Ganglioni inghinali inflamati: cauze, simptome, tratament

30. 10. 2024 · 6 minute de citit

Sistemul limfatic joaca un rol important in sanatatea sistemului imunitar, acesta fiind responsabil de eliminarea toxinelor si lupta cu bacteriile, virusurile si infectiile care pot afecta organismul. Acesta este alcatuit din ganglionii limfatici, ganglioni care se regasesc la nivelul intregului corp; de cele mai multe ori, acestia isi fac simtita prezenta doar atunci cand se inflameaza (zona gatului, a axilelor sau zona inghinala). 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ganglioni inghinali inflamati: cauze, simptome, tratament

Ganglionii din zona inghinala isi pot mari volumul din mai multe cauze, provocand disconfort sau o serie de simptome care necesita tratament medical. 

Ce sunt ganglionii inghinali?

Actionand ca niste filtre pentru bacterii si virusuri, ganglionii limfatici sunt formatiuni rotunde sau ovale care au, in medie, dimensiuni intre 0.5 si un centimetru. Atunci cand se inflameaza, volumul acestora poate ajunge pana la cel al unei mingi de tenis. 

Ganglionii limfatici aflati in zona inghinala se numesc si ganglioni inghinali, ei avand rolul de a drena limfa din sange si de a proteja impotriva posibilelor cauze determinante ale unor afectiuni, sustinand astfel sanatatea sistemului imunitar

Cauze si factori de risc pentru ganglionii inflamati

Cel mai adesea, cauzele care determina inflamarea ganglionilor inghinali sunt infectiile sau leziunile care afecteaza zona inferioara a corpului. Acestea pot include:

  • vintrele (intestinele);
  • organele genitale;
  • tractul urinar;
  • picioarele; 

Printre cele mai des intalnite afectiuni care pot favoriza umflarea ganglionilor limfatici inghinali se numara:

Piciorul atletului

Piciorul atletului (tinea pedis) reprezinta o infectie cauzata de fungi care incepe de obicei cu o eruptie de textura solzoasa intre degetele de la picioare.

Eczeme genitale 

Sunt cauzate de o ciuperca vinovata pentru ca provoaca o eruptie cutanata rosie si mancarime in zona inghinala.

Infectii vaginale sau ale penisului

Sunt printre cele mai comune infectii, acestea fiind cauzate de o crestere excesiva a ciupercii Candida (se numesc si „candidoza”).

Infectii ale tractului urinar (ITU)

Infectiile urinare afecteaza frecvent persoanele de toate varstele, putand aparea in orice parte a tractului urinar.  Cauza aparitiei lor este, de regula, igiena precara. 

Balanita

Balanita se manifesta printr-o iritatie a pielii de pe preputul si capul penisului care este mai frecventa la persoanele care nu au avut o operatie de circumcizie [2]. 

Prostatita

Prostatita este o inflamare a prostatei care poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau de o leziune locala. 

Cistita

Cistita reprezinta inflamatia vezicii urinare, cel mai adesea, cauzata de o ITU. Aparitia sa poate fi favorizata si de anumite medicamente sau produse de igiena iritante.

Herpes genital

Este o boala cu transmitere sexuala (BTS) care incepe adesea cu simptome asemanatoare gripei si determina umflarea ganglionilor limfatici in zona inghinala. Acesta etapa este urmata, de obicei, de un focar de blistere genitale.

Gonoreea

Fiind una dintre cele mai frecvente BTS, gonoreea adesea nu provoaca simptome, dar poate determina scurgeri vaginale si urinare dureroasa.

Sifilis

Sifilisul este o BTS agresiva care poate incepe cu o durere numita chancre si care se dezvolta in etape. Aceasta poate duce la complicatii grave daca nu este tratata corespunzator.

HIV

Este un virus care afecteaza sistemul imunitar si incepe cu simptome asemanatoare gripei, cauzand si inflamarea ganglionilor limfatici inghinali [3].

In cazuri rare, umflarea ganglionilor limfatici in zona inghinala poate fi cauzata de cancer [4]. Tumorile canceroase din pelvis si extremitatile inferioare se pot raspandi la ganglionii limfatici inghinali. Unele dintre aceste tipuri de cancer pot fi:

  • melanom;
  • cancer testicular;
  • cancer ovarian;

Umflarea ganglionilor limfatici inghinali poate fi, de asemenea, cauzata de alte tipuri de cancer cum ar fi limfomul si leucemia. Aceste tipuri de cancer au potentialul de a provoca inflamatia mai multor zone cu noduli limfatici. 

De asemenea, tulburarile de imunodeficienta si infectiile, cum ar fi mononucleoza si varicela, pot provoca inflamatia ganglionilor inghinali. 

Semne si simptome ale ganglionilor inflamati

Potrivit Clinicii Cleveland, un ganglion limfatic mai mare de 0,4 inch sau 1 centimetru in diametru este considerat anormal [1].

Umflarea ganglionilor limfatici in zona inghinala poate fi dureroasa la atingere, iar portiunea de piele care ii acopera poate avea un aspect rosiatic si inflamata, in functie de cauza determinanta.

Daca nodurile umflate sunt cauzate de o infectie interna sau de o leziune locala, celelalte simptome pot include:

  • o eruptie cutanata, iritatie sau rana in apropierea organelor genitale sau a partii inferioare a corpului;
  • scurgeri vaginale sau ale penisului;
  • vezicule cutanate sau ulcere pe/in jurul organelor genitale;
  • inrosirea si inflamatia pielii;
  • mancarime;
  • febra accentuata sau frisoane.

Alte simptome frecvente care apar atunci cand ganglionii limfatici umflati sunt cauzati de cancer sunt:

  • ganglionii limfatici inflamati pe o perioada mai lunga de doua saptamani;
  • oboseala accentuata;
  • transpiratii nocturne;
  • febra persistenta;
  • noduri care sunt dure si fixe sau imobile;
  • noduri care cresc rapid in volum;
  • limfadenopatie generalizata (inflamarea simultana a ganglionilor limfatici din mai multe zone ale corpului);
  • pierdere in greutate inexplicabila.

Diagnosticarea ganglionilor inflamati

Diagnosticarea ganglionilor inflamati

Pentru a diagnostica motivul inflamarii ganglionilor limfatici din zona inghinala, medicul va incepe cu trasarea istoricului medical si sexual. Intrebarile sunt legate de simptomele experimentate, numarul de parteneri sexuali, cazuri medicale din familie sau istoric de boli cu transmitere sexuala etc. 

De asemenea, este posibil ca specialistul sa apeleze la o serie de teste suplimentare, care pot include [5]:

Examen fizic

Medicul va examina ganglionii inghinali inflamati pentru a afla informatii cu privire la dimensiune, consistenta, durere si caldura. 

Teste de urina 

Se poate cere furnizarea unei mostre de urina pentru a verifica daca exista semne de infectie urinara sau de alta natura, inclusiv BTS.

Testul Papanicolau

Acesta presupune verificarea colului uterin pentru depistarea de celule anormale si cancer de col uterin. Se poate efectua si un test HPV. 

Teste de sange

Anumite teste de sange pot ajuta la diagnosticarea unei afectiuni subiacente, inclusiv infectii si leucemie. Analizele de sange recomandate vor depinde de principala cauza suspecta de umflarea nodurilor. Aceasta poate include o hemoleucograma completa, o cultura de sange sau teste HIV.

Teste imagistice

Medicul poate comanda unul sau mai multe tipuri de teste imagistice pentru a ajuta la determinarea posibilelor surse de infectie sau pentru localizarea tumorilor. Acestea pot include o ecografie a abdomenului, a pelvisului si bustului sau o scanare CT a zonei afectate.

Biopsia ganglionilor limfatici

Daca alte teste nu ofera un diagnostic concret sau au fost descoperite formatiuni tumorale, specialistul poate recomanda o biopsie. Aceasta presupune recoltarea unei probe de tesut dintr-un ganglion limfatic (de obicei, se alege cel care are cea mai mare dimensiune).

Optiuni de tratament pentru ganglioni inflamati

Umflarea ganglionilor inghinali reprezinta un simptom, nu o afectiune in sine. Din acest motiv, tratamentul poate varia in functie de ceea ce cauzeaza inflamarea lor. Daca o infectie este cauza, tratamentul depinde de tipul acesteia si poate fi topic sau oral ori o combinatie intre cele doua.

Cele mai des folosite tratamente sunt:

  • antibiotice topice pentru o infectie a pielii;
  • creme antifungice pentru calmarea mancarimilor;
  • supozitoare;
  • antibiotice orale;
  • medicamente antivirale;
  • terapie antiretrovirala pentru HIV.

Daca inflamarea ganglionilor inghinali este cauzata de cancer, tratamentul depinde de tipul si stadiul acestuia, dar si de varsta pacientului si starea sa generala de sanatate. Optiunile pot include chimioterapie, radioterapie, transplant de celule stem sau extirpare chirurgicala. 

Inflamarea ganglionilor inghinali reprezinta un motiv de ingrijorare, deoarece aceasta indica prezenta unei afectiuni care poate deteriora sistemul imunitar si sanatatea pacientului. Daca va confruntati cu simptomele de mai sus, consultati de urgenta un medic. 

Referinte: 

  1. Swollen Lymph Nodes (Lymphadenopathy/Adenopathy): Symptoms & Causes (clevelandclinic.org) 
  2. nhs.uk/conditions/balanitis/
  3. cdc.gov/hiv/basics/index.html
  4. cancer.org/cancer/cancer-basics/lymph-nodes-and-cancer.html
  5. aafp.org/afp/2012/0201/p254.html

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice