Ce sunt transaminazele, care este rolul lor si care sunt valorile normale?

24. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Control medical

 

Transaminazele (sau aminotransferazele) reprezinta un tip de enzime care provoaca o reactie chimica intre un aminoacid si un cetoacid. Aceste enzime provin in mare parte din celulele ficatului, insa isi au originea si in pancreas, rinichi, muschii scheletici, creier si inima. Descopera de ce se iau in considerare pentru diagnosticarea bolilor hepatice, care sunt valorile normale, precum si ce poti face pentru a-ti mentine ficatul sanatos!

Ce sunt transaminazele?

Cele mai multe transaminazele sunt enzime proteice si sunt importante in producerea diferitilor aninoacizi necesari organismului. De asemenea, masurarea lor se foloseste pentru diagnosticarea si urmarirea anumitor boli.

Alanina aminotransferaza serica (ALT) si aspartat aminotransferaza (AST) sunt cele mai utilizate teste hepatice. Ele se folosesc pentru a identifica eventuale afectiuni ale ficatului, printre care ciroza, pancreatita, hepatita, insuficienta hepatica, mononucleoza, homocroatoza si cancer hepatic. Totodata, sunt necesare pentru a urmari progresul tratamentelor pentru aceste boli. 

Motivul pentru care transaminazele sunt principalele analize solicitate de medic sta in mecanismul lor de functionare. Ele sustin procesul de descompunere al proteinelor din ficat, astfel incat corpul sa le poata asimila mai usor. Daca ficatul este afectat, transaminazele ajung sa fie eliminate in fluxul sanguin. Astfel, valorile lor pot indica existenta sau lipsa problemelor hepatice.

Transaminaza TGO 

Aspartataminotransferaza sau TGO este enzima care sustine procesul de formare al unui aminoacid important pentru organism, acidul oxaloacetic. O gasim preponderent in hepatocite, un tip de celule hepatice, motiv pentru care este un indicator foarte precis al functiei ficatului. Drept urmare, este cel mai bun indicator in detectarea afectiunilor hepatice.

Transaminaza TGP

Alaninaminotransferaza sau TGP este o enzima ce are rol important in formarea glutamatului si a acidului piruvic. Asemenea TGO se gaseste in special in celulele ficatului, dar si in pancreas, rinichi, inima si muschii scheletici. Desi nu este un indicator atat de precis ca TGO, si nivelul sau poate ajuta la diagnosticul tesuturilor lezate.

Interpretare analize transaminaze

 

Interpretare analize transaminaze

 

Analiza de baza pentru identificarea problemelor ficatului este testul ALT (alanina aminotransferaza serica). Proba se recolteaza similar cu analizele anuale obisnuite, din vena de la incheietura bratului. Medicul iti poate recomanda un test ALT daca prezinti simptome de afectare a ficatului, cum ar fi[1]:

  • icter (piele sau ochi galbui);
  • oboseala;
  • dureri de stomac;
  • pierderea poftei de mancare;
  • burta umflata;
  • greata sau varsaturi;
  • piele iritata;
  • urina de culoare inchisa;
  • scaun de culare deschisa;
  • umflarea gleznelor si picioarelor; 
  • vanatai.

Alte motive pentru care este necesar sa efectuezi aceasta analiza includ consumul ridicat de alcool, administrarea de medicamente care dauneaza ficatului, expunerea la virusul hepatitei, antecedente familiale de boala hepatica, obezitate, diabet, sindrom metabolic sau boala hepatic grasa nealcoolica. 

Rezultatele considerate sanatoase se situeaza in valorile:

  • 19-25 UI/L la femei;
  • 29-33 UI/L la barbati.

Important! Orice diagnostic poate fi stabilit doar de catre un medic specialist. Nu te ingrijora daca valorile tale sunt usor crescute pentru ca pot exista si alte cauze! Expunerea la anumiti solventi, administrarea anumitor medicamente sau o inflamatie pot cauza de asemenea cresterea valorilor transaminazelor. In plus, si varsta, inaltimea si greutatea pot influenta valorile.

Ce boli sunt asociate cu transaminazele crescute?

Un nivel crescut al transaminazelor poate indica o serie de boli infectioase sau inflamatorii. Cele mai comune sunt[2]:

  • hepatita (inflamatie a ficatului cauzata in general de un virus);
  • pancreatita (inflamatie acuta sau cronica a pancreasului);
  • ciroza (afectiune ce apare cand tesutul ficatului devine cicatricial si nefunctional);
  • tumoare benigna sau maligna la nivelul ficatului;
  • mononucleoza (boala contagioasa acuta cauzata de virusul Epstein Barr);
  • infectie cu citomegalovirus;
  • diabet.

Consumul ridicat de alcool, obezitatea, anorexia, atacul de cord si bolile musculare sunt de asemenea legate de valori ridicate ale ALT.

Ce boli sunt asociate cu transaminazele scazute?

Valorile prea scazute ale transaminazelor pot indica anumite probleme de sanatate. 

Cele mai comune sunt: 

  • deficit de vitamina B6;
  • afectiuni ale intestinului: boala celiaca, boala Crohn, boala Whipple;
  • ciroza;
  • hepatita C.

Cum iti mentii ficatul sanatos?

 

Ficatul

 

Cel mai bun mod de a lupta impotriva bolilor hepatice este de a le evita. Iata ce poti face pentru a-ti mentine ficatul sanatos[3]!

Mentine o greutate sanatoasa!

Persoanele obeze si cele supraponderale au un rist crescut de a avea un ficat gras, care poate duce la boala hepatic grasa nealcoolica. Pierderea in greutate joaca un rol important in reducerea grasimii hepatice.

Incearca sa ai o alimentatie echilibrata!

Evita mesele bogate in calorii, grasimi saturate, carbihidrati rafinati si zahar! Bazeaza-ti alimentatia pe fructe si legume proaspete si cereale integrale! Cat despre carne, limiteaza pe cat posibil carnea rosie. Daca suferi deja de o afectiune hepatica, vei avea nevoie de un regim alimentar pentru ficat. Discuta cu medicul pentru a primi recomandarile potrivite!

Fa sport regulat!

Exercitiile fizice ajuta la arderea trigliceridelor si pot reduce grasimea din ficat.

Evita toxinele!

Limiteaza contactul direct cu toxinele din produse de curatenie, insecticide si alte substante chimice. De asemenea, nu fuma si nu te expune fumului de tigara!

Evita alcoolul!

Bauturile alcoolice pot cauza numeroase probleme de sanatate si deterioreaza puternic celulele hepatice.

Intretine doar relatii intime protejate!

Relatiile sexuale neprotejate cresc riscul de hepatita B si hepatita C.

Tine cont de prospectul medicamentelor!

Cand medicamentele sunt luate incorect, fie intr-o cantitate prea mare, fie amestecand medicamente nepotrivite, ficatul poate fi afectat. Totodata, nu amesteca niciodata medicamentele cu alcoolul!

Vaccineaza-te!

Exista vaccinuri pentru hepatita A si hepatita B. Din pacate, in acest moment nu exista un vaccin pentru hepatita C.

In unele cazuri, medicul iti poate recomanda administrarea unui hepatoprotector. Rolul sau este de a proteja celulele ficatului si poate fi gasit sub forma de comprimate, capsule sau siropuri. Atentie, medicamentele hepatoprotectoare nu inlocuiesc un stil de viata sanatos!

Important! Daca prezinti simptome ale unei afectiuni hepatice, este esential sa te adresezi unui medic. Totodata, doar specialistul iti poate pune un diagnostic si iti poate recomanda un tratament corect. 

Referinte

[1] “What Is an Aspartate Aminotransferase (AST) Test?” WebMD, 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/aspartate_aminotransferse-test. Accesat la 28 Sept. 2022.

[2] “What Is an Alanine Aminotransferease (ALT) Test?” WebMD, 2017, www.webmd.com/digestive-disorders/alanine-aminotransferase-test. Accesat la 28 Sept. 2022.

[3] Rivera, William. “13 Ways to a Healthy Liver - American Liver Foundation.” American Liver Foundation, 2021, liverfoundation.org/resource-center/blog/13-ways-to-a-healthy-liver/. Accesat la 28 Sept. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor