fierea), contribuind astfel la procesele de digestive de la nivelul intestinelor;
  • este indispensabil pentru producerea de vitamina D3;
  • intra in alcatuirea unor hormoni cum sunt hormonii sexuali (estrogen si testosteron).

Acesta nu se limiteaza doar la cele patru roluri principale avand si altele. Printre rolurile secundare ale colesterolului se numara:

  • intarirea sistemului imunitar;
  • protejarea sistemului cardiovascular si muscular;
  • cresterea, dezvoltarea si cicatrizarea de tesuturi;
  • rol asemanator substantelor antioxidante.

In exces, colesterolul devine foarte usor nociv, transformandu-se intr-un adevarat dusman ce poate duce la aparitia unor boli cardiovasculare severe.

Tipuri de colesterol: colesterol bun si colesterol rau

Colesterolul este un lipid, o grasime, nefiind solubil in apa. Colesterolul are nevoie de ajutorul unor proteine ce indeplinesc rol de “carausi” care il transporta in sange pentru a ajunge la nivelul tesuturilor. Acesti transportori se numesc lipoproteine si se combina cu colesterolul formand doua tipuri de substante:

Colesterol HDL (colesterol bun)

HDL - lipoproteine cu densitate mare, indeplinesc functia de a colecta colesterolul de la nivelul tesuturilor si a-l transporta pana la ficat, iar in drumul sau prin vasele de sange acesta va colecta si excesul de grasimi si colesterol depus pe pereti. Din acest motiv HDL este cunoscut drept “colesterolul bun” si are rol de protector cardiovascular.

Colesterol LDL (colesterol rau)

LDL - lipoproteine cu densitate mica, indeplinesc functia de a transporta moleculele de colesterol de la ficat catre celelalte tesuturi. Este numit si “colesterolul rau” deoarece in drumul sau catre tesuturi, daca este in exces, se depune pe peretii vaselor de sange, lucru care ingreuneaza circulatia sangelui la acel nivel si se poate ajunge chiar la infundarea vaselor respective.

Ce analize se fac pentru a afla valorile colesterolului?

Singura modalitate de a afla daca valorile colesterolului sunt crescute este prin analize medicale de laborator. Analiza care trebuie efectuata pentru a cuantifica valorile colesterolului este reprezentata de profilul lipidic sau lipidograma.

Profilul lipidic intra in setul analizelor uzuale si cuprinde masurarea din sange a colesterolului total, LDL, HDL si trigliceridelor. Unitatea de masura a acestor parametri este miligramul / decilitru (mg / dl).

Atentie! Medicii recomanda ca la efectuarea acestor teste de sange sa evitati consumul de alimente si lichide (cu exceptia apei) cu 9-12 ore inainte de efectuarea analizelor.

Care sunt valorile normale de colesterol?

Valorile normale pentru acesti parametri sunt urmatoarele:

  • colesterolul total trebuie sa fie sub 200 mg / dl pentru a avea o valoare optima, daca se afla intre 200 si 239 mg / dl este considerat la limita, peste 240 mg / dl este considerat crescut peste limita normala;
  • Ldl colesterol trebuie sa fie sub 100 mg / dl pentru o valoare optima, intre 100 si 159 mg / dl este considerat la limita iar peste 160 mg / dl este crescut peste limita normala;
  • Hdl colesterol trebuie sa fie peste 60 mg / dl (fiind fractia colesterolului care protejeaza vasele de sange cu cat este mai crescut, cu atat mai bine), intre 40 si 59 mg / dl este la limita, iar sub 40 mg / dl este scazut sub limita normala;
  • trigliceridele au valori optime sub 150 mg / dl, intre 150 si 199 mg / dl sunt valori la limita, peste 200 mg / dl sunt valori crescute peste limita normalului.

Atentie! Aceste valori pot sa difere la copii (mai mici cu 30 mg / dl pentru fiecare parametru) si la femeile insarcinate.

Colesterol marit: cauze, factori de risc, simptome, afectiuni

Cauze

Cauza principala a cresterii colesterolului o reprezinta aportul excesiv al acestuia in alimentatie. O serie de factori de risc predispun si / sau cauzeaza cresterea colesterolului peste limita normala. O mare parte dintre acesti factori tin de obiceiurile personale si pot fi evitati, cealalta parte fiind legata de materialul genetic al persoanei sau de varsta.

Factori de risc

Printre factorii de risc care duc la cresterea nivelurilor de colesterol se numara:

  • alimentatia excesiva, bogata in grasimi: mai ales grasimi saturate provenite din alimente de origine animala si acizi grasi de tip trans care se gasesc in produsele de patiserie si dulciuri;
  • consumul excesiv de alcool;
  • obezitatea;
  • Fumatul: acesta duce la alterarea peretilor din vasele de sange care vor fi predispusi apoi sa acumuleze depozite de grasimi pe peretii lor;
  • sedentarismul si lipsa miscarii fizice: sportul de orice fel care presupune miscare fizica adecvata duce la cresterea HDL care este un factor protector pentru vasele de sange;
  • cauze genetice: boli precum “hipercolesterolemia familiala” se transmit genetic de la parinti la copii;
  • varsta: riscul de colesterol crescut se mareste odata cu inaintarea in varsta datorita schimbarilor biochimice ce tin de procesul de imbatranire,
  • alte boli preexistente: alcoolism, hipotiroidism, sindrom Cushing, boala cronica de rinichi, diabet.

Simptome

Colesterolul este considerat un “ucigas silentios” pentru ca nu exista niciun semn si niciun simptom care sa indice prezenta in exces a acestuia.

Afectiuni

Cresterea peste limita a valorilor colesterolului duce la acumularea unor depozite pe peretii vaselor de sange (in special arterele). Aceste depozite se numesc placi de aterom, iar afectiunea poarta denumirea de ateromatoza (sau ateroscleroza). Ateromatoza este o afectiune foarte periculoasa, deoarece fluxul de sange care in mod normal ar trebui sa hraneasca tesuturile cu nutrienti si oxigen este redus si in anumite cazuri poate fi chiar absent ,daca artera este “infundata”.

Lipsa unui flux de sange adecvat poate sa duca la boli cardiovasculare severe precum:

  • angina pectorala - durere la nivelul pieptului cauzata de un flux de sange insuficient la nivelul arterelor coronare care au rolul de a aproviziona inima cu sangele necesar,
  • infarctul - daca o parte din placa de aterom se rupe, aceasta va fi purtata prin vasele de sange pana va ajunge sa infunde cu totul un vas de sange de calibru mai mic care trebuia sa aprovizioneze o parte a inimii,
  • accidentul vascular cerebral - se produce similar cu infarctul, doar ca de aceasta data o parte a creierului este privata de fluxul de sange,
  • hipertensiunea arteriala - daca fluxul de sange este diminuat din cauza placilor de aterom, inima va fi nevoita sa pompeze cu o presiune mai mare pentru a asigura o circulatie cat de cat normala a sangelui peste tot,
  • insuficienta cardiaca - inima va fi nevoita sa depuna un efort suplimentar pentru a asigura fluxul de sange necesar tuturor tesuturilor si in cele din urma va ceda,
  • boala arteriala periferica - fluxul de sange va fi insuficient la nivelul mainilor si picioarelor.

Colesterol mare: ce e de facut?

Exista doua metode de “a scapa de colesterol”:

  • adoptarea unui regim de viata sanatos;
  • tratamentul medicamentos.

Stil de viata sanatos

Reechilibrarea valorilor colesterolului este posibila prin evitarea factorilor de risc care au fost mentionati mai sus:

  • renuntarea la fumat,
  • reducerea semnificativa a consumului de alcool,
  • respectarea unui regim alimentar echilibrat si sarac in grasimi saturate,
  • evitarea sedentarismului,
  • sportul si exercitiul fizic.

Schimbarile necesare pentru adoptarea unui stil de viata corespunzator sunt urmatoarele:

  • evitarea alimentelor care contin prajeli, alimente procesate industrial, fast food, sare in exces,
  • grasimi saturate, acizi grasi trans,
  • dulciuri rafinate, de patiserie,
  • consumarea unor alimente care au proprietatea de a scadea nivelul colesterolului precum: ovaz, grau intregral, fasole, vinete, nuci, fructe, produse pe baza de soia, peste gras, alimente bogate in fibre,
  • renuntarea la fumat,
  • reducerea consumului de alcool (sau renuntarea, daca se poate),
  • sportul, in special exercitii de tip cardio precum alergatul, mersul pe bicicleta,
  • atingerea si mentinerea unei greutati normale.

Tratament medicamentos

Pentru persoanele cu colesterol marit si risc crescut de afectiuni cardiovasculare va fi recomandata terapia medicamentoasa. Aceasta terapie consta in administrarea unei medicatii de tip hipolipemiant, care scade nivelurile de grasimi din sange.

Printre acestea cei mai folositi sunt:

  • inhibitorii selectivi ai absorbtiei de colesterol, adica opresc absorbtia colesterolului de la nivel intestinal;
  • statinele care scad nivelul lipidelor prin inhibarea actiunii unei enzime;
  • fibrate, niacina si rasini.

Atentie! Tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentul medical poate fi urmat doar la recomandarea unui medic specialist.

Remedii naturiste

Printre remediile naturiste și suplimentele nutritive utilizate pentru reducerea colesterolului se numara:

Printre ceaiurile recomandate se numara:

Concluzii

Colesterolul marit poate fi o problema cu care se poate confrunta orice persoana la un moment dat in viata. Din fericire, nivelul colesterolului poate fi mentinut sau adus la valori normale printr-un stil de viata sanatos si echilibrat, prin aport de suplimente nutritive adecvate.

Referinte suplimentare:

MacGill, Markus. rev.Daniel Murrell, M.D. “What causes high cholesterol?” Medical News Today, 2019

https://www.medicalnewstoday.com/articles/9152.Accesat in 29.04.2021.

Mayo clinic Staff. “High cholesterol” Mayo clinic, 2021,

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800 Accesat in 29.04.2021.

Andrei Gradinariu