Spirulina - beneficii si modalitati de a o utiliza

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Spirulina

Spirulina este o alga albastra-verde, care creste in ocean, dar si in lacurile sarate din climatul subtropical. Din aceasta alga se obtine un superaliment, cunoscut de foarte mult timp pentru ca are beneficii pentru sanatatea noastra, dar si calitati nutritionale importante (1).

Exista studii care sustin ca spirulina este recomandata mai multor categorii de persoane: copii (care au o dieta dezechilibrata), adolescenti (in perioada de crestere rapida), gravide, seniori, persoane care sunt foarte solicitate din punct de vedere fizic, sau persoane care au o dieta vegetariana.

 Explicam, in acest articol, ce este spirulina, ce contine, care sunt beneficiile identificate de studii, sub ce forma se gaseste spirulina, care sunt contraindicatiile si sub ce forme se gaseste aceasta.

Important de retinut

Spirulina trebuie prescrisa de medicul specialist. Acesta este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptomele, afectiunea si starea de sanatate a pacientului.  

Ce este spirulina

Spirulina este o specie de alga de forma spiralata, foarte raspandita in Africa, Asia si America de Sud. Este formata dintr-o singura celula, de culoare verde spre albastru. Este renumita pentru aroma sa, dar si pentru ca este bogata in nutrienti, de aceea este considerata superaliment. Cercetarile facute pana acum sugereaza ca spirulina are proprietati antioxidante si antiinflamatorii (4).  

Fiind o alga, spirulina nu are un gust foarte bun, persoanele care nu sunt obisnuite cu gustul n-o pot accepta foarte usor. O idee buna este aceea de a o amesteca cu alte alimente, pentru a i se dilua gustul. 

Important

Spirulina nu trebuie amestecata cu bauturi calde/fierbinti, pentru a nu i se diminua proprietatile.

Ce contine spirulina

Culoarea spirulinei indica faptul ca alga contine un pigment albastru (ficocianina) combinat cu clorofila, ceea ce duce la culoarea acestei alge (6). In plus, spirulina contine si:

Care sunt beneficiile spirulinei

Oamenii de stiinta au facut numeroase studii si in urma cercetarilor au sugerat ca spirulina are numeroase beneficii. Iata-le pe cele mai importante:

  • intareste sistemul imunitar: nutrientii din spirulina ajuta la functionarea optima a organismului.
  • stimuleaza metabolismul: o mai mare energie stimuleaza functionarea metabolismului (2). Inca se mai fac cercetari in acest sens. Spirulina ofera energie organismului prin vitamine, minerale, proteine. De asemenea, spirulina combate malnutritia (7).
  • reduce anxietatea, depresia si stresul: spirulina sustine functionarea corecta a sistemului nervos.
  • sustine functionarea normala a ficatului: spirulina furnizeaza cantitati mari de proteine si vitamine.
  • amelioreaza anemia, dar si deficitul de calciu si magneziu.
  • sustine functionarea in bune conditii a sistemului cardiovascular: in principal, pentru ca spirulina este bogata in Omega 3 si Omega 6 (5). 
  • sustine buna functionare a ochilor, prin continutul de vitamina A si antioxidanti.
  • imbunatateste digestia: pentru ca neutralizeaza acidul gastric, contine proteine, vitamine, clorofila (3).
  • ajuta la regenerearea celulelor si astfel incetineste imbatranirea: in principal pentru ca spirulina contine acizi nucleici. Este benefica in starile de convalescenta.  
  • sustine dintii si oasele: datorita continutului ridicat de calciu.
  • echilibreaza nivelul hormonilor: este vorba in principal despre insulina si despre hormonii tiroidieni.
  • sustine sanatatea pielii: prin antioxidantii care protejeaza pielea de radicalii liberi.
  • intareste sistemul imunitar: prin intermediul cantitatii mari de nutrienti.

Modalitati de consum

Spirulina se gaseste sub forma de pudra, tablete, comprimate. Pudra este usor de utilizat, pentru ca se poate amesteca in bauturi. Acestea capata culoarea verde dupa amestec. Poate de asemenea sa fie presarata in salate.

Precautii speciale

Sunt cateva aspecte de care trebuie tinut seama:

  • nu exista o doza de spirulina standard. Doza este stabilita de medicul specialist, in functie de varsta, sex, istoric medical, dar si forma de prezentare a produsului. Este recomandat ca medicul sa prescrie spirulina, inclusiv doza de administrare si perioada tratamentului. 
  • indiferent de produsul pe care il consideram necesar, este indicat un consult medical anterior si, daca medicul considera necesar, chiar un set de analize medicale.
  • in cazul in care medicul a recomandat spirulina, nu trebuie depasita doza recomandata, pentru ca pot aparea manifestari alergice, febra moderata, ameteala, sete, constipatie, dureri de stomac, eruptii cutanate (8). 
  • de asemenea, se recomanda prudenta in cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu afectiuni renale, celor care au hipertiroidie, fenilalanina. In plus, spirulina nu este recomandata copiilor sub 3 ani.

Cum trebuie pastrata spirulina 

Spirulina se gaseste in diverse forme: pulbere, capsule, tablete, comprimate. Pentru a nu se diminua efectele benefice, spirulina trebuie pastrata la temperatura camerei, iar dupa ce a fost desfacut ambalajul trebuie consumata in cel mult 3 luni. In timpul consumului, spirulina se pastreaza in cutia originala, departe de lumina si sursa de caldura.

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a avut ca sursa de informare urmatoarele articole:

  1. health.harvard.edu, „By the way, doctor: Is spirulina good for you?”: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/by-the-way-doctor-is-spirulina-good-for-you
  2. MedicalNewsToday, „What are the benefits of spirulina?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027
  3.  WebMD, „Spirulina: Are there health benefits?”: https://www.webmd.com/diet/spirulina-health-benefits
  4. Verywellhealth, „What is spirulina?”: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-spirulina-89079
  5. Healthifyme, „Spirulina: nutritional facts, health benefits, types and side effects”: https://www.healthifyme.com/blog/spirulina-nutritional-facts-health-benefits-types-and-side-effects/
  6. Healthily, „What is spirulina and does it have any health benefits?”: https://www.livehealthily.com/healthy-diet/spirulina-health-benefits
  7. Livescience.com, „Spirulina: Nutrition Facts &Health Benefits”: https://www.livescience.com/48853-spirulina-supplement-facts.html
  8. pushdoctor.co.uk, „Health benefits of spirulina”: https://www.pushdoctor.co.uk/nutrition-advice/health-benefits-of-spirulina
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor