Coenzima q10: beneficii, proprietati, contraindicatii

29. 8. 2023 · 9 minute de citit

In acest articol, iti spunem ce trebuie sa stiti despre coenzima Q10. Vom explora impreuna ce este aceasta, ce beneficii aduce organismului, proprietatile sale, sursele alimentare si semnele care indica o deficienta. De asemenea, vei afla despre posibilele contraindicatii si riscuri asociate cu utilizarea coenzimei Q10. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Coenzima q10: beneficii, proprietati, contraindicatii

Ce este coenzima Q10?

Coenzima Q10 este un compus ce se gaseste natural in organism si care produce energie in interiorul celulelor. Coenzima Q10 reprezinta o substanta liposolubila ce actioneaza in mod asemanator cu vitaminele si se regaseste in toate celulele din corp, fiind in cantitate crescuta in organele care au o activitate sporita, precum creier, inima si ficat. Pe masura ce are loc inaintarea in varsta, productia de coenzima Q10 incepe sa scada.

Coenzima Q10 joaca un rol crucial in productia de energie celulara, ajutand la transformarea alimentelor in adenozin trifosfat (ATP), principala sursa de energie a celulelor. De asemenea, are proprietati antioxidante, protejand celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Coenzima Q10 este prezenta in toate celulele corpului, dar concentratiile cele mai mari se gasesc in organele cu cerinte energetice mari, cum ar fi inima, rinichii si ficatul. De exemplu, in inima, concentratia de coenzima Q10 este de aproximativ 10 ori mai mare decat in alte tesuturi. Acest lucru se datoreaza necesitatii de energie constanta a inimii pentru a pompa sange in tot corpul.

Utilizare coenzima Q10

Coenzima Q10 este eficace probabil pentru:

  • deficienta de coenzima Q10: administrarea coenzimei Q10 pe cale orala pare sa amelioreze simptomele deficientei de coenzima Q10. Aceasta este o afectiune foarte rara. Simptomele includ slabiciune, oboseala si convulsii.
  • un grup de afectiuni care provoaca cel mai adesea slabiciune musculara (miopatii mitocondriale). Administrarea de coenzima Q10 pe cale orala pare sa reduca simptomele miopatiilor mitocondriale. Cu toate acestea, ameliorarea simptomelor este lenta. Unele persoane trebuie sa ia coenzima Q10 timp de 6 luni pentru a obtine cele mai multe beneficii.

Coenzima Q10 este posibil eficienta pentru:

  • insuficienta cardiaca si acumularea de lichide in organism (insuficienta cardiaca congestiva sau ICC). Coenzima Q10 ar putea reduce, de asemenea, sansele de deces sau de spitalizare legate de insuficienta cardiaca.
  • dureri nervoase la persoanele cu diabet (neuropatie diabetica). Cercetarile arata ca administrarea de coenzima Q10 imbunatateste leziunile nervoase si durerile nervoase la persoanele cu leziuni nervoase cauzate de diabet.
  • fibromialgia: administrarea de coenzima Q10 pe cale orala reduce durerea, sensibilitatea, oboseala si problemele de somn la persoanele cu fibromialgie.
  • leziuni tisulare cauzate atunci cand exista un flux sanguin limitat si apoi fluxul sanguin este restabilit (leziuni de ischemie-reperfuzie). Alimentarea redusa cu sange in timpul unei interventii chirurgicale la inima sau la vasele de sange poate priva tesuturile de oxigen. Atunci cand alimentarea cu sange revine la acest tesut, tesutul poate fi deteriorat. Exista unele dovezi ca administrarea de coenzima Q10 pe cale orala timp de cel putin o saptamana inainte de operatia de bypass cardiac sau de operatie a vaselor de sange ar putea ajuta la reducerea leziunilor tisulare.
  • migrena: administrarea de coenzima Q10 pe cale orala pare sa ajute la prevenirea migrenelor la adulti. Administrarea coenzimei Q10 pare sa reduca, de asemenea, frecventa migrenelor la copiii care au niveluri scazute de coenzima Q10. Poate dura pana la 3 luni pentru a observa vreun beneficiu.
  • scleroza multipla (SM): administrarea coenzimei Q10 pe cale orala pare sa reduca oboseala si starea de spirit scazuta la persoanele cu SM.
  • atac de cord: atunci cand se incepe in termen de 72 de ore de la un atac de cord si se ia timp de un an, coenzima Q10 pare sa reduca riscul de evenimente legate de inima, inclusiv un alt atac de cord.

Coenzima Q10 este posibil sa fie ineficienta in urmatoarele cazuri:

  • boala Alzheimer: administrarea coenzimei Q10 pe cale orala nu pare sa imbunatateasca functia mentala la persoanele cu boala Alzheimer.
  • boala Lou Gehrig (scleroza laterala amiotrofica sau ALS): administrarea coenzimei Q10 pe cale orala nu incetineste progresia SLA.
  • oboseala la persoanele tratate cu medicamente impotriva cancerului: administrarea coenzimei Q10 pe cale orala nu pare sa reduca oboseala la persoanele tratate pentru cancer de san.
  • diabet. Administrarea coenzimei Q10 pe cale orala nu reduce nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2.
  • boala Parkinson: administrarea coenzimei Q10 pe cale orala nu pare sa imbunatateasca simptomele la persoanele cu boala Parkinson.
  • simptome precum slabiciunea musculara si oboseala care afecteaza supravietuitorii poliomielitei. Administrarea coenzimei Q10 nu imbunatateste forta musculara, functia musculara sau oboseala la supravietuitorii poliomielitei.

Ce beneficii are coenzima Q10?

Coenzima q10 din fructe si legume

Coenzima Q10 este esentiala pentru producerea de ATP (adenozin trifosfat), molecula care furnizeaza energie pentru toate functiile celulare. Prin urmare, unul dintre cele mai importante beneficii ale coenzimei Q10 este cresterea nivelului de energie si imbunatatirea performantei fizice. ATP-ul este necesar pentru orice activitate, de la respiratie si digestie pana la exercitii fizice intense.

Coenzima Q10 are si alte beneficii, precum:

  • sprijina buna functionare a creierului: mitocondriile sunt cele care actioneaza asupra neuronilor, stimulandu-le nivelul de energie, iar pe masura ce trec anii, functiile lor au tedinta de a se diminua. Disfunctiile mitocondriilor pot duce la moartea neuronilor, fapt ce cauzeaza, mai departe, afectiuni precum Alzheimer si Parkinson. Coenzima Q10 poate reduce stresul oxidativ si alti factor care afecteaza memoria, gandirea si functiile fizice (1).
  • ajuta la mentinerea aspectului intinerit al pielii: avand in vedere ca pielea este organul cu dimensiunile cele mai mari din corpul uman este expusa la o multitudine de factori care sunt implicati in procesul imbatranirii. Printre acestia se afla dereglarile hormonale si factorii de mediu. Coenzima Q10 poate reduce deteriorarea pielii prin faptul ca ofera energie celulelor si sprijina protectia antioxidanta.
  • contribuie la diminuarea durerilor de cap: functionarea anormala a mitocondriilor poate duce la o asimilare crescuta a calciului in celule, producerea in exces a radicalilor liberi si scaderea protectiei antioxidante. Aceste lucruri pot duce la scaderea nivelului de energie in celule si la aparitia durerilor de cap. Studiile arata ca aportul de coenzima Q10 ajuta la diminuarea inflamatiei care este implicata in aparitia si prevenirea acestora.

Proprietatile coenzimei Q10

Celulele din organism au nevoie de coenzima Q10 pentru a se inmulti si a se intretine. Se comporta ca un antioxidant, astfel ca protejeaza celulele impotriva deteriorarii si joaca un rol important in ceea ce priveste organismul. Principalele sale calitati este ca poate preveni sau lupta cu unele boli cardiovasculare, precum si pentru a diminua migrenele.

Din ce alimente poti procura coenzima Q10

Sursele alimentare cu coenzima Q10 sunt variate si includ o gama larga de alimente sanatoase. In plus, exista suplimente alimentare pe care le poate recomanda medicul.

Iata care sunt cele mai importante surse alimentare din care iti poti procura coenzima Q10:

  • legume: broccoli, conopida, spanac;
  • leguminoase: soia, arahide, linte;
  • fructe: capsuni si portocale;
  • carne: ficat, inima, rinichi, muschi de porc, muschi de vita, piept de pui;
  • peste: sardine, macrou, hering, pastrav;
  • nucifere si seminte: fistic, seminte de susan;
  • uleiuri: ulei de soia, ulei de rapita.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca procesarea si gatirea alimentelor pot afecta nivelurile de coenzima Q10 din acestea. De exemplu, coenzima Q10 poate fi distrusa prin gatire la temperaturi inalte sau prin congelare prelungita. Prin urmare, este recomandat sa alegi metode de gatire mai blande, cum ar fi gatitul la aburi sau la temperaturi scazute, pentru a mentine continutul optim de coenzima Q10 in alimente.Absorbtia coenzimei Q10 din alimente in organism poate varia in functie de diferiti factori. Varsta, starea de sanatate si prezenta altor nutrienti in dieta pot influenta absorbtia si utilizarea coenzimei Q10 de catre organism.

Deficienta de coenzima Q10

Deficienta de coenzima Q10 poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii. Pe masura ce inaintezi in varsta, productia de coenzima Q10 tinde sa scada, astfel ca persoanele in varsta sunt cele ce prezinta risc ridicat de a fi deficiente. Alte cauze ale deficientei acestui compus sunt (2):

  • afectiuni in care sunt implicate mitocondriile;
  • probleme de natura genetica in sinteza sau utilizarea coenzimei Q10;
  • prezenta stresului oxidativ, din cauza inaintarii in varsta;
  • efecte secundare ale tratamentelor pe baza de statina;
  • deficiente nutritive, precum cea de vitamina B6;
  • solicitarea tesuturilor, ca urmare a prezentei unei afectiuni in organism.

Diagnostic si tratament

Deficienta de coenzima Q10 poate fi diagnosticata prin teste de sange care masoara nivelurile de coenzima Q10 in organism. Tratamentul implica de obicei suplimentarea dietei cu coenzima Q10, fie prin alimentatie, fie prin suplimente alimentare. Este important sa se consulte un medic inainte de a incepe orice tratament cu suplimente alimentare.

Contraindicatii si riscuri

Coenzima Q10 este un supliment alimentar popular datorita beneficiilor sale potentiale pentru sanatate. Cu toate acestea, este important sa cunoastem si sa luam in considerare posibilele contraindicatii si riscuri asociate cu utilizarea acestuia. Efectele secundare pe care le au suplimentele de coenzima Q10 au loc rar si sunt de intensitate redusa. Printre ele se afla prezenta diareei, greata si arsurile la stomac. Exista unele situatii in care se recomanda evitarea lor, de pilda, cand exista antecedente de afectiuni cronice precum insuficienta cardiaca, diabet zaharat sau probleme la nivelul ficatului.

Exista si alte situatii in care suplimentele de coenzima Q10 necesita precautii:

  • exista riscul sa interactioneze cu unele medicamente, precum cele pentru glanda tiroida sau chimioterapie, motiv pentru care este necesar acordul medicului.
  • nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, deoarece nu sunt suficiente dovezi care sa arate siguranta administrarii coenzimei Q10.

Discuta cu un medic in cazul in care consideri ca ai deficit de coenzima Q10! Numai acesta poate stabili diagnosticul corect, in baza unui consult medical complet si al analizelor specifice.

Interactiuni posibile cu coenzima Q10

Daca pacientul se afla sub tratament cu oricare dintre urmatoarele medicamente, nu trebuie sa utilizeze coenzima Q10 fara sa discute in prealabil cu medicul:

  • medicamente de chimioterapie: se crede ca efectul antioxidant al coenzimei Q10 ar putea face ca unele medicamente de chimioterapie sa fie mai putin eficiente. 
  • daunorubicina si doxorubicina: coenzima Q10 poate ajuta la reducerea efectelor toxice asupra inimii cauzate de daunorubicina si doxorubicina, doua medicamente de chimioterapie care sunt folosite pentru tratarea mai multor tipuri de cancer.
  • medicamente pentru tensiune arteriala: coenzima Q10 poate actiona impreuna cu medicamentele pentru tensiune arteriala pentru a reduce tensiunea arteriala.
  • medicamente pentru subtierea sangelui: au existat rapoarte conform carora coenzima Q10 poate face ca medicamente precum warfarina sau clopidigrelul sa fie mai putin eficiente la subtierea sangelui. Daca iei anticoagulante, intreaba medicul inainte de a lua coenzima Q10.

Coenzima Q10 este esentiala pentru sanatatea noastra, avand numeroase beneficii precum intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea performantelor fizice si neurologice, precum si prevenirea anumitor boli. Deficienta acesteia poate conduce la diverse probleme de sanatate, iar consumul de alimente bogate in coenzima Q10 sau administrarea de suplimente poate ajuta la mentinerea unui nivel optim. Cu toate acestea, este important sa fim constienti de contraindicatiile si riscurile posibile.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor