Apendicita - simptome, diagnostic si tratament

25. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 8 minute de citit

Apendicele este un segment de forma tubulara al intestinului gros, cu o lungime de 10 - 12 centrimetri. Desi este considerat un organ fara utilitate, s-a dovedit ca apendicele contribuie la buna functionare a organismului. Acesta reprezinta un rezervor de bacterii benefice functionarii optime a sistemului digestiv.

De asemenea, apendicele poate sustine flora intestinala daca este necesar, dar si sistemul imunitar - prin secretia de limfocite B si imunoglobuline A - actionand ca un organ limfatic. 

Ce este apendicita 

Apendicita este una dintre principalele cauze ale durerilor abdominale acute, aceasta putand afecta deopotriva copiii, adultii, dar si femeile insarcinate. Majoritatea cazurilor sunt inregistrate la persoane intre 10 - 30 de ani, insa varsta nu reprezinta un criteriu declansator. 

Apendicita acuta apare atunci cand apendicele sufera o inflamatie, ca urmare a unei obstructii a lumenului. Netratata la momentul corespunzator, afectiunea se poate agrava si apendicele se poate rupe. De aceea, in cazul durerilor puternice din cavitatea abdominala, este recomandat un consult medical. 

Cum se manifesta si simptomele apendicitei

Desi simptomele determinate de inflamarea apendicelui se pot manifesta diferit de la caz la caz, majoritatea persoanelor raporteaza dureri abdominale care cresc in intensitate progresiv, in decurs de 6 - 12 ore. 

Initial, pacientii raporteaza ca durerile cauzate de apendicita incep in jurul buricului, sub forma unui disconfort usor. Dupa cateva ore, durerea va cuprinde partea abdominala dreapta, unde este apendicele, dar se poate extinde si in alte zone ale acestuia. Simptomele sunt accentuate de tuse, stranuturi sau inspiratii puternice si sunt, in cele mai multe cazuri, insotite de lipsa poftei de mancare. 

De asemenea, printre principalele efecte ale apendicitei acute se numara si:

 • Greata;
 • Varsaturi (in anumite cazuri);
 • Constipatie;
 • Diaree usoara;
 • Febra moderata. 

Daca apendicele nu a fost tratat la timp si s-a perforat, durerea se poate extinde la intreg nivelul abdomenului si febra creste. In cazul sugarilor, bebelusilor, femeilor insarcinate sau al persoanelor varstnice, manifestarile pot fi diferite si diagnosticarea poate fi ingreunata. 

Cauzele apendicitei

Cand apendicele se blocheaza, acesta permite bacteriilor sa se multiplice in interiorul sau. Pot aparea astfel formatiuni de prurit sau edemuri locale care cauzeaza durere prin cresterea presiunii intraabdominale.

 De foarte multe ori, cauzele apendicitei nu pot fi identificate, insa au fost stabiliti mai multi factori declansatori posibili:

 • Obstructionarea lumenului apendicelui prin acumularea de fecale si reziduuri solidificate;
 • Traumatismele abdominale (lovituri puternice, interventii chirurgicale);
 • Tumori maligne la nivelul tractului digestiv;
 • Afectiuni inflamatorii ale intenstinului;
 • Infectii digestive (parazitare, bacteriologice). 

Pentru a stabili motivul exact care a dus la inflamarea apendicelui, se poate efectua o analiza histopatologica a acestuia odata ce a fost extras. 

Complicatii ale apendicitei

Netratat imediat ce au aparut primele simptome, un apendice inflamat poate duce la complicatii severe care pot chiar sa provoace decesul in anumite cauze. 

Peritonita

Absomenul este protejat la interior de o membrana subtire care se numeste peritoneu. In momentul perforarii apendicelui inflamat, aceasta se poate infecta cu bacterii si poate cauza peritonita - o complicatie a apendicitei amenintatoare de viata. 

Cele mai frecvente simptome ale peritonitei sunt:

 • Dureri abdominale intense si continue;
 • Febra mare;
 • Puls accelerat;
 • Stare generala de rau;
 • Umflarea abdomenului;

Dificultati de respiratie sau respiratii scurte.

Tratamentul peritonitei nu trebuie sa sufere intarziere. Medicul va extrage chirurgical apendicele si va indeparta infectia cu ajutorul antibioticelor. 

Abces apendicular

Atunci cand la nivelul apendicelui apar necroze si se prolifereaza bacteriile, se instaleaza abcesul apendicular, o forma severa a apendicitei. Aceasta se manifesta prin acumularea de puroi la nivelul tesutului, sub forma unei pungi. 

Abcesul apendicular se depisteaza cu ajutorul investigatiilor imagistice de tip ecografie sau radiografie. De cele mai multe ori poate fi tratat doar cu ajutorul antibioticelor, insa exista anumite cazuri in care este necesara interventia chirurgicala. 

Apendicita in sarcina

Fiind cel mai adesea intalnita in trimestrul al doilea de sarcina, apendicita acuta afecteaza, in medie, una din 1500 de femei insarcinate. Desi este una dintre cele mai intalnite cauze ale durerilor abdominale in aceasta perioada, simptomatologia nu este una specifica. 

Cel mai des au fost raportate starile de greata si varsaturile, pierderea apetitului culinar, contractiile uterine si durerile in partea dreapta inferioara a abdomenului. Deoarece simptomele pot fi adesea confundate cu stari normale cauzate de sarcina, multe femei intarzie controalele medicale. Nediagnosticata si netratata la timp, apendicita poate duce la complicatii precum avortul, perforarea apendicelui, infectii sau nastere prematura. 

Daca apendicectomia este realizata in decurs de 24 de ore de la debutul simptomelor, pot fi evitate orice fel de complicatii atat pentru mama, cat si pentru fat. 

Apendicita la copii

In cazul celor mici, apendicita se poate manifesta diferit de la copil la copil, insa cel mai intalnit simptom este durerea abdominala care se intensifica in timp. De asemenea, pot aparea si starile de greata si varsaturile, constipatie, febra sau lipsa apetitului. 

Principala forma de tratament in cazul copiilor este indepartarea chirurgicala a apendicelui, prin doua metode. Doctorul poate alege operatia clasica, care presupune deschiderea abdomenului, fie prin intermediul laparoscopiei. De regula, aceasta decizie este luata in functie de varsta celui mic, alte afectiuni de care poate suferi sau existenta complicatiilor. 

Dupa efectuarea operatiei, medicul poate recomanda copilului sa nu bea si sa manance o perioada de timp, pentru a ii permite intestinului sa se vindece mai rapid. Concomitent, celui mic i se vor administra intravenos lichide si antibiotice, care sa impiedice aparitia unei infectii. Regimul alimentar al copilului va fi reluat treptat, cu alimente usoare, semi-solide, pana la recuperarea completa. 

Tratamentul apendicitei

In majoritatea cazurilor, interventia chirurgicala reprezinta singura modalitate de tratament disponibila. Cu toate acestea, pentru ameliorarea simptomelor se poate apela la remedii naturiste care pot calma durerile pentru o scurta perioada de timp. 

Daca medicul decide ca operatia trebuie efectuata, sub indrumarea acestuia se pot administra suplimente alimentare care sa contribuie la refacerea intestinala si sa faciliteze recuperarea organismului. 

Operatia de apendicita

Interventiile chirurgicale in cazurile de apendicita acuta reprezinta, de regula, o operatie usoara care se efectueaza sub anestezie totala sau partiala. Daca nu exista alte complicatii ale afectiunii, aceasta dureaza aproximativ 30 de minute. 

Interventia chirurgicala clasica 

Apendicectomia deschisa reprezinta efectuarea unei incizii de circa 4 - 6 centimetri in partea dreapta inferioara a abdomenului, unde se afla apendicele. Se apeleaza la acest tip de interventie cand apendicita este insotita de complicatii precum perforarea apendicelui cu raspandirea infectiei in abdomen sau formarea unui abces apendicular. Medicul poate opta pentru anestezie totala sau doar in jumatatea inferioara a corpului.

Interventia laparoscopica

Apendicectomia prin interventie laparoscopica este practicata in peste 90% dintre situatiile de apendicita acuta. Se extrage apendicele inflamat prin intermediul unor incizii de foarte mici dimensiuni - de cativa milimetri. Principalul avantaj al acestei metode este recuperarea rapida, comparativ cu operatia chirurgicala deschisa. Laparoscopia nu reprezinta o optiune in cazurile de peritonita sau abces apendicular.

Recuperare dupa operatia de apendicita

Daca operatia a fost una simpla, fara complicatii, pacientul se poate ridica si poate merge dupa aproximativ 12 ore, iar in una - doua zile, se poate spala si externa. Hidratarea este foarte importanta in special in primele zile dupa interventie, in timp ce se recomanda consumarea alimentelor lichide sau semi-solide. Pana la recuperarea completa, este indicat ca persoana care a suferit operatia sa nu bea alcool sau sa faca efort.

In cazul in care interventia chirurgicala a tratat complicatii ale afectiunii de apendicita, pacientul va ramane in spital mai multe zile. In aceasta perioada medicii vor urmari evolutia recuperarii si vor administra antibiotice intravenoase. Este posibil, dar nu obligatoriu, sa fie nevoie si de prescrierea medicamentelor analgezice. 

Dupa doua - trei saptamani, pacientul isi poate relua activitatile obisnuite. Medicul trebuie contactat de urgenta dupa apendicectomie daca apar varsaturi, dureri abdominale care cresc in intensitate, puroi sau roseaza in locul interventiei.

Preventia apendicitei

Pana in prezent, nu au fost depistate metode de prevenire a apendicitei acute. Afectiunea are un debut brusc si o evolutie accelerata, iar cauza este de cele mai multe ori necunoscuta. In cazul durerilor abdominale severe trebuie solicitat imediat un control de specialitate. Se pot evita astfel complicatiile precum ruptura apendicelui inflamat.

De asemenea, sunt recomandate dietele alimentare bogate in fibre precum leguminoase, cereale integrale, fructe, legume, dar si o hidratare corespunzatoare

Apendicita este o afectiune comuna care se poate trata fara eforturi atunci cand este diagnosticata rapid. Cercetarile estimeaza ca una din 20 de persoane sufera, la un momnet dat in timpul vietii, de apendicita. Daca apar oricare dintre simptomele enumerate in acest articol, nu ezitati sa mergeti la un consult medical de specialitate. 

Descoperita si tratata in timp optim, inflamarea apendicelui este o afectiune care necesita putin timp de recuperare si are un proces de vindecare usor.