Dureri de cap: Tipuri, cauze si tratament

26. 5. 2021 · 24 minute de citit

Cel putin o data in viata ne confruntam cu durerea de cap. Acest disconfort poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, rasa, sex. Cel mai adesea punem durerea de cap pe seama stresului, a odihnei insuficiente, a unei probleme emotionale sau a unei conditii medicale preexistente (hipertensiune arteriala, anxietate sau depresie).

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dureri de cap: Tipuri, cauze si tratament

Ce este durerea de cap

Durerea de cap sau cefaleea reprezinta disconfortul aparut oriunde în zona capului sau a gatului. Durerea poate fi difuza sau localizata, continua sau intermitenta, ascutita, pulsatoare sau surda. Poate aparea treptat sau dintr-o data. Poate aparea intr-o parte a capului, pe ambele parti, sau intr-o anumita zona (durere de cap frontala, durere de cap la ceafa, durere de cap in jurul ochilor) si poate dura minute, ore sau zile intregi.

Tipuri de dureri de cap

Clasificare in functie de gravitatea durerilor de cap

Clasificarea cea mai uzuala a durerilor de cap este aceea care se face in functie de gravitatea acestora (sau de factorii declansatori). Din punct de vedere medical, este foarte important de stabilit daca durerea a aparut ca urmare a unei schimbari in relatia cu mediul (cefaleea primara) sau daca durerea este un semnal de alarma al organismului cu privire la aparitia unei afectiuni ori a unei complicatii aparute la o afectiune mai veche (cefaleea secundara).

 

Dureri de cap: Tipuri, cauze si tratament

Durerile de cap primare

Pentru acest tip de durere nu exista o cauza medicala. Ele apar ca urmare a modului nostru de viata (ore de somn insuficiente, stres resimtit, situatii traumatizante care apar in viata noastra), ca urmare a schimbarilor pe care le facem si a dietei necorespunzatoare.

Migrena

Este cea mai intalnita durere de cap primara si este o afectiune cronica. Migrena este o durere de cap care poate avea o intensitate moderata spre mare si este insotita de:

  • sensibilitate la lumina (fotofobie);
  • sensibilitate la sunete/zgomote (fonofobie);
  • greata, varsaturi;
  • incapacitate de concentrare sau de efort fizic.

Poate aparea pe parcursul intregii vieti, dar cel mai adesea se manifesta la femeile cu varsta cuprinsa intre 35-45 de ani. Durerile pot dura mai multe zile. Migrena are o serie de simptome de avertizare (numite aura). Acestea pot aparea cu 10-60 de minute înainte. Cele mai intalnite astfel de simptome sunt: flash-uri de lumina, amorteli la nivelul bratelor sau picioarelor. La varstnici migrenele scad in intensitate si frecventa, sau chiar pot disparea de tot.

Exista mai multe tipuri de migrene:

  • migrena hemiplegica (la simptomele deja mentionate, in acest tip de migrena se mai adauga unul: slabiciunea musculara la nivelul unei jumatati a corpului, dreapta sau stanga);
  • migrena bazilara (durerea este insotita de tulburari de vorbire, vertij insotit de zgomote in urechi, vedere dubla);
  • migrena retiniana (simptomele vizuale apar la un singur ochi, nu la amandoi)
Durerea de cap „în ciorchine” (cluster)

Este una dintre cele mai puternice dureri de cap si poate avea la baza o componenta genetica.

Cefaleea de tensiune

Este probabil cel mai des intalnita, poate fi episodica (atunci cand apare in mai putin de 15 zile in interval de o luna), sau cronica (atunci cand apare in peste 15 zile pe luna). Afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Durerea sinusala

Specificitatea ei este legata de faptul ca apare in zona sinusurilor (frunte) si isi schimba intensitatea in functie de miscarile bruste ale capului. Acest tip de durere apare ca urmare a unei infectii a sinusurilor (afectiunea este cunoscuta sub numele de sinuzita), dar si in cazul unei raceli sau rinite alergice.

Durerile de cap secundare

In cazul durerilor de cap secundare exista intotdeauna o cauza medicala. Acest tip de durere de cap este cel mai important din punct de vedere medical, deoarece poate reprezenta un indiciu al aparitiei unei boli (encefalita, traumatism cerebral, hemoragie cerebrala, nevralgie), al evolutiei unei afectiuni cunoscute, sau al instalarii unei complicatii a acesteia.

Acest tip de durere se refera la sensibilitatea care apare atunci cand o afectiune stimuleaza nervii din zona capului (acestia reactionand la stimulii durerosi).

Clasificare în funcție de zona de manifestare a durerii

Durerile de cap pot fi clasificate si in functie de zona in care se manifesta durerea, aceasta fiind un indiciu despre intensitatea durerii sau cauza acesteia.

Dureri de cap generalizate

Pot fi cauzate de tensiune prea mare sau prea mica, gripa/raceala sau traumatism in zona capului.

Dureri in zona frontala a capului

Afecteaza zona de deasupra sprancenelor. Pot fi si dureri sinusale, rezultate în urma unui guturai puternic sau gripa.

Dureri de cap laterale

Apar de o parte si de alta a capului si sunt ceva mai moderate in intensitate. Acest tip de durere nu intrerupe activitatea zilnica.

Dureri in zona cefei

Sunt puse de obicei in relatie cu muschii cervicali sau coloana cervicala (mai ales atunci cand apar si ameteli foarte puternice in cazul miscarii capului de la stanga la dreapta sau de sus în jos).

Dureri in zona maxilarului

Cauza acestora o reprezinta afectiunile stomatologice (in principal la pulpa dentara). Durerea localizata in pulpa radiaza in intreg maxilarul.

Dureri in zona ochilor

Durerea se resimte în spatele globilor oculari, iar cauzele pot fi multiple: fie afectiuni ale ochilor, fie oboseala puternica (dupa ore in care ochii au fost foarte solicitati), fie sinuzita.

Cauzele durerilor de cap

Durerea de cap este un simptom pe care n-ar trebui sa-l tratam cu indiferenta. Cauzele lui pot fi multiple si sunt destul de greu de identificat. Pentru a le descoperi, foarte importante sunt nu numai investigatiile complexe (CT, RMN, radiografii) dar și istoricul pacientului.

Iata cateva dintre cele mai comune cauze ale durerilor de cap:

Alergia

 

Dureri de cap: Tipuri, cauze si tratament

Este insotita adesea de alte simptome: curge nasul si lacrimeaza ochii. Alergia se manifesta in anumite perioade din an, alergenii si polenul fiind elemente care intensifica afectiunea. Tratamentul include antihistaminicele si spray-uri nazale.

Anevrism

Este insotit de o durere puternica. In stadiile incipiente poate semana cu migrena, dar pe masura ce trece timpul anevrismul poate duce la pierderea constiintei, la aparitia gatului rigid si la vedere dubla. Anevrismul poate avea cauze genetice sau o hipertensiune necontrolata. Se poate trata, dar presupune o interventie chirurgicala si tratament care pastreaza presiunea sanguina sub control.

Artrita

Artrita se manifesta cu dureri de cap și gat, iar miscarea intensifica aceasta sensibilitate. Cauza o reprezinta modificarile aparute, in timp, la coloana cervicala. Se poate ameliora cu medicamente antiinflamatoare.

Atacul de panica

Atacul de panica are pe lista de simptome durerea de cap, ameteala, senzatia de slabiciune, batai de inima neregulate. Prin controlul respiratiei bataile de inima pot reveni la normal, scade tensiunea arteriala, se reinstaleaza senzatia de control asupra situatiei.

Cauze genetice

Poate parea ciudat daca, vreme de cativa ani, pacientul nu are dureri de cap, iar apoi acestea se manifesta zile intregi. Aceasta cauza este insuficient cercetata, se crede ca aceste dureri de cap (de tip cluster, in ciorchine) se datoreaza eliberarii unor substante chimice (histamina, serotonina) în creier.

Acest tip de durere pare mostenita si de aceea se crede ca poate exista si o cauza genetica a durerilor de cap. Migrenele sunt, din acest punct de vedere, foarte interesante, pentru ca atunci cand parintii sufera de migrene s-a demonstrat ca exista sanse mari ca si copiii sa sufere.

Cauze hormonale

Durerile de cap care au cauze hormonale sunt severe, asemanatoare migrenelor si sunt resimtite de femei. Este vorba despre fluctuatiile nivelurilor hormonale. Acestea sunt normale, dar au consecinte diferite, de la o persoana la alta.

Deshidratarea

Durerea de cap poate fi si un simptom al deshidratarii. Deshidratarea este cauzata de lipsa lichidelor din organism. Lichidele se pierd prin voma, diaree, transpiratie, urina. Multe cauze ale deshidratarii sunt cauzate de probleme gastroenterologice, caldura excesiva, consum de alcool, expunere prelungita la soare, activitati fizice consum de alcool sau consum insuficient de apa. Se poate rezolva cu un aport adecvat de apa.

Durerea de cap a ochelarilor de inot

Se numeste asa pentru ca nervii care pleaca de la orbita si ajung la frunte sunt presati de ochelarii de inot. Asemenea dureri pot fi prevenite schimband pozitia ochelarilor de inot in fiecare zi, sau purtand ochelari dintr-un material mai moale, care nu exercita o asemenea presiune asupra scalpului.

Dureri de cap declansate de hipotensiunea intracraniana spontana

Acestea sunt provocate de un nivel scazut al fluidului cerebrospinal. Sunt localizate in spatele capului, iar durerea poate cuprinde si gatul. Durerile devin mai puternice atunci cand bolnavul se ridica sau se asaza brusc. Durerile pot deveni severe, resimtindu-se mai mult pe parcursul zilei. Pot fi insotite de greturi, dureri in zona gatului, senzatia de gat rigid, pierderea echilibrului, ameteli, vertij.

Dureri de cap declansate de tuse

Sunt declansate de efortul cauzat de suflatul nasului, tuse, stranut. Tratamentul sau preventia consta intr-un consult neurologic, sau al unui medic generalist.

Dureri de cap dupa un efort fizic

Sunt dureri generalizate de scurta durata (minute sau ore) care apar in timpul sau dupa un efort fizic. Pot fi cauzate de sport sau de orice fel de efort fizic (inclusiv sexual).

Dureri de cap oculare

Durerile olfactive sau oboseala ochilor pot duce la probleme vizuale. Trebuie facut un consult oftalmologic. Ochelarii sau de lentilele de contact ar putea rezolva problema.

Dureri de cap posttraumatice

Astfel de dureri pot fi generalizate, seamana cu migrenele, pot avea loc in fiecare zi si sunt rezistente la tratament. Apar dupa traume relativ minore. De obicei, cedeaza la medicamente antiinflamatoare.

Durerile de cap provocate de senzatia de rece

Sunt dureri ascutite in zona frontala, care iradiaza spre tample, imediat dupa ce mancam inghetata sau ceva rece. Ocazional durerea poate ajunge pana in spatele urechii. Acest disconfort apare deoarece pastram in gura inghetata sau bauturile reci, sau le inghitim cand sunt foarte reci. Ca mijloc de preventie nu se recomanda produse la temperaturi atat de scazute.

Durerea de cap provocata de inghetata

Este o durere ascutita in zona frontala care iradiaza spre tample, imediat dupa ce mancam inghetata sau ceva rece. Ocazional durerea poate ajunge pana in spatele urechii. Apare din cauza ca pastram in gura inghetata sau o inghitim cand este foarte rece. Nu se recomanda consumul de lichide foarte reci sau inghetata la o temperatura foarte scazuta.

Dureri de cap zilnice

Durerile de cap sunt difuze, surde, pe tot parcursul zilei. Pot aparea sporadic, sau periodic (asemenea migrenelor). Se manifesta la persoane de 30 sau 40 de ani si pot fi asociate cu anxietatea, depresia, sau cu utilizarea in exces a unor medicamente. Se recomandă terapia de relaxare, consiliere psihologica, medicamente antiinflamatoare.

Febra

Durerea de cap provocata de febra este generalizata, cu intensitate de la medie la severa. Poate fi insotita de greturi si de un gat rigid. Se recomanda tratament medical de urgenta. Poate fi produsa de infectii virale sau bacteriene. Tratamentul se stabileste in functie de boala care a declansat febra si poate include antibiotice sau analgezice. Daca se banuieste o meningita bacteriana, pacientul trebuie dus de urgenta la cel mai apropiat spital.

Hemicrania cronica paroxistica (sindromul Sjaastad)

Este o cefalee care se manifesta printr-o serie de episoade severe, de scurta durata, care afecteaza doar jumatate de cap. Este mai frecventa la femei decat la barbati. Pot avea loc intre 6-20 de atacuri pe zi.

Hipertensiune

Durerile de cap provocate de hipertensiune sunt mai puternice dimineata si se diminueaza pe parcursul zilei. Pot afecta persoane indiferent de varsta si pot avea loc zilnic. O crestere brusca a tensiunii poate, de asemenea, provoca aceasta durere. Bolnavului i se recomanda sa nu fumeze, sa aiba o viata activa, sa se odihneasca, sa manance mai putin sarat si gras, sa-si controleze des tensiunea. Doctorul poate prescrie medicamente adecvate.

Mahmureala

Simptomele mahmurelii seamana cu cele ale migrenei. Mahmureala este provocata de excesul de alcool care provoaca dilatarea si iritarea vaselor sanguine cerebrale. Se trateaza cu lichide (nu alcool!). Se recomandă consumul de fructoza (rosiile, mierea de albine sunt o sursa buna) care ajuta la arderea alcoolului.

Postul prelungit

Durerea de cap este, in acest caz, generalizata. Factorul declansator il constituie nivelul de zahar scazut din sange. Asemenea dureri se pot preveni printr-un aport nutritional adecvat si prin mese regulate. Un program neregulat, care iti afecteaza orele obisnuite de masa, te poate face sa te simti tensionat, infometat si cu dureri. In acest caz, capul si nu stomacul tau este cel care iti spune ca este timpul sa mananci.

Raul de inaltime

Durerea de cap apare frecvent in cazul alpinistilor. Factorii declansatori in cazul acestei dureri sunt altitudinea si lipsa oxigenului. Poate fi prevenita prin medicamente care modifica echilibrul hidroelectrolitic.

Sindromul restaurantul chinezesc

Specificul acestui tip de durere este senzația de presiune faciala, de arsura la nivelul corpului, dureri toracice. Simptomele apar intotdeauna dupa o masa cu preparate chinezesti, iar motivul il reprezinta folosirea in bucataria chinezeasca a glutamatului monosodic. Nu toate persoanele care consuma preparate ale acestei bucatarii resimt acest disconfort, doar cele care au intoleranta la respectiva substanta. Este ca si cum s-ar produce o toxiinfectie alimentara chimica. Reactia apare la 20-25 de minute dupa masa si poate dura aproximativ o ora. Se recomanda evitarea produselor care contin aceasta substanta.

Mai exista un tip similar de dureri de cap, cele declansate de consumul de mezeluriNitritii care intra in compozitia acestora duc la o dilatare a vaselor de sange de la nivelul capului, ceea ce conduce la o durere de cap moderata spre severa. Se recomanda evitarea produselor alimentare care creeaza probleme.

Stresul

Nu se poate face o legatura directa intre durerile de cap si starea de tensiune prelungita, dar se crede ca stresul resimtit fizic se exercita asupra muschilor capului. Poate fi vorba chiar si de stresul emotional. Starea de tensiune pe care o resimtim duce la contractarea muschilor din jurul craniului si in acest fel se ajunge la cefalee. Probabil ca majoritatea durerilor de cap sunt pe fond de stres, de aceea ar fi bine sa recunoastem aceasta stare si sa reducem cat mai mult situatiile stresante, pentru ca in acest fel ne protejam sanatatea.

Tumoare cerebrala

Durerile de cap care sunt cauzate de o tumoare cerebrala nu numai ca persista, dar devin din ce in ce mai puternice. Durerea nu este singurul simptom pe care il are pacientul, mai sunt si altele: voma, tulburari vizuale, slabiciune la nivelul bratelor sau picioarelor, probleme de vorbire, modificari la nivelul personalitatii (momente de furie sau apatie). Tratamentul este complex si poate include: chimioterapie, radioterapie, interventie chirurgicala, sau o combinatie intre acestea.

Alte afectiuni si infectii

Exista si alte afectiuni si infectii care au drept consecinta durerea de cap: dureri dentare, glaucom (vederea periferica este pierduta gradual, iar in unele cazuri, pacientul are dureri de ochi, de obicei severe. Un atac acut de glaucom poate fi asociat cu durere oculara severa si cu durere de cap), atacuri de panica, intoxicatia cu monoxid de carbon (monoxidul de carbon nu are miros, nici gust si poate fi fatal. Cand persoana respira o perioada scurta de timp monoxid de carbon poate avea dureri de cap), bruxism (scrasnitul din dinti).

Diagnosticarea durerilor de cap

Faptul ca exista atat de multe cauze care pot duce la dureri de cap (scurte sau prelungite, localizate in diverse parti ale capului, insotite sau nu de alte simptome) inseamna ca numai medicul este cel care poate pune diagnosticul corect, în functie de manifestari/simptome, dar si de istoricul pacientului.

Cand trebuie sa apelam la medic

Fireste, nu este recomandat consultul la medic de fiecare data cand apare o durere de cap. Daca disconfortul apare din cauza oboselii sau a unui regim alimentar inadecvat, intrarea in normalitate va duce la disparitia durerilor de cap. Dar daca durerea se prelungeste, daca este insotita de alte simptome, sau daca ne afecteaza activitatea atunci trebuie consultat medicul.

Cand trebuie apelat la consult medical (suna la 112 sau mergi la camera de garda):

  • Daca nu ai mai avut dureri de cap atat de puternice si daca nu-ti poti continua activitatea zilnica.
  • Daca durerile de cap sunt violente si au aparut brusc.
  • Daca este cea mai severa migrena pe care ai avut-o.
  • Daca apar simptome neurologice (slabiciuni ale corpului, ameteli, pierderea echilibrului, amortire sau furnicaturi ale extremitatilor, paralizie, dificultati de vorbire, gandire confuza, personalitate modificata, tulburari de vedere).
  • Daca durerile de cap sunt insotite de greata, varsaturi, febra mare, dificultate in respiratie, gat rigid, eruptie cutanata.
  • Daca durerile de cap nu se amelioreaza sau trec dupa 24 de ore.
  • Daca durerea este localizata la un ochi iar acesta se inroseste.
  • Daca durerile de cap s-au agravat după 50 de ani si suferi de afectiuni precum cancer.
  • Daca durerile de cap se inrautatesc dimineata.
  • Daca se intensifica la schimbarea pozitiei.
  • Daca sunt declansate de tuse, stranut, sau apar dupa anumite activitati (sportive sau act sexual).

Investigatii pentru depistarea sursei durerilor de cap

Cele mai multe dureri de cap nu pun viata in pericol. Alteori, insa, ele pot semnala aparitia unei afectiuni grave sau a unei complicatii, de aceea, atunci cand cefaleea persista, trebuie identificata cauza, pentru ca o asemenea durere poate fi semnalul unei afectiuni grave (tumora, acumulare de lichid in creier, meningita, encefalita, cheaguri de sange, sinuzita, traumatism cranian, anevrism). Exista mai multe teste care se pot face pentru investigarea/evaluarea durerilor de cap.

  • Scanarea creierului cu ajutorul computerului tomografic (CT): se recomanda mai ales daca persoana are dureri de cap in fiecare zi.
  • Investigatia cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN): astfel se obtin imagini foarte clare ale creierului fara a se utiliza raze X. RMN-ul foloseste un magnet, radiofrecventa si un computer pe care se pot vizualiza imaginile. RMN-ul este recomandat mai ales daca scanarea cu ajutorul CT nu a relevat informatiile necesare.
  • Radiografia sinusurilor: daca medicul considera ca pacientul are probleme cu sinusurile poate opta pentru o radiografie, nu pentru RMN sau CT.
  • Electroencefalograma (EEG): nu este ceva obisnuit in cazul investigatiilor medicale legate de durerile de cap, dar se poate apela la aceasta investigatie daca se presupune ca pacientul are o afectiune neurologica (crize/convulsii).
  • Analize de sange: analizele de laborator si de urina pot demonstra daca pacientul are afectiuni care pot avea ca simptom durerea de cap (diabet, disfunctii ale glandei tiroide, infectii).
  • Consult ORL: durerile de cap pot fi insotite de vertijuri, ameteli, ceea ce poate duce cu gandul ca durerea de cap este un simptom al unei afectiuni neurologice care include vertijuri, ameteli, tinitus. De aceea un consult ORL poate fi necesar.
  • Consult oftalmologic: atunci cand durerea de cap este concentrata mai ales in zona ochilor, oftalmologul trebuie sa excluda diagnosticul de glaucom si sa evalueze daca nu cumva pacientul are tulburari de vedere.
  • Investigatie stomatologica: de asemenea, infectiile si alte probleme stomatologice pot provoca dureri de cap.

Ce complicatii se pot ascunde in spatele durerilor de cap

Durerea de cap poate fi, în varianta ei benigna, un semnal de alarma care ne transmite ca nu avem un regim de viata sanatos, ca nu ne odihnim suficient, ca suntem stresati. Dar o durere de cap poate fi si semnalul unei afectiuni nou instalate sau al evolutiei unei afectiuni mai vechi. Asadar nu trebuie niciodata sa tratam cu indiferenta o durere de cap, mai ales daca observam ca devine mai intensa sau dureaza neobisnuit de mult.

Trebuie solicitat ajutorul medicului daca respectiva durere de cap este insotita de simptome precum: pierderea constiintei, febra mare (peste 39 grade Celsius), dificultati de vorbire, pierderea echilibrului, ameteli, amortirea membrelor superioare sau inferioare, tulburari de vedere (vedere incetosata sau vedere dubla).

De asemenea, este nevoie de ajutor medical si investigatii amanuntite daca pacientul a suferit un traumatism recent in zona capului (indiferent daca au aparut simptome sau nu), daca durerea de cap nu cedeaza dupa mai multe zile de disconfort, daca se agraveaza la tuse, stranut sau efort fizicdaca pacientul nu-si poate desfasura din cauza durerii activitatile obisnuite.

O durere de cap de tip secundar (adica provocata de o alta afectiune), daca este netratata la timp, poate sa duca la agravari ale respectivei afectiuni. Multe dintre bolile asociate durerilor de cap pot duce, daca sunt netratate corespunzator si la timp, la pierderea vietii pacientului. De aceea, durerea de cap trebuie investigata/tratata imediat pentru ca in forma benigna poate fi un semnal al organismului, dar poate semnifica si ceva foarte grav. Durerile de cap acute de exemplu pot ascunde probleme precum hemoragii, meningite, tumori.

Durerile de cap la copii

De cele mai multe ori, durerile de cap la copii sunt provocate de probleme inflamatorii:

  • otorinolaringologice (ORL: sinuzite, otite, carente de vitamine, mai ales cele din complexul B);
  • stomatologice (carii dentare, infecții);
  • oftalmologice (tulburari de vedere, scaderea acuitatii vizuale, scaderea capacitatii de concentrare);
  • psihogene (mai ales in cazul copiilor din clasele mici, din cauza epuizarii, a stresului, a unui regim inadecvat pentru un copil).

Este foarte important ca medicului sa-i fie furnizate cateva informatii precum: cat de des se plange copilul de dureri de cap; cat de mult dureaza durerile; daca apar intr-un moment al zilei anume; daca sunt insotite de alte simptome (greata, varsaturi, febra, probleme gastroenterologice).

In cazul copiilor, lucrurile pot fi uneori foarte dificile, pentru ca este complicat de stabilit un diagnostic. La acesti pacienti, durerile de cap pot fi o consecinta a alimentatiei defectuoase. Tocmai de aceea, in cazul copiilor se recomanda educarea lor in ceea ce priveste alimentatia:

  • Copiii nu trebuie sa consume alimente reci (inghetata, bauturi reci).
  • Copiii nu trebuie sa consume alimente cu E-uri și conservanți.
  • Copiii nu trebuie sa consume in exces ciocolata, dulciuri sau sucuri acidulate (unele dureri de cap reactioneaza la ciocolata si sucuri precum cola).

Administrarea de paracetamol sau ibuprofen copilului atunci cand spune ca il doare capul poate fi recomandata, dar daca i se administreaza aceste medicamente o perioada indelungata este posibil sa vorbim de supraadministrare. Numai medicul este cel care recomanda medicatia necesara si perioada acordarii ei.

In cazul problemelor psihogene, se recomanda plimbari in aer liber, joaca afara, program de recreere departe de computere, televizor si telefoane.

Durerile de cap la femeile insarcinate

 

Dureri de cap: Tipuri, cauze si tratament

O femeie insarcinata nu poate lua un antiinflamator atunci cand o doare capul, pentru ca administrarea medicamentelor pe perioada sarcinii se face numai cu acordul medicului.

Cauzele durerilor de cap la gravide

  • echilibrul hormonal modificat;
  • scaderea glicemiei;
  • reducerea sau eliminarea cofeinei;
  • deshidratarea;
  • alergiile;
  • alimentatia insuficienta;
  • suprasolicitarea;
  • stresul;
  • postura incorecta, suprasolicitarea coloanei si a zonei cervicale (mai ales in ultimele luni de sarcina);
  • lipsa de somn (femeile insarcinate au probleme in a se odihni atat cat trebuie).

Nici migrenele nu dispar in timpul sarcinii. Exista cativa factori declansatori:

  • monoglutamatul de sodiu;
  • nitritii;
  • nitratii;
  • indulcitorii artificiali;
  • ciocolata;
  • zgomotele puternice;
  • luminile;
  • mirosurile puternice;
  • fumul de tigara;
  • frigul sau caldura in exces.

Cum se pot ameliora durerile de cap în cazul femeilor insarcinate

 

Dureri de cap: Tipuri, cauze si tratament

Exista cateva remedii care pot ameliora acest disconfort, fara a apela la medicamente:

  • comprese reci sau calde, așezate pe frunte sau la ceafa,
  • un dus caldut,
  • mese regulate,
  • alimentatie sanatoasa,
  • evitarea deshidratarii,
  • respectarea programului de somn nocturn,
  • exercitii fizice facute regulat.

Cand trebuie contactat medicul?

Atunci cand, de exemplu, durerea de cap este insotita de umflarea mainilor si picioarelor sau a fetei, medicul si evaluarea medicala trebuie sa evidentieze daca nu cumva este vorba despre o complicatie numita preeclampsie.

Daca durerea de cap nu cedeaza nici la paracetamol, este bine sa verifici daca nu cumva ai hipertensiune.

De asemenea, trebuie sa apelezi la medic si daca se instaleaza o durere de cap care nu pare sa treaca la nimic. Cu atat mai mult daca durerea de cap este insotita de tulburari de vedere, de vorbire, gat rigid, febra, ameteli, amorteli ale membrelor.

Cum se pot ameliora durerile de cap

Solutii naturale

Durerile de cap pot fi ameliorate prin cateva metode la indemana oricui:

  • Consum de apa
    Invata sa bei apa pe tot parcursul zilei. Daca durerea de cap este cauzata de deshidratare, bea un pahar cu apa la primul semn de durere.
  • Comprese cu gheata pe frunte
    Raceala va amorti durerea daca aceasta este cauzata de stres si de sinuzita.
  • Comprese cu apa fierbinte
    Daca aplici comprese calde în zona cefei, vei ameliora durerea de cap cauzata de stres. Caldura va relaxa muschii tensionati si va ameliora durerea.
  • Apa cu lamaie
    Te poate relaxa. Lamaia este foarte eficienta in cazul durerilor de cap. Bea apa calduta amestecata cu sucul stors de la o jumatate de lamaie.
  • Merele si otetul de mere
    Ambele remedii pot fi folosite pentru a ameliora o durere de cap. Merele si otetul din mere ajuta la restabilirea echilibrului acid-alcalin din organism. Poti umple un bol mare cu apa clocotita aburinda. Adauga 3-4 linguri de otet de mere in ea. Tine un prosop deasupra capului si inspira aburii intre 10 si 15 minute.
  • Izma buna (menta)
    Are proprietati calmante. Poti sa faci un ceai, adaugand 1 lingurita de menta uscata la o cana cu apa clocotita. Lasa ceaiul la infuzat 10 minute. Bea ceaiul indulcit cu miere incet, cu inghitituri mici. Poti de asemenea sa-ti masezi tamplele, maxilarele si ceafa cu ulei esential de menta, pentru a obtine o calmare rapida a durerilor de cap.
  • Ghimbirul
    Are proprietati antiinflamatoare care ajuta la calmarea durerilor de cap. Ghimbirul ajuta vasele de sange de la nivelul capului sa se relaxeze si activeaza anumite substante din creier care ajuta la calmarea durerii. Bea ceai de ghimbir de 3 ori pe zi, pentru a calma durerile de cap.
  • Ceaiul negru/verde
    Daca durerile sunt provocate de scaderea tensiunii ca urmare a renuntarii la cafea, un astfel de ceai este recomandat.
  • Ceaiuri calmante
    Bea ceaiuri de musetel, de tei, de lavanda, de menta. Aceste ceaiuri ajuta si la somn, dar si pentru decongestionarea cailor nazale.
  • O gustare
    Daca durerile sunt provocate de foame, o gustare poate fi de mare ajutor.
  • Hidratare
    Daca organismul este deshidratat, vei resimti durerile de cap. Uneori este suficient sa bei un pahar cu apa pentru a calma durerea de cap.
  • Uleiul de eucalipt
    Are proprietati antiinflamatoare si calmeaza durerea. Maseaza fruntea si tamplele cu ulei esential de eucalipt, 15-20 de minute.
  • Inlaturarea factorului de stres
    Stai departe de zgomote puternice, de mirosuri intepatoare si neplacute, de lumina prea intensa etc.
  • Odihna / relaxarea
    Uneori durerile de cap reprezinta un mod prin care organismul ne transmite ca are nevoie de o pauza. O sedinta de masaj, o plimbare sau o carte pot ajuta in mare masura la ameliorarea durerilor de cap si mai ales la indepartarea stresului.

Tratament medicamentos

 

Dureri de cap: Tipuri, cauze si tratament

Tratamentul medicamentos in cazul durerilor de cap depinde de cauza acestora. Exista diferite tipuri de medicamente, dar medicul este cel care poate stabili diagnosticul si tratamentul.

Cefaleea de tensiune poate fi ameliorata cu ajutorul analgezicelor precum paracetamolul, aspirina, ibuprofenul sau naproxenul. Nu trebuie insa facut abuz de aceste medicamente.

Pentru migrene, exista o clasa de medicamente, numite triptani, care reprezinta varianta de baza in tratamentul migrenei: eletriptan (Relpax), naratriptan, rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan si altele. Sunt sub forma de tablete, injectii sau spray nazal si se dau cu prescriptie medicala. Aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot fi de ajutor daca sunt luate la primele semne ale unei migrene.

Durerile de cap cluster: simplele analgezice nu amelioreaza prea mult aceste dureri, insa doctorii au descoperit ca inhalarea unor doze suplimentare de oxigen poate ajuta mai mult. Lidocaina de asemenea poate ajuta anumite persoane. Injectiile cu anumiti triptani pot fi de ajutor, daca pacientul le ia la primele semne.

Pentru durerile sinusale, de obicei, sunt de ajutor medicamentele decongestive nazale si antibioticele.

Tratament alternativ

Nu toate tipurile de dureri de cap necesita consult medical. Este bine sa stim, insa, ca pe langa remediile naturale si tratamentul medicamentos, mai avem la dispozitie si tratamentul alternativ. Alegerea metodei se face in functie de gravitatea si de tipul durerilor.

  • Acupunctura
    Acupunctura presupune infigerea de ace foarte subtiri in anumite puncte de pe corp. Metoda poate ajuta la calmarea durerilor de cap (migrena, dureri de tensiune).
  • Hipnoza
    Hipnoza poate calma durerea si poate ajuta la depasirea stresului. Poate fi utila pentru cefaleea de tensiune. In plus, hipnoza poate scadea sensibilitatea la durere.
  • Meditatia
    Meditatia ajuta sa depasirea starii de stres.

Durerile de cap reprezinta, probabil, cel mai frecvent simptom medical. Acest lucru nu inseamna, nici pe departe, ca tratarea lor este la indemana oricui, dimpotriva, pentru ca durerile de cap au o paleta larga de cauze si diagnosticul poate fi pus numai in baza investigatiilor facute si a istoricului pacientului.

Surse foto: Shutterstock, American Migraine Foundation

Surse informationale:

Medical News Today: „What is causing this headache?”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936

Mayo Clinic: „Headache”, https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/definition/sym-20050800

Johns Hopkins Medicine: „Headache”, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache

Atenție!
Acest articol este informativ si nu inlocuieste un consult medical specializat.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor