Sindromul impostorului: cauze, simptome, tratament

2. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Sindromul impostorului

 

Sindromul impostorului este o problema de perceptie gresita ce apare la femei si barbati. Daca ai simtit ca nu esti suficient de bun la jobul pentru care ai fost angajat si crezi ca seful va descoperi curand acest lucru inseamna ca te-ai confruntat cu sindromul impostorului. Desi majoritatea oamenilor pot trece prin aceste trairi, crezi ca „masca” ta se va prabusi si te va lasa complet vulnerabil in fata celorlalti. 

Indiferent de eforturile facute si de pozitia ocupata la locul de munca sau in grupul social, tot timpul traiesti cu gandul ca in curand totul se va termina, deoarece ceilalti vor descoperi ca nimic din ceea ce arati nu este adevarat. Crezi ca nu ai muncit suficient pentru a merita locul pe care il ocupi si traiesti permanent cu teama de a fi desconspirat, cu alte cuvinte suferi de sindromul impostorului. 

Abordam in cadrul acestui material subiectul legat de sentimentele resimtite versus realitate si iti spunem ce poti face si cum poti primi ajutor pentru a trece peste aceasta problema. 

Ce este sindromul impostorului?

Incompetenta si indoiala de sine sunt principalele elementele care se observa la persoanele ce sufera de sindromul impostorului. In ciuda succesului si a reusitelor pe plan profesional si personal, in sindromul impostorului apar convingerile false ca nu esti priceput si destept asa cum te percep ceilalti, ca nu vei reusi sa te ridici niciodata la inaltimea asteptarilor si, mai mult, in cele din urma isi vor da seama de acest lucru si vei pierde totul. 

Crezi ca nu stii ce faci, in timp ce restul planifica atent lucrurile si sunt capabili sa duca la bun sfarsit tot ce isi propun. Comportamentul si gandirea aceasta sunt distructive, duc la pierderea increderii in fortele proprii si la nefructificarea unor oportunitati. (1)

Sindromul impostorului nu este o problema de sanatate mintala, ci una de perceptie, crezi ca ai pacalit oamenii cu masca ta sa creada ca esti altcineva. Pentru aceasta problema poti avea nevoie de ajutor din partea apropiatilor sau de sprijin de specialitate.  

Sindromul impostorului: tipologii

Expertii vorbesc de 5 tipuri de oameni care pot fi incadrati in sindromul impostorului, asa cum a concluzionat dr. Valerie Young. 

Perfectionistul

Acest tip analizeaza cu atentie totul din prisma cum isi desfasoara activitatea si care sunt rezultatele obtinute. Cel mai mic obstacol inseamna esec total, desi activitatea per total este de succes. 

Expertul

Cercetatorii vorbesc de o versiune a perfectionistului in care preocuparile principale vizeaza ce si cat stii sa faci sau poti face. Pentru ca ai impresia ca stii totul, cand apare ceva necunoscut, nu mai poate fi vorba decat de esec si de rusine. 

Geniul natural

Daca esti o astfel de persoana tot ce conteaza pentru tine este cum si cand au loc realizarile. Cum succesul pentru tine se masoara in usurinta si viteza de reactie, cand trebuie sa lupti pentru a deprinde noi cunostinte sau nu poti face de prima data un lucru, te declari infrant. 

Individualistul 

Stii ca poti face totul singur, iti pasa doar de cine finalizeaza sarcinile si nu accepti ajutor din partea nimanui, nici nu il ceri, deoarece crezi ca este un semn de slabiciune si imperfectiune. 

Super omul

Daca jonglezi cu multe roluri si vrei sa vezi ca poti excela in cat mai multe, cu siguranta esti super omul care vrea sa le faca pe toate. Cand esti privat de unul dintre roluri te simti rusinat pentru ca stii ca tu poti face fata cu brio in orice imprejurare. (2)

Cauzele apariției sindromului impostorului

De regula, atunci cand te confrunti cu o situatie noua, resimti presiunea de a obtine rezultate, de a te ridica la inaltime asteptarilor. 

Cercetarile efectuate au aratat ca sindromul impostorului apare pe fondul: 

  • discutiilor si a dinamicii dintr-o familie - valoarea, perfectiunea si asteptarile invatate in copilarie sunt aplicate pe tot parcursul vietii;
  • asteptarilor culturale diferite - in functie de origine si traditiile aferente fiecarei culturi;
  • personalitatii proprii - pesimism sau al existentei unor probleme de sanatate mintala;
  • comparatiei inevitabile cu semenii. (3)

Alaturi de aceste cauze mai pot fi si alti factori care sa contribuie la dezvoltarea sindromului impostorului, dictati de modelele de urmat sau de lipsa acestora, de reactiile celor din jur si de educatia primita, acasa si in unitatile de invatamant.

 

Imposter syndrome

 

Simptome specifice sindromului impostorului

  • Teama de a fi descoperit si considerat impostor;
  • Consideri ca primesti complimente si laude pentru munca depusa pentru ca oamenii vor sa fie politicosi, nu pentru rezultatele obtinute; 
  • Simti ca nu meriti succesul, ca tot ce ai obtinut s-a bazat pe noroc, moment si oportunitate;
  • Simti ca nu esti suficient de pregatit;
  • Anxietate sau depresie;
  • Minimizarea feedback-ului pozitiv;
  • Mimarea increderii;
  • Autocritica si rusine, te consideri nedemn;
  • Imposibilitatea solicitarii ajutorului din partea altora;
  • Pregatire continua si excesiva insotita de sindromul de burnout;
  • Teama de a incerca ceva nou pentru a nu esua;
  • Neincrederea in ceilalti si suspiciuni la adresa celor care te apreciaza. (3)

Cum poti trece peste sindromul impostorului?

  • Constientizarea problemei;
  • Recunoasterea simptomelor;
  • Acceptarea faptului ca perfectiunea este imposibil de atins;
  • Evitarea comparatiilor cu altii, acceptarea provocarilor si depasirea indoielilor;
  • Schimbarea tiparelor mentale - descoperirea gandurilor negative si inlaturarea lor, separarea sentimentelor de fapte, recunoasterea momentelor in care te simti un impostor, acceptarea lucrurilor pozitive, vizualizarea succesului, recompensarea reusitelor;
  • Dezvoltarea unei reactii sanatoase in fata esecului si greselilor;
  • Identificarea perceptiei gresite si regandirea modului de actiune;
  • Pastrarea distantei fata de competitiile si persoanele toxice;
  • Discutarea sentimentelor si a trairilor cu familia, prietenii sau la psihoterapie cu specialistul pentru a beneficia de ingrijiri adecvate. (1), (4)

Redefinirea succesului pentru tine, fara a te baza pe reactiile si raspunsurile celorlalti, stabilirea unor limite pentru munca si a unor obiective in plan personal, alaturi de intelegerea faptului ca nimeni nu este perfect si apelarea la ajutor de specialitate sunt factori importanti in conturarea unui „tu” echilibrat si sanatos. 

Acest material este strict informativ si nu inlocuieste un diagnostic adecvat. Consulta medicul daca crezi ca te confrunti cu simptome ca cele descrise in acest material despre sindromul impostorului si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Impostor Syndrome: What It Is and How To Overcome It - https://health.clevelandclinic.org/a-psychologist-explains-how-to-deal-with-imposter-syndrome/

2. Rethinking Impostor Syndrome - https://impostorsyndrome.com/rethinking-impostor-syndrome/

3. What Is Imposter Syndrome? - https://www.verywellhealth.com/imposter-syndrome-5089237

4. 10 Steps You Can Use to Overcome Impostor Syndrome - https://impostorsyndrome.com/articles/10-steps-overcome-impostor/

 

  • Lecitina este o substanta naturala de origine vegetala care joaca un rol important in nutritia celulelor nervoase.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice