Tulburare bipolara: cauze, simptome, tratament

21. 9. 2023 · 13 minute de citit

Tulburarea bipolara este o tulburare cronica de dispozitie care provoaca schimbari bruste si intense in starea de spirit, nivelul de energie si comportamentul unei persoane. Episoadele maniacale/hipomanice si cele depresive sunt principalul semn al conditiei mintale. Acestea pot fi usor de gestionat cu un tratament eficient, cu psihoterapie si modificari in stilul de viata al pacientilor. Afla mai multe despre ce inseamna tulburarea bipolara in articolul urmator! 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Tulburare bipolara: cauze, simptome, tratament

Ce inseamna sa fii bipolar?

Tulburarea bipolara a fost denumita la inceputurile descoperirilor stiintifice ca depresie maniaca. Este o afectiune de sanatate mintala care provoaca schimbari extreme de dispozitie care includ treceri emotionale bruste de la un pol la altul - manie/hipomanie urmata de depresie. O persoana deprimata s-ar putea simti foarte trista sau fara speranta, pierzandu-si interesul sau placerea in majoritatea activitatilor. Cand starea de spirit se schimba in manie sau hipomanie, persoana s-ar putea simti euforica, plina de energie sau neobisnuit de irascibila. Aceste schimbari extreme de dispozitie pot afecta ritmul circadian, vitalitatea, judecata, comportamentul si capacitatea de a gandi clar.

Episoadele bipolare pot aparea rar sau de mai multe ori pe an, in functie de situatiile din viata pacientului diagnosticat. In timp ce majoritatea oamenilor vor experimenta unele simptome emotionale intre episoade, altele nu experimenteaza nimic in afara de extremitatile mentionate. Chiar daca tulburarea bipolara este o afectiune mintala care nu poate fi tratata complet, aceasta poate fi gestionata urmand un plan de tratament bazat pe medicamente si consiliere psihologica.

Tulburarea bipolara poate avea un impact semnificativ asupra vietii cotidiene a unei persoane. Aceasta poate afecta capacitatea de a functiona in mod normal in societate, interferand cu munca, scoala, relatiile si alte aspecte ale vietii de zi cu zi. Este important de remarcat ca tulburarea bipolara este o afectiune cronica si de lunga durata. Cu toate acestea, persoanele care sufera de aceasta tulburare pot duce o viata normala si productiva cu tratament adecvat.

Tipuri de tulburare bipolara

Studiile de specialitate constata ca exista trei tipuri de tulburare bipolara. Toate tipurile implica schimbari clare in starea de spirit, vitalitate si nivelurile de activitate. Aceste stari variaza, dupa cum am mentionat, de la perioade extrem de energizante (episoade maniacale), la perioade extrem de triste, indiferente sau fara speranta (episoade depresive).

Tulburare bipolara I

Primul tip de tulburare bipolara este definit de episoade maniacale cu o durata de cel putin 7 zile sau de simptome maniacale atat de severe incat persoana are nevoie de ingrijire specializata imediata. Episoadele maniacale sunt, de obicei, urmate de episoade depresive care dureaza pentru cel putin 2 saptamani. De asemenea, exista posibilitatea aparitiei episoadelor depresive cu caracteristici mixte. Acest lucru inseamna ca persoana va intampina simptomele depresive si pe cele maniacale in acelasi timp.

Tulburare bipolara II

Tulburarea bipolara II prezinta aceleasi caracteristici ca si tulburarea bipolara I, dar in locul episoadelor maniacale sunt intalnite episoadele hipomanice. Episoadele hipomanice sau hipomania este mai putin severa decat mania. In schimb, depresia cronica este mult mai frecvent intalnita in tulburarea bipolara II decat in tulburarea bipolara I.

Tulburare bipolara II

Tulburarea ciclotimica (ciclotimie)

Acest tip de tulburare bipolara este definit de simptome hipomanice si depresive recurente care nu sunt suficient de puternice pentru a se califica drept episoade hipomanice sau depresive. Persoanele cu o tulburare ciclotomica au o stare de spirit cronica instabila in general. Ei pot experimenta simptome hipomanice si depresive usoare in acelasi timp pentru aproximativ 2 ani. Persoanele cu ciclotimie pot avea perioade scurte de pana la 8 saptamani de dispozitie normala. Uneori, o persoana poate experimenta simptome de tulburare bipolara care nu se potrivesc in cele trei categorii identificate de specialisti. Aceste simptome sunt catalogate ca fiind „alte afectiuni bipolare sau afectiuni conexe specificate si nespecificate”. Daca te confrunti cu simptome asemanatoare sau crezi ca te confrunti cu o afectiune mintala, adreseaza-te imediat medicului sau psihologului!

Exista si alte forme specifice si nespecifice de tulburare bipolara care nu se incadreaza in tipurile 1 sau 2 sau ciclotimie. Aceste forme pot avea diferite caracteristici si pot afecta calitatea vietii persoanei. De exemplu, unele persoane pot avea episoade mixte, in care prezinta simptome maniacale si depresive in acelasi timp. Alte forme pot fi determinate de factori specifici, cum ar fi schimbarile sezoniere ale dispozitiei sau episoadele determinate de evenimente traumatice.

Cauzele tulburarii bipolare

Cauza exacta a tulburarii bipolare este necunoscuta, dar pot fi implicati mai multi factori, cum ar fi:

  • structura si functionarea creierului: structura creierului persoanelor cu tulburare bipolara poate fi diferita de cea a persoanelor care nu au aceasta afectiune sau orice alta tulburare mintala. Cercetarea acestor diferente i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga si sa determine ce tratamente vor functiona cel mai bine pentru tulburarea bipolara.
  • genetica: sunt studii care sugereaza ca persoanele cu anumite gene sunt mai susceptibile in a dezvolta un tip de tulburare bipolara. Persoanele care au un parinte sau un frate cu aceasta tulburare au o sansa crescuta in a avea aceeasi afectiune mintala.

La momentul actual, specialistii creeaza planul de diagnostic si tratament pe baza simptomelor si istoricului unei persoane, mai degraba decat pe imagistica structurii craniene sau alte teste de diagnostic. Este important sa mentionam ca tulburarea bipolara este o afectiune complexa si cauzele exacte nu sunt pe deplin intelese. 

Factorii de risc ai tulburarii bipolare

De-a lungul timpului si pana in ziua de astazi, cercetatorii au studiat factorii care pot creste riscul tulburarii bipolare. Factorii care pot creste riscul sau care actioneaza ca un declansator pentru un episod bipolar includ:

  • mostenire genetica: o ruda, un parinte sau un frate cu tulburare bipolara;
  • perioade de stres ridicat: cum ar fi moartea unei persoane dragi sau un alt eveniment traumatic;
  • abuzul de substante nocive care afecteaza structura creierului: droguri, alcool si alte tipuri de substante.

Factorii legati de varsta si sex sunt, de asemenea, relevanti in contextul tulburarii bipolare. Aceasta poate aparea la orice varsta, dar de obicei debuteaza in adolescenta sau la inceputul adultului. Barbatii si femeile au aceeasi probabilitate de a dezvolta tulburarea bipolara, dar tipurile de simptome pot diferi intre sexe. De exemplu, barbatii pot prezenta mai des simptome maniacale, in timp ce femeile pot avea mai multe episoade depresive.

Cum se manifesta tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara este o afectiune recurenta care functioneaza in cicluri si episoade. O parte a ciclului este marcata de simptome de manie, cealalta parte de simptome de depresie. Aceste episoade de dispozitie sunt adesea intense.

Simptome tulburarea bipolara

Simptomele episodului maniacal/hipomanic

In timpul unui episod maniacal, o persoana cu tulburare bipolara poate experimenta urmatoarele:

  • se simte foarte energetic;
  • vorbeste foarte mult, schimband rapid subiectele de discutie;
  • are probleme cu somnul si relaxarea pe timpul zilei;
  • sare de la gand la gand sau de la inceperea unui proiect la altul;
  • dezvolta incredere de sine exagerata („god complex”);
  • face lucruri riscante, cum ar fi abuzul de alcool sau droguri, cumparaturi impulsive, investitii fara luarea in considerare a riscurilor si activitati sexuale cu mai multi parteneri (hipersexualitate).

Simptomele episodului depresiv

In timpul unui episod depresiv, o persoana cu tulburare bipolara poate experimenta urmatoarele manifestari:

  • se simte ingrijorat si foarte trist;
  • isi pierde interesul pentru activitatile sociale si relatiile romantice;
  • are probleme de concentrare;
  • are probleme cu somnul;
  • poate avea ganduri suicidale.

Simptomele tulburarii bipolare nu sunt intotdeauna usor de distins de simptomele altor afectiuni mintale care implica depresie sau manie. De exemplu, mania poate fi dificil de distins de schizofrenie. Persoanele care consuma amfetamina sau iau medicamente cu corticosteroizi sau persoanele cu glande tiroide hiperactive se pot confrunta cu simptome maniacale similare tulburarii bipolare.

Simptomele tulburarii bipolare la copii si adolescenti

Simptomele tulburarii bipolare la copii si adolescenti pot fi chiar mai dificil de identificat. Este adesea greu de spus daca schimbarile de dispozitie sunt normale, daca sunt rezultate din situatii de stres sau traumatice sau daca reprezinta semnele unei alte afectiuni mintale. Copiii si adolescentii se pot confrunta cu episoade depresive si maniacale/hipomanice majore, dar acestea pot varia de cele ale adultilor. Cele mai proeminente semne de tulburare bipolara la copii si adolescenti pot include schimbari severe de dispozitie, diferite de schimbarile lor obisnuite. Fii atent la orice schimbare neobisnuita in comportamentul copilului tau!

Manifestarile tulburarii bipolare pot avea un impact semnificativ asupra functionarii cotidiene a individului afectat. Aceasta tulburare poate perturba abilitatea persoanei de a lucra, de a avea relatii sanatoase si de a-si gestiona viata de zi cu zi. Este posibil ca persoanele afectate sa aiba dificultati in mentinerea unui loc de munca stabil si sa intampine dificultati in relatiile interpersonale. De asemenea, pot avea dificultati in a-si gestiona financiar viata si in a-si indeplini responsabilitatile familiale. Este important ca persoanele afectate sa primeasca sprijin si tratament adecvat pentru a-si imbunatati functionarea cotidiana.

Complicatiile tulburarii bipolare

Unele persoane sufera de o tulburare bipolara de luni, daca nu chiar ani, inainte de a fi diagnosticate. Daca este lasata netratata, faza maniacala a tulburarii bipolare poate dura pana la 3 luni. Pe masura ce mania se estompeaza, individul poate avea o perioada de dispozitie si comportament normal care dureaza saptamani sau chiar ani. Dar, in cele din urma, se instaleaza faza depresiva a afectiunii.

Tulburarea bipolara este asociata cu un risc crescut de suicid. Episoadele severe de depresie, gandurile de moarte si planurile de sinucidere sunt frecvente in cazul persoanelor cu tulburare bipolara. Este esential ca aceste persoane sa primeasca ajutor imediat daca prezinta semne de suicid. Accesul la servicii de sanatate mintala si suportul emotional sunt cruciale pentru prevenirea suicidului in randul acestor persoane.

Aproximativ 10% pana la 20% dintre persoanele diagnosticate cu tulburare bipolara dezvolta ceea ce este cunoscut sub numele de cicluri rapide - mai mult de 4 episoade de manie si depresie pe an.

Tulburarea bipolara: afectiuni asociate

Persoanele cu tulburare bipolara sunt mai susceptibile de a avea si alte conditii de sanatate mintala. Unele conditii pot agrava simptomele de tulburare bipolara sau pot face tratamentul mai putin eficient.

Afectiunile asociate tulburarii bipolare pot fi:

  • tulburari de anxietate;
  • tulburari de alimentatie;
  • deficit de atentie/ tulburare de hiperactivitate (ADD/ADHD);
  • probleme cu alcoolul sau drogurile;
  • probleme de sanatate fizica, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, problemele tiroidiene, durerile de cap sau supraponderalitatea.

Cum se diagnosticheaza tulburarea bipolara?

Pentru a determina daca o persoana sufera sau nu de un tip de tulburare bipolara, evaluarea medicala poate include:

  • examen fizic si teste de laborator pentru a identifica orice problema medicala si cauzele simptomelor;
  • evaluare psihiatra pentru identificarea gandurilor, sentimentelor si modelelor de comportament. Cu permisiunea pacientului, prietenii si familia pot oferi informatii despre schimbarile de dispozitie ale acestuia;
  • supraveghere medicala sau auto-supraveghere. Pacientului i se poate cere sa tina o evidenta zilnica a starilor de spirit, tiparelor de somn sau altor factori care ar putea ajuta la diagnosticarea si gasirea tratamentului potrivit;
  • compararea simptomelor cu criteriile pentru tulburari bipolare si conexe din Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale (DSM - 5) publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie.

Diagnosticul tulburarii bipolare poate fi dificil de stabilit, deoarece simptomele pot varia semnificativ de la o persoana la alta si pot fi confundate cu alte afectiuni psihiatrice. Este important sa se faca o evaluare amanuntita si sa se excluda alte posibile cauze ale simptomelor.

Optiuni de tratament pentru tulburarea bipolara

Tratament pentru tulburarea bipolara

Un plan de tratament corespunzator poate ajuta multi oameni, chiar si pe cei diagnosticati cu forme mai severe de tulburare bipolara.

Un plan de tratament eficient include, de obicei, o combinatie a urmatoarelor terapii:

  • psihoterapie;
  • medicamente;
  • strategii de auto-gestionare, cum ar fi educatia si identificarea simptomelor timpurii ale unui episod sau a posibililor declansatori ai episoadelor;
  • adoptarea unor obiceiuri utile si sanatoase in stilul de viata, cum ar fi exercitiile fizice, yoga, meditatia si administrarea suplimentelor tonice pentru vitalitate. Acestea pot sustine, dar nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul;
  • alte terapii, cum ar fi terapia electroconvulsiva. Aceasta se aplica doar in cazul in care persoanele nu raspund la medicamente sau daca este necesar controlul rapid al simptomelor pentru prevenirea raului (suicid).

Tulburarea bipolara este o afectiune care necesita tratament pe toata durata vietii. Uneori poate dura cateva luni sau chiar ani inainte ca medicul sa gaseasca impreuna cu pacientul un plan de tratament corespunzator. Desi acest lucru poate fi descurajant, pacientii sunt stimulati sa continue eforturile in ameliorarea tulburarii. Este important de mentionat ca tratamentul pentru tulburarea bipolara trebuie individualizat, in functie de severitatea simptomelor si de raspunsul fiecarei persoane la diferitele optiuni de tratament. Este recomandat sa consultati un specialist in domeniu pentru a primi un diagnostic corect si pentru a beneficia de un plan de tratament adecvat.

Cum poate fi prevenita tulburarea bipolara?

La momentul actual, preventia tulburarii bipolare nu este dovedita stiintific. Cu toate acestea, obtinerea unui tratament timpuriu pentru alte afectiuni mintale, precum si un stil de viata echilibrat pot ajuta in prevenirea tulburarii bipolare. Daca ai fost diagnosticat cu tulburare bipolara, unele strategii de aparare („coping mechanisms”) pot ajuta la prevenirea agravarii simptomelor:

  • renuntarea la consumul de alcool si/sau la consumul de droguri si renuntarea la fumat;
  • mentinerea un program de somn sanatos;
  • antrenamente fizice regulate;
  • meditatia;
  • gestionarea stresului si mentinerea unor relatii interpersonale sanatoase;
  • administrarea medicamentelor conform planului de tratament propus de medic.

Tulburarea bipolara: prognostic

Prognosticul pentru tulburarea bipolara este adesea negativ, cu exceptia cazului in care afectiunea este tratata foarte timpuriu si eficient. Dar, multe persoane care primesc tratament adecvat pot trai o viata implinita si productiva. Tulburarea bipolara duce la o reducere de aproximativ 9 ani din durata medie de viata. Din pacate, 1 din 5 persoane cu tulburare bipolara se sinucid si cel putin 60% au dependenta de alcool sau droguri. Acestea sunt printre principalele motive pentru care este esential ca o persoana sa solicite asistenta medicala si sa ramana implicat in tratamentul pentru tulburarea bipolara.

Administrarea corespunzatoare a medicamentelor poate ajuta la reducerea episoadelor maniacale/hipomanice si depresive. Adreseaza-te medicului sau specialistului pentru prevenirea sau tratarea tulburarii bipolare sau altor afectiuni mintale!

Tulburarea bipolara este o boala psihica complexa, care implica atat factori genetici cat si de mediu. Simptomele variaza de la episoade de euforie la stari de depresie severa, afectand calitatea vietii persoanei. Un diagnostic corect si timpuriu, urmat de un tratament adecvat, pot ajuta la gestionarea simptomelor si la prevenirea complicatiilor. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Mayo Clinic Staff. Bipolar Disorder. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
  2. National Institute of Mental Health. Bipolar Disorder. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder
  3. Cleveland Clinic. Bipolar Disorder. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9294-bipolar-disorder
  4. Harvard Medical School (2014). Bipolar Disorder. Harvard Medical Publishinghttps://www.health.harvard.edu/mental-health/bipolar-disorder
  5. American Psychiatric Association (2013). Bipolar and related disorders. In Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. http://www.psychiatryonline.org
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor