Quinoa - beneficii si modalitati de a o utiliza

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit

„Quinoa” este denumirea pentru semintele plantei Chenopodium quinoa, o pseudo-cereala derivata din familia Amarantului. Provine din America de Sud, din zonele montane, si se foloseste de circa sapte mii de ani datorita proprietatilor sale. Una dintre cele mai importante caracteristici pe care le are este ca nu contine gluten. Iata mai multe informatii despre acest aliment!

Beneficiile pe care le ofera quinoa

Aceasta pseudo-cereala exista in mai multe sortimente, printre care alba, care este mai comuna, neagra si rosie. Quinoa isi are originile in Peru si Chile, se cultiva usor si nu presupune costuri ridicate. In prezent, este simplu de procurat, deoarece se gaseste in majoritatea supermarketurilor si chiar in farmacii si magazine naturiste. In continuare, iti prezentam care sunt beneficiile pe care le ofera consumul semintelor de quinoa:

  • Nu contine gluten - dupa cum am precizat si la inceputul articolului, una dintre principalele sale proprietati este lipsa glutenului, putand fi inclusa si in alimentatia celor care au intoleranta la aceasta proteina. Aceste seminte sunt usor de digerat si pot fi introduse in cantitate redusa in dieta celor care sunt diagnosticati cu boala celiaca.
  • Quinoa ar putea fi introdusa si in alimentatia celor care sufera de diabet zaharat, intrucat are indicele glicemic 53 [1] si este bogata in mangan. Cu toate acestea, se recomanda precautie si consum in cantitati mici, deoarece contine si carbohidrati. Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa consulte medicul, pentru a se asigura ca pot consuma quinoa si care este gramajul indicat.
  • Datorita faptului ca are un continut caloric scazut, poate fi folosita si de catre cei care doresc sa piarda in greutate, dar se recomanda sa urmeze sfaturile unui nutritionist, pentru a se asigura ca dieta respectiva este echilibrata.
  • Este posibil sa amelioreze simptomele gastrointestinale.
    Quinoa ofera o cantitate ridicata de vitamine si fibre, printre care se afla si cele solubile, fapt ce sprijina buna functionare a digestiei.
  • Acest aliment este alcatuit din grasimi sanatoase, mai exact, acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Datorita acestora si vitaminelor pe care le contine, este de ajutor in privinta intaririi imunitatii.
  • Poate contribui la echilibrarea nivelului de colesterol din sange, fapt care este posibil sa ajute in afectiunile cardiovasculare.
  • Datorita continutului de fier, ar fi utila si in lupta contra anemiei.
    Deoarece are un continut ridicat de fitosteroli, ce au rol in combaterea stresului si in dezvoltarea tesuturilor musculare.

In o suta de grame de quinoa se afla, printre altele, urmatorii nutrienti:

  • 47 mg de calciu
  • 197 mg de magneziu
  • 4.6 mg de fier
    3.1 mg de zinc
  • 563 mg de potasiu
  • 457 mg de fosfor
  • 5 mg de sodiu
  • 70 mg de colina
  • 2 mg de mangan
  • 0.36 mg de vitamina B1 (tiamina)
  • 0.32 mg de vitamina B2 (riboflavina)
  • 1.52 mg de vitamina B3 (niacina)
  • 0.49 mg de vitamina B6 (piridoxina)
  • 0.184 mg de vitamina B9 (acid folic)
  • 2.4 mg de Vitamina E
  • 1.6 g de grasimi mononesaturate
  • 3.3 g de grasimi polinesaturate
  • 64.2 g de carbohidrati
  • 14.1 g de proteine

Modalitati de a utiliza quinoa

Quinoa este un aliment cu proprietati benefice asupra organismului. Aceasta are mai multe utilizari, pe care te invitam sa le descoperi in cele ce urmeaza:

In gastronomie

Principala sa utilizare este in gastronomie, iar metoda de preparare este prin fierbere timp de circa 15 minute. In prealabil, quinoa se spala foarte bine, in mai multe ape, astfel incat sa se elimine stratul de saponine, niste substante ce au rolul de a proteja impotriva microbilor. In cazul in care nu este clatita bine, quinoa va avea gustul amarui, din cauza saponinelor.

Cel mai adesea se poate folosi ca un substitut pentru orez si exista numeroase tipuri de retete care o includ. De exemplu, se consuma simplu, se adauga in salate, in garnituri ce insotesc preparatele din carne, in deserturi. Pe langa versiunea gatita prin fierbere, quinoa se mai foloseste sub forma de faina si „fulgi”. Se gaseste si in combinatii cu alte cereale sau seminte.

In industria cosmetica

Aceasta pseudo-cereala se foloseste insa si in industria cosmetica. Extractul din seminte de quinoa se foloseste ca ingredient in diferite tipuri de sampoane si balsamuri pentru par.

Drept remediu naturist

Quinoa se poate introduce si in rutina de frumusete si ingrijire, pentru imbunatatirea aspectului pielii. Poate fi inclusa in masti sau exfolianti pentru ten, alaturi de alte ingrediente naturale hidratante precum uleiul de masline, untul de argan, mierea. Poate ajuta in ameliorarea inflamatiilor de la nivelul tenului, pentru curatare sau eliminarea celulelor moarte. 

Nu uita ca in cazul afectiunilor la nivelul pielii, precum acneea, iritatiile sau eczemele, se recomanda consultul dermatologului, deoarece poare fi necesara urmarea unui tratament corespunzator, iar acesta este singurul in masura pentru a il stabili.

Precautii

  • Anumite persoane pot avea reactie alergica la quinoa. In cazul in care, dupa ce ai consumat acest aliment, ai manifestat reactii precum: dureri de stomac, diaree, varsaturi, inflamatie la nivelul pielii, mancarimi, eczeme, tuse, respiratie ingreunata, cresterea batailor inimii si senzatia de greata, adreseaza-te medicului. 
  • Persoanele cu stomacul sensibil trebuie sa ceara acordul medicului inainte de a consuma acest aliment.

Asadar, quinoa poate avea numeroase beneficii pentru organism si este posibil sa fie introdusa in alimentatia celor mai multe persoane. Este o alternativa la orez sau grau, datorita faptului ca nu contine gluten. In anumite situatii, este necesar acordul medicului inainte de consumarea acestui aliment. 

 Surse: