Rolul si importanta progesteronului in sanatatea organismului uman

6. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Progesteronul

Progesteronul este bine cunoscut ca fiind un stimulent calmant care echilibreaza starea de spirit, somnul si libidoul. Echilibrul dintre progesteron si estrogen este cheia spre mentinerea sanatatii in randul femeilor.

In timpul anilor de reproducere, progesteronul stimuleaza endometrul uterului (mucoasa) sa creasca si sa pregateasca organismul pentru o posibila sarcina. In cazul in care sarcina nu apare, scaderea nivelului de progesteron este cea care provoaca menstruatia normala.

Dar importanta progesteronului in sanatatea organismului uman este mult mai complexa. Citeste in continuare despre rolul pe care il joaca acest hormon si ce poti face daca intampini probleme in producerea unui nivel corespunzator de progesteron.

Ce este progesteronul?

Progesteronul este unul dintre hormonii organismului care stimuleaza si reechilibreaza diferite functii vitale. Progesteronul joaca un rol in mentinerea sarcinii la femei.

Hormonul este produs la nivelul ovarelor, in placenta - atunci cand o femeie ramane insarcinata - si in glandele suprarenale. Principalul rol al progesteronului este pregatirea corpului pentru conceptie si sarcina, regland ciclul menstrual lunar.

De asemenea, progesteronul joaca un rol important in stimularea dorintei sexuale.

Cine produce progesteronul?

Cine produce progesteronul

Progesteronul este un hormon secretat de sistemul reproducator feminin care functioneaza, in principal, pentru a regla starea mucoasei interioare (endometru) a uterului [2]

Astfel, progesteronul este produs de ovare, placenta si glandele suprarenale.

Termenul de progestin este folosit pentru a descrie o forma de progesteron regasita in hormonii sintetici, avand proprietati asemanatoare progesteronului.

Care este rolul progesteronului?

Progesteronul indeplineste mai multe roluri in organismul unei femei [3]:

Rolul progesteronului in timpul ciclului menstrual

Una dintre cele mai importante roluri jucate de progesteron in organism este de a determina endometrul sa secrete proteine speciale in a doua jumatate a ciclului menstrual. In acest sens, progesteronul pregateste corpul sa primeasca si sa hraneasca un ovul fertilizat implantat.

Ovulatia se refera la eliberarea unui ovul dintr-unul dintre cele doua ovare. Odata ce oul este eliberat, corpul luteal se formeaza si incepe sa produca progesteron.

Astfel, progesteronul ajuta la pregatirea organismului pentru sarcina prin stimularea dezvoltarii glandulare si dezvoltarea unor noi vase de sange. Acest lucru ofera un mediu sanatos pentru implantarea unui ovul fertilizat.

Daca implantarea nu are loc, nivelul de estrogen si progesteron incep sa scada, endometrul (corpul luteal) se descompune si apare menstruatia.

Asa cum am amintit anterior, progesteronul este produs in placenta daca apare o sarcina - daca ovulul este implantat prin activitate sexuala si ejaculare. Nivelurile de progesteron raman ridicate pe tot parcursul sarcinii.

Rolul progesteronului in timpul sarcinii

Daca ovulul este fertilizat, atunci corpul luteal sau endometrul nu se descompune si continua sa produca progesteron.

Acest hormon stimuleaza vasele de sange sa sustina endometrul. De asemenea, solicita acestuia sa produca nutrienti pentru embrionul in curs de dezvoltare.

Odata ce placenta s-a format, aceasta devine principalul producator de progesteron.

Nivelurile de progesteron raman ridicate pe tot parcursul sarcinii. Acest fapt impiedica organismul sa produca oua suplimentare in timpul sarcinii.

In cele din urma, hormonul ajuta la declansarea alaptarii.

Rolul progesteronului asupra sanatatii fizice si mentale

Progesteronul are rolul in protectia si mentinerea functiilor sanatoase ale creierului.

Un nivel corespunzator de progesteron in organism produce un sentiment de liniste, sedare si anti-anxietate. Totodata, ajuta la imbunatatirea ciclului de somn.

Simptomele excesului de progesteron apar rar, dar si atunci cand o fac, te-ai putea simti somnoroasa si deprimata.

Deficitul de progesteron este mai frecvent, dar vom discuta despre aceasta conditie in randurile urmatoare.

Tipuri de progesteron

Tipuri de progesteron

In principal, exista 4 tipuri de progesteron care se delimiteaza in functie de modul de administrare:

  • Progesteron sau hormoni sintetici;

Progesteronul sintetic este de obicei utilizat pentru a declansa ciclul menstrual. Acesta poate fi gasit sub forma de medicament sau sub forma injectabila. Este un tip de progesteron care provoaca mai putine efecte secundare decat progesteronul natural.

  • Progesteron oral;

Progesteronul oral este utilizat in principal ca supliment pentru stimularea corpului luteal. Administrarea progesteronului oral este considerata mai eficienta fata de supozitoare, geluri si injectii.

  • Progesteron supozitor;

Supozitoarele de progesteron sunt compusi farmaceutici care se introduc in vagin, permitand medicamentului continut sa actioneze asupra uterului.

  • Progesteron injectabil.

Este utilizat cel mai frecvent in ciclurile de fertilizare in vitro. Progesteronul injectabil sau “in ulei” trebuie facut zilnic, intramuscular pentru efecte optime.

Surse naturale care cresc productia de progesteron

Surse naturale care cresc productia de progesteron

In timp ce alimentele nu contin neaparat progesteron, unele dintre acestea ar putea ajuta la stimularea organismului de a produce progesteron [4]:

  • Fasolea;
  • Broccoli;
  • Varza de Bruxelles si varza traditionala;
  • Conopida;
  • Nucile;
  • Dovleacul;
  • Spanacul;
  • Cerealele integrale.

Incorporarea acestor alimente in dieta si nutritia ta de zi cu zi te-ar putea ajuta la cresterea si reglarea nivelului de progesteron in mod natural.

O alta sursa naturala de progesteron o reprezinta cremele cu progesteron. Organismul absoarbe bine cremele, iar ingredientele sunt mai bine transmise prin sange.

Ce inseamna deficitul de progesteron?

Deficitul de progesteron se refera la o imbalanta hormonala care poate pune bunastarea mentala si sanatatea fizica si emotionala in pericol.

  • Cauze

Principalele cauze pentru care o femeie se poate confrunta cu un deficit de progesteron includ [5]:

  • Stresul

Nivelurile ridicate de stres provoaca un dezechilibru hormonal, deregland ciclul natural. Stresul creste nivelul de adrenalina si cortizol, mentinand un nivel de progesteron scazut.

Cortizolul blocheaza receptorii de progesteron ai organismului, ceea ce poate duce la infertilitate sau avorturi spontane.

Stim ca in ziua de astazi stresul poate fi dificil de evitat. Incearca sa ai un stil de viata echilibrat si sanatos pentru a face fata situatiilor stresante.

  • Activitatea fizica excesiva

In timp ce exercitiile fizice sunt importante, activitatea fizica excesiva poate provoca probleme hormonale grave.

Atunci cand femeile se angajeaza in competitii sportive si exerseaza de mai multe ori pe zi, nivelurile lor de progesteron scad, cauzand probleme de sanatate.

  • Administrarea hormonilor sintetici

Administrarea tratamentelor cu hormoni sintetici pot cauza un nivel scazut de progesteron in organism.

  • Rezistenta la insulina

Rezistenta la insulina este o afectiune patologica in care organismul este incapabil sa utilizeze insulina pe care o produce. In acest sens, corpul nu este in masura sa absoarba progesteronul.

Alimentele care provoaca o crestere a nivelului de insulina determina scaderea nivelului de progesteron.

Rezistenta la insulina coexista adesea cu alte conditii medicale, precum: sindromul ovarelor polichistice, diabetul si obezitatea. Adreseaza-te medicului pentru oricare dintre aceste afectiuni.

  • Xenoestrogeni

Din cauza mediului poluant in care traim suntem expusi si vulnerabili in fata xenoestrogenilor.

Xenoestrogenii “pacalesc” organismul sa creada ca nivelurile de estrogen sunt ridicate si cele de progesteron sunt scazute in consecinta.

Xenoestrogenii se gasesc in materiale plastice, hormoni sintetici si anumite produse de origine animala.

Simptome

Semnele posibile ale deficitului de progesteron pot include [5]:

  • Fibroame;
  • Simptome premenstruale puternice;
  • Migrene;
  • Senzatii de durere foarte puternice;
  • Cicluri menstruale neregulate si/sau excesiv de abundente;
  • Endometrioza. 

Endometrioza este o conditie care se refera la inflamatia tesutului endometrial care se poate umfla in toate organele cavitatii pelvine.

Tratament

Tratament

Este posibil sa nu simti simptomele imediate ale progesteronului scazut in organism si, de asemenea, este posibil sa nu ai nevoie de tratament.

Dar daca incerci sa ai un copil, terapia hormonala ar putea fi utila. Terapia hormonala ajuta la cresterea nivelului de progesteron si poate ajuta la ingrosarea mucoasei uterine, imbunatatind sansele unei sarcini sanatoase.

Discuta cu medicul tau despre terapia hormonala pentru reechilibrarea nivelului de progesteron.

Optiunile de tratament disponibile pentru suplimentarea cu progesteron pot include [6]:

  • Creme si geluri speciale care pot fi utilizate la nivel local sau vaginal;
  • Supozitoare;
  • Tratamente medicamentoase pe cale orala.

Remediile naturale pentru cresterea sanatoasa a nivelului scazut de progesteron pot include [6]:

  • Cresterea aportului zilnic de vitamine B si C necesare pentru mentinerea nivelului de progesteron;
  • Consumul regulat al alimentelor bogate in zinc, cum ar fi crustaceele;
  • Controlarea nivelului de stres zilnic cu ajutorul ceaiurilor naturale, suplimentelor alimentare si altor remedii naturiste.

Adreseaza-te medicului cu privire la tratamentul corespunzator pentru cresterea nivelului de progesteron.

Ce dezechilibre poate produce progesteronul?

Femei

Dezechilibrele produse de progesteron la femei [7]:

  • Anxietate;
  • Pofta crescuta pentru alimentele bogate in carbohidrati si zahar;
  • Depresie;
  • Luarea in greutate foarte rapida;
  • Iritabilitate;
  • Schimbarea rapida a dispozitiei dintr-o extrema in alta;
  • Insomnii;
  • Dureri cronice si inflamatii;
  • Osteoporoza;
  • Scaderea nivelului de colesterol “bun” HDL;
  • Sangerari abundente in timpul ciclului menstrual;
  • Deteriorarea glandei si functiei tiroidiene.

Barbati

La barbati, progesteronul poate produce aceleasi efecte secundare ca si testosteronul [8]:

  • Lipsa de energie;
  • Scaderea libidoului sau apetitului sexual;
  • Dificultate in excitarea sexuala si erectii mai slabe;
  • Impotenta;
  • Luarea rapida in greutate;
  • Deteriorarea sistemului osos;
  • Subtierea si deteriorarea parului.

Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul medical de specialitate privind sanatatea inimii si nivelul de colesterol din organism, precum nici recomandarile nutritionistului despre o dieta sanatoasa.

Atentie! Suplimentele alimentare si remediile naturiste pot interfera cu alte planuri dietetice sau planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist pentru tratarea corespunzatoare a dezechilibrelor provocate de nivelul scazut de progesteron.

Surse de informare:

Goldstein, S.R. Progesterone. In HealthyWomen.   

https://www.healthywomen.org/your-health/progesterone

Meriage-Reiter, T. Why is Progesterone Important? In Mind-Body Movement Center Integrative Medicine.

https://mindbodymovement.org/why-progesterone-important/

Seladi-Schulman, J. (2020, Aprilie 1). Everything You Need to Know About Progesterone. Medically reviewed by Kay, C. In Healthline.

https://www.healthline.com/health/progesterone-function

Nall, R. (2019, August 12). How to Naturally Increase Your Progesterone Levels. Medically reviewed by Wilson, D.R. In Healthline.

https://www.healthline.com/health/natural-progesterone

Gotter, A. (2018, Mai 7). Low Progesterone: Complications, Causes and More. Medically reviewed by Ernst, H. In Healthline.

https://www.healthline.com/health/womens-health/low-progesterone

STD Guide Online Version Blog. (2017, Iulie 27). Low Progesterone.

www.std-gov.org

Harding Medical Institute. Progesterone in Women and Men.

https://hardingmedicalinstitute.com/progesterone-for-women-the-feel-good-hormone/

https://bit.ly/3R1Ymwp

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor