Tulburarea bipolara: cauze, manifestari si optiuni de tratament

4. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 10 minute de citit
Tulburarea bipolara

 

Tulburarea bipolara este o tulburare cronica de dispozitie care provoaca schimbari bruste si intense in starea de spirit, nivelul de energie si comportamentul unei persoane.

Episoadele maniacale/hipomanice si cele depresive sunt principalul semn al conditiei mintale. Acestea pot fi usor de gestionat cu un tratament eficient, cu psihoterapie si modificari in stilul de viata al pacientilor.

Afla mai multe despre tulburarea bipolara in articolul urmator!

Ce inseamna tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara a fost denumita la inceputurile descoperirilor stiintifice ca depresie maniaca. Este o afectiune de sanatate mintala care provoaca schimbari extreme de dispozitie (1) care includ treceri emotionale bruste de la un pol la altul - manie/hipomanie urmata de depresie.

O persoana deprimata s-ar putea simti foarte trista sau fara speranta, pierzandu-si interesul sau placerea in majoritatea activitatilor. Cand starea de spirit se schimba in manie sau hipomanie, persoana s-ar putea simti euforica, plina de energie sau neobisnuit de irascibila (1).

Aceste schimbari extreme de dispozitie pot afecta ritmul circadian, vitalitatea, judecata, comportamentul si capacitatea de a gandi clar (1).

Episoadele bipolare pot aparea rar sau de mai multe ori pe an, in functie de situatiile din viata pacientului diagnosticat. 

In timp ce majoritatea oamenilor vor experimenta unele simptome emotionale intre episoade, altele nu experimenteaza nimic in afara de extremitatile mentionate.

Chiar daca tulburarea bipolara este o afectiune mintala care nu poate fi tratata complet, aceasta poate fi gestionata urmand un plan de tratament bazat pe medicamente si consiliere psihologica.

Tipuri de tulburare bipolara

Studiile de specialitate constata ca exista trei tipuri de tulburare bipolara. Toate tipurile implica schimbari clare in starea de spirit, vitalitate si nivelurile de activitate (2).

Aceste stari variaza, dupa cum am mentionat, de la perioade extrem de energizante (episoade maniacale), la perioade extrem de triste, indiferente sau fara speranta (episoade depresive) (2).

Tulburare bipolara I

Primul tip de tulburare bipolara este definit de episoade maniacale cu o durata de cel putin 7 zile sau de simptome maniacale atat de severe incat persoana are nevoie de ingrijire specializata imediata (2).

Episoadele maniacale sunt, de obicei, urmate de episoade depresive care dureaza pentru cel putin 2 saptamani (2).

De asemenea, exista posibilitatea aparitiei episoadelor depresive cu caracteristici mixte. Acest lucru inseamna ca persoana va intampina simptomele depresive si pe cele maniacale in acelasi timp (2).

Tulburare bipolara II

Tulburarea bipolara II prezinta aceleasi caracteristici ca si tulburarea bipolara I, dar in locul episoadelor maniacale sunt intalnite episoadele hipomanice. Episoadele hipomanice sau hipomania este mai putin severa decat mania (2).

In schimb, depresia cronica este mult mai frecvent intalnita in tulburarea bipolara II decat in tulburarea bipolara I (3).

 

Tipuri de tulburare bipolara

 

Tulburarea ciclotimica (ciclotimie)

Acest tip de tulburare bipolara este definit de simptome hipomanice si depresive recurente care nu sunt suficient de puternice pentru a se califica drept episoade hipomanice sau depresive (2).

Persoanele cu o tulburare ciclotomica au o stare de spirit cronica instabila in general. Ei pot experimenta simptome hipomanice si depresive usoare in acelasi timp pentru aproximativ 2 ani (3).

Persoanele cu ciclotimie pot avea perioade scurte de pana la 8 saptamani de dispozitie normala (3).

Uneori, o persoana poate experimenta simptome de tulburare bipolara care nu se potrivesc in cele trei categorii identificate de specialisti. 

Aceste simptome sunt catalogate ca fiind „alte afectiuni bipolare sau afectiuni conexe specificate si nespecificate” (2). 

Daca te confrunti cu simptome asemanatoare sau crezi ca te confrunti cu o afectiune mintala, adreseaza-te imediat medicului sau psihologului!

Tulburarea bipolara: cauze si factori de risc

Cauze

Cauza exacta a tulburarii bipolare este necunoscuta, dar pot fi implicati mai multi factori, cum ar fi:

 • Structura si functionarea creierului. Studiile Institutului National pentru Sanatatea Mintala (2) indica faptul ca structura creierului persoanelor cu tulburare bipolara poate fi diferita de cea a persoanelor care nu au aceasta afectiune sau orice alta tulburare mintala. Cercetarea acestor diferente i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga si sa determine ce tratamente vor functiona cel mai bine pentru tulburarea bipolara.
 • Genetica. De asemenea, aceleasi studii sugereaza ca persoanele cu anumite gene sunt mai susceptibile in a dezvolta un tip de tulburare bipolara. Persoanele care au un parinte sau un frate cu aceasta tulburare au o sansa crescuta in a avea aceeasi afectiune mintala (2).

La momentul actual, specialistii creeaza planul de diagnostic si tratament pe baza simptomelor si istoricului unei persoane, mai degraba decat pe imagistica structurii craniene sau alte teste de diagnostic.

Factori de risc

De-a lungul timpului si pana in ziua de astazi, cercetatorii au studiat factorii care pot creste riscul tulburarii bipolare (2).

Factorii care pot creste riscul sau care actioneaza ca un declansator pentru un episod bipolar includ (1):

 • Mostenire genetica - o ruda, un parinte sau un frate cu tulburare bipolara;
 • Perioade de stres ridicat - cum ar fi moartea unei persoane dragi sau un alt eveniment traumatic;
 • Abuzul de substante nocive care afecteaza structura creierului - droguri, alcool si alte tipuri de substante.

Cum se manifesta tulburarea bipolara? Simptome

Tulburarea bipolara este o afectiune recurenta care functioneaza in cicluri si episoade. O parte a ciclului este marcata de simptome de manie, cealalta parte de simptome de depresie (4).

Aceste episoade de dispozitie sunt adesea intense.

 

Tulburarea bipolara - manifestare

 

Simptomele episodului maniacal/hipomanic

In timpul unui episod maniacal, o persoana cu tulburare bipolara poate experimenta urmatoarele (4):

 • Se simte foarte energetic;
 • Vorbeste foarte mult, schimband rapid subiectele de discutie;
 • Are probleme cu somnul si relaxarea pe timpul zilei;
 • Sare de la gand la gand sau de la inceperea unui proiect la altul;
 • Dezvolta incredere de sine exagerata (“god complex”);
 • Face lucruri riscante, cum ar fi abuzul de alcool sau droguri, cumparaturi impulsive, investitii fara luarea in considerare a riscurilor si activitati sexuale cu mai multi parteneri (hipersexualitate).

Simptomele episodului depresiv

In timpul unui episod depresiv, o persoana cu tulburare bipolara poate experimenta urmatoarele manifestari (4):

 • Se simte ingrijorat si foarte tristi;
 • Isi pierde interesul pentru activitatile sociale si relatiile romantice;
 • Are probleme de concentrare;
 • Are probleme cu somnul;
 • Poate avea ganduri suicidale.

Simptomele tulburarii bipolare nu sunt intotdeauna usor de distins de simptomele altor afectiuni mintale care implica depresie sau manie. De exemplu, mania poate fi dificil de distins de schizofrenie (4).

Persoanele care consuma amfetamina sau iau medicamente cu corticosteroizi sau persoanele cu glande tiroide hiperactive se pot confrunta cu simptome maniacale similare tulburarii bipolare (4).

Simptome la copii si adolescenti

Simptomele tulburarii bipolare la copii si adolescenti pot fi chiar mai dificil de identificat.

Este adesea greu de spus daca schimbarile de dispozitie sunt normale, daca sunt rezultate din situatii de stres sau traumatice sau daca reprezinta semnele unei alte afectiuni mintale (1).

Copiii si adolescentii se pot confrunta cu episoade depresive si maniacale/hipomanice majore, dar acestea pot varia de cele ale adultilor (1).

Cele mai proeminente semne de tulburare bipolara la copii si adolescenti pot include schimbari severe de dispozitie, diferite de schimbarile lor obisnuite. Fii atent la orice schimbare neobisnuita in comportamentul copilului tau!

Complicatiile tulburarii bipolare

Unele persoane sufera de o tulburare bipolara de luni, daca nu chiar ani, inainte de a fi diagnosticate.

Daca este lasata netratata, faza maniacala a tulburarii bipolare poate dura pana la 3 luni. Pe masura ce mania se estompeaza, individul poate avea o perioada de dispozitie si comportament normal care dureaza saptamani sau chiar ani.

Dar, in cele din urma, se instaleaza faza depresiva a afectiunii.

Aproximativ 10% pana la 20% dintre persoanele diagnosticate cu tulburare bipolara dezvolta ceea ce este cunoscut sub numele de cicluri rapide - mai mult de 4 episoade de manie si depresie pe an (4).

Tulburarea bipolara: afectiuni asociate

Persoanele cu tulburare bipolara sunt mai susceptibile de a avea si alte conditii de sanatate mintala (4). Unele conditii pot agrava simptomele de tulburare bipolara sau pot face tratamentul mai putin eficient (1).

Afectiunile asociate tulburarii bipolare pot fi (1):

 • tulburari de anxietate;
 • tulburari de alimentatie;
 • deficit de atentie/ tulburare de hiperactivitate (ADD/ADHD);
 • probleme cu alcoolul sau drogurile;
 • probleme de sanatate fizica, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, problemele tiroidiene, durerile de cap sau supraponderalitatea.

Cum se diagnosticheaza tulburarea bipolara?

Pentru a determina daca o persoana sufera sau nu de un tip de tulburare bipolara, evaluarea medicala poate include (1):

 • Examen fizic si teste de laborator pentru a identifica orice problema medicala si cauzele simptomelor;
 • Evaluare psihiatra pentru identificarea gandurilor, sentimentelor si modelelor de comportament. Cu permisiunea pacientului, prietenii si familia pot oferi informatii despre schimbarile de dispozitie ale acestuia;
 • Supraveghere medicala sau auto-supraveghere. Pacientului i se poate cere sa tina o evidenta zilnica a starilor de spirit, tiparelor de somn sau altor factori care ar putea ajuta la diagnosticarea si gasirea tratamentului potrivit;
 • Compararea simptomelor cu criteriile pentru tulburari bipolare si conexe din Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale (DSM - 5) publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie (5).

Optiuni de tratament pentru tulburarea bipolara

 

Tulburarea bipolara - optiuni de tratament

 

Un plan de tratament corespunzator poate ajuta multi oameni, chiar si pe cei diagnosticati cu forme mai severe de tulburare bipolara.

Un plan de tratament eficient include, de obicei, o combinatie a urmatoarelor terapii (3):

 • psihoterapie;
 • medicamente;
 • strategii de auto-gestionare, cum ar fi educatia si identificarea simptomelor timpurii ale unui episod sau a posibililor declansatori ai episoadelor;
 • adoptarea unor obiceiuri utile si sanatoase in stilul de viata, cum ar fi exercitiile fizice, yoga, meditatia si administrarea suplimentelor tonice pentru vitalitate. Acestea pot sustine, dar nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul;
 • alte terapii, cum ar fi terapia electroconvulsiva. Aceasta se aplica doar in cazul in care persoanele nu raspund la medicamente sau daca este necesar controlul rapid al simptomelor pentru prevenirea raului (suicid).

Tulburarea bipolara este o afectiune care necesita tratament pe toata durata vietii.

Uneori poate dura cateva luni sau chiar ani inainte ca medicul sa gaseasca impreuna cu pacientul un plan de tratament corespunzator. Desi acest lucru poate fi descurajant, pacientii sunt stimulati sa continue eforturile in ameliorarea tulburarii.

Cum poate fi prevenita tulburarea bipolara?

La momentul actual, preventia tulburarii bipolare nu este dovedita stiintific. Cu toate acestea, obtinerea unui tratament timpuriu pentru alte afectiuni mintale, precum si un stil de viata echilibrat pot ajuta in prevenirea tulburarii bipolare (1).

Daca ai fost diagnosticat cu tulburare bipolara, unele strategii de aparare (“coping mechanisms”) pot ajuta la prevenirea agravarii simptomelor:

 • renuntarea la consumul de alcool si/sau la consumul de droguri si renuntarea la fumat;
 • mentinerea un program de somn sanatos;
 • antrenamente fizice regulate;
 • meditatia;
 • gestionarea stresului si mentinerea unor relatii interpersonale sanatoase;
 • administrarea medicamentelor conform planului de tratament propus de medic.

Tulburarea bipolara: prognostic

Prognosticul pentru tulburarea bipolara este adesea negativ, cu exceptia cazului in care afectiunea este tratata foarte timpuriu si eficient. Dar, multe persoane care primesc tratament adecvat pot trai o viata implinita si productiva (3).

Tulburarea bipolara duce la o reducere de aproximativ 9 ani din durata medie de viata. Din pacate, 1 din 5 persoane cu tulburare bipolara se sinucid si cel putin 60% au dependenta de alcool sau droguri (3).

Acestea sunt printre principalele motive pentru care este esential ca o persoana sa solicite asistenta medicala si sa ramana implicat in tratamentul pentru tulburarea bipolara.

Administrarea corespunzatoare a medicamentelor poate ajuta la reducerea episoadelor maniacale/hipomanice si depresive (3). Adreseaza-te medicului sau specialistului pentru prevenirea sau tratarea tulburarii bipolare sau altor afectiuni mintale!

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme efectele pozitive ale suplimentelor tonice si altor produse farmaceutice in vederea tratarii simptomelor tulburarii bipolare sau altor afectiuni mintale. Adreseaza-te medicului pentru cel mai bun plan de tratament!

Bibliografie:

 1. Mayo Clinic Staff. Bipolar Disorder. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
 2. National Institute of Mental Health. Bipolar Disorder. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder
 3. Cleveland Clinic. Bipolar Disorder. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9294-bipolar-disorder
 4. Harvard Medical School (2014). Bipolar Disorder. Harvard Medical Publishing. https://www.health.harvard.edu/mental-health/bipolar-disorder
 5. American Psychiatric Association (2013). Bipolar and related disorders. In Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. http://www.psychiatryonline.org