Secretiile vaginale: Ce este normal si cand sunt un semnal de alarma

25. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit

Secretiile vaginale sunt un amestec de lichide si celule care sunt eliminate din organism. Secretiile vaginale normale au rol in mentinerea sanatatii vaginului, lubrifiere si de protectie impotriva infectiilor. Culoarea, cantitatea si mai ales consistenta secretiilor vaginale, variaza, fiind determinate de stadiul ciclului reproductiv. 

Secretiile vaginale sunt frecvente, in majoritatea cazurilor fiind vorba de un fenomen perfect normal. Cand totusi consistenta, culoarea, cantitatea lor se schimba, pot fi primele semne ale unor infectii sau boli. Daca sunt insotite si de alte manifestari este recomandat sa mergeti de urgenta la medic pentru un consult, diagnostic si tratament de specialitate, astfel incat sanatatea sa nu va fie pusa in pericol. 

Ce sunt secretiile vaginale?

Lichidele secretate de glandele din interiorul vaginului si ale colului uterin, transporta in exterior, prin secretiile vaginale, celule moarte si bacterii. Totul pentru ca vaginul sa fie mentinut curat si sa se evite aparitia unor infectii. Secretiile vaginale sunt practic reziduurile pe care organismul le elimina, atunci cand face curatenie. Scurgerile apoase abundente nu sunt un motiv de ingrijorare, daca nu apar alte simptome asociate. 

Asa cum precizam anterior, de cele mai multe ori scurgerile vaginale sunt perfect normale, chiar daca culoarea si densitatea lor poate varia. Ceea ce trebuie sa se inteleaga este faptul ca aceste scurgeri vaginale sunt de culori diferite si apar in momente variate ale ciclului menstrual. La ovulatie culoarea, cantitatea si consistenta secretiilor vaginale diferă de caracteristicile secretiilor vaginale care apar in perioada sarcinii. Evident ca si mirosurile secretate sunt diferite, de la o stare la alta si de la o etapa a ciclului menstrual la alta. 

Cand culorile se schimba, cantitatea si consistenta se transforma, apar senzatiile de mancarime, usturime sau alte manifestari, este clar ca trebuie sa consultati un medic specialist, pentru ca exista riscul unei infectii sau al aparitiei altor afectiuni ce au legatura cu sistemul reproductiv feminin. 

Tipuri de secretii vaginale

Secretie alba

Secretiile vaginale albe sunt normale. Acestea apar la inceputul si la finalul menstruatiei. Doar daca isi schimba consistenta, apare un miros anormal, senzatii de mancarime sau usturime, iritatii, atunci va puteti adresa medicului pentru a beneficia de tratament adecvat. 

Orice secretie branzoasa si mancarimile asociate sunt simptome ale unor scurgeri vaginale anormale. 

Secretie transparenta sau clara

O secretie apoasa, clara, fara culoare, este normala si se instaleaza de regula dupa efort fizic, dar poata sa apara in oricare alt moment al lunii. Secretiile vaginale abundente sunt des intalnite si dupa ce femeile termina un antrenament intens la sala. 

Secretie clara, dar densa

Atunci cand femeile sunt la ovulatie este perfect normal ca secretia vaginala sa fie clara, dar consistenta sau densa. O secretie mucoasa ce apare in perioada fertila femeilor, nu este un motiv de ingrijorare. 

Secretie maro-sangerie

Acest tip de secretie apare la finalul ciclului menstrual. Cand secretiile acestea apar intre perioadele menstruale pot semnala posibilitatea unei sarcini. A nu se confunda insa cu menoragia, care este o alta afectiune caracteristica unor femei. Daca sangerarile de culoare maro sunt insotite de durere in zona abdomenului inferior, de usturime sau mancarime, pot exista probleme mai grave, motiv pentru care este absolut necesar controlul medical de specialitate. 

Secretie galbena-verzuie

Cand vorbim de o secretie galbena, cu o usoara tenta verzuie, acestea prezinta un miros intepator specific, ceea ce indica o infectie. Acest tip de secretii vaginale urat mirositoare sunt anormale si trebuie luate masuri pentru a urma un tratament prescris de medicul specialist. 

Secretie roz

Aceasta varianta de secretie vaginala este perfect normala imediat dupa nasterea unui copil. Culoarea este data de eliminarea lohiilor, adica de scoaterea din organism a resturilor mucoasei uterine. 

Cum recunosti o secretie vaginala anormala?

Schimbarea culorii, a mirosului si a densitatii secretiilor vaginale sunt semne ca exista o problema ce trebuie tratata, cu ajutor medical de specialitate. 

Alaturi de secretiile vaginale modificate pot sa apara si alte simptome deranjante, senzațiile de usturime, mancarime sunt uneori insotite de dureri puternice in zona abdominala inferioara. 

Cauzele schimbarii secretiilor vaginale

Sunt multe infectii care pot duce la modificarea culorii sau a mirosului secretiilor vaginale. O buna parte a acestor infectii pot sa apara ca urmare a contactului sexual neprotejat cu un partener care are o infectie. 

Infectii fungice

O astfel de infectie va determina secretii vaginale albe, de consistenta branzoasa. Infectiile fungice cu drojdii se pot dezvolta relativ usor in interiorul vaginului, provocand mancarime, inrosirea zonei, inflamatie in jurul vaginului, senzatie de arsura la urinare, durere in timpul actului sexual si o secretie vaginala neobisnuita. 

Infectii cu transmitere sexuala

Trichomoniaza urogenitala este o infectie cu transmitere sexuala care afecteaza ambele sexe. La femei, pe langa senzatiile de arsura, durere inclusiv la nivelul trompelor uterine si inflamatie, secretiile vaginale sunt anormale, galben-verzui, cu miros neplacut. 

Infectii bacteriene

Vaginita bacteriana apare alaturi de candidoza, trichomoniaza sau de infectiile tractului urinar. Desi uneori organismul nu prezinte simptome specifice, atunci cand infectia avanseaza, secretiile vaginale sunt omogene, de culoare galben-cenusie, cu miros neplacut. 

Gonoreea

Este o boala cu transmitere sexuala la care simptomele sunt usturime si durere in timpului actului sexual si la urinare, iar secretiile vaginale devin purulente, de culoarea alb-galbuie. 

Chlamydia

Chlamidioza este o boala data de bacteria Chlamydia, care se transmite prin contact sexual neprotejat. Aceasta infectie se poate propaga foarte usor si in cele mai multe cazuri este asimptomatica. 

Atunci cand totusi exista simptome, acestea vizeaza senzatii de mancarime si usturime in zona intima, probleme cu urinarea si frecventa acesteia, durere puternica in zona abdomenului inferior, precum si sangerari vaginale intre menstre, secretii vaginale anormale, care pot fi maro-sangerii. 

Alte cauze ale secretiilor vaginale anormale

Obiecte externe

Probleme pot sa apara in momentul in care in vagin sunt introduse obiecte straine care pot provoca inflamatii si leziuni. Simptomele inflamatorii vor fi insotite si de modificari ale secretiilor vaginale. 

Iritatii si eruptii cutanate

Sunt anumite probleme ale pielii care determina si o reactie in jurul zonei intime. Iritatiile si eruptiile care pot sa apara la nivelul pielii, ca urmare a unei alergii sau a unor substante chimice, pot duce la secretii vaginale anormale. 

Pierderea unei sarcini

O femeie care s-a confruntat cu pierderea unei sarcini sau a avut un avort spontan poate sa remarce o modificare a secretiilor vaginale. Daca nu apar si alte simptome care sa reprezinte motive de ingrijorare, culoarea si consistenta usor modificată nu vor pune probleme. 

Menopauza

Este o etapa noua in viata femeilor si aduce cu ea transformari la nivelul intregului corp, inclusiv in ceea ce priveste scurgerile vaginale, care pot fi modificate. 

Igiena necorespunzatoare

Utilizarea unor produse care nu sunt de calitate, a unora cu parfum adaugat, precum si igiena deficitara in interiorul vaginului, toate acestea pot duce la aparitia unor scurgeri anormale. 

Anumite medicamente

Utilizarea unor produse medicamentoase prescrise pentru anumite boli cronice poate dezvolta uscaciune vaginala, existand riscul de aparitie a unor infectii, alaturi de secretiile vaginale modificate. Acelasi efect il pot avea anumite produse contraceptive, motiv pentru care este indicat sa consultati medicul inainte de a le folosi. 

Excesele

Fumatul, dietele drastice, alimentatia acida pot fi cauze ale schimbarilor ecosistemului vaginal, ce pot duce la modificarea secretiilor vaginale. 

Ce trebuie să faci daca observi secretii vaginale anormale?

Orice modificare de culoare, miros, densitate, mai ales daca este completata si de alte simptome trebuie sa va determine sa mergeti cel putin la un control medical de rutina. 

Iata care sunt simptome ce ar trebui sa fie semnale de alarma, pentru un consult de urgenta:

  • Durere abdominala persistenta, ascutita sau in episoade;
  • Oboseala accentuata;
  • Slabire inexplicabila;
  • Stare febrila;
  • Urinare frecventa cu probleme;
  • Mancarime, usturime, inflamatii in zona intima. 

Medicul specialist va putea pune un diagnostic corect după o discuție în care să afle istoricul medical, eventualele boli cronice existente, tratamente urmate, suplimente alimentare pentru afectiuni ginecologice administrate, medicamente fara reteta pentru aceste probleme la care ati apelat, precum si ce produse de ingrijire pentru zona intima utilizati. 

Daca medicul considera ca este nevoie de analize amanuntite va recomanda investigatii de laborator. Abia dupa ce va avea toate informatiile va putea pune un diagnostic corect si va realiza schema de tratament personalizata nevoilor reale ale pacientului. 

Secretiile vaginale in sarcina ridica suspiciuni, motiv pentru care femeile care asteapta un copil trebuie sa mearga la specialistul in obstetrica-ginecologie pentru propria protectie, dar si pentru siguranta fatului. 

Ce implica tratamentul secretiilor vaginale 

Tentatia este mare ca inainte de a merge la medic sa va tratati acasa. Daca utilizati creme, supozitoare vaginale sau pastile fara a vorbi cu medicul curant in prealabil, cititi cu atentie prospectul si urmati instructiunile cu atentie. Daca observati ca tratamentul autoaplicat nu da rezultate, programati un consult de specialitate. In situatia in care observati reactii adverse la tratament, mergeti de urgenta la medic. 

Cand secretiile vaginale anormale sunt cauzate de bacterii sau de infectii cu transmitere sexuala, tratamentul recomandat poate fi medicamentos cu antibiotic sau chiar injectabil, dar vor trebui utilizate si creme pentru vagin cu efect antibiotic sau micotic. 

Pe de alta parte, o infectie vaginala care nu a fost tratata la timp sau mai multe infectii recurente, intr-o perioada scurta de timp, pot duce la aparitia secretiilor vaginale anormale. Alaturi de aceasta trebuie avut in vedere faptul ca si multe infectii cu transmitere sexuala nu manifesta simptome intr-o prima faza. 

Acestea sunt doar o parte a motivelor pentru care dupa tratamentul adecvat pentru solutionarea problemelor de sanatate se impune control periodic de specialitate. Nu trebuie uitat faptul că femeile active sexual trebuie sa se testeze periodic pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala si sa utilizeze corect metodele contraceptive. 

De la primele semne ale afectiunilor intime trebuie sa mergeti la doctor pentru a va trata. Chiar daca majoritatea femeilor aleg sa se duca la control doar cand au probleme serioase, pe fondul rusinii, orice afectiune de sanatate care este diagnosticata si tratata din timp are sanse mai mari de vindecare. In plus, cu cat tratamentul este aplicat mai repede, disconfortul si neplacerile dispar rapid. 

Secretiile vaginale sunt normale, indiferent de varsta. Scurgerile de lichide și celule, din interiorul organismului sunt o modalitate sanatoasa prin care corpul se curata. Daca nu exista simptome suparatoare si nici disconfort, culoarea secretiilor vaginale poate fi diferita de la o perioada la alta, totul fiind in legatura directa cu perioada ciclului menstrual. Atunci cand insa au loc modificari ale culorii, consistentei si mirosului acestora sau mai apar si alte simptome, trebuie sa va programati neaparat un control la medicul specialist. Tratamentul adecvat, acordat la timp, va elimina orice infectie si discomfort. In plus, controalele medicale periodice pot duce la depistarea afectiunilor care nu se manifesta de la inceput cu simptome. 

Secretiile vaginale nu sunt motiv de ingrijorare. Daca apar simptome de mancarime, usturime, controlul medical este obligatoriu pentru un tratament adecvat. 

Surse de informare:

  1. Vaginal Discharge: What’s Abnormal? - https://www.webmd.com/women/guide/vaginal-discharge-whats-abnormal
  2. A color-coded guide to vaginal discharge - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322232
  3. Vaginal discharge - https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-discharge/
  4. Everything You Need to Know About Vaginal Discharge - https://www.healthline.com/health/vaginal-discharge-color-guide
  5. Vaginal Discharge - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4719-vaginal-discharge
  6. Vaginal discharge - https://www.healthdirect.gov.au/vaginal-discharge
  7. Vaginal discharge - https://www.mayoclinic.org/symptoms/vaginal-discharge/basics/definition/sym-20050825
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor