Varicocelul: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit

Varicocelul este o dilatatie patologica permanenta a venelor cordonului spermatic, afectiunea manifestandu-se in special la nivelul testiculului stang. Varicocelul este o afectiune frecvent intalnita la barbati, de obicei depistata la un control de rutina. In majoritatea cazurilor nu este nevoie de tratament special, operatia fiind o optiune cand apar simptomele neplacute. 

Umflarea venelor la nivelul scrotului reprezinta afectiunea cunoscuta sub denumirea de varicocel. In majoritatea cazurilor barbatii nu au o problema de sanatate din aceasta cauza, simptomele varicocelului fiind usoare sau deloc sesizabile. Desi de regula nu se aplica tratament in cazul diagnosticarii acestei afectiuni, ea poate fi totusi raspunzatoare de aparitia infertilitatii. In cazuri extreme, medicul specialist poate recomanda interventia chirurgicala pentru a putea procrea. Operatia este realizata si daca apar manifestari si simptome neplacute care afecteaza calitatea vietii. Totusi, medicul specialist va decide cea mai buna varianta de tratament, abia dupa ce face un examen fizic, eventual urmat si de interventii medicale suplimentare. 

Ce este varicocelul?

Varicocelul este o afectiune care determina inflamarea si dilatatia venelor de la nivelul scrotului. Aceste vene duc sangele afara din testicule. Studiile au relevat faptul ca varicocelul apare mai ales atunci cand sangele se acumuleaza in vene, in loc sa circule din scrot. 

Varicocelul poate aparea in perioada pubertatii si are capacitatea de a se dezvolta in timp, de cele mai multe ori fara durere sau alte simptome. 

Varicocelul poate cauza o dezvoltare slaba a testiculului stang, unde apare de obicei, ceea ce inseamna productie scazuta de sperma si se poate ajunge in timp si la infertilitate. Cu toate acestea, infertilitatea nu se datoreaza numai varicocelului. 

Pe de alta parte, varicocelul poate sa apara la ambele testicule si sa nu influenteze in niciun fel productia spermei. 

Cauzele varicocelului

Cauzele exacte ale aparitiei varicocelului nu se cunosc. Specialistii vorbesc insa de cateva posibile elemente care duc la aparitia varicocelului. 

Circulatie deficitara 

Daca este sa ne uitam putin la sistemul circulator, vom observa ca testiculele primesc sange bogat in oxigen prin intermediul celor doua artere testiculare, cate una pentru fiecare testicul. Sangele saracit in oxigen pleaca spre inima prin venele testiculare. Cand acest sange saracit de oxigen ramane la nivelul venelor, acestea se dilata si acumuleaza sangele, ceea ce duce la inflamarea lor si astfel apare varicocelul. 

Probleme la supapele venelor

O cauza pentru aparitia varicocelului poate fi functionarea defectuoasa a supapelor din interiorul venelor, care nu reusesc sa impinga sangele in directia corecta. 

Diferente ale venelor testiculare

Vena testiculara stanga este diferita de cea dreapta si urmeaza un traseu putin diferit, acesta fiind motivul pentru care afectiunea apare in special pe partea stanga. 

Vena spermatica stanga este cu 10 centimetri mai lunga decat cea dreapta. In plus, unghiul de varsare al venei spermatice stangi in vena renala stanga este drept, ceea ce inseamna posibilitatea manifestarii stazei venoase. 

Uneori si colonul poate fi responsabil pentru comprimarea venei spermatice, ceea ce poate duce la dilatarea venelor si la aparitia varicocelului. 

Cum se manifesta varicocelul: Simptome

Asa cum spuneam anterior, exista barbati care nu prezinta niciun fel de simptom, desi se confrunta cu aceasta afectiune. Cei la care simptomele apar pot resimti afectiunea mai usor sau, in cazuri speciale, problemele sunt evidente. 

Durere

Durerea si disconfortul pot sa apara pe parcursul zilei, atunci cand persoana sta in picioare pentru mai mult timp. Insa, diminuarea durerii are loc in pozitie de repaus, cand corpul este intins la orizontala. 

Durerea poate fi difuza sau intensa, ascutita si cu perioade de intensificare. De asemenea, durerea se poate intensifica dupa contactul sexual, iar intensitatea se poate mentine pentru o lunga perioada de timp. Acest lucru duce la probleme sexuale, psihicul fiind si el afectat in aceeasi masura ca fizicul. 

Testicule de marimi diferite

Testiculul stang, cel afectat cel mai des este mai mic decat cel drept. Tocmai aparitia si dezvoltarea varicocelului duce la acest fenomen, chiar daca nu sunt si alte simptome sesizabile. 

Formatiune in scrot

Un varicocel de mari dimensiuni va determina formarea unei mase la nivelul scrotului, ca o punga, vizibila. In unele tratate medicale aceasta formatiune a fost asemanata cu o punga cu viermi, tocmai din cauza consistentei. 

Daca varicocelul este mai mic, formatiunea va fi mai greu vizibila, dar se va simti la palpare. Acest lucru va da impresia de greutate in scrot, mai ales atunci cand persoane in cauza realizeaza activitati fizice sau anumite miscari. 

Dilatarea venelor spermatice

Varicocelul determina dilatarea venelor spermatice care devin proeminente si usor de vizualizat prin pielea subtire. 

Cum se diagnosticheaza varicocelul? 

La copii si tineri vizita la medic pentru monitorizarea sanatatii este importanta, controlul vizand si urmarirea dezvoltarii testiculelor. Dar daca intre timp apar inflamatii, durere sau formatiuni la nivelul scrotului, urinare insotita de durere sau arsura, incontinenta urinara ocazionala, temperatura crescuta, urgenta medicala se justifica. 

Medicul specialist va face un examen clinic, va incerca sa afle cat mai multe informatii de la pacient despre situatia din acea clipa. Intrebarile vor viza momentul aparitiei, observatiile pacientului, descrierea in amanunt a simptomelor. De asemenea specialistul poate solicita informatii in plus, care vizeaza istoricul medical al celui consultat, precum si al familiei extinse. 

Daca va considera ca sunt necesare investigatii medicale amanuntite poate recomanda: ecografie, realizarea unei spermograme, flebografia, tomografie computerizata sau urografie intravenoasa. 

Urologul poate recurge la manevra Valsalsa, o tehnica folosita pentru diagnosticarea varicocelului mic, mai greu de vizualizat. 

Daca varicocelul este vizibil, dimensiunea nodulului va ajuta medicul sa decida pe o scara de la 0 la 3 care este stadiul de dezvoltare al acestuia. Gradul 3 este cea mai mare dimensiunea, care modifica forma scrotului. 

Varicocelul: Optiuni de tratament

Fara tratament daca nu sunt simptome

Varicocelul care nu da simptome suparatoare sau disconfort, cu alte cuvinte nu are manifestari, nu necesita nicio forma de tratament. 

In situatiile in care barbatii se confrunta cu umflaturi, dureri, inflamatii, aparitia formatiunilor pe scrot, tratamentul este absolut necesar. 

Tinerii care nu au probleme de infertilitate pot primi indicatie din partea medicului sa se prezinte la control periodic si sa fie atenti la fiecare manifestare care poate sa apara. 

Tratament medicamentos

Medicul va determina cea mai buna schema de tratament pentru fiecare caz in parte. Analgezicele pot fi administrate pentru a reduce durerea si disconfortul. 

Unele persoane decid sa-si administreze suplimente alimentare si produse pentru sistemul genito-urinar, in speranta ca astfel vor putea sa scape de disconfortul si neplacerile cauzate de varicocel. Atentie insa, pentru ca puteti avea reactii puternice de raspuns din partea organismului daca luati aceste produse fara recomandarea medicului curant. Cel mai bine este sa discutati cu acesta, inainte de a lua orice decizie de administrate a medicamentelor, chiar si a celor fara prescriptie medicala. 

Nu uitati ca suplimentele alimentare nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. 

Tratament chirurgical

Barbatii care au varicocel si sufera si de infertilitate pot avea recomandare medicala pentru operatia varicocelului, corectarea fiind parte a planului de tratament pentru aceasta problema de sanatate. 

Operatia poate fi o optiune si daca diferentele de dezvoltare intre testicule sunt mari sau daca apar nereguli in ceea ce priveste spermatozoizii. 

Embolizarea este o alta forma de interventie asupra varicocelului, realizata cu anestezie locala, de catre medicul radiolog. Scopul este identificarea tuturor venelor care merg la varicocel, blocarea sangelui si cicatrizarea lor. 

Alaturi de interventia chirurgicala clasica, medicul poate indica sclerozarea venelor varicoase, procedeul laparoscopic sau microchirurgical. 

Tratament naturist

Tratamentul naturist la varicocel vizeaza evitarea petrecerii unui timp indelungat in picioare si purtarea suspensorului pentru a sprijini testicolele si pentru a reduce disconfortul. 

Atentie insa, aceste variante nu ajuta daca durerile sunt intense sau apar alte manifestari - inflamatii, formatiuni vizibile. 

In plus medicul specialist recomanda ca dupa varsta de 19 ani barbatii sa se palpeze periodic si daca observa orice modificare sau resimt orice disconfort sa se prezinte de urgenta pentru un consult medical. Afectiunea poate fi tinuta sub control cu tratamentul potrivit, acordat din timp. 

Ce complicatii poate avea varicocelul?

Sunt cateva complicatii descrise in literatura de specialitate, unele dintre ele nefiind insa foarte bine documentate si neprezentand dovezi care sa sustina ipotezele formulate. 

Afectarea fertilitatii

Utilizarea tratamentului chirurgical pentru o sansa la o viata cu urmasi este recomandarea medicului, evident dupa un control amanuntit. Barbatii cu varicocel, fara simptome insa pot concepe fara probleme, iar cei care trec printr-o interventie chirurgicala de corectare a varicocelului au sanse mari sa poata sa aiba copii dupa o perioada de timp de la incheierea interventiei. 

Scaderea productiei de testosteron

Este doar parerea unor specialisti, dar fenomenul in sine nu este foarte bine argumentat. Acestia sustin ca sangele cald care ajunge la testicule ii afecteaza capacitatea de a genera sperma si testosteron, in conditiile in care, potrivit cercetarilor efectuate, nevoie de sange un pic mai rece in testicule duce la o activitate functionala normala. Acest lucru se traduce si prin disfunctii testiculare. 

Disconfort local

Senzatia de durere, poate chiar de usturime la urinare poate sa fie o complicatie a prezentei varicocelului, motiv pentru care este ideal sa mergeti la un consult medical de specialitate si sa urmati un tratament adecvat prescris de medic, pe care il regasiti in farmacii

Azoospermie

Aceasta afectiune se refera la lipsa totala de spermatozoizi la ejaculare. 

Discutati cu medicul specialist si cereti parerea acestuia, indiferent de tipul de varicocel diagnosticat. Sanatatea este importanta si trebuie sa aveti toate informatiile necesare inainte de a lua orice decizie. 

Varicocelul poate exista la baieti, tineri si barbati adulti fara a manifesta vreun simptom. Unele persoane de sex masculin in schimb se pot confrunta cu probleme majore la nivelul testiculului stang. Durerea si inflamatia sunt doar primele elemente. Sunt situatii in care aparitia unei formatiuni la baza scrotului, ca o punga, confera in plus anxietate si disconfort. Chiar si barbatii fara simptome sau cu unele usoare au nevoie de control medical periodic. Cei la care apar problemele au neaparata nevoie de ajutor de specialitate, care poate merge pana la interventia chirurgicala. 

In cazul aparitiei unor simptome neplacute, ca urmare a existentei varicocelului la barbati, medicul va poate recomanda cea mai buna varianta de tratament. 

Surse de informare:

  1. Varicocele - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/symptoms-causes/syc-20378771
  2. What are Varicoceles? - https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/v/varicoceles
  3. Varicocele - https://www.healthline.com/health/varicocele
  4. Varicocele
  5. Varicocele - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/varicocele
  6. Varicocele - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15239-varicocele
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor