Durerea de ovare in timpul sarcinii: de ce apare si cand este un motiv de ingrijorare?

23. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Durerea de ovare in timpul sarcinii

 

Multe femei se confrunta de-a lungul vietii cu durerea de ovare, iar asta le poate cauza ingrijorare. Cu atat mai mult, daca aceasta afectiune apare in timpul sarcinii, trebuie mers la medic pentru consult si tratament de specialitate. 

Cum se simte durerea de ovare?

Durerea de ovare este destul de usor de identificat, fiind localizata in abdomenul inferior, sub ombilic si pelvis. De obicei este ascutita si continua, fiind descrisa de multe femei ca o injunghiere. Durerea de ovare este destul de neplacuta, dar nu este insuportabila. 

Cand trebuie sa mergi la medic daca suferi de dureri de ovare in timpul sarcinii?

Orice durere de ovare, vaginala sau pelviana trebuie discutata de urgenta cu medicul care urmareste sarcina. Deoarece pot avea la baza cauze grave, durerile de ovare pot duce la aparitia febrei, frisoanelor sau scurgeri vaginale. In cele mai grave situatii, durerile de ovare in sarcina netratate la timp pot cauza avort spontan, sarcina ectopica sau travaliu prematur. 

Nu neglija orice tip de simptom din cele mentionate in continuare si mergi de urgenta la camera de garda pentru control medical (1):

  • crampe intense la nivelul abdomenului inferior;
  • sangerari abundente;
  • dureri insuportabile;
  • sange in scaun sau in urina;
  • simptome ce pot reprezenta dureri hepatice;
  • febra;
  • dureri acute de spate ce pot fi confundate cu pietrele la rinichi.

 

Inimioara

 

De ce apar durerile de ovare in timpul sarcinii?

Sarcina provoaca multe schimbari in organism, atat fizice, dar si hormonale. Aceste modificari pot duce la simptome precum disconfortul ocazional sau dureri severe in zona abdominala inferioara si pelviana. Iata care sunt cele mai frecvente motive ale durerii de ovare!

1. Implantarea ovulului

Desi sunt mai frecvente incepand cu al doilea trimestru de sarcina, unele femei pot intampina dureri de ovare inca din primele zile de sarcina. Acest lucru se datoreaza implantarii ovulului fecundat in uter, proces care poate cauza chiar o sangerare ce poate fi confundata cu menstruatia. 

2. Dezvoltarea fatului

Pe masura ce fatul creste, spatiul in care este asezat devine neincapator. Uterul va creste si el si va apasa pe organele din jur, ceea ce duce la aparitia unui disconfort pelvian care afecteaza o majoritate covarsitoare a gravidelor. 

3. Chist ovarian

Durerile de ovare provocate de chisturi sunt si ele normale la inceputul sarcinii. Imediat dupa ovulatie, corpul va produce hormonul progesteron care pregateste uterul pentru o eventuala sarcina. Aceasta eliberare de hormoni va afecta si chisturile ovariene existente, care vor creste si pot provoca sau nu complicatii. (2)

4. Torsiunea ovariana

Aceasta afectiune este prezenta atunci ovarele sau structurile prin care acestea sunt legate de organele vecine, se rotesc. Torsiunea ovariana poate implica si trompele uterine, ducand la o urgenta medicala pentru femei. Chiar daca sarcina nu provoaca torsiunea ovariana, aceasta afectiune poate aparea in timpul sarcinii. Deoarece torsiunea ovariana poate avea ca efect oprirea fluxului de sange si poate duce la necrozarea ovarului si infectie in cavitatea abdominala, trebuie intervenit chirurgical de urgenta. (3)

Care sunt complicatiile ce pot aparea din cauza unui chist ovarian in timpul sarcinii?

De cele mai multe ori, un chist ovarian nu reprezinta un pericol in timpul sarcinii, dar este nevoie ca medicul ginecolog sa iti confirme acest lucru. Majoritatea chisturilor ovariene sunt nedureroase si inofensive si pot disparea de la sine imediat dupa nastere. Ele se datoreaza furtunii de hormoni din timpul sarcinii si pot trece foarte bine neobservate. Chisturile ovariene sunt descoperite la ecografiile periodice pe care orice gravida trebuie sa le faca. 

Complicatiile pot aparea atunci cand un chist se rupe sau se rasuceste, provocand torsiunea ovariana. In aceste situatii este nevoie de interventie chirurgicala de urgenta, din acest motiv este vital ca gravida sa mearga la spital pentru investigatii de specialitate (4)

Chiar daca existenta chisturilor ovariene nu este de cele mai multe ori problematica, ele trebuiesc monitorizare cu atentie de medicul ginecolog. Chisturile pot creste pe toata durata sarcinii si pot cauza complicatii la nastere.

 

Femeie insarcinata

 

Cand este recomandata eliminarea unui chist ovarian in timpul sarcinii?

Daca medicul ginecolog remarca anumite detalii ce pot reprezenta un pericol pentru gravida sau fat, se poate decide indepartarea chistului printr-o interventie chirurgicala. Daca exista dureri majore continue, sangerari sau alte simptome grave, medicul chirurg va efectua o interventie laparoscopica minim invaziva, prin incizii mici (5). In cazul in care este vorba despre un chist situat pe corpul galben si care este indepartat la inceputul sarcinii, va fi nevoie de administrarea unor suplimente de progesteron, pana cand placenta va prelua controlul. 

Pentru evitarea oricaror complicatii pe durata sarcinii, dar si pentru intervenirea de urgenta atunci cand situatia o cere, fiecare gravida trebuie sa aiba sarcina monitorizata de un medic ginecolog. Acesta va recomanda analizele standard in sarcina, dar va indruma gravida si catre investigatii suplimentare atunci cand situatia o cere. Cel putin o data pe trimestru sunt necesare ecografiile, prima dintre ele pentru a confirma sarcina, iar urmatoarele pentru a monitoriza evolutia fatului. Fiecare consult la medicul ginecolog reprezinta si o buna oportunitate pentru a-i adresa intrebari si a solicita indrumari in legatura cu simptomele actuale si viitoare pe care le intampina gravida.

  1. Lea, Jayanthi. “Ovarian Cysts | Condition.” UT Southwestern Medical Center, 16 September 2021, https://utswmed.org/conditions-treatments/ovarian-cysts/. Accessed 20 November 2022.
  2. Ernst, Holly, and Jane Chertoff. “Ovary Pain in Early Pregnancy: Causes, Management, and More.” Healthline, 25 March 2019, https://www.healthline.com/health/pregnancy/ovary-pain-early-pregnancy#causes. Accessed 20 November 2022.
  3. “A rare condition in the third trimester of pregnancy: Ovarian torsion.” NCBI, 28 January 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7189823/. Accessed 20 November 2022.
  4. “Ovarian cyst - Treatment.” NHS, https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/treatment/. Accessed 20 November 2022.
  5. Baras, Dana. “What Risks Are Associated with a Ruptured Ovarian Cyst?” Johns Hopkins Medicine, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/what-risks-are-associated-with-a-ruptured-ovarian-cyst. Accessed 20 November 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor