Alimente bogate in proteine: de ce sunt importante pentru sanatate?

18. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Alimente bogate in proteine

Organismul tau are nevoie de proteine pentru a ramane sanatos si pentru a functiona asa cum ar trebui. Mai mult de 10.000 de tipuri de proteine sa gasesc in fiecare parte a corpului tau, de la organe la muschi si tesuturi pana la oase, piele si par.

Proteina este, de asemenea, o parte critica a proceselor care iti alimenteaza energia si transporta oxigenul prin sange in tot corpul. Ajuta la producerea anticorpilor care lupta impotriva infectiilor si bolilor, la mentinerea sanatatii celulelor si la crearea de celule noi.

Avand in vedere rolul proteinei in organism, iata un articol despre alimentele bogate in proteine pe care le adauga in dieta ta zilnica.

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt molecule mari, complexe, care joaca multe roluri critice in organism. Acestea fac cea mai mare parte a muncii in cadrul celulelor si sunt necesare pentru structura, functia si reglarea tesuturilor si organelor corpului (1).

Proteinele sunt alcatuite din sute sau mii de unitati mai mici, numite aminoacizi, care sunt atasate una de celalalta prin lanturi chimice lungi. Exista cel putin 20 de tipuri diferite de aminoacizi care pot fi combinati pentru a crea o proteina (1).

Pentru ca organismul uman nu stocheaza aminoacizi, corpul trebuie sa le creeze. Conceperea aminoacizilor se produce in doua moduri diferite: fie de la zero, fie prin modificarea altor aminoacizi existenti (2).

Noua aminoacizi - histidina, izoleucina, leucina, treonina, triptofan, lizina, metionina, fenilalanina si valina - cunoscuti sub numele de aminoacizi esentiali, trebuie sa provina din alimentele consumate regulat (2).

Discuta cu un medic specialist despre suplimentele alimentare cu aminoacizi pentru un aport zilnic adecvat!

Beneficiile proteinelor pentru sanatate

Reduce apetitul si senzatia de foame

Fata de ceilalti doi macronutrienti - grasimile si carbohidratii - proteina este de departe singurul care te ajuta sa te simti mai plin cu mai putina mancare.

Acest lucru se datoreaza, partial, faptului ca proteina reduce nivelul hormonului foamei - ghrelin. De asemenea, creste nivelul de peptida YY, un hormon care te face sa te simti plin si ingreunat dupa masa (3).

Daca ai nevoie sa pierzi in greutate, ia in considerare inlocuirea unora dintre carbohidratii si grasimile obisnuite cu proteine.

Afla ce sunt si care sunt carbohidratii pe care ii consumam zilnic si pe care ii poti inlocui treptat!

Creste masa musculara si forta

Proteinele sunt fundatia masei musculare.

Consumul unor cantitati adecvate de proteine te ajuta sa iti mentii masa musculara, promovand, in acelasi timp, cresterea acesteia, atunci cand faci antrenamente fizice. Daca esti o persoana activa din punct de vedere fizic, ridici greutati sau incerci sa-ti cresti masa musculara, trebuie sa te asiguri ca ai un aport optim de proteine (3).

Mentinerea aportului ridicat de proteine poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pierderii musculare in timpul planurilor de pierdere in greutate.

Sustine sanatatea oaselor

Majoritatea studiilor pe termen lung indica faptul ca proteinele, inclusiv cele animale, au beneficii majore pentru sanatatea oaselor (4).

Persoanele care consuma zilnic mai multe proteine, alaturi de suplimentele alimentare destinate sistemului osos, tind sa mentina mai bine masa osoasa pe masura ce imbatranesc si au un risc mult mai mic de osteoporoza si fracturi.

Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele de gen feminin care prezinta un risc ridicat de osteoporoza dupa menopauza.

Accelereaza metabolismul si arderea grasimilor

Consumul propriu-zis de alimente stimuleaza metabolismul pentru o scurta perioada. Acest lucru se intampla pentru ca organismul tau foloseste caloriile consumate pentru a digera si a folosi substantele nutritive din alimente.

Acest efect poarta numele de efect termic al alimentelor (3).

Proteina are un efect termic mult mai mare decat grasimile sau carbohidratii, respectiv 20-35% fata de 5-15% (3).

Aportul ridicat de proteine s-a dovedit a stimula semnificativ metabolismul si a creste numarul de calorii pe care le arzi in mod obisnuit - cu pana la 100 de calorii arse mai mult in fiecare zi (5).

Doza zilnica recomandata de proteine

Academia Nationala de Medicina (3) recomanda adultilor sa obtina zilnic un minim de 0.8 grame de proteine pentru fiecare kilogram din greutatea corporala sau putin peste 7 grame pentru fiecare 20 de kilograme din greutatea corporala.

De exemplu, o persoana de 63.5 kilograme ar trebui sa consume 50 de grame de proteine in fiecare zi. Asemanator, o persoana de 90 de kilograme ar trebui sa consume cel putin 70 de grame de proteine in fiecare zi.

Alimente bogate in proteine

Oua

Ouale intregi sunt printre cele mai nutritive alimente disponibile. Sunt o sursa buna de proteine usor de absorbit si sunt, de asemenea, o sursa excelenta de vitamine, minerale, grasimi sanatoase si antioxidanti.

De exemplu, ouale intregi sunt bogate in seleniu, vitaminele B12 si A. De asemenea, au un continut mare de colina - un nutrient care este deosebit de important in timpul sarcinii si alaptarii, deoarece joaca roluri critice in cresterea si dezvoltarea fatului (6).

Migdale

Migdalele sunt bogate in substante nutritive esentiale, cum ar fi fibrele, vitamina E, manganul si magneziul. De asemenea, sunt bogate in proteine vegetale.

Consumul de migdale poate aduce beneficii pentru sanatate in mai multe moduri, inclusiv prin scaderea factorilor de risc in cazul bolilor de inima (7).

Piept de pui

Pieptul de pui este o alegere excelenta daca incerci sa cresti aportul zilnic de proteine. In plus fata de acest macronutrient, puiul ofera o varietate de vitamine B, plus minerale precum zincul si seleniul (8).

Branza cottage

Branza cottage este un tip de branza mai slaba in grasimi si calorii, dar mai bogata in proteine. De asemenea, branza cottage are o multime de substante nutritive si benefice pentru sanatate, precum calciu, fosfor, seleniu, vitamina B12, vitamina B2 (riboflavina) etc. (8)

Din categoria produselor lactate bogate in proteine vegetale, poti incerca si iaurtul grecesc si laptele natural.

Linte

Lintele sunt printre cele mai bogate surse de proteine vegetale pe care le poti introduce foarte usor in rutina alimentara zilnica, fiind excelente atat pentru dietele carnivore, cat si pentru cele vegetariene si vegane.

Lintele sunt, de asemenea, bogate in alti nutrienti, cum ar fi fibre, magneziu, potasiu, fier, cupru si mangan (8).

Peste

Pestele este o sursa excelenta de proteine si ofera o multitudine de vitamine si minerale importante, cum ar fi iodul, seleniul si vitamina B12 (8).

Persoanele care includ pestele in dieta lor regulata tind sa aiba un risc mai mic de afectiuni de sanatate, cum ar fi bolile de inima si diabetul de tip II (9).

Carne slaba de vita

Carnea de vita slaba este o sursa bogata in proteine. Este, de asemenea, plina de nutrienti precum fier, zinc, seleniu si vitaminele B12 si B6 (8).

Carnea rosie poate face parte dintr-o dieta sanatoasa, dar este indicat sa moderezi aportul. Consumul de cantitati mari de carne rosie a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta anumite afectiuni de sanatate, inclusiv cu cancerul colorectal (8).

Adreseaza-te medicului sau nutritionistului daca vrei sa adopti o dieta bogata in proteine pentru a primi cele mai bune indicatii pentru mentinerea sanatatii!

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive  pentru sanatate ale suplimentelor alimentare mentionate in acest articol. Adreseaza-te medicului sau farmacistului pentru cele mai bune indicatii in vederea prevenirii si tratarii afectiunilor de sanatate!

Bibliografie:

  1. MedlinePlus. What are proteins and what do they do?. National Library of Medicine. https://medlineplus.gov/genetics/understanding/howgeneswork/protein/
  2. Harvard T.H. Chan. Protein. The Nutrition Source. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
  3. BSc Gunnars, K. (2019). 10 Science-Backed Reasons to Eat More Protein. https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-to-eat-more-protein
  4. Bonjour, J.P. (2005). Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Journal of the American College of Nutrition, pp. 526-536. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/
  5. Johnstone, C.S., Day, C.S. & Swan, P.D. (2002) Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women. Journal of the American College of Nutrition, pp. 55-61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11838888/
  6. U.S. Department of Agriculture (2020). Egg, whole, boiled, or poached. FoodData Central Search Results. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100185/nutrients
  7. Eslampour, E. & et al. (2020). The effect of almond intake on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32444059/
  8. RD, MS, Kubala, J. & BSc, Gunnars, K. (2022). 16 Delicious High Protein Foods. Medically reviewed by Ph.D. Tinsley, G. https://www.healthline.com/nutrition/high-protein-foods
  9. Zhang, B., Xiong, K., Cai, J. & Ma, A. (2020). Fish Consumption and Coronary Heart Disease: A Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468748/

 

  • Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ (vitamina E, vitamina C, zinc, seleniu), ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii, contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a pielii (vitamina C).
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.

    Iti recomandam si:

    • Pentru a putea duce o viata echilibrata si a va proteja impotriva mai multor afectiuni, alimentatia sanatoasa este cheia. Consumand alimente bogate in nutrienti si evitandu-le cat mai mult pe cele care contin mult zahar, sare sau grasimi nesanatoase, va puteti mentine intr-o stare fizica buna o perioada cat mai indelungata. Adoptati o dieta cat mai echilibrata si invatati cum sa va organizati mesele...
    • Proteinele se afla in fiecare celula din organism, iar la baza lor se afla aminoacizii. Afla din acest material ce sunt, mai exact, acestea si prin ce mod pot contribui la sanatatea organismului. 
    • Calciul este un mineral de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona optim. Imposibilitatea de a obtine suficient calciu poate provoca o serie de probleme pe termen lung, cum ar fi: densitate osoasa scazuta, risc crescut de anumite boli (de exemplu cancer de colon sau boli cardiovasculare).
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor