Cat timp traiesc spermatozoizii post-ejaculare?

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Spermatozoizii post-ejaculare

 

In momentul in care sperma este ejaculata, milioane de spermatozoizi sunt eliberati. Ei ajung in vagin si apoi la trompele uterine in cautarea celulei feminine: ovulul. Pe masura ce spermatozoizii avanseaza, numarul lor scade rapid. Dintre acestia toti, 100 ajung la ovul si doar un singur spermatozoid il va fecunda.

Prin urmare, o sarcina incepe cu un ovul si un spermatozoid. Ovulele sunt celule produse de ovare. In timpul ovulatiei femeii este eliberat un ovul, care porneste prima data spre trompele uterine. Aici el sta 12-24 de ore, asteptand un spermatozoid pentru a fi fecundat. Spermatozoizii traiesc 3-5 zile post-ejaculare, timpul pe care il au la dispozitie pentru a fecunda ovulul, apoi mor. Dupa ce un spermatozoid a intalnit ovulul matur, are loc procesul de fecundare, moment in care la suprafata ovului se produc  anumite modificari ale invelisului proteic, tocmai pentru a impiedica interventia unui alt spermatozoid. 

Cat timp traiesc spermatozoizii?

Prin ejaculare se elimină circa 3 ml de lichid care contine pana la 300 de milioane de spermatozoizi. In functie de conditiile in care se afla spermatozoizii, ei pot avea o durata de viata mai lunga sau mai scurta.

Cat timp traiesc spermatozoizii in afara corpului?

In afara corpului unui barbat, sperma poate muri in cateva minute, ca de exemplu atunci cand ajunge pe haine sau piele. Spermatozoizii au nevoie de umiditate si caldura pentru a supravietui, asa ca odata ce sunt expusi la aer, sperma incepe sa se usuce, iar spermatozoizii mor rapid. 

Cat timp traiesc spermatozoizii in corpul femeii?

Spermatozoizii pot supravietui pana la 5 zile in mucusul cervical (lichidul secretat de colul uterin). Acesta este un mediu prietenos cu spermatozoizii. Pe masura ce femeia se apropie de ovulatie, secretia de mucus cervical creste. Aceasta ajuta spermatozoizii sa calatoreasca la nivelul cavitatii uterine. In plus, actioneaza ca un mecanism de filtrare. Se asigura trecerea doar a spermatozoizilor de cea mai buna calitate. Deci mucusul cervical protejeaza si mentine spermatozoizii in viata, facilitand accesul lor catre ovul (daca acesta este prezent).

Prin urmare, cea mai mare probabilitate pentru ca femeia sa ramana gravida, raportul sexual trebuie sa aiba loc in zilele fertile, adica zilele care preceda ovulatia, plus ziua ovulatiei.

De retinut: In momentul in care sperma ajunge in vagin, spermatozoizii pot trai 3-5 zile, perioada cea mai favorabila pentru supravietuirea lor, fiind in preajma ovulatiei, cand mucusul cervical devine un mediu prielnic pentru ei.

Nota: Tine cont ca o sarcina este posibila si in cazul in care contactul sexual a avut loc in afara zilelor fertile ale ciclului menstrual, tocmai dat fiind timpul de viata al spermatozoizilor, cinci zile. Metoda calendarului este o metoda riscanta de contraceptie. Ea este de folos pentru a identifica perioada fertila a ciclului menstrual, pentru a afla cand exista cele mai mari sanse ca femeia sa ramana insarcinata.

Spermatozoizii pot trai in apa?

Spermatozoizii au nevoie de umiditate si caldura pentru a supravietui. Chiar daca temperatura apei este apropiata de cea a corpului, apa in sine ii face sa se disperseze si sa nu mai fie protejati de lichidul seminal, prin urmare mor. La acest lucru contribuie si substantele chimice din apa, ca de exemplu clorul.

Cat timp traiesc spermatozoizii daca sunt congelati?

Congelarea spermei poate avea loc in diferite situatii, ca de exemplu persoana urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala ce poate afecta fertilitatea sau va incepe un tratament de chimioterapie, radioterapie, care de asemenea afecteaza capacitatea de a procrea.

Spermatozoizii congelati supravietuiesc zeci de ani. Sperma congelata se pastreaza in azot lichid la temperaturi de -196ºC. Banca de sperma este monitorizata si alimentata permanent cu azot lichid, pentru a asigura conditii optime de stocare.

Cum pot imbunatati calitatea spermei?

 

Imbunatatirea calitatii spermei

 

Atunci cand se doreste conceperea unui copil, trebuie cunoscut faptul ca un stil de viata dezechilibrat poate cauza dereglari ale spermei. Iata mai jos cateva recomandari pentru a imbunatati calitatea acesteia:

  • Mentine-ti o greutate corporala normala! Supraponderabilitatea afecteaza productia de sperma din cauza unor dezechilibre hormonale.
  • Renunta la fumat! Fumatul a fost asociat cu un numar mai scazut de spermatozoizi, comparativ cu barbatii care nu fumeaza.
  • Redu consumul de alcool! Consumul de alcool poate cauza scaderea nivelului de testosteron, care implicit inseamna scaderea numarului de spermatozoizi.
  • Alege sa iei vitamine! Acest lucru inseamna sa te asiguri ca organismul tau primeste toti nutrientii vitali de care are nevoie. Pentru a imbunatati fertilitatea sunt recomandate suplimente alimentare care includ zinc, seleniu, vitamina C, vitamina E, coenzima Q-10 etc. Discuta cu medicul specialist inainte de a incepe sa iei vitamine!
  • Evita supraincalzirea testiculelor. Petrecerea timpului in saune, cazi cu hidromasaj, purtarea de lenjerie sau pantaloni stramti, stat cu laptopul in brate sunt factori care pot supraincalzi testiculele; pentru a produce insa testosteron si sperma, testiculele au nevoie de o temperatura cu doua, trei grade mai mica decat cea a corpului [1].

Spermograma - ce este si cand trebuie facuta?

Daca un cuplu isi doreste copii, iar sarcina intarzie sa apara dupa un an de zile in care au fost intretinute raporturi sexuale regulate, fara folosirea metodelor de contraceptie, inseamna ca partenerii se confrunta cu infertilitate. Aceasta poate fi de tip feminin sau masculin, prin urmare cuplul trebuie sa descopere cauza sub o atenta indrumare medicala.

Foarte important de stiut este ca, daca un cuplu nu poate concepe copii, se recomanda ca barbatul sa fie primul care incepe investigatiile, pentru că sunt mult mai ușoare, mai rapide, deloc invazive și mai puțin costisitoare. Prima data va fi facuta spermograma (analiza spermei) care ofera informatii despre numarul si mobilitatea spermatozoizilor. Daca aceasta iese bine, inseamna ca barbatul nu are o problema in a concepe copii. In caz contrar, iata principalele cauze ale infertilitatii pe care poate sa le arate spermograma:

  • Oligospermia - inseamna un numar mai mic de spermatozoizi decat in mod normal;
  • Azoospermia - este lipsa completa a spermatozoizilor;
  • Astenospermia - exista probleme in privinta mobilitatii sprmatozoizilor; daca acestia nu sunt suficient de mobili, atunci este probabil sa le fie imposibil sa fecundeze ovulul;
  • Teratospermia - exista probleme in privinta calitatii spermatozoizilor, forma acestora fiind modificata.

Mai sus au fost prezentate principalele cauze pentru infertilitatea de tip masculin. Amintim faptul ca stresul, alimentatia, oboseala in general, un stil de viata dezechilibrat pot duce la aceste dereglari ale spermei, care pot pune probleme in conceperea unui copil. 

Mai exista posibilitatea existentei unor obstructii la nivelul canalelor prin care circula sprmatozoizii, defecte care pot fi congenitale. De asemenea, poate fi vorba despre varicocel, o afectiune destul de des intalnita la barbati, afectiune care provoacă dilatatia venelor, ce dreneaza sangele testicului, afectand fluxul sangvin normal.

Printre cauzele infertilitatii feminine se numara: obstructia trompelor uterine, ovarele micropolichistice care pot determina anovulatia, endometrioza - o afectiune care impiedica obtinerea unei sarcini pe cale naturala, insuficienta ovariana, care poate fi determinata printr-un simplu test de sange.

In concluzie:

In zilele ovulatiei, datorita mucusului cervical, spermatozoizii traiesc in corpul unei femei 3-5 zile. Acest mucus cervical hraneste spermatozoizii si functioneaza ca un mediu in care ei sa se miste. Ovulul eliberat de femeie traieste o singura zi. Cu toate acestea, in cazul in care sperma era deja prezenta in uter inainte de ovulatie, sarcina poate aparea fara sa existe un nou aport de sperma.

Exista o legatura intre stilul de viata si calitatea spermei. Este recomandata o dieta variata si echilibrata si evitarea factorilor de risc pentru sanatatea reproducerii, cum sunt obezitatea, sedentarismul sau fumatul.

Fie ca ai o viata sexuala activa si nu te afli in etapa in care iti doresti un copil, fie ca din contra, ai decis impreuna cu jumatatea ta ca vreti sa deveniti parinti, a fi informat este intotdeauna un mare atuu. Ai intrebari sau ingrijorari? Discuta cu medicul specialist pentru a primi sfaturile medicale de care ai nevoie!

Referinte:

1. MedicalNewsToday.com. Facts about sperm health and lifespan. 2017, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319669. Accesat in data de 27 octombrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor