Dureri lombare: cauze, simptome si optiuni de tratament

14. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 15 minute de citit
Durerea lombara: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Durerea lombara poate sa apara la orice persoana, femeie sau barbat, indiferent de varsta, motivele fiind variate. Ajutorul de specialitate este foarte important, medicul fiind in masura sa identifice cauza durerii lombare. Specialistul va putea trata si simptomele si cauza aparitiei acestei probleme de sanatate. 

Durerea lombara sau cea de spate, cum mai este ea cunoscuta popular, este un simptom al unei probleme de la nivelul coloanei vertebrale lombare. Absolut toti adultii au experimentat cel putin o data durerea lombara, cauzele acestei afectiuni fiind multiple. Femeile si barbatii pot resimti durere lombara in cele mai neasteptate momente ale vietii, fie cand desfasoara o activitate fizica si solicita muschii si oasele din zona respectiva, fie cand sunt in repaus, dar mentin o pozitie nesanatoasa, care afecteaza coloana. 

In acest material abordam tipurile de durere, cauzele si simptomele fiecarei manifestari in parte, dar vorbim si despre metodele de tratament si preventie. 

Ce este durerea lombara?

Oasele, articulatiile, muschii, ligamentele si nervii alcatuiesc spatele. Toate aceste elemente anatomice lucreaza impreuna pentru flexibilitatea de care avem nevoie in fiecare moment, pentru a dezvolta forta necesara si pentru a ne oferi sprijin. Desi coloana vertebrala este o structura flexibila si cu o capacitate uimitoare de adaptare la nevoile organismului, zona lombara este predispusa ranirii si durerilor de tot felul. 

Ce se intampla in zona lombara atunci cand facem o anumita miscare? Pentru a raspunde la aceasta intrebare si pentru a intelege mecanismul prin care apare durerea, trebuie sa vedem cum anume lucreaza aceasta zona cand se realizeaza o miscare fizica. 

Partea inferioara a spatelui, zona lombara, sustine greutatea trunchiului si este responsabila de mobilitatea oferita pentru fiecare miscare in parte, atunci cand vorbim de rasuciri, indoiri si flexii. 

Ati analizat vreodata actiunea oaselor si muschilor in mers? Atunci cand mergem, muschii spatelui sunt cei care realizeaza miscarile ce vizeaza indoirea si rotirea soldurilor, oferind sustinere pentru coloana vertebrala in tot acest timp. Astfel, nervii din zona lombara sustin muschii pelvisului si ai picioarelor. 

Durerea de spate lombara apare pe fondul unor leziuni care pot sa apara la nivelul muschilor, ligamentelor, articulatiilor, nervilor sau al discurilor coloanei lombare. Orice leziune determina un raspuns din partea organismului pentru vindecare, iar in acest moment, apare senzatia de durere. 

Uneori durerea musculara poate fi confundata cu cea osoasa cand se inregistreaza o inflamatie in zona lombara. Si cum in zona lombara exista o aglomerare de nervi, ligamente, articulatii si muschi, durerea poate radia si cauza poate fi stabilita ceva mai greu. 

De aceea, atunci cand durerile de mijloc persista o perioada mai lunga de timp, este nevoie de un consult medical de specialitate, pentru a se identifica cauza exacta si pentru a beneficia de tratamentul adecvat problemei, complicatiile fiind astfel evitate. 

Tipuri de durere lombara

Sunt mai multe moduri in care se poate clasifica durerea lombara. Va prezentam cateva dintre cele mai cunoscute: 

Durere mecanica

Durerea mecanica afecteaza muschii, ligamentele, nervii, articulatiile si oasele din jurul coloanei vertebrale. Durerea lombara joasa, de tip mecanic este localizata in partea inferioara a spatelui, dar da senzatii inconfortabile spre fese si uneori si pe picioare. Coloana vertebrala este afectata, motiv pentru care durerile sunt diferite, in functie de miscare si activitate. In plus, lombar se resimt dureri chiar si cand corpul se afla in repaus, odihna sau pe scaun. 

Durerea radiculara

Este un tip de durere cauzat de o leziune la nivelul nervului spinal. Tiparul durerii radiculare il urmeaza pe cel al durerii mecanice. De la radacina nervului durerea pleaca in jos, spre posterior, apoi coboara pe picioare sau picior, ascutita, uneori cu senzatie de arsura, amorteala sau slabiciune. 

Surse suplimentare de durere

Durerea lombara mielopatica, cea neuropatica, durerea ce rezulta din stenoza, durerea cu cauze inflamatorii, cum este cea existenta la artrita reumatoida sau durerea care provine dintr-o alta zona a corpului, dar se resimte in zona inferioara lombara, asa cum este cea de la aparitia pietrelor la rinichi - sunt doar cateva exemple. 

Atentie: durerile lombare trebuie tratate adecvat, astfel incat sa nu devina cronice. 

Cauze de aparitie

Durerea lombara poate sa apara ca urmare a unor intinderi musculare, a unor leziuni mecanice, dar poate fi si rezultatul actiunii unor boli asupra organismului. In timp ce durerea acuta este de scurta durata - pana la 3 saptamani, durerea cronica este considerata cea cu o perioada de manifestare mai mare de 3 luni. 

Imbatranirea este de asemenea o cauza frecventa de aparitie a durerilor lombare, ca urmare a proceselor de degradare ce au loc la nivelul oaselor, muschilor, ligamentelor, articulatiilor si nervilor. 

Va prezentam doar o parte a cauzelor de aparitie pentru durerile lombare. 

Intinderi musculare

Intinderile musculare si entorsele la nivelul ligamentelor pot aparea brusc, ca urmare a unei actiuni puternice sau pot fi progresive si apar in timp, pe fondul unor miscari repetitive. 

Cand un muschi se intinde prea mult, el se va rupe, cauzand o durere ascutita. O entorsa insa, apare atunci cand intinderea repetate afecteaza ligamentele care leaga si tin oasele intre ele. Si in acest caz durerea este puternica, iar tratamentul trebuie acordat rapid. 

Cauzele pentru aceste probleme medicale sunt multiple. O miscare brusca de intindere, rasucire, ridicarea unei greutati prea mari, pozitie gresita a spatelui, mentinuta o lunga perioada de timp, accidentari, leziuni suferite in momentul practicarii unui sport, toate pot fi cauze ale intinderilor musculare, cu aparitia si mentinerea durerii lombare uneori chiar si pe durata tratamentului. 

Pe de alta parte, entorsele se vindeca mai usor si durerile lombare resimtite sunt de intensitate mare, dar de scurta durata. 

Hernie de disc lombara

Este o durere cronica lombara, ce apare atunci cand un disc lombar este lezat si strapunge stratul exterior, afectand o radacina nervoasa din imediata apropiere. Durerile sunt severe, intense si de lunga durata. Este nevoie de tratament de specialitate in acest caz pentru ameliorarea durerilor, dar si pentru a preveni complicatiile. 

Boli ale discurilor vertebrale

Inaintarea in varsta inseamna o degradare a discurilor vertebrale, o deshidratare la nivelul acestora pana la distrugerea lor, ceea ce denota dureri puternice in zona lombara. 

Stenoza de la nivelul coloanei vertebrale

Ingustarea canalului spinal in care se afla radacinile nervoase provoaca o durere intensa in zona lombara. 

Osteoartrita coloanei vertebrale

Apare tot ca urmare a inaintarii in varsta, avand un progres lent si vizand uzura discurilor si a articulatiilor fatetelor. Poate fi gasite in tratatele de specialitate si cu numele de boala degenerativa a articulatiilor si chiar sub denumirea de spondiloza, durerea si inflamatia putand duce la stenoza. 

Curbura coloanei vertebrale

Scolioza este o deformare sau o curbura anormala a coloanei vertebrale, asociata cu dureri de spate in zona bazinului, adica in partea inferioara a spatelui. Distrugerea discurilor si a articulatiilor poate duce la stenoza coloanei. 

Traumatisme la nivelul coloanei sau spatelui

O forta mai mare, care apasa pe coloana vertebrala, ca urmare a unei traume prin accidentare, cazatura de la inaltime, rani prin impuscare sau injunghiere, duce la leziuni si fracturi ale coloanei vertebrale lombare. Toate acestea afecteaza si zonele din jurul coloanei, provocand si alte daune organismului.  

Infectii

Infectiile la nivelul coloanei vertebrale pot fi fatale, daca nu sunt tratate la timp. Desi sunt cauze ale durerilor lombare mai rar, infectiile pot aparea ca urmare a unor proceduri chirurgicale sau din cauza unui sistem imunitar compromis de boli cronice. 

Tumori

La nivel organismului se pot forma anumite tumori care se deplaseaza prin sange si ajung la nivelul coloanei vertebrale, unde se fixeaza si cresc in dimensiuni. 

Boli autoimune

Boala Crohn, Lupusul, artrita reumatoida, spondiloza anchilozanta si alte boli autoimune pot da dureri de spate in zona lombara. 

Factori de risc

Varsta 

Este unul dintre factorii de risc pentru aparitia durerilor lombare. Insa, atentie, si persoanele de varsta mijlocie pot avea aceste riscuri. 

Mostenirea genetica

Genetica este importanta. Daca aveti pe cineva in familie cu probleme cu spatele sau cu dureri in zona lombara cronice exista o mare posibilitate sa mosteniti acest lucru. Alaturi de transmiterea genetica, la nastere pot sa apara probleme ale coloanei vertebrale ce determina dureri lombare cronice. 

Accidentari anterioare

Leziunile si accidentarile in timp, poate in tinerete, au sanse mari sa duca la dureri lombare, chiar si la cativa ani dupa eveniment. 

Acestora li se adauga fracturi sau interventii chirurgicale in urma carora durerile in zona lombare raman prezente o buna perioada de timp sau toata viata. 

Obezitatea

Persoanele predispuse la ingrasare si cele obeze au mari sanse sa dezvolte dureri in zona lombara care sa ajunga cronice, pe masura ce greutatea adaugata pe oase este tot mai mare. 

Lipsa miscarii

Sedentarismul, o viata fara prea multa miscare, mancare nesanatoasa, pot duce la aparitia unor dureri lombare. 

Stresul 

Stresul are actiune nociva asupra vietii, iar numeroasele lui efecte ajung si la nivelul regiunii lombare. Durerile cronice de spate se pot accentua si pe fondul existentei unor factori stresanti. 

Pozitie incorecta sau gresita

Cei care petrec multe ore de lucru la birou si stau mult intr-o pozitie incomoda sau gresita, pot sa se trezeasca cu dureri puternice in zona inferioara a trunchiului. Zona lombara este solicitata in fata calculatorului, mai mult decat puteti sa va imaginati, iar daca nu luati masuri starea de sanatate se poate deteriora. 

Genti supradimensionate

Pare ciudat sa afirmam acest lucru, dar caratul zilnic al unor genti mari, incarcate, mult prea grele, pe un singur umar, poate determina aparitia durerilor lombare. 

Sarcina

Femeile insarcinate pot experimenta dureri puternice, ascutite in zona lombara, care pot iradia inspre bazin si pe picioare. Coloana vertebrala ofera flexibilitate si sustinere, fiind capabila sa se adapteze nevoilor fiecarei persoane, dar greutatea in plus, acumulata intr-o perioada scurta de timp, determina aparitia durerilor. 

Miscari bruste sau gresite

Orice miscare care solicita muschii si oasele mai mult decat pot duce determina aparitia durerii in zona lombara. De asemenea ridicarea unor greutati prea mari poate induce aceleasi riscuri. 

Anxietatea si depresia

Problemele psihice, perioadele de depresie sau cele de anxietate pot favoriza aparitia durerilor lombare ce se pot transforma in dureri cronice. 

Simptome

  • Durere repetitiva, senzatie de disconfort continuu;
  • Durere care iradiaza in zonele din apropierea celei in care a aparut;
  • Durere puternica dupa o perioada de repaus sau una de odihna;
  • Dureri intensa, ascutita, in mers sau in timpul desfasurarii activitatilor zilnice;
  • Dureri dupa o inflamatie sau o leziune;
  • Durere atroce la schimbarea pozitiei;
  • Amorteli sau furnicaturi la nivelul spatelui, ce pot cobori pe bazin si picior;
  • Transpiratii sau febra;
  • Slabiciune la nivelul picioarelor;
  • Dificultati la urinare, senzatie de urinare incontrolabila, jet urinar intrerupt. 

Complicatii

Printre posibilele complicatii ale durerilor lombare se numara:

  • Dizabilitati motorii pe fondul durerilor puternice;
  • Depresie si anxietate;
  • Tulburari de somn si ale ciclului somn-veghe;
  • Complicatii si modificari ale nervilor de la nivelul coloanei vertebrale;

Diagnostic

Pentru un diagnostic corect si complet, medicul specialist va avea nevoie de istoricul medical al pacientului si al familiei extinse, dar si de informatii legate de medicamentele prescrise pentru diverse boli, produsele fara reteta pentru durere, suplimentele alimentare pentru dureri musculare, medicamentele fara reteta pentru dureri articulare si musculare

Atentie: suplimentele alimentare de orice tip nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat.

Pacientul trebuie sa descrie apoi simptomele si aspectele sesizate pentru problema inregistrata. Examenul fizic poate fi completat cu teste de imagistica - RMN, CT, EMG, dar si cu analize de laborator. 

Toate aceste date sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului si a schemei de tratament adecvata nevoilor fiecarui pacient. 

Metode de tratament

In functie de afectiune, cauze, mod de manifestare si rezultatele investigatiilor realizate la recomandarea medicului specialist, acesta va recomanda tratamentul corect de urmat. 

Tratament aplicat la domiciliu

Odihna la pat, pe un plan dur, poate ajuta in faze incipiente pentru ca durerea lombara sa nu fie atat de puternica. Alaturi de aceasta trebuie sa se evite factorii care au dus la aparitia durerii, iar aceasta poate insemna si modificarea activitatilor curente, pentru ca durerea sa nu mai apara. 

Gheata poate ajuta in anumite situatii, in aceeasi masura in care si aplicarea unei comprese calde o poate face. 

Exercitiile fizice moderate, de tipul celor de stretching sau al celor de aerobic, pot fi de un real folos, cel putin la inceput, dar depinde foarte mult si de cauza durerii lombare. 

De asemenea, purtarea unui suport special din categoria de produse destinate recuperarii medicale, existente in farmacii, poate ajuta in anumite momente. 

Tratament medicamentos

Medicul poate recomanda analgezice, miorelaxante, pentru reducerea intensitatii dureroase, unguente sau geluri care sa amelioreze durerea musculara si sa redea partial mobilitatea. 

In unele situatii se pot recomanda, cu prescriptie medicala, antialgice, neurotrofice, produse steroidiene si nesteroidiene, anestezic local, antiinflamatoare pentru coloana vertebrala, daca durerea este ascutita si intensa si are un efect negativ asupra vietii de zi cu zi a persoanei respective. 

Tratamente complementare

Rezultate bune pot sa apara si in cazul aplicarii unor terapii alternative. Yoga, acupunctura, masajul, meditatia si oricare alta forma de relaxare poate ajuta in faze incipiente si doar in anumite conditii. 

Atentie: nu puteti obtine rezultate bune utilizand o astfel de terapie, doar pentru ca cineva din familie se simte mai bine dupa ce a urmat o varianta complementara. Organismele sunt diferite, reactiile de raspuns sunt variate, iar neglijarea tratamentului recomandat de medic in favoarea celui alternativ este o greseala, care va poate pune sanatatea in pericol. 

Tratamente de recuperare

Fizioterapia, kinetoterapia, gimnastica medicala, recuperarea medicala de specialitate pot fi unelte importante in lupta cu eliminarea durerilor lombare, dar trebuie sa urmati aceste terapii numai cu recomandarea specialistilor pentru ca problemele sa nu se agraveze. 

Tratament chirurgical

In situatii ceva mai complicate, medicul specialist poate recomanda interventia chirurgicala.

Inovatia si echipamentele medicale de ultima generatie existente astazi pot face ca interventia chirurgicala sa fie una minim invaziva, iar recuperarea sa aiba loc rapid. Pe de alta parte, tehnica chirurgicala este stabilita de medicul specialist, in functie de afectiunea fiecarei persoane, astfel ca operatia poate fi invaziva si cu o perioada mai lunga pana la vindecare. 

Medicul are obligatia sa va ofere toate informatiile inainte de operatie, sa va explice modul in care aceasta trebuie sa se desfasoare, riscurile si rezultatele ce se doresc a fi obtinute, pentru a putea lua o decizie in deplina siguranta si cu toate datele cunoscute. 

Tratament balnear

Pacientii cu dureri lombare cronice pot primi indicatie pentru realizarea unor tratamente balneare periodice, care sa ii ajute sa diminueze durerile si disconfortul resimtite.

Preventie

Dieta echilibrata

Mentinerea unei stari de sanatate optime, cu un consum de fructe, legume, proteine de origine animala, cereale integrale, lapte si produse derivate, de calitate, ajuta sistemul osos si muscular. 

Miscare 

Miscarea face bine, dar atentie la tipul acesteia si la intensitate. Daca aveti probleme cu spatele nu este bine sa suprasolicitati zona si nici sa o supuneti unui stres mecanic pentru ca riscati sa va accidentati mai grav. 

Atentie: nu ridicati greutati la sala si nici nu incercati sa carati lucruri grele in viata de zi cu zi. 

Mobilier adecvat

Scaunul de birou de la munca, dar si cel de acasa trebuie sa va ofere suportul necesar pentru zona lombara. 

Patul trebuie sa fie adecvat nevoilor, salteaua poate fi mai densa pentru a va putea oferi posibilitatea relaxarii lombare, dar si a unei odihne de calitate. 

Atentie la postura

Incaltamintea comoda este de preferat, mai ales in cazul femeilor cu probleme lombare. De asemenea, pozitia adoptata, indiferent de modul de lucru si de activitatea prestata, trebuie sa fie in concordanta cu nevoile personale. Daca lucrati la birou trebuie sa va schimbati periodic pozitia si sa alternati sederea cu miscarea usoara. 

Renuntarea la obiceiurile nocive

Fumatul este un obicei la care trebuie sa renuntati daca aveti dureri lombare. Fluxul de sange catre zona inferioara a corpului este redus la fumatori, iar acest lucru poate insemna o degenerare a discului coloanei vertebrale. In cazul unei operatii, fumatorii vor avea o vindecare ingreunata. 

Tusea fumatorului are o actiune negativa asupra organismului, pentru ca miscarile pot provoca si chiar contribui la intensificarea durerilor de spate. 

Durerea lombara este un simptom care ar trebui luat in serios, mai ales daca perioada de timp in care se mentine este lunga. Un diagnostic corect si complet va poate asigura accesul la tratament de specialitate, astfel incat durerea lombara sa nu devina cronica. Sanatatea este importanta, iar durerea si disconfortul, ca sa nu mai amintim complicatiile ce pot sa apara, trebuie inlaturate cat mai curand, cu un tratament adecvat, recomandat de specialist. 

Durerea lombara este resimtita zilnic de femei si barbati. Cauzele sunt multiple. In situatii exceptionale, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. 

Surse de informare:

  1. Slideshow: A Visual Guide to Low Back Pain - https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-low-back-pain-overview
  2. Lower Back Pain Symptoms, Diagnosis, and Treatment - https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/lower-back-pain-symptoms-diagnosis-and-treatment
  3. Low Back Pain Fact Sheet - https://www.ninds.nih.gov/low-back-pain-fact-sheet
  4. What You Should Know About Low Back Pain - https://www.healthline.com/health/low-back-pain-acute#_noHeaderPrefixedContent
  5. Lower Back Pain - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain
  6. Back pain - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
  7. Back pain - https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/ 
  8. Low back pain - acute - https://medlineplus.gov/ency/article/007425.htm
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor