Hernia hiatala: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce inseamna hernia hiatala? Vorbim despre hernia hiatala atunci cand stomacul se mareste printr-o deschidere a diafragmei (muschiul care separa cele doua zone). Deschiderea se numeste hiatus, iar afectiunea se numeste hernie hiatala. Este vorba, asadar, despre trecerea unei parti a stomacului din abdomen in torace, prin intermediul orificiului diafragmatic (3).
In acest articol, explicam ce este hernia hiatala, care sunt simptomele si cauzele afectiunii. De asemenea, trecem in revista optiunile de tratament ale herniei hiatale.
Cauzele herniei hiatale
Hernia hiatala apare atunci cand tesutul muscular slabit permite stomacului sa se strecoare prin diafragma. Nu exista suficiente date pentru a explica de ce se intampla acest lucru. Din ceea ce se cunoaste pana acum, o hernie hiatală poate fi cauzată de (1):
- modificari ale diafragmei, legate de varsta;
- traumatisme, sau interventii chirurgicale;
- existenta unui hiatus de dimensiuni mai mari;
- presiunea asupra muschilor din jur (tuse, varsaturi, incordare in timpul miscarilor intestinale, exercitii fizice, ridicare de obiecte grele).
Factorii de risc ai herniei hiatale
Herniile hiatale sunt cele mai frecvente la persoanele care:
- au peste 50 de ani (1);
- sunt supraponderale;
- au modificari ale diafragmei pe masura ce se inainteaza in varsta;
- tusesc;
- obisnuiesc sa ridice greutati (3).
Simptomele herniei hiatale
Herniile hiatale care nu sunt severe nu provoaca simptome. Herniile hiatale severe pot provoca (1):
- arsuri la stomac;
- regurgitarea alimentelor sau a lichidelor in gura;
- refluxul acidului din stomac in esofag (reflux acid);
- dificultate la inghitire;
- senzatie de satietate care apare la scurta vreme dupa asezarea la masa;
- dificultate la respiratie;
- varsaturi;
- scaune care pot indica sangerare gastrointestinala.
Cand se recomanda consultul medical
Trebuie consultat medicul gastroenterolog daca apar simptome persistente, sau un disconfort (1).
Cum se stabileste diagnosticul de hernie hiatala
Pentru a stabili diagnosticul de hernie hiatala, medicul poate face anumite investigatii pentru hernia hiatala (4):
- radiografia cu bariu: pacientul bea un lichid, iar acesta apare la radiografie. In acest fel, medicul poate evalua esofagul si stomacul.
- endoscopie pentru hernia hiatala: medicul foloseste un tub lung, care are la un capat o camera cu ajutorul careia vede interiorul esofagului si stomacului.
- manometrie esofagiana: tot cu ajutorul unui tub se verifica presiunea din esofag, atunci cand pacientul inghite.
- test de pH: ajuta la masurarea nivelului de acid din esofag.
- analize de sange: cu ajutorul lor, medicul verifica numarul de celule rosii din sange.
- studii de golire gastrica: examineaza modul in care alimentele parasesc stomacul. Este un test important, mai ales in cazul pacientilor care sufera de greata sau varsaturi. Pot exista si alte cauze ale gretei si varsaturilor, in afara de o hernie hiatala (4).
Cum se trateaza hernia hiatala
Cele mai multe hernii hiatale nu reprezinta o problema pentru pacienti, prin urmare nu necesita vreo schema de tratament pentru hernia hiatala. Cu toate acestea, in cazul pacientilor care au hernie hiatala iar simptomele sunt prezente, tratamentul pentru hernia hiatala se impune. In unele cazuri, poate fi nevoie de o modificare a stilului de viata. Iata cum se poate ingriji pacientul cu hernie hiatala (4):
- este nevoie de o pierdere in greutate (daca pacientul este supraponderal);
- se impune scaderea portiilor de mancare;
- este necesara evitarea unor alimente acide (citrice, sos de rosii) care pot irita mucoasa esofagiana;
- se recomanda limitarea alimentelor prajite si grase, sau a alimentelor care contin cofeina (ciocolata), menta, bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice, mustar si otet;
- pacientul trebuie sa nu se manance cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare;
- trebuie mentinut capul cu 6 centimetri mai sus decat restul corpului (ajuta continutul stomacului sa ramana in stomac);
- trebuie renuntat la fumat;
- nu trebuie purtata imbracaminte prea stransa, pentru ca in acest fel poate creste presiunea asupra abdomenului.
Exista si un tratament medicamentos pentru hernie hiatala, care se administreaza dupa masa, pentru a reduce aciditatea din stomac. In cazul arsurilor la stomac si a refluxului acid, medicul gastroenterolog poate recomanda:
- antiacide care neutralizeaza acidul gastric. Atentie insa, daca aceste medicamente sunt utilizate excesiv, pot fi declansate reactii adverse (diaree, sau probleme cu rinichii).
- medicamente pentru reducerea productiei de acid: exista unele medicamente care se pot da fara reteta, dar altele sunt valabile numai pe baza de prescriptie medicala.
- medicamente care blocheaza productia de acid si vindeca esofagul: aceste medicamente sunt cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni. De asemenea, unele se pot da fara reteta, altele sunt numai pe baza de prescriptie medicala.
In cazurile severe de hernie hiatala, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. In general, se ajunge la operatie de hernie hiatala in cazul persoanelor care nu sunt ajutate de medicamente pentru a ameliora arsurile la stomac si refluxul acid, sau care au complicatii precum inflamatia severa sau ingustarea esofagului. Interventia chirurgicala presupune reasezarea stomacului spre abdomen, si micsorarea deschiderii diafragmei (2). Chirurgia poate fi efectuata folosind o incizie in peretele toracic, sau folosind o tehnica minim invaziva numita laparoscopie (operatie laparoscopica pentru hernia hiatala). In chirurgia laparoscopica, chirurgul introduce o camera mica si instrumente chirurgicale speciale prin mai multe incizii mici in abdomen. In timp ce face operatia, chirurgul vede imagini din interiorul corpului (2).
Schimbarea dietei in cazul herniei hiatale
Schimbarea dietei poate reduce simptomele. De exemplu, ar putea ajuta sa fie consumate mese cu portii mai mici de 3 ori pe zi in loc de trei portii mai mari (alimente permise, care nu creeaza aciditate). Ajuta evitarea meselor sau gustarilor cu cateva ore inainte de culcare. Este bine ca pacientii sa evite:
- alimentele picante;
- ciocolata;
- preparatele care contin rosii;
- cafeina;
- ceapa;
- citricele;
- alcoolul;
- fumatul;
- aplecarea sau culcatul dupa masa.
Complicatiile herniei hiatale
Iata care sunt complicatiile herniei hiatale:
- ulcer esofagian;
- cancer esofagian;
- hemoragie;
- astm;
- sinuzita;
- otita medie.
Cum se previne hernia hiatala
Medicii nu cunosc ce cauzeaza hernia hiatala si nici cum poate fi afectiunea prevenita. Cu toate acestea, sunt anumiti factori, cum ar fi obezitatea sau fumatul care cresc riscul de hernie hiatala. Mentinerea unei greutati normale si renuntarea la fumat pot ajuta la scaderea riscului de a dezvolta afectiunea. Trebuie spus ca exista si varianta unei hernii strangulate, este vorba despre blocarea fluxului catre stomac. Acest lucru constituie o urgenta medicala.
Trebuie mers de urgenta la medic in urmatoarele situatii:
- daca pacientul are greturi;
- daca pacientul are varsaturi;
- daca nu poate evacua gazele.
Este important ca pacientul sa consulte un medic, pentru ca ar putea fi vorba despre probleme cardiace sau ulcer peptic. Numai medicul poate sa afle ce cauzeaza simptomele pacientului (5).
Hernia hiatala la copii
Se poate vorbi despre hernie hiatala la copii. In cazul acestora se poate spune ca hernia este prezenta inca de la nastere. In cazul copiilor care au hernie hiatala cei mai multi dintre acestia au si boala de reflux gastroesofagian. Exista si copii care au hernie hiatala dar care nu prezinta simptome. Cele mai frecvente simptome sunt arsurile gastrice, care apar in general dupa ce copilul a mancat. Mai pot aparea si simptome precum:
- dureri abdominale;
- sughit;
- varsauri;
- tuse;
- dificultati respiratorii;
- infectii pulmonare;
- balonare;
- probleme la inghitire;
- dureri in piept.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentul in cazul herniei hiatale poate fi urmat numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Mayo Clinic, „Hiatal hernia”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiatal-hernia/symptoms-causes/syc-20373379
- Mayo Clinic, „Hiatal hernia”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiatal-hernia/diagnosis-treatment/drc-20373385
- WebMD, „Hiatal Hernia”: https://www.webmd.com/digestive-disorders/hiatal-hernia
- Cleveland Clinic, „Hiatal Hernia”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8098-hiatal-hernia
- Healthline, „Hiatal hernia”: https://www.healthline.com/health/hiatal-hernia