Stima de sine: Ce este si cum o putem consolida?

7. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Stima de sine

Stima de sine reprezinta modul in care te vezi pe tine insuti, ca persoana. Afla din acest material detalii despre aceasta si care sunt factorii care o influenteaza. Descopera ce cauze stau la baza stimei de sine scazute, care sunt semnele dupa care o poti identifica si prin ce metode poti consolida increderea in tine insuti. 

Ce este stima de sine?

Stima de sine este perceptia pe care o ai in legatura cu propria persoana. Aceasta influenteaza si modul de interactionare cu persoanele din jur si felul in care stabilesti relatii cu acestea. 

De exemplu, felul in care te intelegi cu familia, cu prietenii, cu partenerul de viata, dar si performantele profesionale, interactiunile sociale si stabilitatea pe mai multe planuri din viata.

Fiecare persoana poate avea stima de sine scazuta in anumite perioade. Insa, daca te concentrezi pe aspectele benefice din viata ta si pe o opinie corecta despre tine insuti, poti depasi momentele mai putin placute si sa privesti cu optimism spre urmatoarele etape din viata ta. [1]

Este firesc ca orice persoana sa aiba perioade in care stima de sine ii este scazuta sau ridicata, deoarece fluctueaza de-a lungul timpului si depinde de diferite circumstante. [2]

Factori care influenteaza stima de sine

Factori care influenteaza stima de sine

Exista mai multi factori care influenteaza stima de sine. Cand increderea in tine insuti este scazuta, nu te mai poti bucura la fel de mult de activitati care candva iti faceau placere, consideri ca nu are rost sa le faci si gandesti in mod negativ. Stima de sine scazuta iti pune bariere si, daca nu intervii la timp pentru a face imbunatatiri in viata ta, creste riscul de a prezenta semne de depresie.

In general, stima de sine are legatura cu echilibrul emotional, cu mediul din familie si cu cel social. Cand ai o parere depreciativa despre propria persoana, iti scade si increderea in cei din jur, simti ca nu ai nevoie sa discuti cu parintii si prietenii, deoarece esti de parere ca nu te inteleg si ca te faci de ras destul de des in fata lor. In acest mod, nu ii mai cauti si nu ii lasi sa se apropie de tine. 

Printre factorii des intalniti care pot afecta stima de sine sunt:

  • Gandurile si perceptiile pe care le ai despre tine insuti;
  • A afectiune, o dizabilitate sau o accidentare;
  • Experientele din familie, de la scoala, de la locul de munca sau din comunitatea locala din care faci parte;
  • Rolul si statutul pe care le ai in societate;
  • Felul in care alte persoane au reactionat sau reactioneaza fata de tine;
  • Mesajele transmise de mass-media;
  • Varsta pe care o ai. [2]

Cauze stima de sine scazuta

Cauzele care stau la baza acesteia si-ar putea avea originea in perioada copilariei. Printre acestea se pot afla rezultatele pe care le-ai avut la scoala, lipsa sprijinului din partea persoanelor apropiate, bullying-ul, abuzul, aptitudinile care nu au fost incurajate, probleme de familie. [1]

De asemenea, printre motivele care pot duce la stima de sine scazuta se pot afla si tulburari de personalitate sau de sanatate mintala ori de sanatate fizica ce nu au fost tratate, comparatia cu alte persoane, nevoia ca ceilalti sa confirme lucruri legate de persoana ta. [1]

Alte cauze pot fi rezultatele inregistrate la locul de munca, influenta modului in care sunt promovate persoanele in mass-media si pe retelele sociale, perfectionismul, o presiune de a excela intr-unul sau mai multe domenii, obiective nerealiste, stigmatizarea si discriminarea, relocarea departe de persoanele dragi sau din locurile in care te simteai in siguranta. [1]

Anxietatea ar putea fi o alta cauza pentru stima de sine scazuta. Pe fondul acesteia cauti validare din partea persoanelor din jurul tau pentru orice ai face, indiferent de initiativa pe care o ai. Pentru orice nelamuriri, discuta cu un psiholog despre increderea in sine si cum ai putea sa faci schimbari benefice in viata ta, pentru a evita dezvoltarea simptomelor depresiei. [1]

Semnele stimei de sine scazute

Semnele stimei de sine scazute

Portretul persoanelor cu stima de sine scazuta este, in general, caracterizat de ganduri negative legate de aspectul fizic si/sau intelectual. Cand ai stima de sine scazuta, iti este teama sa iti exprimi gandurile si sentimentele, nu indraznesti sa initiezi proiecte noi sau sa demarezi actiuni pentru indeplinirea obiectivelor. 

Iti scade semnificativ dorinta de a socializa sau chiar ajunge sa lipseasca, nu ai putere sa iti sustii parerile si valorile. Simti ca nu te poti relaxa cand petreci timp singur, iar in general te confrunti cu ganduri negative legate de modul in care arati si/sau gandesti.

Alte semne ale stimei de sine scazute sunt faptul ca doresti in permanenta sa ti se recunoasca meritele si calitatile, sa iti evidentieze atuurile. Iti scade interesul pentru ceea ce tine de propria persoana.

De exemplu, nu mai acorzi atentie modului in care te imbraci, nu te mai aranjezi, iar cuvintele pe care le folosesti pentru a te referi la tine insuti sunt depreciative. De pilda, consideri ca iti lipseste inteligenta, ca aspectul tau fizic este neplacut, ca nu iti sta bine indiferent ce ai purta si ca nu esti capabil sa faci anumite lucruri. 

Cum poti consolida stima de sine

Imaginea de sine poate fi imbunatatita. Acest lucru se realizeaza treptat, cu multa rabdare si cu ajutor din partea cuiva specializat. Discuta cu medicul de familie despre suplimente alimentare sau remedii naturiste ce iti pot fi de ajutor, in functie de necesitatile tale. 

Poti lua legatura cu un psiholog, deoarece te poate indruma, prin intermediul consilierii, a diverse terapii si tehnici, astfel incat sa iti schimbi in mod pozitiv perceptia despre propria persoana si sa ai asteptari realiste.

Un exemplu in acest sens este tehnica neurolingvistica, pe principiul acceptarii si a rostirii afirmatiilor pozitive despre sine. Ulterior, iti poti stabili teluri pentru care sa iti gasesti motivatia, dar, in acelasi timp, sa inveti sa te ierti pentru greselile facute.

Petrece timp cu persoane care emana energie pozitiva, fa activitati relaxante, incearca hobby-uri noi, citeste carti scrise de specialistii in dezvoltare personala. Iesi cat mai mult in oras si cunoaste persoane noi, fa voluntariat si discuta cu persoane care au trecut prin experienta stimei de sine scazute si care si-au recapatat increderea in propria persoana.

Este important sa retii ca exista si exercitii de stima de sine pentru copii, asfel ca, daca al tau copil se confrunta cu acest lucru, ele l-ar putea ajuta sa capete incredere in propriile forte si sa se accepte pe sine.

Adopta un stil de viata sanatos, ce implica o dieta echilibrata, odihna corespunzatoare si asigura-te ca te hidratezi suficient de mult in fiecare zi. Daca organismul iti permite, fa exercitii fizice si petrece cat mai mult timp in natura si in compania animalelor de companie. [1]

Imbunatatirea stima de sine este un proces ce variaza de la persoana la persoana, dar cu sprijinul celor apropiati si al unui psiholog avizat, se poate sa iti schimbi in bine perceptia despre tine. Acorda atentie sanatatii mintale si, daca identifici simptome ale depresiei, cauta ajutor specializat.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse de informatii:

  1. “Low Self-Esteem and Confidence: Signs, Causes, and Treatment.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/i-have-lost-my-confidence-and-self-esteem#causes.
  2. “Does Your Self-Esteem Need a Boost?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 14 July 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/self-esteem/art-20047976.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor