Tulburarea de personalitate borderline: cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
femeie sta pe canapea

Tulburarea de personalitate borderline este o problema de sanatate mintala care afecteaza modul de gandire si de relationare cu cei din jur. Schimbarile bruste de temperament si emotiile necontrolate pot conduce la comportament distructiv si chiar la suicid. Ingrijirile pentru tulburarea de personalitate borderline vizeaza in principal psihoterapie. 

Tulburarea de personalitate borderline se refera la o perceptie gresita a imaginii de sine, dificultati in gestionarea emotiilor si relatiilor cu ceilalti, dar si instabilitate si comportament distructiv. Teama de abandon, instabilitatea, furia, schimbarile de dispozitie frecvente sunt simptome ale acestei tulburari mintale care pot incepe sa se manifeste la varsta adulta timpurie. Solicitarea si primirea ajutorului de specialitate pot duce ce imbunatatirea simptomelor si la tinerea sub control a impulsurilor. 

Ce este tulburarea de personalitate borderline?

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afectiune de sanatate mintala aflata la granita dintre doua tulburari - nevroza si psihoza. Aceasta tulburare este caracterizata de fluctuatii de dispozitie bruste, frecvente, violente, dar si de instabilitate in relatiile interpersonale si impulsivitate (1). 

Furia este un sentiment puternic, greu de gestionat de persoanele cu tulburare de personalitate borderline. Comportamentele impulsive si periculoase, autovatamarea sunt manifestari ale acestei tulburari pe care unii oameni nici nu stiu ca o au. Pentru acestia, comportamentul din tulburare poate parea normal, singurul pe care il cunosc si urmeaza, nestiind ca este gresit fata de ei si de celelalte persoane din jur. 

Tulburarea de personalitate borderline face parte, in literatura de specialitate, dintr-un grup de afectiuni cunoscute sub numele de tulburari de personalitate „Cluster B”, care vizeaza comportamente instabile, impulsive si dramatice. Ca si celelalte tulburari de personalitate si cea de tip borderline este cronica, inflexibila, predominanta si conduce la probleme sociale grave (1). Frustrarea si nemultumirea persoanei cu borderline conduc la stres si la comportamente nesanatoase, cu autovatamare si chiar ganduri suicidale. 

Tipuri de tulburare de personalitate borderline

Sunt 4 tipuri de borderline definite in literatura de specialitate (2): 

Impulsiv

Persoanele ce au tulburare de personalitate borderline actioneaza impulsiv si adesea acest lucru are consecinte periculoase. Cel afectat nu se gandeste la el sau la ceilalti atunci cand actioneaza si nici la posibilele consecinte ale faptelor sale. 

Descurajat

Acesti oameni au o frica permanenta de abandon, motiv pentru care se vad indreptatiti sa ia atitudine fata de acest lucru real sau imaginar. Emotiile in acest caz sunt interioare si sunt pastrate pentru sine, stima de sine fiind scazuta. Ba mai mult, pot sa apara sentimente de tristete si de autoinvinuire pentru unele actiuni. 

Autodistructiv

Comportamentul este de autovatamare, automutilare, abuz de substante si activitati riscante care pot conduce la amenintari de sinucidere, ce pot fi puse in practica.

Nelinistit

De la suparare la furie si tristete este doar un pas in tulburarea de personalitate borderline. De regula oamenii sunt tumultuosi, imprevizibili, manipulatori, incapabili sa fie multumiti de relatiile pe care le au. Oscilatiile de la o stare la alta se datoreaza si faptului ca simt ca pierd controlul, ceea ce ii face sa se indrepte spre consum de alcool si substante interzise sau alte actiuni distructive. 

Tulburarea de personalitate borderline: cauze si factori de risc

Cauze

Cauzele tulburarii de personalitate borderline sunt diferite, necunoscute suficient pana in prezent (1): 

  • genetice;
  • tulburari sau schimbari in structura creierului;
  • abuz si traume suferite in copilarie. 

Factori de risc

Existenta in familie a unui astfel de caz reprezinta un risc crescut pentru aparitia altuia. Se crede ca abuzul emotional, fizic si sexual, intimidarea sau problemele de atasament din perioada copilariei pot creste riscul de a dezvolta tulburarea borderline la varsta adulta (3). 

Cum se manifesta tulburarea de personalitate borderline? Simptome

Borderline prezinta simptome variate de la o persoana la alta, iar manifestarile sunt de asemenea diferite. Desi exista 4 tipuri de borderline, caracteristicile se intrepatrund, un singur individ putand sa prezinte aproape toate simptomele. 

Un eveniment sau o experienta stresanta pot declansa tulburarea de personalitate borderline sau pot agrava simptomele. In timp, unele dintre acestea pot sa se amelioreze sau chiar sa dispara. 

Iata principalele simptome ale tulburarii (1), (2): 

Frica de abandon

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline nu se simt confortabil singure, iar teama ca vor fi abandonate duce la frica si furie intense. Uneori poate fi totul doar in imaginatia lor, alteori incepe de la o situatie reala. Pot actiona nesabuit, fie evitand relatiile, pentru a nu fi abandonati, fie insistand pe langa cei care nu ii vor in preajma sa mai stea un timp impreuna. 

fete

Relatii instabile

Instabilitatea si schimbarile bruste de comportament si temperament sunt distructive pentru relatiile interpersonale, motiv pentru care cei cu borderline nu pot avea si nici mentine relatii umane sanatoase. 

Schimbari bruste de comportament

Sunt legate de perceptia asupra propriei persoane, dar si in relatie cu ceilalti. Emotiile puternice, incontrolabile, de tipul furie, frica, anxietate, ura, tristete, dragoste se succed cu repeziciune si trecerea de la una la cealalta se produce brusc. 

Imagine de sine perturbata

Imaginea de sine a celor cu borderline este puternic distorsionata, se percep ca persoane rele, care nu merita sa aiba o evolutie sanatoasa. Acesta este motivul pentru care se pot sabota singuri in viata personala, dar si in cea profesionala.  

Comportament periculos si distructiv

Conducerea masinii cu viteza, consum de alcool sau de substante interzise, excese alimentare, comportament sexual anormal, autovatamare - taieturi sau arsuri, amenintarea ca vor recurge la astfel de gesturi - acestea sunt comportamente frecvent intalnite la persoanele cu tulburare de personalitate borderline. 

Sentimentul de gol si furia

Tristetea si neimplinirea ii determina pe multi dintre cei cu borderline sa spuna ca simt un gol in viata lor. Neputinta se poate transpune intr-o furie nebanuita. Dificultatile in ceea ce priveste controlul acesteia fac imposibile relatiile cu cei din jur. 

Paranoia si halucinatii

Episoadele in care apar ganduri paranoice si halucinatii ii pot face pe multi sa catalogheze persoanele afectate ca avand dubla personalitate borderline. Aceste simptome apar in momentele de frica intensa de abandon sau alte evenimente stresante, fiind temporare, motiv pentru care nu sunt considerate tulburari separate. 

Cum se diagnosticheaza tulburarea de personalitate borderline?

Nu este usor de diagnosticat corect o astfel de afectiune. Poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni pentru stabilirea unui astfel de diagnostic (4). 

Vizita la medicul de familie va fi completata de una la cabinetul unui psihiatru sau psiholog, caruia trebuie sa ii spui istoricul familial si medical si sa ii descrii ceea ce simti si gandesti, simptomele sesizate si schimbarile prin care treci. Sinceritatea este esentiala, nu omite nimic, chiar daca te poti simti rusinat sau vinovat pentru unele dintre actiunile tale. 

Specialistul va avea nevoie, la stabilirea unui astfel de diagnostic si de informatiile oferite de familie si prieteni. Acesta are misiunea dificila de a face distinctia intre tulburarea de personalitate borderline si alte afectiuni care pot fi asociate (1): tulburari de dispozitie, tulburari de anxietate, tulburari de alimentatie, consum de substante interzise, hiperactivitate sau ADHD, tulburare bipolara, tulburari somatoforme sau somatizarea. 

Cum se trateaza tulburarea de personalitate borderline?

Din momentul in care ai inteles ca ai o tulburare de personalitate, care te impiedica sa traiesti normal si iti afecteaza viata in multe moduri, din punctul in care ai spus pentru prima data “sufar de borderline” si pana la inceperea unui tratament nu va trece mult timp. 

Ingrijirea si ajutorul de specialitate sunt de durata, iar identificarea celei mai bune scheme de tratament poate fi dificila, in conditiile in care afectiunea este complexa si are numeroase manifestari. 

Spitalizare

Tratamentul poate include psihoterapie, medicamente sau ambele. Doar in situatii de risc mare, cand au aparut halucinatiile si autovatamarile sau ai devenit un pericol pentru cei din jur, prin actele de violenta si agresivitate se impune spitalizarea. 

Psihoterapie

Psihoterapia este optiunea de tratament principala pentru tulburarea de personalitate borderline, care presupune descoperirea motivatiilor asociate gandurilor, emotiilor si comportamentelor, astfel incat sa reduci anxietatea si sa poti relationa cu ceilalti normal (1). 

Terapia comportamentala

Aceasta are ca elemente principale constientizarea realitatii si a comportamentelor, dar si aplicarea tiparelor de corectare, pentru imbunatatirea vietii si a relatiilor cu ceilalti (1). 

femeie vorbeste cu un psiholog

Terapia cognitiv-comportamentala

Tratamentul cognitiv-comportamental pentru tulburarea de personalitate de tip borderline se refera la gandurile si emotiile ce trebuie identificate si intelese (1). Urmatoarea etapa este reprezentata de constientizarea modului in care actiunile tale au consecinte. Abia apoi urmeaza partea de invatare si implementare a unor modele si obiceiuri de gandire sanatoase (3). 

Terapia de grup poate fi dublata de cea individuala, pentru rezultate optime. Grupul poate asigura si suportul necesar, precum si protectia in fata grijilor si a gandurilor ca esti singurul care are aceasta problema. 

Terapia bazata pe mentalizare

Aceasta varianta de terapie este cea in care tu faci eforturi sa intelegi gandurile si sentimentele pe care le ai in diverse situatii, apoi inveti sa creezi o perspectiva alternativa asupra evenimentelor, tocmai pentru a gandi inainte de a reactiona (3). 

Sisteme de instruire pentru predictibilitate emotionala si rezolvare de probleme (STEPPS)

Acest program este un tratament de 20 de saptamani care implica lucrul cu cel afectat de borderline, dar si cu apropiatii acestuia, pe grupuri (3). 

Psihoterapie centrata pe transfer

Cunoscuta si sub numele de psihoterapie psihodinamica, aceasta forma de terapie se bazeaza pe dezvoltarea relatiei tale cu terapeutul, urmand ca lectiile invatate si repetate in acest cadru sa fie apoi aplicate in situatii reale (3). 

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos nu este o prioritate, psihoterapia fiind principalul sprijin. Sunt si situatii in care este nevoie de acordarea unui tratament medicamentos pentru bolile asociate tulburarii borderline. 

Medicul specialist trebuie sa fie foarte atent cand prescrie pastile pentru ca acestea sa nu creasca riscul de autovatamare si de ganduri suicidale (4). 

Antidepresivele si antipsihoticele pot fi de ajutor uneori in ameliorarea simptomelor celor cu borderline (5). Totusi, daca apar efecte adverse sau simptomele se agraveaza mergi de urgenta la medic pentru a primi ajutor de specialitate! 

Este posibil ca medicul sa iti recomande unele suplimente alimentare, unele medicamente fara reteta pentru stres si oboseala sau suplimente alimentare pentru anxietate si epuizare

Medicul poate propune si schimbarea dietei, acolo unde sunt inregistrate si tulburari de alimentatie. Produsele existente in farmacii pentru dieta si nutritie pot fi parte a unei alimentatii sanatoase. 

Daca ai unele probleme cu obtinerea unui somn de calitate, pe fondul gandurilor si al emotiilor puternice, poti opta pentru ceaiurile de somn

Complicatiile tulburarii de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline poate duce la complicatii grave pentru sanatatea celui afectat (2), (3): depresie, tulburari de anxietate, tulburari de alimentatie, tulburare bipolara, abuz de substante. Toate acestea pot amplifica problemele la locul de munca, in relatii, crescand riscul de autovatamare, intentie suicidala sau de violenta indreptata impotriva unei alte persoane. 

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

  1. Borderline Personality Disorder (BPD) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9762-borderline-personality-disorder-bpd
  2. The Four Types of BPD - https://www.verywellhealth.com/types-of-bpd-5193843#:~:text=There%20are%20four%20widely%20accepted,%2Ddestructive%2C%20and%20petulant%20BPD.
  3. Borderline personality disorder - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/borderline-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20370237
  4. Borderline personality disorder (BPD) - https://www.healthdirect.gov.au/borderline-personality-disorder-bpd
  5. Borderline Personality Disorder - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/borderline-personality-disorder
  • Magneziul este un element nutritiv de baza pentru organismul nostru, iar alaturi de calciu, fosfor, potasiu si sodiu, unul dintre cele mai importante minerale de care corpul are nevoie in vedere unei functionari optime.
  • Magnesium B6 Premium este un supliment alimentar ce contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si muscular, la mentinerea sanatatii psihice si la reducerea oboselii si extenuarii (vitamina B6).
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor