Avort: ce trebuie sa stii?

27. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Avortul

 

Avortul inseamna incetarea unei sarcini, fie daca aceasta este pierduta, fie daca este intrerupta prin diferite proceduri. Indiferent de felul in care are loc acest fenomen, poate avea un puternic impact fizic si emotional. De aceea, este recomandat ca femeile sa fie bine informate cu privire la acest subiect si sa ia masurile potrivite pentru a fi mereu in siguranta.

Atunci cand o sarcina este pierduta din cauze naturale, vorbim despre un avort spontan. Daca se doreste intreruperea sarcinii din motive personale sau medicale, vorbim despre un avort programat, care se poate realiza, la randul sau, in doua moduri. Afla mai multe despre cauzele avortului spontan, manifestarile sale, cand este sigur sa urmezi un avort programat, cum reduci complicatiile si multe altele!

Avortul spontan

Acest fenomen inseamna pierderea spontana a unei sarcini inainte de cea de-a douazecea saptamana. Intre 10% si 20% dintre sarcini inceteaza astfel, insa numarul poate fi chiar mai mare, deoarece multe intreruperi au loc in primele etape de dezvoltare, cand simptomele de sarcina nu sunt inca prezente. Desi acest tip de avort este relativ comun, poate fi o experienta traumatizanta. De aceea, este important ca femeile sa stie cum se manifesta si ce il poate cauza. [1]

Simptome

Majoritatea avorturilor spontane au loc inainte de saptamana a douăsprezecea de sarcina [1]. Semnele si simptomele specifice includ:

  • sangerari vaginale - nu reprezinta un semn automat de avort. Anumite femei pot avea de-a face cu sangerari in primul trimestru fara sa piarda sarcina [1];
  • dureri in zona abdominala si lombara [1];
  • scurgeri vaginale sub forma fluida sau de tesut [1].

Dupa un avort spontan, exista si riscul de aparitie a unei infectii uterine, numita avort septic. In cazul aparitiei febrei, a frisoanelor, a sensibilitatii in zona abdominala si a scurgerilor vaginale urat mirositoare, mergi imediat la medic! [1]

Cauze si factori de risc

Majoritatea avorturilor spontane apar deoarece fatul nu se dezvolta asa cum ar trebui, 50% dintre acestea fiind asociate cu prezenta unor cromozomi in plus sau in minus. Astfel de anomalii apar in timpul sarcinii, nu sunt mostenite de la parinti. Drept rezultat, fie nu se va forma un embrion, fie fetusul se va opri din evolutie. [1]

Exista si cazuri in care anumite afectiuni preexistente ale mamei pot declansa un avort. Acestea includ diabetul care nu este tinut sub control, infectiile, problemele hormonale, afectiunile uterine sau cervicale sau bolile glandei tiroide. Asadar, un astfel de diagnostic constituie un factor de risc pentru avortul spontan. [1]

Alti factori de risc includ varsta (riscul creste progresiv dupa 35 de ani), un istoric de avorturi spontane, greutatea prea mica sau prea mare a mamei, consumul de tutun, droguri si alcool. Si anumite teste prenatale invazive (amniocenteza) pot fi asociate cu un mic risc de a provoca un asemenea fenomen. [1]

Prevenire

De multe ori, avortul spontan poate fi dificil de prevenit. Insa, ceea ce poti face este sa iti monitorizezi sarcina cu atentie mergand la controale regulate si sa tii cont de factorii de risc ce pot fi evitati. [1]

 

Prevenirea avortului

 

Avortul programat

Avortul programat sau intreruperea de sarcina, reprezinta terminarea voluntara a unei sarcini, dupa consultarea unui medic. Acesta se poate realiza in doua moduri: medicamentos si chirurgical.

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos consta in administrarea unor pastile pentru intreruperea sarcinii pana in maximum saptamana a noua de sarcina. Acestea vor opri dezvoltarea fatului si apoi vor determina contractia uterului, ce va duce la expulzia sarcinii. [2] Este foarte important sa discuti cu medicul despre aceasta posibilitate de a gestiona o sarcina nedorita si sa respecti indeaproape toate recomandarile acestuia, pentru a minimiza riscurile.

Riscuri

Acest tip de avort reprezinta o procedura sigura. In general, nu mai mult de 2% dintre persoanele care apeleaza la aceasta metoda au de-a face cu complicatii. Ele pot include infectiile sau avortul incomplet, insa acestea apar rar. [3] Exista, totusi, o serie de efecte adverse cu care poti avea de-a face.

Cel mai comun efect este sangerarea puternica [4], prezenta timp de cateva zile dupa administrare. Va aparea si durerea, putin mai intensa decat crampele menstruale. Astfel de manifestari sunt normale, deoarece tesutul va trebui expulzat din interiorul uterului. Simptomele vor fi mai intense in primele ore, insa sangerarile si durerile usoare sau moderate pot persista. [2]

Alte manifestari mai putin comune pot include greata, diaree, varsaturi, oboseala si sensibilitatea sanilor. Acestea se manifesta in primele 24 de ore pana la cateva zile. Daca manifestarile sunt incredibil de agresive si nu dispar in cateva zile, mergi imediat la medic! [2]

Contraindicatii

In general, avortul medicamentos este sigur pentru majoritatea persoanelor. Insa, exista situatii in care medicii nu il recomanda:

  • in cazul unei sarcini extrauterine [2];
  • in cazul persoanelor care sufera de boli de coagulare, anemie sau alte boli cardiovasculare [2];
  • in cazul persoanelor cu anumite alergii la medicamente [2];
  • in cazul persoanelor cu dispozitive contraceptive intrauterine [2].

Avortul chirurgical

Avortul chirurgical se poate realiza, la randul sau, prin doua tehnici. Prima presupune aspiratia cu vacuum realizata cu un tub, intre saptamanile 5 si 12 de sarcina, iar cea de-a doua utilizeaza o combinatie a mai multor tehnici: aspiratie, dilatare si chiuretaj, intre saptamanile 12 si 14 de sarcina. Nu se realizeaza avorturi dupa aceasta perioada. [2] Desigur, indiferent de tehnica aleasa, aceasta va trebui realizata doar de catre un specialist si doar la sfatul acestuia.

Riscuri

Avortul prin aspiratie reprezinta o metoda sigura de intrerupere a unei sarcini. La fel ca majoritatea procedurilor chirurgicale, exista un risc foarte scazut de infectie, insa medicul il va limita recomandand un tratament de urmat dupa interventie. [2] Printre potentialele efecte adverse, se numara:

  • sangerari [2];
  • dureri [2];
  • greata [2];
  • transpiratii [2];
  • ameteli [2].

Cealalta tehnica de avort chirurgical este asociata cu un risc foarte scazut de aparitie a complicatiilor sau de avort incomplet [5]. Totusi, anumite complicatii sunt posibile, dar apar foarte rar. Ele includ infectii, perforari sau hemoragii intense. [2] Daca observi orice simptom ingrijorator sau simptome care persista, mergi de urgenta la medic!

Printre efectele adverse asociate cu aceasta procedura, se numara:

  • sangerari [2];
  • dureri [2];
  • sani tari, sensibili si plini cu lapte [2];
  • greata, diaree sau varsaturi [2];
  • frisoane [2].

Contraindicatii

In principiu, nu exista contraindicatii asociate cu avortul chirurgical. [2] Insa, daca te decizi sa urmezi o astfel de procedura, informeaza medicul cu privire la orice afectiune preexistenta si la istoricul tau medical, iar acesta te va sfatui despre ce este de facut.

Daca, din motive medicale sau personale, alegi o intrerupere de sarcina, mergi la medic si stabiliti impreuna care este metoda cea mai potrivita pentru tine. Orice procedura aleasa ar trebui realizata doar sub supravegherea sa si, pentru a scadea riscurile, mergi la control si dupa finalizarea interventiei.

Avortul, fie el spontan sau programat, este un subiect sensibil, care poate avea un impact emotional urias. Articolul de fata are scop pur informativ si nu poate inlocui sub nicio forma indicatiile oferite de specialisti si diagnosticul plasat de acestia. Daca esti insarcinata si brusc prezinti manifestari ingrijoratoare sau ai nevoie de sfaturi cu privire la o eventuala sarcina nedorita, nu ezita sa mergi imediat la medic!

Surse:

1. Miscarriage. Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298. Published October 16, 2021. Accessed February 7, 2023.

2. Thorne, Rose. Types of Abortion: By Trimester, What to Expect, and Resources. Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/types-of-abortion. Published December 7, 2018. Accessed February 7, 2023.

3. Sajadi-Ernazarova, Karima R. Martinez, Christopher L. "Abortion Complications." Statpearls - NCBI Bookshelf. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430793/. Published May 23, 2022. Accessed February 7, 2023.

4. Rath, Sudhansu, et al. Analysis of Complications and Management after Self-Administration of Medical Termination of Pregnancy Pills. Cureus, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8684582/. Published November 18, 2021. Accessed February 7, 2023.

5. Stifani, Bianca M, et al. Introducing the Dilation and Evacuation Technique in Brazil: Lessons Learned from an International Partnership to Expand Options for Brazilian Women and Girls. Frontiers in Global Women's Health, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8901725/. Published February 22, 2022. Accessed February 7, 2023.

 

  • Produsul contine ulei de peste cu un continut mare de acizi grasi omega 3 – 160 mg acid eicosapentaenoic (EPA) si 100 mg acid docosahexaenoic (DHA) intr-o capsula.

    Iti recomandam si:

    • Avortul medicamentos reprezinta un subiect controversat. Afla, din randurile urmatoare, ce este acesta, in ce consta, mai exact, si cum te poti pregati pentru el. In plus, iti prezentam si care sunt simptomele dupa avortul medicamentos, cand nu se recomanda sa il faci si pana la cate saptamani se poate face.
    • Sangerarea de implantare este o usoara pierde de sange prin vagin, la 2 saptamani dupa concepere, ca raspuns al organismului la asezarea ovulului fertilizat in interiorul mucoasei uterine.
    • Avort spontan: ce este, simptome, complicatii

      Avort spontan: ce este, simptome, complicatii

      · 6 minute de citit
      Avortul spontan este definit ca pierderea sarcinii inainte de saptamana 20 de dezvoltare intrauterina. Majoritatea avorturilor spontane au loc in primul trimestru si apar cand sarcina nu se mai dezvolta. Un astfel de episod este insotit de dureri abdominale sau crampe puternice si sangerari vaginale.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    Continutul articolului