Ecografie abdominala: cand e necesara, recomandari, beneficii, riscuri

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Ecografie abdominala

 

In articolul pe care urmeaza sa-l citesti, vei descoperi informatii esentiale despre ecografia abdominala, inclusiv in ce situatii este necesara, cum te poti pregati pentru aceasta investigatie, care sunt beneficiile si eventualele riscuri asociate. Acest ghid te va ajuta sa intelegi mai bine procesul si sa iei decizia potrivita in ceea ce priveste efectuarea ecografiei abdominale. 

Ce este ecografia abdominala?

Ecografia abdominala este o metoda neinvaziva si nedureroasa de diagnostic care permite vizualizarea si examinarea organelor interne din cavitatea abdominala si pelvis. Principiul de functionare al ecografiei abdominale se bazeaza pe reflexia undelor sonore emise de un transductor (sonda) plasat pe suprafata pielii. Undele sonore se deplaseaza prin tesuturi si cand intalnesc diferite structuri, cu diferite densitati, o parte din ele se reflecta inapoi, iar ecograful proceseaza aceste semnale si genereaza o imagine in timp real a organelor examinate [1].

Ecografia abdominala poate evalua detaliat anumite organe precum ficatul, vezica biliara, pancreasul, splina, rinichii, aorta abdominala, vezica urinara, uterul si ovarele la femei, prostata la barbati si alte structuri adiacente. Aceasta investigatie poate fi folosita pentru a identifica anumite afectiuni sau modificari ale organelor abdominale, a depista eventuale tumori, chisturi, pietre la nivelul vezicii biliare sau rinichilor, a evalua fluxul sanguin prin vasele mari abdominale si a ghida proceduri medicale, cum ar fi biopsiile [2].

Ecografia abdominala este una dintre cele mai utilizate tehnici imagistice in practica medicala, fiind utilizata in mai mult de 80% din cazurile de diagnosticare a afectiunilor abdominale. De asemenea, aceasta investigatie este considerata una dintre cele mai sigure si mai accesibile modalitati de diagnostic, fara a expune pacientii la radiatii ionizante [3].

Cand este necesara ecografia abdominala?

Ecografia abdominala poate fi necesara intr-o serie de situatii diferite. Printre acestea se numara:

1. Evaluarea durerilor abdominale: Durerile abdominale pot fi cauzate de o multime de afectiuni, de la boli digestive pana la afectiuni renale sau hepatice. Eecografia abdominala este utila in evaluarea pacientilor cu dureri abdominale de origine necunoscuta. Aceasta tehnica poate ajuta la determinarea cauzei durerilor si la stabilirea unui diagnostic corect [4].

2. Monitorizarea organelor interne: Ecografia abdominala poate fi necesara pentru a verifica starea organelor abdominale, cum ar fi ficatul, splina, rinichii, pancreasul sau vezica biliara. De asemenea, este utila in evaluarea pacientilor cu boli hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza [5].

3. Detectarea formatiunilor anormale: Ecografia abdominala este importanta atunci cand se suspecteaza prezenta unor formatiuni anormale, cum ar fi chisturile, tumorile sau pietrele la rinichi sau vezica biliara [6]. 

4. Urmarirea evolutiei sarcinii: Ecografia abdominala poate fi necesara in timpul sarcinii, pentru a evalua dezvoltarea si sanatatea fatului, a placentei si a lichidului amniotic [3]. 

Este important sa mentionam ca acestea sunt doar cateva dintre situatiile generale in care poate fi necesara ecografia abdominala. Inainte de a decide daca este necesara sau nu aceasta procedura, medicul va lua in considerare simptomele pacientului si istoricul medical. 

 

Ecografie abdominala gravida

 

Recomandari inainte de a efectua o ecografie abdominala

Pentru a te pregati pentru o ecografie abdominala, exista cateva recomandari importante de urmat. In primul rand, este esential sa respecti un post alimentar de cel putin 8 ore inainte de examinare. Astfel, cantitatea de gaze intestinale va fi redusa, ceea ce va ajuta la obtinerea unor imagini mai clare in timpul examinarii. In plus, este recomandat sa eviti alimentele care produc gaze, cum ar fi fasolea, varza, bauturile carbogazoase sau alimentele bogate in fibre, cu o zi inainte de ecografie. Excesul de gaze poate afecta calitatea imaginilor obtinute in timpul procedurii [8].

Este recomandat sa porti haine usoare si lejere in ziua ecografiei abdominale, pentru a facilita accesul la zona examinata si pentru a te simti confortabil in timpul procedurii. Ecografia abdominala nu este dureroasa si nu necesita anestezie, dar poate fi nevoie sa schimbi pozitia corpului sau sa respiri intr-un anumit mod pentru a ajuta medicul sa obtina imagini clare [6].

Beneficiile ecografiei abdominale

Beneficiile ecografiei abdominale sunt multiple si includ detectarea rapida si neinvaziva a afectiunilor interne, fara utilizarea radiatiilor ionizante si efecte secundare, monitorizarea evolutiei bolilor sau a tratamentelor, costuri reduse si accesibilitate.

Ecografia abdominala este o metoda de diagnosticare non-invaziva, rapida si nedureroasa, care permite identificarea diverselor afectiuni ale organelor interne precum boli ale ficatului, splinei, rinichilor, vezicii biliare si pancreasului. In plus, spre deosebire de alte metode de diagnosticare, precum radiografia sau tomografia computerizata, ecografia abdominala nu implica utilizarea radiatiilor ionizante, ceea ce o face sigura pentru toate categoriile de pacienti, inclusiv copii, femei insarcinate si persoanele cu alergii la substante de contrast [4]. 

Comparativ cu alte metode de diagnosticare, precum tomografia computerizata sau rezonanta magnetica, ecografia abdominala este mai putin costisitoare si mai accesibila pentru majoritatea pacientilor. Acest lucru reprezinta un beneficiu important, mai ales in cazul persoanelor fara asigurare medicala sau cu venituri limitate, care pot beneficia de un diagnostic precoce si un tratament adecvat [6].

Riscurile asociate cu ecografia abdominala

Riscurile asociate cu ecografia abdominala sunt minime, insa exista cateva aspecte de care pacientii trebuie sa tina cont.

De pilda, exista posibilitatea ca rezultatele ecografiei abdominale sa fie neconcludente. Acest lucru poate fi cauzat de factori precum prezenta gazelor intestinale, obezitatea sau pozitionarea organelor. In aceste situatii, este posibil sa fie necesare investigatii suplimentare pentru a obtine un diagnostic corect [3].

De asemenea, realizarea si interpretarea corecta a unei ecografii abdominale depind in mare masura de competenta si experienta medicului ecografist. Un diagnostic gresit sau o interpretare inadecvata a imaginilor poate duce la erori de diagnostic si tratament [2].

Ecografia abdominala nu poate detecta intotdeauna toate tipurile de afectiuni sau anomalii prezente in abdomen. Cu toate acestea, riscul de a intampina aceste probleme este relativ mic, iar beneficiile ecografiei abdominale depasesc de multe ori neajunsurile asociate cu aceasta investigatie [6].

In concluzie, ecografia abdominala este o metoda de diagnostic neinvaziva, rapida si eficienta pentru investigarea diverselor afectiuni abdominale. Este important sa cunosti situatiile in care aceasta devine necesara, sa respecti recomandarile medicului inainte de efectuarea investigatiei si sa fii constient de beneficiile si riscurile asociate. Discuta cu medicul despre orice intrebari sau motive de ingrijorare ai avea.

Bibliografie: 

1. Brazier, Yvette. “How Do Ultrasound Scans Work?” Medical News Today, Medical News Today, 23 June 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/245491, accesat la 26.06.2023;

2. Cleveland Clinic. “Ultrasound: What It Is, Purpose, Procedure & Results.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4995-ultrasound, accesat la 26.06.2023;

3. Krans, Brian. “Ultrasound: Purpose, Procedure, and Preparation.” Healthline, 2016, www.healthline.com/health/ultrasound, accesat la 26.06.2023;

4. Mayo Clinic. “Ultrasound - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 30 Apr. 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/ultrasound/about/pac-20395177, accesat la 26.06.2023;

5. National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering. “Ultrasound | National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering.” Nih.gov, July 2016, www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/ultrasound, accesat la 26.06.2023;

6. NHS . “Ultrasound Scan.” NHS, 28 July 2021, www.nhs.uk/conditions/ultrasound-scan/, accesat la 26.06.2023;

7. RadiologyInfo.org. “General Ultrasound.” RadiologyInfo.org, 15 June 2020, www.radiologyinfo.org/en/info/genus, accesat la 26.06.2023;

8. “Ultrasound: MedlinePlus Medical Test.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/lab-tests/sonogram/#:~:text=An%20ultrasound%20is%20an%20imaging, accesat la 26.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor