Test de sarcina fals pozitiv: 7 motive posibile

27. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Test de sarcina

Atunci când observa o întârziere a menstruației, majoritatea femeilor achiziționează un test de sarcină. Însă, există numeroase motive pentru care poate avea loc acest fenomen, așa că nu marchează automat prezența unei sarcini. Deși aceste teste prezintă o acuratețe destul de mare dacă sunt realizate în mod corect și la momentul potrivit, există și posibilitatea unor rezultate false.

Așadar, poate ieși un test de sarcină fals pozitiv? Răspunsul este da, este posibil ca rezultatul testului să fie unul pozitiv fără să fii însărcinată. Însă, acest lucru nu se poate întâmpla oricând, ci există anumite cauze care determină apariția unui astfel de rezultat.

Descoperă mai multe despre testul de sarcină fals pozitiv, dar și despre diferitele tipuri de teste de sarcină existente pe piață și când este momentul oportun să le realizezi.

Ce este un test de sarcină și cum funcționează?

Testul de sarcină este un instrument care poate ajuta o femeie să afle dacă este sau nu însărcinată. Acesta funcționează prin depistarea unui hormon specific, din urină. Hormonul devine prezent în organism în timpul sarcinii, deoarece placenta este cea care îl produce.

Este vorba despre hormonul HCG (gonadotropina corionică umană). Majoritatea testelor au o acuratețe ridicată, însă există numeroși factori care pot influența rezultatul. Este recomandat ca, după realizarea unui astfel de test, să te prezinți la medicul ginecolog pentru confirmarea rezultatului.

Când ar trebui realizat un test de sarcină?

Acuratețea rezultatului depinde și de momentul în care este realizat testul. Așadar, pentru a evita un test de sarcină fals pozitiv sau unul fals negativ, este important să știi când ar trebui să îl faci.

Momentul cel mai potrivit este la o săptămână de la ziua în care ar fi trebuit să aibă loc startul menstruației. Imediat ce are loc fixarea în uter a ovulului fecundat, va începe și producția hormonului HCG. La nivelul sângelui, cantitatea de hormon va crește rapid încă din primele zile de sarcină. În schimb, la nivelul urinei, nivelul acestuia va crește mai încet.

Așadar, dacă testul este realizat prea devreme, există riscul apariției unor rezultate imprecise. La o săptămână de la întârzierea menstruației, dacă este vorba de o sarcină, nivelul de hormon din urină va fi suficient de ridicat astfel încât să fie depistat.

De asemenea, este important ca testul să fie realizat dimineața, la prima urină. Dacă va fi realizat într-un alt moment al zilei, când urina este mai diluată, există riscul ca rezultatul să nu fie corect.

Cum realizezi corect un test de sarcină?

Deși există mai multe tipuri de teste de sarcină, principiul de bază după care acestea funcționează este același. Acestea depistează hormonul HCG din urină, așa că modul în care testele intră în contact cu aceasta poate fi diferit. 

Există teste sub formă de băț, care vor trebui introduse într-o probă de urină, sau teste sub formă de casetă, care au un orificiu unde va trebui să pui câteva picături de urină cu ajutorul unei mici pipete, pe care o vei găsi de asemenea în cutie la achiziționarea testului.

Dacă vei folos un test sub formă de băț, acesta va trebui introdus în proba de urină timp de 5-10 secunde. În cazul testului casetă, va trebui să pui direct picăturile de urină în orificiul special. După aproximativ 5-10 minute, vor avea loc modificările care vor indica rezultatul testului. Aceste intervale pot fi diferite în funcție de tipul de test ales, așa că este important să citești prospectul înainte de utilizare. 

Interpretarea rezultatului

Felul în care rezultatul este afișat diferă în funcție de tipul de test. Acesta poate fi vizibil sub forma unui + sau -, însă cele mai multe folosesc liniile. Aici este prezentă o zonă de testare și o zonă de control. Linia din zona de control va trebui să devină vizibilă, în caz contrar testul nu este valid și trebuie repetat. Două linii indică un rezultat pozitiv.

Cauzele unui test de sarcină fals pozitiv

Chiar dacă ții cont de indicațiile de utilizare prezente pe prospect și realizezi testul în momentul potrivit, există în continuare posibilitatea apariției unui rezultat fals. Însă, care sunt cauzele unui test de sarcină fals pozitiv? Acest fenomen poate avea un puternic impact emoțional dacă îți dorești foarte mult un copil, așa că este bine să fii informată cu privire la factorii care pot determina un asemenea rezultat.

Sarcina chimică

Putem spune că este vorba despre o sarcină chimică atunci când ovulul este fecundat și se formează un embrion, însă acesta nu se poate fixa de peretele uterului, așa că sarcina nu se poate dezvolta. Drept rezultat, are loc pierderea sarcinii, însă are deja loc producția hormonului HCG.

Acesta este un fenomen destul de des întâlnit, însă poate fi depistat doar dacă se realizează un test de sarcină, nefiind asociat cu niciun simptom specific. Cauzele sunt multiple și nu întotdeauna cunoscute. Acestea includ prezența unui fibrom uterin, un nivel scăzut de progesteron sau diverse anomalii ale fătului.

Avortul spontan

O pierdere a sarcinii sau oprirea acesteia din evoluție poate, de asemenea, să determine apariția unui test de sarcină fals pozitiv. Cantitatea de hormoni HCG crește odată cu evoluția sarcinii și atinge nivelul maxim în jurul săptămânii a zecea. 

Dacă are loc oprirea acesteia din evoluție sau un avort spontan, nivelurile hormonului încep să scadă, dar încet. Acesta poate rămâne prezent în urină chiar și 6 săptămâni după ce a avut loc pierderea sarcinii, așadar va putea fi detectat de un test.

Sarcina ectopică

Sarcina ectopică poartă și numele de sarcină extrauterină și apare atunci când un ovul fertilizat este implantat într-o altă zonă, nu în uter. De cele mai multe ori, ovulul rămâne în una din trompele uterine în drumul său către uter, acest lucru putând fi cauzat de o formă neregulată a acestora, de infecții, inflamații sau de prezența unui țesut cicatriceal.

Ovulul poate fi implantat și în alte zone extrauterine, de exemplu colul uterin, unul dintre ovare sau oriunde altundeva în abdomen. Deși practic este vorba despre o sarcină, rezultatul fals pozitiv este datorat faptului că aceasta nu poate fi dusă la termen. Fătul se poate dezvolta doar în uter.

Sarcina ectopică este asociată de obicei cu o serie de simptome, precum sângerări, dureri abdominale, senzații de greață, amețeli și o presiune către zona rectală. În aceste situații, trebuie intervenit imediat, în caz contrar pot apărea complicații severe.

Diverse afecțiuni

Există și o serie de afecțiuni care pot determina un test de sarcină fals pozitiv. Acestea includ afecțiunile tractului urinar, afecțiuni renale care pot afecta compoziția urinei, chisturile ovariene. În cazuri mai rare, și cancerul ovarian poate cauza un rezultat fals pozitiv. Deși nu este o afecțiune, putem menționa și menopauza printre aceste cauze.

Anumite medicamente

Dacă urmezi un tratament care are ca scop îmbunătățirea fertilității, este important să știi că există o șansă de a avea de-a face cu un test de sarcină fals pozitiv. Aceste medicamente pot crește nivelul hormonului HCG, care ar putea fi detectat de test.

Utilizarea incorectă a testului

Așa cum am menționat deja, este foarte important ca testul să fie realizat în mod corect. În caz contrar, gradul de acuratețe al acestuia scade. Respectați indicațiile de mai sus, precum și cele prezente pe prospect. Este important să verifici și termenul de valabilitate al testului. Dacă acesta nu se mai află în termen, rezultatul nu va fi concludent.

Prezența liniei de evaporare

Acest lucru este legat de felul în care este afișat rezultatul testului. Dacă zona de afișare utilizează liniile, este posibil ca acesta să apară confuzii. Uneori, este posibil să apară o a doua linie mai slab colorată, moment în care multe persoane pot interpreta rezultatul drept unul pozitiv.

Însă, această linie mai puțin vizibilă nu marchează întotdeauna o sarcină, ci poate fi de fapt linia de evaporare. De aceea, în aceste situații, este recomandată repetarea testului sau discuția cu un medic pentru confirmarea rezultatului.

Un test de sarcină fals pozitiv poate fi un adevărat motiv de supărare pentru cuplurile care își doresc un copil, însă poate marca și prezența unor afecțiuni serioase sau chiar a unei urgențe medicale. De aceea, imediat după ce realizezi un astfel de test, este recomandat să mergi la medic pentru confirmarea rezultatului și pentru depistarea eventualelor probleme prezente.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor