Quinoa: beneficii, proprietati, utilizari

30. 8. 2023 · 8 minute de citit

Quinoa este un aliment a carui popularitate este in continua crestere in toata lumea. Una dintre cele mai importante si mai cunoscute caracteristici ale sale este aceea ca nu contine gluten. Este insa si o sursa excelenta de nutrienti si poate oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Iata mai multe informatii despre acest aliment!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Quinoa: beneficii, proprietati, utilizari

Ce este quinoa 

„Quinoa” este denumirea pentru semintele plantei Chenopodium quinoa, o pseudo-cereala derivata din familia Amarantului. Provine din America de Sud, din zonele montane, si se foloseste de circa sapte mii de ani datorita proprietatilor sale. Acum cate sute de ani, era considerata un aliment sacru. In prezent, este adesea mentionata cand se vorbeste despre superalimente, adica acele alimente cunoscute pentru continutul lor nutritiv superior.[6]

Exista peste 120 de soiuri de quinoa, insa cele mai frecvent intalnite sunt quinoa alba, quinoa rosie si quinoa neagra.[8][10] Se cultiva usor si nu presupune costuri ridicate. In prezent, este simplu de procurat, deoarece se gaseste in majoritatea supermarketurilor si chiar in farmacii si magazine naturiste.

Ce proprietati are quinoa

Faptul ca quinoa nu contine gluten este una dintre cele mai cunoscute proprietati ale sale. In acelasi timp, ea este o sursa buna de vitamine (inclusiv vitamina B6, folat si vitamina E), minerale (cupru, fier, zinc, mangan, magneziu, potasiu, fosfor) si fibre si este considerata o sursa completa de proteine deoarece contine toti cei 9 aminoacizi esentiali.[6][10]

Nu putem vorbi despre proprietatile semintelor de quinoa fara a mentiona faptul ca acestea contin flavonoide precum quercetina si kaempferolul, cunoscute pentru efectele lor antioxidante si antiinflamatorii, precum si saponine, compusi ce confera cerealelor un gust amar, dar care au efecte antiinflamatorii, antifungice, antivirale, anticancerigene, hipocolesterolemice, antitrombice si diuretice.[5][7]

Atentie! Saponinele, ca si taninurile si acitul fitic, care de asemenea se gasesc in quinoa, sunt considerati antinutrienti, adica compusi care pot reduce absorbtia anumitor nutrienti. Aceasta potentiala problema poate fi insa prevenita prin clatirea cu atentie sau inmuierea semintelor de quinoa inainte de a le gati.[6]

Quinoa mai este apreciata si pentru concentratia sa ridicata de acizi grasi nesaturati Omega 3 si Omega 6 si, precum si pentru indicele sau glicemic scazut.[5][6][10]

Beneficiile pe care le ofera quinoa

Consumul semintelor de quinoa este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate. Iata care sunt cateva dintre cele mai importante: 

  • Nu contine gluten - dupa cum am precizat deja, una dintre principalele sale proprietati este lipsa glutenului, putand fi inclusa si in alimentatia celor care au intoleranta la aceasta proteina. Aceste seminte sunt usor de digerat si pot fi introduse in cantitate redusa in dieta celor care sunt diagnosticati cu boala celiaca.
  • Quinoa ar putea fi introdusa si in alimentatia celor care sufera de diabet zaharat, intrucat are indicele glicemic 53 [1] si este bogata in mangan. Cu toate acestea, se recomanda precautie si consum in cantitati mici, deoarece contine si carbohidrati. Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa consulte medicul, pentru a se asigura ca pot consuma quinoa si care este gramajul indicat.
  • Datorita faptului ca are un continut caloric scazut, poate fi folosita si de catre cei care doresc sa piarda in greutate, dar se recomanda sa urmeze sfaturile unui nutritionist, pentru a se asigura ca dieta respectiva este echilibrata.
  • Este posibil sa amelioreze simptomele gastrointestinale. Quinoa ofera o cantitate ridicata de vitamine si fibre, printre care se afla si cele solubile, fapt ce sprijina buna functionare a digestiei.
  • Acest aliment este alcatuit din grasimi sanatoase, mai exact, acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Datorita acestora si vitaminelor pe care le contine, este de ajutor in privinta intaririi imunitatii.
  • Poate contribui la echilibrarea nivelului de colesterol din sange, fapt care este posibil sa ajute in afectiunile cardiovasculare.
  • Datorita continutului de fier, ar fi utila si in lupta contra anemiei.
  • Are un continut ridicat de fitosteroli, ce au rol in combaterea stresului si in dezvoltarea tesuturilor musculare.

Ce valori nutritionale are quinoa

Valori nutritionale ale quinoa

Dupa cum mentionam anterior, quinoa este o sursa foarte buna de nutrienti, inclusiv vitamine, minerale, fibre si proteine. Continutul sau de fibre, de exemplu, este mai ridicat decat cel al multor altor tipuri de cereale. De asemenea, consumul regulat de quinoa poate furniza organismului multe vitamine si minerale importante de care are nevoie pentru a functiona corespunzator, intre care si magneziul, potasiul, fierul si acidul folic.[6]

In o suta de grame de quinoa se afla, printre altele, urmatorii nutrienti:

  • 47 mg de calciu
  • 197 mg de magneziu
  • 4.6 mg de fier
  • 3.1 mg de zinc
  • 563 mg de potasiu
  • 457 mg de fosfor
  • 5 mg de sodiu
  • 70 mg de colina
  • 2 mg de mangan
  • 0.36 mg de vitamina B1 (tiamina)
  • 0.32 mg de vitamina B2 (riboflavina)
  • 1.52 mg de vitamina B3 (niacina)
  • 0.49 mg de vitamina B6 (piridoxina)
  • 0.184 mg de vitamina B9 (acid folic)
  • 2.4 mg de Vitamina E
  • 1.6 g de grasimi mononesaturate
  • 3.3 g de grasimi polinesaturate
  • 64.2 g de carbohidrati
  • 14.1 g de proteine

Modalitati de a utiliza quinoa

Utiliza quinoa

Quinoa este un aliment cu proprietati benefice pentru organism. Aceasta are mai multe utilizari, pe care te invitam sa le descoperi in cele ce urmeaza:

In gastronomie

Principala sa utilizare este in gastronomie, iar metoda de preparare este prin fierbere timp de circa 15 minute. In prealabil, quinoa se spala foarte bine, in mai multe ape, astfel incat sa se elimine stratul de saponine, niste substante ce au rolul de a proteja impotriva microbilor. In cazul in care nu este clatita bine, quinoa va avea gustul amarui, din cauza saponinelor.

Cel mai adesea se poate folosi ca un substitut pentru orez si exista numeroase tipuri de retete care o includ. De exemplu, se consuma simplu, se adauga in salate, in garnituri ce insotesc preparatele din carne, in deserturi. Pe langa versiunea gatita prin fierbere, quinoa se mai foloseste sub forma de faina si „fulgi”. Se gaseste si in combinatii cu alte cereale sau seminte.

In industria cosmetica

Aceasta pseudo-cereala se foloseste insa si in industria cosmetica. Extractul din seminte de quinoa este utilizat ca ingredient in diferite tipuri de sampoane si balsamuri pentru par.

Drept remediu naturist

Quinoa se poate introduce si in rutina de frumusete si ingrijire, pentru imbunatatirea aspectului pielii. Poate fi inclusa in masti sau exfolianti pentru ten, alaturi de alte ingrediente naturale hidratante precum uleiul de masline, untul de argan, mierea. Poate ajuta in ameliorarea inflamatiilor de la nivelul tenului, pentru curatare sau eliminarea celulelor moarte. 

Nu uita ca in cazul afectiunilor la nivelul pielii, precum acneea, iritatiile sau eczemele, se recomanda consultul dermatologului, deoarece poare fi necesara urmarea unui tratament corespunzator, iar acesta este singurul in masura sa il stabileasca.

Contraindicatii quinoa

Consumul de quinoa nu este indicat persoanelor cu alergii la aceasta pseudo-cereala sau cereale precum hrisca, graul sau orezul ori celor cu sensibilitate cunoscuta la saponine - exista riscul aparitiei unei reactii alergice. De asemenea, persoanele care sufera de anumite afectiuni ori urmeaza tratamente medicamentoase ar trebui sa consulte intotdeauna un medic inainte de a introduce alimente noi in dieta lor.

Tine cont si de faptul ca, dat fiind continutul sau ridicat de fibre, consumul in cantitati mari de quinoa poate duce la aparitia balonarii si a altor simptome neplacute si ca nu exista suficiente informatii privind potentialul efect al consumului de quinoa in cantitati mari in timpul sarcinii si al alaptarii.[9]

Precautii

  • Anumite persoane pot avea reactie alergica la quinoa. In cazul in care, dupa ce ai consumat acest aliment, ai manifestat reactii precum: dureri de stomac, diaree, varsaturi, inflamatie la nivelul pielii, mancarimi, eczeme, tuse, respiratie ingreunata, cresterea batailor inimii si senzatia de greata, adreseaza-te medicului. 
  • Persoanele cu stomacul sensibil trebuie sa ceara acordul medicului inainte de a consuma acest aliment.

Asadar, quinoa poate avea numeroase beneficii pentru organism si este posibil sa fie introdusa in alimentatia celor mai multe persoane. Este o alternativa la orez sau grau, datorita faptului ca nu contine gluten. In anumite situatii, este necesar acordul medicului inainte de consumarea acestui aliment. 

 Surse:

  1. „Benefits of Quinoa for Low-Carb and GI-Friendly Diets”, 29 April 2020, https://www.webmd.com/diabetes/quinoa-benefits-low-carb-gi-friendly-diets
  2. https://www.healthline.com/health/why-is-quinoa-good-for-diabetes
  3. https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains-101-orphan-pages-found/health-benefits-quinoa
  4. https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/grain-month-calendar/quinoa-%E2%80%93-march-grain-month
  5. „Health Benefits of Quinoa”, News-Medical.net, 19 Dec. 2018, www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Quinoa.aspx. 
  6. Kubala, Jillian. „8 Evidence-Based Health Benefits of Quinoa”, Healthline, 28 June 2018, www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-quinoa. 
  7. Nisar, Mohammad, et al. „Physico-Chemical and Nutritional Properties of Quinoa Seed: A Review”, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, vol. 6, no. 5, 2017, pp. 2067–2069, www.phytojournal.com/archives/2017/vol6issue5/PartAD/6-5-216-121.pdf. 
  8. „Quinoa”, The Nutrition Source, 21 Mar. 2017, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/quinoa/.
  9. „QUINOA: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews”, WebMD, 2021, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1468/quinoa.
  10. Ware, Megan. „Health Benefits of Quinoa”, Medical News Today, 15 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/274745
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor